Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko Venäjällä helppo olla suomalainen, siis Suomen suomalainen?

Miten lienee?

Viihtyykö Venäjälle muuttanut suomalainen paremmin Venäjällä kuin Venäjältä Suomeen muuttanut venäläinen Suomessa? 

Expressbussin asiakaslehdessä 3/10.,

Tekstin "Anders Mårdin Pietari” on laatinut Pirkko Soininen, jossa kerotaan kirjailja ja toimittaja Anders Mårdin viihtyvyydestä Pietarissa :

" - Olen viihtynyt Pietarissa hyvin. Venäläisillä on posiitivinen asenne Suomea ja suomalaisia kohtaan, joten täällä on helppo olla suomalainen. Tosin olen täällä edelleen ulkomaalainen ja saan jatkuvasti kamppailla erilaisten kulttuurierojen vuoksi." 

Anders Mård on asunut perheensä kanssa pysyvästi Pietarissa 7 vuotta. 

En tiedä miten nyt, mutta kuitenkin silloiseen Neuvostoliittoon muutti jonkin verran suomalaisia parempaa elämää ja työtä etsimässä. Monet muuttivat Neuvosto Karjalaan. Itse jouduin joskus vastaamaan kysymyksiin ja hieman neuvomaan..

Lieneekö se porukka jäänyt Venäjälle vai muuttivatko he pettyneenä takaisiin kun Neuvostolitto romahti?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Markus Lehtipuu

Anders Mård ei kylläkään ole millään mittarilla mitattuna SUomen suomalainen. Hän on suomenruotsalainen. Olen miehen tavannut, ja muistaakseni puhuimme ruotsia keskenämme.

Ruotsalaisilla on aina ollut helpompi venäläisten kanssa - imperialistit keskenään. Suomalaiset ovat sekä venäläisten että ruotsalaisten halveksimia, ja siksi meidän pitää tsempata enemmän.

Suomalaiset ovat sitä paitsi aina olleet Venäjän tappolistalla: tuhat vuotta ovat slaavit hyökänneet suomalaisten kimppuun. Suomalaisia surmattiin joukoittain 1937-38, ja jälleen talvisodasta alkaen.

Mutta kyllä Pietarissa on ihan aitojakin suomalaisia. Sami Hyrskylahti on siellä viihtynyt yli 10 vuotta, en tiedä mitä tänäpäivänä kuuluu. Ja Ville Haapasalo on oikea julkkiskin siellä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu,

-arvasinkin, että tulette kommenttoimaan, kiitos.
No Ahders Mård ainakin esittää itseensä suomalaiseksi. Sukunimestä päätelleen ajattelin itsekin, että on suomenruotsalainen.

Miten periaatteessa suomenruotsalaiset esittäytyvät ulkomailla? "Olen Suomesta, mutten ole suomalainen vaan suomenruotsalainen?" Ehkä se tuottaakin vaikeuksia, jos halua pitää kiinni kovasti ulkomailla ruotsalaisuudestaan.

Ville Haapasalo on "sinut" Putinin kanssa ja saanut lähes kansansankarin tittelin Venäjällä. Hänet tunnetaan ympäri maata.

Vieras (nimimerkki)

Itse olen puoliksi venäläinen. Ruotsalaiset ovat kyllä venäläisten vastakohta. Suomalaiset siinä välimaastossa. Ruotsalaiset ovat maailman liberalistisin kansa, kun taas venäläiset ovat yksi konservatiivisimmista kansoista. Ruotsalaiset feminismit, psykologiat, lutherit, homot, sun muut ovat Venäjällä kyllä aivan vieraalla maalla. Valloittajamenneisyys yhdistää, mutta ei se pitkälle riitä kun nykyään ollaan käytännössä vastakohtia. Normaali, konservatiivinen venäläinen on ruotsalaisen liberalismin keskellä kuin äärimuslimi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras, lainaus > " Valloittajamenneisyys yhdistää, mutta ei se pitkälle riitä kun nykyään ollaan käytännössä vastakohtia..",

- onhan Venäjä ja Ruotsi sotineet keskenäänkin.Kaivoin netistä tietoa kronologisessa järjestyksessä:
1495-1497 Venäjän-Ruotsin sota
1554–1557 Suuri Venäjän sota
1590-1595 Venäjän-Ruotsin sota
1700–1721 Suuri Pohjan sota (Suomi Venäjän hallussa)
1741–1743 Hatut "Venäjän sota
1788–1790 Kustaa III: n Venäjän sota
1808–1809 1808-1809 Suomen sota
1809-1917 Suomi on Venäjän alaisuuteen
1939-1940 1939-1940 Talvisota
1941-1944 Jatkosota.
STOP! STOP! STOP!
-------------------------------------------------------------
Päätämme, että lista on lopullinen!!, ei sotia enää tule!!Eikös niin?

Markus Lehtipuu

Karjala tuleekin palauttaa rauhanomaisesti.

Nyt Venäjä on varas, rikollinen, roistovaltio.

Se pakotti suomalaiset luovuttamaan jopa Karjalan kartat! Mitä äärimmäistä rikollista röyhkeyttä!

Ja kun nämä roistot ja kusipäät eivät itse osanneet huoltaa suomalaisten rakentamia vesivoimaloita, jotka nämä kusipäät varasti, niin ne pakottivat suomalaiset insinöörit orjatyönä korjaamaan ryöstösaaliin, huippulaadukkaat vesivoimalat.

Mitä äärimmäistä röyhkeyttä! Varkaita! Ryöväreitä! Rosvoja!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu,

-anteeksi, mutta pyytäisin kohteliaammin siistimään hieman kieltäänne! Sättimällä Venäjää ( vaikka aiheettakin olisi) ette mitään saavuta!Luulen, ettei Venäjä ole moksiskaan tuosta sättimisestä eikä yksikään venäläinen.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Suomi ei joutunut 1807 "Venäjän alaisuuteen", vaan pääsi Ruotsin sortovallan alta autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi, jonka ansiosta Suomi on tällä hetkellä eräs maailman vauraimpia maita ja hyvinvoivimpia kansakuntia. Jos olisimme jääneet Ruotsin sorron alle, olisimme kansana kuihtuneet olemattomiin.
Paljon puhuttu "sortokausi" oli mitätöntä, verrattuna ruotsinvallan sortoon, jonka ansiosta vielä nytkin olemme mm. pakotettuja opiskelemaan turhanpäiväistä ruotsinkieltä, jotta voisimme passata etuoikeutettuja kotihurrejamme.
1807-1917 välinen aika on Suomen historiassa pisin rauhanaika tähän mennessä.

Markus Lehtipuu

Norja pääsi eroon Ruotsista 1905, ilman veristä punakapinaa, ilman punaista terroria, ilman massiivisia joukkomurhia, vankileirejä, katkeruutta ja kaunaa!

Norja myös irtautui Ruotsista 12 vuotta ennen kuin Suomi pääsi eroon Ryssänmaan sorrosta.

Norja sai rauhassa kehittää omaa demokratiaansa 12 vuotta kauemmin kuin Suomi.

Ruotsi ei koskaan hyökännyt Norjan kimppuun, vaatien Norjan parhaita maa-alueita, näiden maiden karttoja takavarikkoon, ei laittanut keskelle Norjan läänejä, kuntia, kyliä ja yksityismaita piikkilankoja, ei estänyt alueiden alkuperäisasukkaita pääsemästä alueelle...

Norja sai mahdollisuuden luoda passivapaa vyöhyke yhdessä Ruotsin (ja muiden maiden kanssa), jolloin vapaa, luottamuksellinen ja ystävällismielinen liikkuminen näiden maiden kesken tuli mahdolliseksi.

norjaa ei koskaan raiskattu, pommitettu, tuhottu Ruotsin ylivoimaisella joukkotuhoaseilla.

Norja sai kehittyä, kasvaa ja rikastua, ja se on nyt maailman vaurain maa, velaton ja hyvinvoiva maa.

Kunpa Suomi olisi jäänyt Ruotsin alueeksi, irtautunut siitä 1905 ja saanut elää rauhassa ja vapaana tähän päivään saakka!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Antero Manninen, lainaus> " Suomi ei joutunut 1807 "Venäjän alaisuuteen", vaan pääsi Ruotsin sortovallan alta autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi, jonka ansiosta Suomi on tällä hetkellä eräs maailman vauraimpia maita ja hyvinvoivimpia kansakuntia..",

- niin, äskenhän vietettiin Haminan rauhansopimuksen 200-vuotisjuhlaa.

Oli se niin, että.." Viimeinen Venäjän keisarikunnan ja Ruotsin välinen asellinen välienselvittely tapahtui vuosina 1808 ja 1809..3 elokuuta 1809 oli solmittu rauhan sopimus,jonka mukaan Venäjä myönsi Suomen suurruhtinaskunnalle laajan autonomian eli itsehallinnon. Sen perusteet määriteltiin maaliskuussa 1809 Porvoon kaupingissa ( Borgå)järjestetyillä valtiopäivillä.Siellä kaikki Suomen säädyt vannoivat uskollisuuttaan Venäjän keisarille, josta tuli Suomen suurruhtinaskunnan johtaja." : lähde : Suomen suurruhtinaskunnan historiaa.
Eli Venäjä vapautti Suomen Ruotsin vallan alta.

Markus Lehtipuu

Violalle: Itse asiassa autonomian aikana Suomessa oli edelleenkin käytössä ruotsalainen yhteiskuntajärjestelmä, ruotsin kieli, ruotsalaiset lait.

Meillä on edelleenkin enemmän Ruotsilta saatuja vaikutteita kuin mitään ryssäläisiä hapatuksia.

Kun Suomi sai omat rahansa ja postimerkkinsä, niissä oli suomen ja ruotsin kieltä. Kun venäjän kieltä tuputettiin Suomeen, kansan raivo oli niin suurta, että kohta Suomi irtautui koko paskasta. Kun Venäjä pakotti suomalaiset käyttämään ryssänkieltä postimerkeissä, tehtiin musta "surumerkki"; jonka aikansa ihmiset kiinnittivät kirjekuoriin, protestina.

Todellisuudessahan Suomessa seurattiin aikansa länsieuroopalaisia ihanteita, kansallisvaltiosta ja kaikesta. Kansallisvaltioihanne tuli lännestä, Venäjästä riippumatta, ei Venäjän ansiosta.

Kun Suomi oli Pariisin maailmannäyttelyssä, se vaati itselleen oman paviljonkinsa, jonka se myös sai. Kaikki Venäjään liittyvät symbolit hoidettiin pois näkyvistä. Ja Sibelius teki Finlandia-hymnistä poliittisen protestilaulun - Venäjän valtaa vastaan.

Se siitä "vapauttamisesta".

Vieras (nimimerkki)

Ei tule uusia sotia vaikka Putkinen aukoo päätään joka päivä
provosoidakseen sodan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

"Vieras, lainaus > " Ei tule uusia sotia..",

- EI tule uusia sotia, koska emme halua!

Ja ei se mitään, että blogin aihe kääntyi tähän suntaan. Rauhan puolesta, sotia vastaan!

Против беды, против войны!
Встанем за наших мальчишек!

Markus Lehtipuu

Miten halveksittavaa, Viola...

Ensin mennään solmimaan natsien kanssa sopimuksia, ja sitten hyökätään PIENEMPIEN kimppuun ja varastetaan näiltä maat ja mannut.

Sitten riehutaan "voitonpäivää" vaikka Stalinin despotia ei ollut Venäjän kansalle mikään voitto vaan kärsimyksen jatkumo.

ja sitten lirkutellaan, että "ei enää sotia", kun on varastettu maksimimäärä alueita, vaikka puna-armeija ei edes päässyt kuin puoliväliin, roistot!

Karjala on sodan symboli. Jos Venäjä oikeasti haluaa rauhaa, se palaa rauhan ajan rajalle, eikä miehitä väkivallalla ja natsien kanssa sovitun "sopimuksen" perusteella varastettuja Suomen alueita.

HAlveksittavaa, todella halveksittavaa lirkutella jotakin "rauhaa"; kun koko Venäjä on yksi militaristinen sotahullujen vankileiri.

Karl Haushofer

Pietari on upea kaupunki. En ihmettele jos siellä viihtyy.

Markus Lehtipuu

Jokainen asunto, jossa olen ollut yötä (puolisen tusinaa) on ollut karmeassa kunnossa.

Minulta on varastettu jotakin vain kerran 2000-luvulla. Pietarissa.

Liikenne oli 10 vuotta sitten hyvin vähäistä. Isäntäni kehui, että Pietari on loistava kaupunki autoilijalle, parkkipaikka löytyy aina. Nyt muutamaan kilometriin voi mennä tunti, kun kaupunki on aina tukossa.

Hotellien hinnat on hilattu täysin yläkanttiin.

Nähtävyyksissä oli ainakin viimeksi kaksihintajärjestelmä. Se on rasistista ja ärsyttävää.

Ravintolahinnat ovat nekin yläkanttiin. Jos haluan syödä hyvin, menen Aasiaan, missä herkullinen ateria maksaa alkaen euron. Pietarissa ei saa 10 eurolla vielä oikein mitään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Karl Haushofer, lainaus > "Pietari on upea kaupunki",

- " Pietari yllättää kauneudellaan... Kaupunki on kuin ulkoilmamuseo...Sehän on kuin kanavien Venetsia ja häikäisevä Pariisi samassa kaupungissa."> Pirkko Soinisen tekstistä : "Anders Mårdin Pietari"

Markus Lehtipuu

MAinittakoon vielä, että venäläiset eittämättä tykkäävät suomalaisista, koska suomalaisilta saa varastaa isoja alueita, jonne saa hienot mökkimaat, suomalaiset antaa ilmaiseksi sotakorvauksia, tottelee kaikessa, niiltä on helppo kansallistaa korkeaa teknologiaa, ne rakentaa ilmaiseksi viemäriverkot (ja se on niille ihan oikein!), niiltä saa Saimaan kanavasta vuokrarahaa, vaikka suomalaiset itse rakensivat Saimaan kanavan omalle maalleen, suomalaiset myyvät helposti mökkitontteja Suomestakin, etenkin strategisilta paikoilta, suomalaiset on vähän tyhmiä, ujoja ja niiltä on helppo huijata lisää etuja ja rahaa.

Kukapa ei tykkäisi tällaisista ihmisistä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu,
- mielestäni ensimmäistä sättimistä riittää ja te sanastollanne rikotte US-Puheenvuorojen sääntöjä, joten blogin ylläpitäjänä joudun poistamaan sen.

Markus Lehtipuu

Mikset vastusta sitä, että puoli miljoonaa suomalaista joutui pakenemaan despootin vankileirejä, kun Stalin halusi siirrellä rajoja?

Mikset vastusta sitä, että ryssät riehuivat Suomen kirkoissa ja hautausmailla ja häpäisivät hautakivetkin?

Miksi jaksat suuttua muutamasta sanasta, ja samalla unohdat hirmuiset rikokset ihmisyyttä vastaan, johon sinun syntymämaasi on syyllistynyt, VAATIEN KAIKEN TÄMÄN JÄLKEEN SOTAKORVAUKSET, VARASTAMIENSA ALUEIDEN KARTAT, TOTTELEMISTA JA KYYKYSSÄOLOA SUOMELTA, JATKAEN JATKUVASTI KIUSATEN, MEUHKATEN, MESOTEN JA ELVISTELLEN...

Ne muutamat sanatko tässä nyt on ainoa paha asia?

Häpeäisit!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu, lainaus > "Mikset vastusta sitä, että puoli miljoonaa suomalaista joutui pakenemaan despootin vankileirejä, kun Stalin halusi siirrellä rajoja..",

- En pysty enää vastustamaan niitä tekoja joita oli tehnyt Stalin, mutta miksi teistä tuntuu pahalta, että minä vastusta sotia ja haluan rauhaa?

Oletteko te nähneet sotaa ja joutuneet pommituksen alle ja oletteko nähneet todella nälkää sodan takia..?

# M.L., lainaus > "Miksi jaksat suuttua muutamasta sanasta..",
-en suuttunut ollenkaan vaan haluaisin, että keskustelussa käytetään hyvää ja asiallista kieltä ketään loukkaamatta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu, lainaus> "Häpeäisit!",

- arvoisa keskustelija Markus Lehtipuu, minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään syytä hävetä kaikesta, joita mainitsette kommenteissanne, koska en ole vaatinut sotakorvauksia Suomelta, varastanut alueiden karttoja jne.,
mutta tästä keskustelusta kanssanne ilmenee se koko pohja miksi suomalainen vihaa Venäjää, venäläistä, tapauksessani "venäjänkielistä Inkerin suomalaistakin", koska se raskas taakka menneiden sotien takia on jättänyt syvän arven ihmisten sieluun ja laahaa jokaisen perässä ja painaa mieltä..!
Senkin takia vastustan sotia ja puolustan rauhaa!
Kiitos kommentistanne!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ei se jokaisen perässä laahaa ja paina mieltä. Pienen osan.

Karl Haushofer

Markuksella on taas vauhti päällä :).

Markus Lehtipuu

Voitko tunnistaa teksteistäni yhtään varsinaista asiavirhettä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu, lainaus> " Voitko tunnistaa teksteistäni yhtään varsinaista asiavirhettä?",

- vaikka kysymys ei ole esitetty minulle kuitenkin vastaan, että asiavirheitä saattaa olla ettei ole, mutta edelleen mielestäni kaiken tämän olisi voinut sanoa hieman paremmalla kielellä, koska keskustelu on avoin kaikille ja se ei anna hyvää kuvaa koko keskustelupalstastakaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Karl Haushofer, lainaus > "Markuksella on taas vauhti päällä :),

- on tosi vauhti päällä, mutta kestän. Ei anna nauttia Pietarin kauneudesta!

Markus Lehtipuu

Viola, etkö alkuunkaan ymmärrä?

Ei kukaan ihaile Venäjää. Se on aina tunkeutunut muiden ihmisten kotiseuduille. Se on napannut kymmeniä tuhansia baltteja ja kuljettanut ne siperiaan, jonne monet ovat kuolleet. Miksi ihmeessä? Mitä hittoa venäläiset tunkeutuvat toisten alueille herrakansana elvistelemään?

Mitä hittoa venäläiset oikein kuvittelevat itsestään?

Ensin ollaan hyvää pataa natsien kanssa, että saadaan hyökätä naapurimaihin tappamaan ja tuhoamaan.

Sitten ollaan niin "voitonpäivää" ja riehutaan kännipäissä, kun ollaan "voittajakansaa" vaikka kaikki vihaavat.

Mitä hittoa te oikein kuvittelette! TE OLITTE niitä fasisteja, joita väitätte tuhonneenne! Te aloititte väkivaltaiset sodat, te levittelitte aseitanne, lähditte laajentamaan alueitanne, nytkin Venäjä on ylivoimaisesti maailman laajin maa, joka alistaa satoja pieniä kansoja, inkerinsuomalaiset mukaanlukien.

Suljitte miljoonia omiin leireihinne, kävitte hakemassa ihmisiä kodeistansa keskellä yötä ja tapoitte ne joukkohautoihin kertomatta edes omaisille murhistanne.

MILLÄ HITON OIKEUDELLA?

Venäläiset osaa vain ottaa (tai nykyään myös ostaa), tuhota ja jättää jälkeensä raunioita, surua ja itkua. Mikä hitto Venäjää oikein riivaa?

Milloin tämä painajainen oikein loppuu? Mihin venäjä oikein pyrkii? Isoja paukkuja paukutellaan ja tyrkytetään itseään joka paikkaan, isotellaan vaikka kansa elää köyhyydessä ja kylät rapistuvat ja tiet ovat täynnä kuoppia.

Tapetaan tsetseenejä, varastetaan Georgialta alueita ja konkretisoidaan mitä tarkoittaa kaksoisstandardit.

Ei Venäjällä ole mitään etuoikeuksia!

Se tappaa toisinajattelijat, sekaantuu muiden maiden asioihin ja jättää omansa heitteille.

Hyi hitto mikä roskavaltio!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu, lainaus> " Viola, etkö alkuunkaan ymmärrä?

Ei kukaan ihaile Venäjää.",

- ihaileehan kirjailija ja toimittaja Anders Mård, josta blogin aihe syntyi.

Minä ymmärrän teitä purkauksessanne, mutta periaatteessa minä ole väärä kohde ja enkä ole vastuussa Neuvostoliiton toiminnasta ja eteenkin nyt Venäjän.

hulda (nimimerkki)

Anders Mårdin vaimohan on venäläinen lääkäri, mikä vaikuttanee viihtyvyyteen. Riippuu toki pitkälti siitä milloin on muuttanut, USA:stakin muutti 20- ja 30-luvuilla silloiseen Neuvostoliittoon 6000 amerikansuomalaista rakentamaan ihanneyhteiskuntaa, ja heidän elämästään on amerikansuomalainen Mayme Sevander kirjoittanut 3 kirjaa: Red exodus, They took my father ja Of Soviet bondage

http://www.migrationinstitute.fi/art/pdf/SM_2003_2...

Mahtaisiko löytyä suomenkielistä Vaeltajat: Vammala 2000. Kirja kertoo Neuvostoliittoon muuttaneista amerikansuomalaisista 1920- ja 1930-luvulla. Sisältää myös laajan uhriluettelon.

http://www.migrationinstitute.fi/sinst/pub_all.htm

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# huda, lainaus> "Anders Mårdin vaimohan on venäläinen lääkäri, mikä vaikuttanee viihtyvyyteen. Riippuu toki pitkälti siitä milloin on muuttanut",

- tekstissa kerrotaan, että,.."A.M,vaimo on pietarilainen. Vuosina 1999-2002 he sukkuloivat Helsingin ja Pietarin välillä,..mutta pysyvästi he muuttivat kaupungiin 2003."
Kiitos noista linkeistä.

hulda (nimimerkki)

Kauppalehdessä on vime vuodelta kirjoitus Anders Mårdin mansikkapaikat Pietarissa, siinä on pari menovinkkiäkin Pietariin matkustaville:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/pleht...

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Olen työskennellyt noin 20 vuotta ja asunnut nyt yli 10 vuotta Venäjällä, hyvin monissa eri paikoissa. Nykyisin Pietarissa. Nähnyt suurta kurjuutta ja suurta rikkautta eri paikoissa. Työni takia siellä olen aina ollut ja kai jotenkin viihtynyt kun olen niin pitkään ollut, mutta onhan se niin erilainen kaikin tavoin että välillä suomalaisen pinna tahtoo kiristyä.
Paljonhan sielläkin on kauniita paikkoja mutta systeemin toimimattomuus on se joka siellä eniten häiritsee, byrokratia, korruptio jne.

Minut on ryöstetty kahdesti, kummallakin kerralla poliisin toimesta, mutta niistä on jo aikaa n. 10 vuotta,nykyisin siellä on mielestäni aivan yhtä turvallista olla kuin missä tahansa suuresa kaupungissa maailmalla. Kun pitää järjen päässä niin siellä selviää ihan hyvin.

Vieras (nimimerkki)

"Anders Mård ei kylläkään ole millään mittarilla mitattuna SUomen suomalainen. Hän on suomenruotsalainen."

Tämä on hyvä muistaa kun kielipoliittisissa keskusteluissa puhutaan ruotsin kielen asemasta Suomessa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#Jooel Jaakkola, lainaus >"Ei se jokaisen perässä laahaa ja paina mieltä. Pienen osan.",

- Kiitos. Hyvä, että tulee jotain positiivista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#Pekka Karttunen, lainaus> "systeemin toimimattomuus on se joka siellä eniten häiritsee, byrokratia, korruptio jne.",

- Ei Suomikaan ole täysin vapaa byrokratiasta ja korruptiosta, mutta mittasuhteet ovat toiset.

P.K.lainaus>"..
nykyisin siellä on mielestäni aivan yhtä turvallista olla kuin missä tahansa suuresa kaupungissa maailmalla. Kun pitää järjen päässä niin siellä selviää ihan hyvin.",

- Selviähän siellä todellakin, jos "hengissä on" sen verran asukkaita kuin koko Suomessa.
Kiitos kommentistanne.

Pirkko Leskinen

Nettikeskustelu ei ratkaise yhtäkään ongelmaa, mutta voi toimia hyvin kansankiihotuksessa.
Faktaa on kuitenkin maantieteellinen ja historiallinen todellisuus, jonka kanssa meidän suomalaisten on elettävä ja mielellään rauhanomaisesti.

Autonomian ajalta meille on säilynyt ruotsinvallanaikuinen voimakas virkamiesvalta, joka jatkuvasti vain vahvistuu poliittisen vallan rapautuessa kaikenmaailman skandaaleihin.

Saanemme olla kiitollisia Venäjän tsaareille, että he säilyttivät "ruotsalaisen lainsäädäntömme"

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Pirkko Leskinen, lainaus>"Nettikeskustelu ei ratkaise yhtäkään ongelmaa, mutta voi toimia hyvin kansankiihotuksessa.",

-Niin se on.

P.L., lainaus>" "Autonomian ajalta meille on säilynyt ruotsinvallanaikainen voimakas virkamiesvalta, joka jatkuvasti vain vahvistuu poliittisen vallan rapautuessa kaikenmaailman skandaaleihin",

- voimakkaasta virkamiesvallasta olen samaa mieltä.
Kiitos kommentistanne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset