Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko vakoilu ja vastavakoilu sakkipeliä?

 Uusi Suomi 18.10.2010 julkaisi 16:34 : ”Venäjä palkitsee paljastetut vakoojat" kertoo että, siteeraan : ” Venäjän presidenti Dmitri Medvedev on myöntänyt Kremlissä korkeat kunniamerkit vakoojille, jotka karkotettiin Yhdysvalloista viime kesänä. Vakoiluskandaali oli pahin sitten kylmän sodan.." 

En ota poliittisesti tähän kantaa, mutta  osuvasti sattui olemaan Metro-lehti 22.9.2010, jossa sivulla 11 otsikolla  ”Vakoilu on tylsää hommaa”  haastateltiin entisiä vakoilijoita : Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden ministeriön päällikkö Tom Ridgen, entisen KGB:n kenraalimajuri Oleg Kaluginin ja entisen CIA:n tiedustelu-upseeri Melissa Boylen, jotka kommentoivat Angelina Jolien uutta Salt elokuvaa ja ..muistelivat entisiä työtehtäviään.

" - Kylmän sodan käsite on poistunut käytöstä aikoja sitten, mutta jäljellä on yhä se, että vakoilemme toinen toistamme hankkiaksemme tietoja toisen pyrkimyksistä ja kyvyistä, sanoo Tom Ridge.

  -Myös KGB:lla toiminut Oleg Kalugin …myöntää, että työskennellessään aikoinaan itse Yhdysvalloissa hän tiesi joistakin myös niin sanotuista laittomista vakoojista, eli henkilöistä, jotka asuivat ulkomailla ilman virallisia siteitä kotimaansa hallitukseen. – Minun aikoinani meillä oli Yhdysvalloissa pari tyyppiä, joilla oli tarkasti määritellyt tehtävät, hän sanoo.- Yhdellä oli varsin erityinen tavoite. Hänen työnsä oli toimia, jos Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olisivat lähellä sotilaallista yhteenottoa. Hän rajäyttäisi voimalinjaverkkoja Washingtonin alueella, jotta sähköt menisivät poikki…”, näin siis Metro-lehdessä.

Jos on vakoilu niin sitten on vastavakoilukin, eli samassa Metro-lehdessä (22.9.2010) kirjoitetaan, että ” Supo valvoo” : Suomen suojelupoliisi Supo harjoittaa muun muassa vastavakoilua eli seuraa kansainvälisten tiedustelupalveluiden toimintaa ja pyrkii keskeyttämään valtion tai elinkeinoelämän kannalta vahingollisen toiminnan…”

On mielenkiintoista kun julkisuudessa kirjoitetaan nyt vakoilusta ja ainakin entisistä  vakoilijoista, jotka  kertovat omista kokemuksistaan… Jotenkin tuntuu että se alue on kokonaan hämärän peitossa ja salassa, että sen pitäisi olla vaiettu aihe, mutta kuitenkin nyt tavalliselle kansalaiselle raotaan ovea siihen vakoojan työhön.

Siis,  vakoojia kiinni otetaan..tuomitaan..karkotetaan…siirretään…vaihdetaan vakoojia keskenään..julki tuodaan asian..palkitaan… ja viimeksi entiset vakoojat antavat haastatteluja, konsultoivat leffoja, julkaisevat muistelmiaan..

Ihan ”huvittavalta” sakkipeliltä tuntuu, vai tuntuuko?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

J. Gagarin

Vielä taiteellisemmaksi shakkipeliksi se muodostuu sellaisten vakoojien kohdalla, jotka ovat ns. kaksoisvakoojia, eli toimittavat ulkomailta tietoa omalle hallitukselleen ja vastaavasti omasta hallituksestaan tietoa paikalliselle tiedustelupalvelulle. Molemmat tietysti maksua vastaan. Useinkin paikallinen tiedustelupalvelu tietää, että kyseinen henkilö vakoilee vieraan vallan lukuun, mutta hänen toimittamansa tieto on niin arvokasta, että hänet halutaan säilytää kontaktina. Joskus dellaisia kaksoisvakoojia pyydetään toimittamaan kopiot kaikista tiedoista, joita he ovat toimittaneet muualle.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kakkein huipuimmat kaksoisagentit muodostuvat kolmoisagenteiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# J.Gagarin, lainaus > "Vielä taiteellisemmaksi shakkipeliksi se muodostuu sellaisten vakoojien kohdalla, jotka ovat ns. kaksoisvakoojia..",

- Eihän se mielestäni ole enää mitään vaikoilua vaan "puoli-virallisten" kanavien kautta tiedon vaihtoa..jos hänet ovat hyväksyneet molemmat sakkipeli-pöydän eripuolella istuvat "pelaajat".

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta selkeimmän käsityksen pelin hengestä saa katsomalla neuvostoliittolaisen televisiosarjan "Kevään 17 hetkeä".

http://areena.yle.fi/ohjelma/6386d68346fda3fb332d3...

Tämä viimeinen vakoiluskandaali ei ollut Venäjän federaation aikaansaama, vaan jostain syystä Yhdysvalloille syntyi tarve kerätä osa tunnetuista vakoilijoista nippuun ja vaihtaa heidät Venäjän kanssa.

On jotenkin kummallista, että tarvittiin moinen julkisuus ilmeisesti Barack Obaman hallinnon kuvan kirkastamiseksi, kun henkilöt olisi voinut vaihtaa hiljaisuudessakin. Koko skandaali oli jonkinlainen Yhdsyvaltain hallinnon mediatemppu.

Tarinasta paistaa se, että vakoilijat olivat FBI:n tiedossa jo vuosia. Toisekseen se, että he vain olivat Yhdysvalloissa ja viestittivät jotain typerää suoraan diplomaateille tai niille, joita FBI jo muutoinkin valmiiksi tarkkaili käyttämättä postilaatikkohenkilöitä, osoittaa, että nämä vakoilijat olivat sellaisia, joista "ei väliksi": samaa tasoa kuin Seppo Tiitisen Stasi-jahtaamat vakoilijat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Tapio O.Neva,lainas > "Minusta selkeimmän käsityksen pelin hengestä saa katsomalla neuvostoliittolaisen televisiosarjan "Kevään 17 hetkeä".

- kiitos, olenkin nähnyt elokuvan aikoinaan Neuvostoliitosta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

" - Kylmän sodan käsite on poistunut käytöstä aikoja sitten, mutta jäljellä on yhä se, että vakoilemme toinen toistamme hankkiaksemme tietoja toisen pyrkimyksistä ja kyvyistä, sanoo Tom Ridge.

=> Vaihtoehto on panna putiikki kiinni, luopua kissanpäivillä elämästä ja hakeutua kivikoville työmarkkinoille. Kyse on Public Choicesta.

-Myös KGB:lla toiminut Oleg Kalugin …myöntää, että työskennellessään aikoinaan itse Yhdysvalloissa hän tiesi joistakin myös niin sanotuista laittomista vakoojista, eli henkilöistä, jotka asuivat ulkomailla ilman virallisia siteitä kotimaansa hallitukseen. – Minun aikoinani meillä oli Yhdysvalloissa pari tyyppiä, joilla oli tarkasti määritellyt tehtävät, hän sanoo.- Yhdellä oli varsin erityinen tavoite. Hänen työnsä oli toimia, jos Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olisivat lähellä sotilaallista yhteenottoa. Hän rajäyttäisi voimalinjaverkkoja Washingtonin alueella, jotta sähköt menisivät poikki…”, näin siis Metro-lehdessä.

=> Juuri tuota varten, pitää voimalaitokset, sillat, televisioantennit jne. varmistaa. Suomessa tässä on hieman liioiteltu sotilaspoliisikoulutusta laajentamalla, koska tuo voitaisiin tehdä hieman tavanomaisemminkin voimin metropolialueen ulkopuolella. Se, että noihin isketään myöhemmin ohjuksilla, on vaikeampi asia.

Jos on vakoilu niin sitten on vastavakoilukin, eli samassa Metro-lehdessä (22.9.2010) kirjoitetaan, että ” Supo valvoo” : Suomen suojelupoliisi Supo harjoittaa muun muassa vastavakoilua eli seuraa kansainvälisten tiedustelupalveluiden toimintaa ja pyrkii keskeyttämään valtion tai elinkeinoelämän kannalta vahingollisen toiminnan…”

=> Suomen vastavakoilu voi toimia vain niin, ettei suojelupoliisista anneta kasvaa SDP:n tai Kokoomuksen puoluepoliisia, joka varjelee pääministerin kunniaa ja kunnianhimoa menettäen kansallisen luottamuksensa virkamiesten ja liikemiesten keskuudessa. Suomen vastavakoilu muodostuu kansallishengestä. Erityisen haasteellista tämä oli YYA-kaudella, mutta muitakin esimerkkejä löytyy. Neuvostoliiton ja Venäjän lisäksi myös länsi pyrkii värmäämään, koska ei usko, että saa kaikki tiedot hallitukselta suoraan.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Suomessa on vaarana lisäksi kokoomus- ja keskustapoliitikkojen naisseikkailut. http://en.wikipedia.org/wiki/Profumo_Affair

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Tapio O.Neva,

- en hallitse englantia, joten en voi kommenttoida ja en ymmärrä miten nimenomaan kokoomus- ja keskustapoliitikkojen naisseikkailut liittyisivät blogin aiheeseen?

Siviilitarkkailija (nimimerkki)

[lainaus]Onko vakoilu ja vastavakoilu sakkipeliä?[/lainaus]

Anglosaksisessa käsityksessä johon moderni tiedustelutoiminta perustuu, täytyy lähtea kirjallisten lähteiden keralla aina Elisabet I aikaan jolloin saavutettiin ensimmäiset vakoilu- ja vastavakoiluvoitot. Tosin tässä täytyy huomioida että kyse oli pääsääntöisesti valtionpäämiehen halujen totetuksesta. Eli jos valtionpäämies, paavi tai kuningas, halusi jotain, hänen hiljaiset lakeijansa toteuttivat tahtotilan. Kyse ei siis ollut miltään osin pelistä vaan sodasta. Agentti toteutti tehtäväänsä ja epäonnistuessaan kuoli julman kuoleman.

Pelissä ihmisiä ei tapeta. Vakoilussa tapetaan. Kuoleman todellisuus ja konkreettisuus muuttaa suurvaltojen vakoilun ihan toisenlaiseksi kuin mitä pelejä pelaavat mieltävät.

On havaittavissa että vakoilussa, vakoilulla on taipumusta muuttua itsetarkoitukseksi. Esimerkiksi suomessa vakoilua tai tiedustelua harjoittaa Supo niminen organisaatio Punaisen-Valpon eli valtiollisen poliisin tahtotilan mukaisesti. Lahjattoman mutta oikeaan poliittiseen puolueeseen sekä Stasiin kytkeytyneen johtajansa Seppo Nevalan käsissä Supo muototui kulloisenkin presidentin kassaraksi joka tuotti sitä tietoa minkä presidentti halusi kuulla. Riippumatta siitä oliko tiedolla mitään arvoa. Näin tehdessään reilut toistasataa demaria sai poliittisen ja mukavan suojatyöviran. Nyt kun kokoomus on voimansa tunnossa, Supon poliittinen viiri kääntyy mutta toiminta pysyy samana. Nyt tuotetaan sitä tietoa minkä kommunistinen kokoomus haluaa kuulla.

Itä-Saksa oli eräänlainen tiedustelutoiminnan kulminaatio jossa järjettömyyksistä tuli elämäntapa. Tiedustelujärjestö tiesi milloin oppositiojohtaja niisti nenänsä mutta ei sitä että valtio kokonaisuutena oli tullut tiensä päähän. Jälkikäteen asia on naurettava mutta Itä-Saksassa teloitettiin ihmisiä ja valtiolla oli valmiiksi kirjoitettuna n 20 000 kuolemantuomiota mikäli jotain sattuisi.

On joitain tapauksia joissa yksittäisten vakoilijoiden toimilla on ollut suurempaakin merkitystä. Mutta pääosin vakoilu ja vastavakoilu on järjettömien investointien kulutusta itsestäänselvyyksien paljastamiseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Siviilitarkkailija, lainaus >" Pelissä ihmisiä ei tapeta. Vakoilussa tapetaan. Kuoleman todellisuus ja konkreettisuus muuttaa suurvaltojen vakoilun ihan toisenlaiseksi kuin mitä pelejä pelaavat mieltävät.",

- Tarkoitukseni ei ollutkaan ottaa blogissani tosissaan asia vakoilusta. Kyllä ymmärrän, että käytännössä vakoilu ja vastavakoilu ei varmaankaan anna aiheetta "pelaamiseen"..mutta kun blogini pohjana on Metro-lehdestä kirjoitus, jossa .."entinen CIA:n tiedusteluupseeri Melissa Boyle avusti Salt-elokuvan teossa Angelina Jolieta ja ohjaajaa Phillip Noycea, jotta trilleristä saataisiin mahdollisimman realistinen.."

T L

"" "Supo valvoo" : Suomen suojelupoliisi Supo harjoittaa muun muassa vastavakoilua eli seuraa kansainvälisten tiedustelupalveluiden toimintaa ja pyrkii keskeyttämään valtion tai elinkeinoelämän kannalta vahingollisen toiminnan...""

Terroristien Kavkaz Center saa pyöriä Suomessa. Eli siis "Supo valvoo".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Tuomas Lavonen, lainaus> " Terroristien Kavkaz Center saa pyöriä Suomessa. Eli siis "Supo valvoo".",

- Varmaankin valvoo! "-Vastavakoilussa Supo tekee yhteistyötä valtiohallinnon, elinkeinoelämän ja kansalaisten kanssa..": sitaatti Metro-lehdestä 22.9.2010.

Harri Räsänen

Kerrot Viola omassa esittelyssäsi olleesi töissä Inturistin oppaana Leningradissa. Meillä täällä Suomessa oli siihen aikaan käsitys, että Inturistin oppaat olivat KGB:n palveluksessa tai ainakin raportoivat turistien tekemisistä kyseiselle instanssille. Onko sinulla joitakin omakohtaisia kokemuksia tällaisesta toiminnasta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Harri Räsänen, lainaus> " Meillä täällä Suomessa oli siihen aikaan käsitys, että Inturistin oppaat olivat KGB:n palveluksessa tai ainakin raportoivat turistien tekemisistä kyseiselle instanssille. Onko sinulla joitakin omakohtaisia kokemuksia tällaisesta toiminnasta?",

- En ollut KGB:n palveluksessa, mutta käsityksenne on ollut oikea siinä mielessä, että raportoimme siitä miten asiat olivat sujuneet turisti-ryhmän kanssa.Jos oli jotain poikkeuksellista, niin tieteenkin se meni raportiin. Se kuului työn sääntöihin kaikille.

Harri Räsänen

Raportoinnista kysyisin vielä, että oliko Inturistin organisaation sisällä joku politrukiksi luonnehdittava virkailija jolle raportoitiin ja mitä nämä poikkeukselliset tapahtumat olisivat voineet olla?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen, lainaus > "oliko Inturistin organisaation sisällä joku politrukiksi luonnehdittava virkailija jolle raportoitiin ja mitä nämä poikkeukselliset tapahtumat olisivat voineet olla?",

- ei anakaan minulle kukaan esittäytynyt "politrukiksi" ja emmehän me oppaat kaikkia tunteneetkaan.Raportit annettin virkailijalle.Poikkeukselliset tapaukset olivat esim.,turistin sairastuminen, miliisiin joutuminen jostain syystä tai eksyminen ryhmästä..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset