Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjänkieli painaa päälle Itä-Suomessa, opetusministeriö jarruttaa.

Itä-Suomen vauhdikas elämä naapurimaan Venäjän kanssa vaatii jo todella teolla panostamaan venäjänkielen opetukseen. Venäjä on naapurimaa ja tärkeä liikekumppani ja  venäjänkielen osaaminen ainakin näillä seuduilla on rahanarvoista. Yhtenä Venäjä-yhteistyötä rajoittavana tekijänä saattaa olla venäjänkielen osaajien vähäinen määrä. Kaikista ennakkoluuloista ja negatiivisesta suhtautumisesta Venäjään huolimatta, mielestäni kielen osaaminen samalla vaikuttaisi  venäläisten puhekulttuurin ja mentaliteetin ymmärtämiseen; pelkän tulkin tai englannin kielen varassa on mielestäni vaikeata haistaa koko kaupankäynnin ns.pohjavirettä. 

” Itä-Suomessa vaditaan venäjän opiskelua kouluun Ruotsin rinnalle”,kirjoittaa Reino Pasanen UV 26.9.2010 : ”  Tohmajärvi Pohjois-Karjalassa on Suomen venäjänkielisin kunta, jonka 5 000 asukkaasta nelja prosenttia puhuu kotikielenään venäjää. Niiralan kansainväliselle raja-asemalle on vain parikymmentä kilometriä. Miljoonan rajanyliyttäjän joukosta venäläisiä on puolet. Rajamiesten on osattava ruotsia muttei venäjää… 

Yhtenä keinona Tohmajärvi on tekemässä aloitetta venäjän ottamiseksi vaihtoehdoksi ruotsin rinnalle 7.luokalta alkaen. Mukaan opetusministeriölle tehtävään kokeiluesitykseen se on kutsunut Inarin, Kuhmon, Imatran, Lappeenrannan ja Virolahden.

- Kyse ei ole kielitaistelusta eikä ruotsin aseman romuttamisesta. Suomen on oltava kaksikielinen. Asia on hyvin käytännönläheinen ja tarpeesta esiin  nouseva, sanoo kunnan johtaja Olli Riikonen.  

Tohmajärvi on jo kahdesti aiemmin hakenut opetuslupaa venäjän opettamiseen B-kielenä…Viimeksi pari vuotta sitten hakemuksen torjui opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) sillä perustella, että kokeilulla olisi ennakoimattomia vaikutuksia oppilaiden jatko-opintoihin ja työelämään. Samaan on viittanut nykyinenkin opetusministeri  Henna Virkkunen(kok.) perustelunaan yliopistojen tutkintavaatimukset ja ruotsi virkakielenä.

Riikonen pitää perusteluja aikansa eläneenä. 

-Ei jokainen peruskoululainen ajattelee yliopisto tai virka-ura. Valtion virkamiehistä suurin osa ei tarvitse ruotsia. Monissa tehtävissä venäjästä on isompi apu. 

Samoilla linjoilla on pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.), joka täällä viikolla kannatti mahdollisuutta nostaa ruotsin rinnalle venäjä Itä-Suomessa. 

Itä-Suomen kauppakamarien toimitusjohtajat ovat lähes yhdessä rintamassa kannattamassa venäjää vaihtoehdoksi ruotsille. He kaikki korostavat, että pelkkä venäjän taito ei riitä ilman muuta osaamista. Venäjäntaitoisten tarve kuitenkin lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa jo joka kymmenes työpaikka on syntynyt Venäjän vaikutksesta.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

J. Gagarin

Edelleenkin ihmettelen miksi venäjän pitäisi olla vaihtoehtoinen juuri ruotsin kanssa?

Voihan sen laittaa koulun opetusohjelmaan valinnaiseksi oppiaineeksi joka tapauksessa. Jos maan virallisia kieliä tulee kaikkien lukea, niin venäjä on sitten yksi vaihtoehto niistä valinnaisista ulkomaan kielistä.
Asiat ovat yksinkertaisia, kun niin halutaan, mutta kaiketipa Suomessa jotkut haluavat noudattaa saksalaisten sarkastista toteamusta: Warum soll man etwas einfach machen, wenn man es auch kompliziert machen kann?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# J.Gagarin, lainaus > "Edelleenkin ihmettelen miksi venäjän pitäisi olla vaihtoehtoinen juuri ruotsin kanssa?

Voihan sen laittaa koulun opetusohjelmaan valinnaiseksi oppiaineeksi joka tapauksessa..",

- Vaikka UV kirjoituksen otsikossa on "venäjän opiskelua kouluun ruotsin rinnalle",tekstissä kuitenkin kunnanjohtajan Riikosen mukaan.."oppilas saisi itse tehdä kielivalinnan; kunta vain tarjoaa mahdollisuuden.
Tohmajärvellä itsellään on hyvät edellytykset valinnan tarjoamiseksi, sillä venäjän opettajia on viisi ja ruotsin opettajia vain kaksi...Tohmajärvellä on mahdollisuus ottaa venäjä myös valinnaisaineena jo 4.luokalta, ja opetus taataan aina lukion asti.."

Vieras (nimimerkki)

Ei ole tarvetta muuttaa kielilakia, venäjää voivat halukkaat opiskella, jotka kokevat sen hyödylliseksi, omalla kustannuksellaan, Tohmajärvelläkin kuten muuallakin Itä-Suomessa.
Siitä vaan toimeksi.

Yhteiskunnan ei ole syytä kustantaa kaikkea mitä satutaan haluamaan. Sitä piisaa, kuten V.Heistosen slogani osoittaa. Ei kohtele kaltoin, vaan lain mukaan ulkomaan kansalaisia.

Myyjätason auttavalla taidola ei pitkälle pötkitä, kielitaito on eri asia.

Millä kielellä Venäjällä palvellaan turisteja, venättä se on, tai heikkoa englantia.

Vieras (nimimerkki)

Yhteiskunnan ei pidä tarjota kaikkea tosiaan, ei ole varaa.

Siinä, missä ruotsalainen opettelee englannin ja sen lisäksi espanjan, saksan, ranskan (joka siellä on SE sivistyskieli)... suomalainen opettelee (suomen)ruotsia, jolla ei pärjää etenkään omien ruotsinkielisten kanssa - hädin tuskin edes ruotsissa.
Lisäksi ruotsinkieltä ei kuule eikä tarvi. Ankkalammikko on eristynyt.

Suomalaisella yhteiskunnalla ei ole varaa ruotsinkieleen. Suomensuomalaiset ovat nostaneet tämän maan nousuun. Kv suhteet (sis kauppa) ovat olleet lian usein ruotsinkielisten käsissä,koska näillä on helpompi oppia kieliä (suomi on ilmainen lisä - he kuulevat sitä). Enää siihen ei ole varaa.

Ei ruotsin opiskelu vapaaehtoisuuteen lopu. Huvittavaa ettei meillä ole edes natiiveja ruotsinopettajia kouluissa =)

Vieras (nimimerkki)

Suomi ole aito kaksikelinen valtio. Suomessa ei ole kaksikielisyyttä on vain kaksinkertaista yksikielisyyttä. Puheet Suomen kaksikielisyydestä ovat harhaanjohtavia. Perustuslaissa sanotaan että Suomessa ovat kansalliskielet suomi ja ruotsi. Laissa ei missään käytetä sanaa "kaksi" puhuttaessa Suomen kansalliskielistä. Kukaan ei voi rekisteröityä kaksikieliseksi.

Väitteet Suomen kaksikielisyydestä luovat käsityksen että nämä kaksi kieltä toimisivat yhtäaikaa ja samassa paikassa. Todellisuudessa vain osa rannikosta on ruotsinkielinen ja koko sisämaa on yksikielinen suomenkielinen. Suomessa on jo lainkin mukaan yksikielinen alue, Ahvenanmaa. Suomi on siis jo kaksinkertaisesti yksikielinen, koska Ahvenanmaa on ruotsinkielisesti yksikielinen ja manner suomenkielellä yksikielinen. Muuttamalla manner yksikieliseksi, suomenkieliseksi, säilytämme kaksikielisyytemme sellaisena kuin se on ollut ja silloin myös laki vastaa maan todellista tilaa, eli kaksinkertaista yksikielisyyttä.

Ruotsin kielen osaaminen on niin huonoa että senkö luet osaamiseksi tällä hetkellä?

Pakkoruotsin poistolla saadaan tilanne muuttumaan niin että kaupungit voivat tarjota muitakin kieliä ensimmäiseksi kieleksi kuin englantia. Pakkoruotsin kustannus aiheuttaa sen että muihin kuin englantiin ja ruotsiin ei ole enää kaupungeilla varaa eikä resursseja. Pakkoruotsin kustannukset karsivat vaihtoehtoja kielten opiskelussa ja on perimmältän aiheuttanut englannin suosion. Englannin opiskelusta ei kukaan luovu opiskellakseen pakkoruotsia.

Kaikki kuitenkin ymmärtävät että englantia kannataa opiskella ja siitä kuitenkin viimeisenä luovutaan.

Pakkoruotsin takia ei ole koululla eikä koululaisilla ole mahdollisuutta opiskella muita kieliä. Eikä kukaan tosissaan voi ehdottaa englannin opiskelun vähentämistä muiden kielien lisäämiseksi. Pakkoruotsilla on suuri vastustus päinvastoin kuin vapaaehtoisella englannilla.

Pakkoruotsista ei ole hyötyä ja pakkoruotsista on suoranaista haittaa jos se on vienyt jonkun tarpeellisemman kielen osaamisen taidon. Pakkoruotsi kustannetaan suomalaisten lasten ranskan, saksan, venäjän, espanjan ym. tarpeellisten kielien taidoista, jotka jäävät opiskelematta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras, lainaus > "Pakkoruotsin kustannukset karsivat vaihtoehtoja kielten opiskelussa ja on perimmältän aiheuttanut englannin suosion...Pakkoruotsista ei ole hyötyä ja pakkoruotsista on suoranaista haittaa jos se on vienyt jonkun tarpeellisemman kielen osaamisen taidon. Pakkoruotsi kustannetaan suomalaisten lasten ranskan, saksan, venäjän, espanjan ym. tarpeellisten kielien taidoista, jotka jäävät opiskelematta!",

-niinhän se on, mutta vaikea on nyt "päästä eroon" ruotsinkielen opetuksesta, koska se on laillisesti vakiintunut asemaansa. Ja ruotsenkielisiä on Suomessa muistaakseni 280 000, joten ei ole kysymys esimekiksi venäjänkielisistä, joita on noin 50 000 ja siitä suurempi osaa noin 30 000 inkerinsuomalaisia paluumuuttajia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Haluatteko seuraavien eduskuntavaalien jälkeen jatkaa Rkp:n viitoittamaa tietä:

Venäjän vastaisella rajalle rajavartijan virkaan ei pääse ellei osaa ruotsia!

Lainaus: Etelä-Saimaa 7.4.2008
(voimakkaasti lyhennetty)

"Rajavartijat ja poliisit ovat suorittaneen kielilain mukaiset kielikokeet vuodesta 2006 lähtien. Tulli on on ollut hidasliikkeisin, mutta vaatimus toisen kotimaisen kielen taidosta tulee toukokuun alussa voimaan tulevaan asetukseen. Tähän mennessä tulli on edellyttänyt ruotsin osaamista vain ylemmissä viroissa."
"Virkamiehille pakkoruotsi on oikea pakko. Kun laki antaa virantoimituksessa valtuuksia puuttua toisten vapauksiin, kansalaisten rajoittamaton oikeus on saada palvelua omalla kielellään kaikkialla maan rajojen sisäpuolella."

http://www.esaimaa.fi/Uutiset---Uutiset-maakunnast...

Ruotsin kielen vaatimusta itärajalla ei voida perustella silläkään,että "rajavartijoita voidaan tarvita Ruotsin rajalla". Suomi ja Ruotsi on nimittäin Schengen-aluetta. Sen vuoksi Ruotsin ja Suomen välillä ole ollut enää aikoihin rajamuodollisuuksia!

Valtion viranomaisille vaan tieto ei ole vielä mennyt siitä. Eletään vain pykälien mukaan. Järjen käyttö on Rkp:n vaatimuksesta kielletty.

Valtiovarainministeri on Rkp:n apupuolue Kokoomuksen J.Katainen. Hän karsii kaikesta muusta paitsi älyttömästä "kaksikielisyydestä."

Sama koskee YLE:ä. YLE:llä on kaksoisorganisaatio. Suomenkielinen ja ruotsinkielinen. Siihen ei saa koskea eikä kosketa.

Ei tätä hölmöyttä muuteta ilman Perussuomalaisten vaalivoittoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jarmo ryyti, lainaus > " Ei tätä hölmöyttä muuteta ilman Perussuomalaisten vaalivoittoa",

-Viekään Pereussuomalaiset vaalivoittoon!

iiris (nimimerkki)

Ilman muuta Itä-Suomessa tarvitaan venäjän osaamista tuhat kertaa enemmän kun pakkoruotsin osaamista. Se on ihan selvä asia.

Yhtä selvää on myös se, että koko Suomessa tarvitaan sekä venäjän että muiden kielten osaamista moninkertaisesti enemmän kuin pakkoruotsia.

Pakkoruotsista olisi päästävä eroon koko Suomessa. Ruotsi pitää muuttaa valinnaiseksi kieleksi kouluissa, kaikilla koulutuksen tasoilla kautta maan.

www.vapaakielivalinta.fi

Julius (nimimerkki)

Eteläkarjalaisena minua kummaksuttaa tämä suuri kupla venäjänkielen tarpeellisuudesta. Hyvin näyttää propaganda uponneen muualla päin Suomea asuviin. Oheisena uutinen tältä päivältä/Yle Etelä-Karjala:

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/09/venajan...

Siinä vahvistuu karu totuus, että ei sitä venäjää sittenkään niin hirveästi täällä tarvita ja missä tarvitaankin, niin ne työpaikat menevät venäjää jo äidinkielenään puhuville. Opetusministeri Virkkunen oli täysin oikeassa tyrmätessään vaatimukset korvata Itä-Suomessa pakollinen ruotsi venäjänkielellä.

Tulkaapa tutustumaan Lappeenrantaan, siellä niitä venäläisiä hyörii ja pyörii liikenteen tukkona ja ostosten teko näyttää sujavan kyllä englannin kielelläkin, eihän suomalaistakaan turistia palvella suomella -korkeintaan jossain etelän lomakohteissa, mutta ei yleisesti.

J. Gagarin

Kiitoksia asiallisesta kommentista, josa ei ulvota sopulina sopulien joukossa! Jotenkin noin sen asian itsekin olen hahmottanut.

iiris (nimimerkki)

Lappeenrannassa oli muistaakseni joku aika sitten esillä venäjänkielisten opasteiden laitto tarvittaviin paikkoihin. Pakkoruotsittajat yrittivät torpeeroida tämän tarpeellisen uudistuksen. Miten homma etenee?

Julius (nimimerkki)

Venäjänkieliset katukyltit onneksi torpedoitiin, opastauluja aiotaan lisätä kuten Etelä-Saimaan uutisesta ilmenee.

http://www.esaimaa.fi/Online/2010/06/14/Ven%C3%A4j...

Lappeenranta on kuin Pietarin esikaupunkialuetta, ihan kirjaimellisesti. Kaupat ja matkailukohteet suunnitellaan venäläismatkailijoiden tarpeeseen, tavaravalikoima perustuu venäläisten kysyntään. Tänään kaiken huippuna luin paikallisesta sanomalehdestä, että yhteiskunnan eli suomalaisten veronmaksajien ylläpitämässä sairaalaan pitäisi saada hoidettavaksi pietarilaisia asiakkaita. Alueen potilaat kärvistelevät hoitojonoissa eivätkä pääse erikoissairaanhoitoon muualle ja nyt pitäisi tilat antaa yksityislääkäreiden vastaanottotoimintaan, jossa hoitaisivat rikkaita pietarilaisiakkaita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Julius,lainaus > "Tulkaapa tutustumaan Lappeenrantaan, siellä niitä venäläisiä hyörii ja pyörii liikenteen tukkona ja ostosten teko näyttää sujavan kyllä englannin kielelläkin, eihän suomalaistakaan turistia palvella suomella -korkeintaan jossain etelän lomakohteissa, mutta ei yleisesti.",

Perustuvatko teidän mielestänne Suomen ja Venäjän naapurisuhteet pelkästään turismiin?

"Venäjän tuntemusta haluavat lisätä Etelä-Karjalassa Saimaan ammattikorkeakoulu ja Yliopiston Aleksanteri-instituutti, jotka ryhtyivät yhteistyöhon Etelä-Karjalan alueen Venäjä-osaamiseen kehittämiseksi.

Yhteistyön ensimmäinen näkyvä muoto on Lappeenrannassa syyskuussa alkava ( 14.9.,)studia-generalia-luentosarja Venäjä, Venäjä,Venäjä. Ylesölle avoin luento sarja...Saimaan AMK:n ja Aleksanteri-instituutin yhteistyön tarkoituksena on vahvistaa kummankin osapuolen Venäjään liittyvää toimintaa Etelä-Karjalassa.." Lähde: Vartti. 1.9. 2010.

Markus Lehtipuu

Inkerinmaalta tulee "suomalaisia", jotka venäläistävät Suomea. Kun Koivisto aloitti inkerinmaalaisten "paluumuuton", kyseessä oli etninen puhdistus Pietari I:n valloittamalla maalla.

Vuonna 1699 Neva-joen varrella oli ainoastaan suomenkielisiä kyliä. Se oli etninen puhdistus, että täysin suomenkielinen Inkerinmaa muuttui hitaasti mutta varmasti venäjänkieliseksi Leningradin oblastiksi.

Eivät inkeriläiset sinänsä olleet "Paluumuuttajia"; koska Inkerinmaa oli heidän kotinsa satojen vuosien ajalta. Mutta kyseessä oli etnisen puhdistuksen loppuunsaattaminen, jolla suomenkielinen maa muuttuu 100% venäjänkieliseksi. (Mauno Koivisto on siten osittain syyllistynyt etniseen puhdistukseen).

Nyt nämä "inkeriläiset" haluavat venäläistää Suomea. Tavoitteena siis mikä?

J. Gagarin

Toisaalta voi kysyä, että onko se etnisen puhdistuksen toteuttamista, jos antaa joillekuille mahdollisuuden muuttaa jonnekin?
Saavathan vaikkapa haaparantalaiset tai pajalalaiset suomen kielisetkin milloin vain muuttaa Suomen puolelle, mutta tämän ikiaikaisen mahdollisuuden olemassaolosta huolimatta ei ole tapahtunut etnistä puhdistumista.

Markus Lehtipuu

Oireellistahan on se, että Koivisto sai tämän etnisen puhdistuksen käyntiin muistaakseni vielä Neuvostofuckingliiton porskuttaessa täyttä vauhtia.

Miten normaalia on se, että kansojen vankilasta pääsee noin vain pois, ellei taustalla ole pyrkimys edistää suomalais-tsuhnien puhdistamista slaavilaisen ylirodun valloittamilta mailta? Minä näen tässä rikoksen ihmisyyttä vastaan, en suinkaan inkeriläisten ihmisoikeuksien lisäämistä.

Inkeriläiset itse valittelevat sitä, kuinka heidän satojen vuosien aikainen kulttuurinsa katoaa silmissä, kun nuoret muuttavat Suomeen.

Miksi Venäjältä pitää puhdistaa tietyt etniset ryhmät pois?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J Gagarin, lainaus > Saavathan vaikkapa haaparantalaiset tai pajalalaiset suomen kielisetkin milloin vain muuttaa Suomen puolelle, mutta tämän ikiaikaisen mahdollisuuden olemassaolosta huolimatta ei ole tapahtunut etnistä puhdistumista."

- ei voi verrata inkeriläisten paluumuuttoa tekstissäsi mainittuun esimerkkiin, koska inkeriläisillä ei ollut mahdollisuutta "milloin vain muuttaa", päinvastoin inkeriläiset eivät edes päässeet käymään turisteina Suomessa, vaikka olisivat kuin halunneet. Puhun nyt Neuvostoliiton ajoista. Ja kun kaiken vainon jälkeen Neuvostoliitossa yhtäkkiä avasivat portin ihmemaan Suomeen, niin kansa riemastui ja lähti liikkeelle...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Markus Lehtipuu!

Käännetäänkö nyt kelkkaa etniseen puhdistukseen Venäjällä? Ärsyttääkö se tässä, että Inkerin suomalainen paluumuuttaja yrittää "venäläistää" Suomea? Suomi on itse venäläistänyt inkerin suomalaiset paluumuuttajat, koska 50 000 venäjänkielisistä Suomessa on 30 000 inkeriläisiä paluumuuttajia, mutta sillä ei ole mitään väliä, me samalla mitalla saamme "ryssittelyä" päälle, ja haluaisinkin, että voisimme rakentaa parempaa ilmapiiria kahden naapurikansan kesken!

Se on totta, että Mauno Koiviston "siunauksella" Leningradin alue on tyhjennetty suomenkielisistä ja Inkerin maasta ei ole enää jäljellä kuin tuhkaa..Jos tutkitaan syvenmmälle asiaa, niin se ehkä oli Neuvostoliiton tahto ja Suomi auttoi projektissa!?

Markus Lehtipuu

Tässä Venäjän etniset puhdistukset federaation lounaisosassa:

1) Suomen Karjalankannas: ensin liitettiin karjalais-suomalaiseen neuvostotasavaltaan 1940, sitten 1944 liitettiin Leningradin oblastiin. Samana vuonna alueen alkuperäisväestö, 98%:sti suomenkielinen asutus, pakeni diktatuuria länteen. Vuoteen 1948 mennessä kaikki kansalliset merkit, suomenkieliset paikannimet ja muut kansalliset tunnusmerkit oli korvattu slaavilaisilla. Etninen puhdistus 100%.

2) Suomen Laatokan Karjala: kuului vuoteen 1956 saakka karjalais-suomalaiseen neuvostotasavaltaan, jonka jälkeen se liittyi Venäjän federatiiviseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan. ALkuperäisasukkaista 100% pakeni diktatuuria 1944. Alueelle siirtyi itäkarjalaisia ja inkerinsuomalaisia. Suomen kieli säilyi virallisessa statuksessa 2000-luvulle saakka. Nyt alueen virallinen kieli on vain venäjä. Etninen puhdistus noin 99%.

3) Inkerinmaa: Kuului noin vuoteen 1700 saakka Ruotsin kuningaskuntaan. Asutus oli voittopuoleisesti suomenkielistä, siis suomalaisia. Pietari I valloitti alueen 1700-luvun alussa ja perusti pääkaupungin (!) tälle alueelle. Alueen inkerinsuomalaisia on vainottu sen jälkeen. Stalinin vainoissa heitä surmattiin sadoittain ellei tuhansittain. Toisen maailmansodan aikana osa heistä osallistui Suomen puolella sotaan diktatuuria vastaan. Heidät piti kaikki palauttaa Stalinin Neuvostoliittoon, lähes varmaan kuolemaan. Mauno Koivisto aloitti alueen etnisen puhdistuksen. Etninen puhdistus ehkä noin 97%.

4) Itä-Karjala: Oli 1920-luvulla 60-prosenttisesti karjalaisten asuttama. Nyt alueella asuu 10% karjalaisia. Osuus ilmeisesti vähenee, samoin kuin asukasmäärä. Suomalaisia prosentti tai kaksi, osuus ja absoluuttinen määrä ilmeisesti laskussa. Etninen puhdistus noin 88%.

5) Murmanskin alue: Oli sata vuotta sitten lähes täysin vailla venäläisiä. Stalinin kaudella asutettu, massiiviset teollisuuskombinaatit tuhoavat ympäristöä. Petsamon asutus 100-prosenttisesti pakeni diktatuuria. Alueen saamelaiset pakkosiirretty Lovozeron kylään, tai Siperiaan tai surmattu. Etninen puhdistus ehkä noin 85%.

Tuossa sitä on rikosta ihmisyyttä vastaan nieltäväksi. Mielellään parempaa ilmapiiriä, ja sen voisi aloittaa palauttamalla Suomelle Karjalan, Sallan, Petsamon ja Suomenlahden saaret. Spasibo.

Vieras (nimimerkki)

Ryssittelyä saa jos käyttäytyy kuin ryssä. Itkee leivänkannikan perään. Valittaa kun muut eivät auta. Nimenomaan ne muut eli suomalaisten.

Venäjänmaalla kasvaneet kuvittelavat olemvansa maailmannapa jota muiden täytyy ymmärtää ja auttaa vaikka maailmaloppuun asti.

Vieras (nimimerkki)

Ryssittelyä saa Suomessa, vaikka ei käyttäydy kuin ryssä. Vai leipää kerjäävät.

Sitä saa, jos on väärä sukunimi. Sitä sai, jos oli karjalasta evakko.

Jakaisin venäläiset kahteen sakkiin. Sopeutuneisiin, työtätekeviin. Usein koulutettuihin ihmisiin, jotka eivät pääse oikeaan ammattiin. Sitten rosmot, jotka nykyisin enimmäkseen tulevat muualta. Sterotypiat ovat pahasta, jollei niitä käytä huumoriin.

Suomalaisessa on niin paljon ryssää - niitä huonoja ominaisuuksia - että alatyyliin pitää sortua.

iiris (nimimerkki)

Hyvä Markus, tässä on nyt kysymys paljon isommasta asiasta kuin vain inkeriläisistä paluumuuttajista.

Venäjänkieliset turistit ovat suurin ja kasvava turistiryhmä Suomessa. Venäjä on Suomen tärkeä kauppakumppani. Kulttuuriset, koulutukselliset ja sosiaaliset kanssakäymisen muodot lisääntyvä koko ajan Suomen ja Venäjän välillä.

Suomalaisten turismi luovutetun Karjalan alueella on vilkasta. Eikö sielläkin olisi suomalaisille eduksi, jos he osaisivat venäjää?

Jos luovutettu Karjala joskus saadaan takaisin Suomelle, niin eikö silloinkin olisi eduksi, että osattaisiin venäjää?

hulda (nimimerkki)

Asiassa on pieni mutta, venäjää ei valita:

2009 MTV3:n lukiovertailusta selviää, että peräti 98 prosenttia kevään päivälukioiden ylioppilaista kirjoitti englanninkielen. Kun tutkinnon suoritti 27544 ylioppilasta, niin 27090:lta löytyy hyväksytty englannin arvosanoa. Eli vain 454 ei kirjoittanut englantia.

Pitkän tai lyhyen saksan kirjoitti 14 prosenttia ylioppilaista eli vajaa neljätuhatta. Pitkän saksan kirjoittajia on runsas tuhat ei neljä prosenttia.

Ranskan suoritti 7 prosenttia ja pitkänä 2 prosenttia eli 426 ylioppilasta.

Espanja voitti venäjän

Espanjan kirjoittaa pitkänä tai lyhyenä kolme prosenttia eli 815 ihmistä. Pitkän espanjan ylioppilaskokeesta selvisi 32.

Venäjän kielen suorittaneita ylioppilaita oli 624 eli 0,7 prosenttia kaikista ylioppilaista. Pitkän venäjän luki 199.

Italian kirjoitti 143 ja portugalin 21 ylioppilasta.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/...

Kevään 2010 yo-kirjoituksista lyhyen kirjoittajat:

Suosituimman lyhyen kielen saksan kokeeseen oli ilmoittautunut 2 425 kirjoittajaa. Ranskan tehtäviä ratkoi 1 527 ja espanjan tehtäviä 812 kokelasta.

Neljänneksi suosituin lyhyt kieli oli tänä keväänä englanti (512). Myös venäjä (471), italia (186), latina (68), portugali (15), pohjoissaame (7) ja inarinsaame (1) olivat ohjelmassa.

http://www.hs.fi/viesti/yo09kevat

Markus Lehtipuu

Tavoitteena on suomalaistaa (jälleen) Karjala, ei venäläistää kaikki mahdolliset ja mahdottomat alueet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu, lainaus > " Eivät inkeriläiset sinänsä olleet "Paluumuuttajia"; koska Inkerinmaa oli heidän kotinsa satojen vuosien ajalta...",

- periaatteessa, eivät olekaan, mutta meidät "rinnastettiin" suomalaisiin paluumuuttajiin esim., Ruotsista, Amerikasta tai muualta.

Vieras (nimimerkki)

Yhtenä Venäjä-yhteistyötä rajoittavana tekijänä saattaa olla suomenkielen osaajien vähäinen määrä Venäjällä. Neuvostoliiton aikana ainoat Suomeen yhteydessä olleet suomenkieltä osaavat neuvostoliittolaiset olivat tiedustelupalvelun jäseniä tai muutan propagandaansa levittäviä kommunisteja.

Mutta onhan meillä yhteinen maailmankieli englanti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras, lainaus> "Mutta onhan meillä yhteinen maailmankieli englanti",

-jos hieman fantasioita tähän, niin sehän olisikin hieno ratkaisu,jos kaikki maat siirtyisivät maailmankieleen englantiin! Ei olisi kieliongelmia ollenkaan!

iiris (nimimerkki)

Globaalin talouselämän kieli on jo englanti. Englannilla pärjää lähes kaikissa maailmankolkissa - aina löytyy joku, joka osaa englantia.

Oman kansalliskielen - Suomessa siis suomen kielen - osaaminen on kuitenkin kaiken perusta.

Vieras (nimimerkki)

Kommenteista päätellen myös ruotsi voidaan poistaa koulujen valikoimista koska englantiahan kaikki puhuvat äidinkielensä lisäksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras, lainaus> "englantiahan kaikki puhuvat äidinkielensä lisäksi".,

ei varmaankaan kaikki puhuu englantia äidinkielensä lisäksi, mutta jos se olisi äidinkielen lisäksi ensimmäinen pakkokieli, niin varman pidemmäällä tähtäimellä olisi siitä apua tuleville sukupolville asioidessaan maassa kun maassa.

agendo2 (nimimerkki)

Paras, edullisin, tasapuolisin ja selkein ratkaisu kielikysymykseen:

Pakkoruotsi pois.
Englanti ensimmäinen vieras kieli.
Ruotsi, Venäjä ja muut kielet valinnaisiksi toisena vieraana kielenä.

iiris (nimimerkki)

Suomi + kaksi valinnaista kieltä. Kaksi valinnaista kieltä voivat olla mitä kieliä tahansa.

www.vapaakielivalinta.fi

J. Gagarin

Entäs ruotsin kielisissä opinahjoissa?

Pertti Sakari (nimimerkki)

"Suomi + kaksi valinnaista kieltä. Kaksi valinnaista kieltä voivat olla mitä kieliä tahansa"

Todella hyvä idea, jos siihen tekisi pienen muutokesen seuraavalla tavalla:

"Suomi tai ruotsi + kaksi valinnaista kieltä. Kaksi valinnaista kieltä voivat olla mitä kieliä tahansa"

Pakkoruotsi ja pakkoruotsi eivät ole tätä päivää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

agendo2,

just kommentoin ylempänä "vierasta" englannin kielen suhteen, mutta se on kuitenkin utopiaa, ainakin tässä vaiheessa, että englanti tulisi ensimmäiseksi pakkokieleksi..Vaikka periaatteessa tuo esitetty "asetelma" olisi hyvä..Ehkä ihmiskunta jossain vaiheessa saattaa "kypsyä" siihenkin..

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Huonosti puhuttu englanti taitaa olla maailman yleisin kieli. Meneeköhän se yleiskiinan edelle?

YK:n edeltäjäjärjestössä Kansainliitossa oli erittäin tärkeä asia käsittelyssä: Otettaisiinko esperanto koko maailmaan siksi toiseksi kieleksi, jota kaikki opiskelisivat oman äidinkielensä ohella. Voi, kun näin olisikin tehty. Mutta ei tehty. Nimittäin Ranskan edustaja piti erittäin täynnä itsetyytyväisyyttä sisältävän puheen, jossa hän sanoi mm: "Ei maailma tarvitse jotain esperantoa onhan ranskan kieli olemassa". Siihen tyssäsi koko ehdotus.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lienee maailmalla muitakin vastaavia maita. Euroopassa ainakin Belgia on paljon pahempi. Maa on ollut hajota kielisyistä useampaan otteeseen ja niin nyt paraikaakin. Irlannissa puhutaan iiriä ja englantia. Espanjassa ovat baskit ja suurena omana ryhmänä katalonialaiset. Pohjois-Italiassa on alue, jossa saksan kielellä on voimakas asema. Itäisen-Euroopan entisten sosialististen maiden alueilla on paljon kielivähemmistöjä ja -riitoja.

Kumma kyllä en ole huomannut, että olisi juurikaan keskusteltu lasten henkisistä mahdollisuuksista opiskella monia kieliä ja siitä saavutettavasta hyödystä. Kuitenkin pelkkä kielten oppiminen ei riitä alkuunkaan. Pitää olla jotain, mitä kielillään ilmaisee. Jos jokainen suomalainen lapsi pannaan opettelemaan kahta kieltä: suomea ja ruotsia tahi ruotsia ja suomea häneltä menee viikottain siihen paljon aikaa ja energiaa. Kuinka paljon paukkuja jää ehkä kolmannen kielen opiskeluun? Entäpä sitten "kovien" aineiden, kuten matematiikan, kemian, fysiikan, biologian ym opiskeluun. Vielä pitäisi oppia eläin- ja kasvitiedettäkin sekä historiaa. Ihmisen henkinen ja fyysinen kasvu edellyttävät myös opetusta eli kuvaamataito ja musiikki sekä urheilu voimistelun ohella ovat välttämättömiä. Lehdissä on kirjoitettu myös uusista aineista esim. esiintymistaito.

Vielä tuosta litaniasta jäi joitakin pois, mutta olkoon siinä. Montakohan tuntia viikossa tulee istumista koulussa ja montakohan tuntia pitää kotona läksyjä tehdä.

Miksi Suomessa opetetaan pienen kielialueen ruotsin kielen häviävän pientä itäistä murretta? Sillä on vaikeuksissa Ruotsissa ja muualla ei pärjää ollenkaan. Suomi on suomenruotsia levinneempi, mutta pieni kieli sekin.

Markus Lehtipuu

Minusta on tärkeää antaa lapsille mahdollisimman laaja yleissivistys. Ruotsin tulee ehdottomasti kuulua kaikkien opetusohjelmaan.

Olen havainnut, että "pakko"ruotsista kitisevät vain aikuiset, vaikka koulu on jo historiaa.

Koululaiset eivät näköjään itke kouluopetusta.

Aikuisten kannattaisi alkaa elää aikuisten elämää. Koulu on jo ohi.

Upphew (nimimerkki)

Haista V!

Olen kitissyt ruotsista koko sen ajan mitä olen sitä joutunut kärvistelemään. "Se nyt vaan on pakko" yms. shaissea tuli vastaukseksi.

Koululaisten itkuista ei välitä.

Itse aion edelleen itkeä asiasta, jos nyt äänioikeutettuna joku vaikka kuuntelisi. Vaikka kakka on jo housussa, ei se tarkoita että sinne pöksyihin pitäisi jatkossakin sontia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Upphew!
Teille huomautus kielen käytöstä!

Blogin kirjoittajan säännöistä : KÄYTÄ ASIALLISTA JA HYVÄÄ KIELTÄ, ÄLÄ KIROILE!, joten blogin ylläpitäjänä pyydän teiltä samaa.
Kiitos.

iiris (nimimerkki)

Pakkoruotsilla ei ole mitään tekemistä sivistyksen kanssa. Itse asiassa ihan päinvastoin - pakkoruotsi on sivistyksen irvikuva.

Ruotsi ei kuulu suomenkielisten identiteettiin. Pakkoruotsista on ehdottomasti päästävä eroon!

Vieras (nimimerkki)

Pakkoruotsi ei ole sivistystä, se on valtapolitiikkaa. Suomenruotsalainen itsetunto on heikko ja siksi he hakevat pakkoruotsista jotain hyvitystä, koska joutuvat asumaan maassa vähemmistön asemasssa niin kunniakkaan historian jälkeen.

Kaikille pakotettu pakkoruotsi ei ole kielitaitoa, sillä ei voi erottautua työmarkkinoilla. Monipuolinen kielitaito tarkoittaa muuta kuin pakkoruotsia ja on edellytys pienen maan selviytymiselle talouden ja kulttuurien kilpailussa.

On asennevamma ihailla alistajiaan ja hyväksyä oman identiteetin vähättely ja ohjailu. Suomenkielisten historiassa on liian paljon oman pesänlikaajia. Useat pakkoruotsittajapoliitikot ovat myyneet suomalaisuuden ruotsalaisuuden alttarille omien asennevammojensa takia.

Minusta olisi taas kiva kuulla sinun perustelusi pakkoruotsille koska olet kertunut asiasta mutu tuntumalla tähän asti.

Heikki Knookala

tästä linkistä voi katsoa mitä mieltä ollaa kielen merkityksestä. Tuskin löytyy mitään perusteita enää miksi ruotsia pitäisi opetella suomessa.
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Viranomainen+Kul...
ellei pankkikorttia käytetä enää ns. äidinkielellä, ei tarvita muitakaan palveluja. Ne käyttäkööt ruotsinkieltä jotka sitä haluavat. Muille sitä on enää turha tuputtaa.

Upphew (nimimerkki)

"Suomalaisten turismi luovutetun Karjalan alueella on vilkasta. Eikö sielläkin olisi suomalaisille eduksi, jos he osaisivat venäjää?"

Olisi. Aivan yhtä paljon kuin venäläisille olisi etua osata suomea Suomessa.

hulda (nimimerkki)

Itä-Suomeen venäläisille suomenkielen itseopiskelupaketteja, lyhyitä alkeiskurseja tai vastaavaa ellei vielä ole.

Upphew (nimimerkki)

En ole kyllä kuullut, että Länsi-Venäjälle suomalaisille venäjänkielen itseopiskelupaketteja, lyhyitä alkeiskursseja tai vastaavia olisi suunniteltu.

hulda (nimimerkki)

Eivätkö ne Länsi-Venäjällä olevat suomenkieliset osaa venäjää ilman kurssejakin? Toki suomenkielen itseopiskelupaketteja voisi myydä itärajan takanakin.

Markus Lehtipuu

http://travellerism.wordpress.com/2010/09/27/karja...

Esimerkki etnisen puhdistuksen rikoksen uudesta ilmenemismuodosta miehitetyillä Suomen alueilla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markku Lehtipuu,
Vaikka tämä ei kuulu blogin aiheeseen, mutten voi olla vastaamatta.

Olen katsonut ja lukenut, kiitos. Jossain blogeissa vielä "kohtasimme" etnisen puhdistuksen merkeissä ja oli enemmän vielä sinun materiaalia.
Tämänkö takia minuun kohdistuu ennakkoluulo Suomessa? Piäisikö minun tuntea syyllisyyttä ja miksi? Olen itsekin uhri.

JLin (nimimerkki)

No eipä tarvitse tuntea syyllisyyttä eikä kohdistu sen kummempia ennakkoluulojakaan ainakaan tältä suunnalta. Voisi tuo Markuskin joskus kokeilla sen menetetyn Karjalan asemasta niitä menetettyjä 100000 nuorta miestä. Kyllä se etnisyys on mielestäni enemmin yksilöön ja yhteisöön kuin maa-alaan liittyvä käsite. Etnisellä puhdistuksella tarkoitetaan yleensä kansallisen identiteetin korvaamista toisella olemassa olevalla, esimerkiksi suomalaisuus korvataan venäläisyydellä. Varmaan niissä identiteeteissä eroja on, mutta tuskin niin paljon kuin verrattaessa 50 tuhatta inkeriläistä 5 miljoonaan venäläiseen. Markus on itsekin puhellut siitä kansallisen kovalevyn tyhjennyksestä, missä kansallinen identiteetti korvataan maailmaneliitin keinotekoisella sonnalla. Tämä näkyi jo aikoinaan, kun suomen valtio panosti 100% somaleihin ja inkeriläiset jätettiin vähän niinkuin heitteille. Tietoista touhua, josta Koivistoa on turha syyttää.

venäjää taitava (nimimerkki)

Venäjäntaito on avain naapurimaan mentaliteetin ymmärtämiseen.
Markus Lehtipuu kirjoittaa yleissivistyksen merkityksestä. Venäjän kielen taito on osa sivistystä siinä missä muidenkin kielten taito. Kielenä venäjä on kiinnostava ja antoisa, ja Venäjä on "loputtomien mahdottomuuksien maa".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# venäjää taitava, lainaus > "Venäjän kielen taito on osa sivistystä siinä missä muidenkin kielten taito",

- niinhän se on ja tähän sopii varmaan kirjoittaa, että onhan Itä-Suomessa jo .." Kolme venäjäpainotteista koulua.Imatralla, Joensuussa ja Lappeenrannassa toimivan koulun erityistehtävänä on lisätä venäjän taitoa ja kulttuurin tuntemusta.

Se on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen kielikoulu, joka tarjoa opetusta esiasteesta aina lukioon asti.Sitä rahoittaa ja valvoo Opetushallitus.", tietää kertoa UV.29.9.,

JLin (nimimerkki)

Näin varmasti on. Jotenkin vaan tuntuu sivusta seuranneena, että venäläisillä ne palikat pahemmin kateissa ovat. Venäläisturistien määrät esim. Lappeenrannassa ovat moninkertaistuneet, mutta tuntuisi, että venäläiset ovat suomalaistuneet enemmin kuin Suomi venäläistynyt

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

JLin, lainaus > "...mutta tuntuisi, että venäläiset ovat suomalaistuneet enemmin kuin Suomi venäläistynyt",

-se taitaa olla jokaisen maahanmuuttajan integroitumisessa tapahtuva ilmiö, että esimerkiksi Suomeen muuttanut suomalaiastuu ja Venäjälle muuttanut venäläistyy. Ehkä Inkerin suomalaiset olivat jo Venäjällä venäläistyneet ja meistä heijastuu myös venäläisyys. Sille ei voi mitään, mutta turhaa ajatella, että me tulimme Suomea venäläistämään ( Markus Lehtipuun kommenttiin viittaan), jos yritämme olla aktiivisia yhteiskunnassa ja otetaan kantaa asiaan kuin asiaan, vaikka huonommallakin suomen kielellä.

hojo hojo (nimimerkki)

Juu! Ainoaksi kielipakoksi: Äidinkieli.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

hojo hojo,

jos ainoaksi pakkokieleksi äidinkieli, niin mielestäni vaara on, että maa saattaa sulkeutua niin kuin kilpikonnakuoreen pelkästään oman kieleensä varassa, koska yhteydet muihin maihin vaativat muita kieliä ja ihmiset periaatteessa ovat laiskoa oppimaan muita kieliä ilman pientä "pakkoa" koulussa..

Dejavu (nimimerkki)

Kaikkein tärkein kieli on äidinkieli.
Suomalaisista 92 %:lla se on suomi.
Muutamalla prosentilla se on ruotsi,
ja yhdellä prosentilla venäjä.
Koulutuksessa olisi lähdettävä siitä, että jokaisen suomalaisen
ei suinkaan tarvitse opiskella saati osata kahta kansalliskieltä.
Tärkeintä olisi osata omaa äidinkieltä ja maailmankieltä englantia.
Näitä kahta kieltä tulisi opettaa pakollisina.
Muut kielet saisivat olla valinnaisia.
Ruotsi, venäjä, saksa, ranska, espanja ja vaikka kiina
olisivat siis toistensa vaihtoehtoja.
Kielikoulutuspolitiikkamme sokea piste on
kahden pienen kansalliskielen osaamispakko.
Se syö kielivarantoamme rotan lailla.
Kansalliskieliä korostava vääristymä tulisi
ensimmäisenä oikaista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dejavu, lainaus > "Koulutuksessa olisi lähdettävä siitä, että jokaisen suomalaisenei suinkaan tarvitse opiskella saati osata kahta kansalliskieltä..Kielikoulutuspolitiikkamme sokea piste on
kahden pienen kansalliskielen osaamispakko",

Ihmetyttaakin, että miten siihen oli aikoinaan Suomi päättynyt, josta nyt "vetäytyminen" tuntuu mahdottomalta. Mielestäni tämä eristää voimakkaasti suomalaiset ja ruotsinsuomalaiset Suomessa. Kun kuljet ruotsinkielisissä paikkakunnissa, niin huomaat, etteivät monet osaa suomea tai eivät halua puhua suomea.

Lieneekö tämä ainoa tapaus maailmassa, että täytyy maassa ehdottomasti oppia kahta kansalliskieltä.

Jarmo Ryyti (nimimerkki)

Näin samaan aikaan Ruotsissa:

28.9.2010 14:52:00
Suomi ei kuulu ruotsalaiskoulujen kielivalintaan

Suomen kieltä tarjotaan kielivalintana edelleen hyvin harvassa koulussa. Vain 20 koulua Ruotsissa tarjosi viime lukuvuonna suomea valinnaisena ns. modernien kielien joukossa, eli määrä ei ole kasvanut kahdessa vuodessa lainkaan.
Kyllä suomen kielen ryhmiä pystyy perustamaan jos halua on

Suomen kieltä valinnaisena kielenä peruskoulussa tarjoaa siis tällä hetkellä tasan kaksikymmentä koulua. Valtaosa kouluista on Pohjois-Ruotsissa Tornionlaaksossa. Seitsemän kouluista on muualla esimerkiksi Eskilstunassa, Länsi Ruotsin Stora Högassa. Rönningessä Tukholman lähellä kaksi koulua tarjoaa suomen kieltä valinnaisena.

Norbottenin läänissä Hietaniemen vapaakoulun rehtori Leif Lahti ihmettelee ettei kielivalinta-mahdollisuus ole saanut suurempaa suosiota:

- Määrä kuulostaa ilman muuta vähäiseltä ajatellen koko Ruotsia. Meillä suomen kielen on voinut valita koulun perustamisesta eli vuodesta 2000 lähtien. Noin 5-6 oppilasta lukee sitä vuosittain.

- On vaikea löytää päteviä opettajia. Moni kunta vaatii 5 oppilasta aloittaakseen ryhmän. Meillä riittää yksikin oppilas.

Leif Lahden mielestä opettajapula ei kuitenkaan ole ainut este opetusryhmien perustamiselle. Koulut haluavat vain säästää kulujaan.

- Kyllä sitä keinoja löytyy kun ajattelee vähän erilaisia perustamismahdollisuuksia.

Sveriges RadioSisuradio/ Pasi Myöhänen
pasi.myöhänen@sr.se
...............

http://sverigesradio.se/sisuradio/nyheter/artikel....

JK.Ruotsissa ei ole ollenkaan suomenkielistä opettajakoulutusta. Aikaa sellaisen käynnistämiseen olisi ollut 500 vuotta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jarmo Ryyti, lainaus > "Suomen kieltä tarjotaan kielivalintana edelleen hyvin harvassa koulussa..Vain 20 koulua Ruotsissa tarjosi viime lukuvuonna suomea valinnaisena ns. modernien kielien joukossa..",

- siis, ei edes kaikissa kouluissa suomenkieli kuulu kielivalintaan? Mielestäni aika outoa! Kuinka paljon Ruotsissa on suomenkielisiä?,vaikka sillä ei olisi väliäkään, ottaen huomioon kuinka hyvin ruotsinkielisten kielikoulutus on hoidettu Suomessa. Se ei kuulu tietenkään asiaan arvostella nyt Ruotsia siinä mieleessä. Ajattelin vain yleisesti naapurimaitten kielten "tasa-arvoisuutta"..

Jarmo Ryyti (nimimerkki)

Huom. sen toisen kansalliskielen tunnuksena on vieraan valtion,Ruotsin,lippu. Kotimaisen eli suomalaisen kielen tunnus ei ole edes suomalainen,kotimainen.

Alentavaa kansan aliarvioimista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jarmo Ryyti, lainaus >" Alentavaa kansan aliarvioimista.",

- Miksi?

Jarmo Ryyti (nimimerkki)

Pohjois-Ruotsista on suomen kieli hävitetty myös,mutta siitä puhuminen ei ole oikein sopivaa niin kauan kun Ruotsalainen kansanpuolue on Suomen hallituksessa.

Ahvenanmaa lakkautti suomenkielisten ahvenanmaalaisten kielelliset ihmisoikeudet v.1922. Tabu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jarmo Ryyri, lainaus > "Ahvenanmaa lakkautti suomenkielisten ahvenanmaalaisten kielelliset ihmisoikeudet v.1922. Tabu.",

-Miksi "tabu"? Lakkauttiivatko Ahvenanmaalla vuonna 1922 suomenkielen opetuksen suomenkielisille? Jos niin, niin se on, että se loukkaa suomenkielisten kielellisiä ihmisoikeuksia. Jokaisella on oikeus omaan äidinkieleen! Sen säilyttämiseen ja kehittämiseen. Eikös niin?, mutta jospa siellä ei ole enää suomenkielisiä tai sitten he ovat "vapaaehtoisesti" ruotsalaistuneet?..

Dorogii Markus (nimimerkki)

"Tässä Venäjän etniset puhdistukset federaation lounaisosassa:

1) Suomen Karjalankannas: ensin liitettiin karjalais-suomalaiseen neuvostotasavaltaan 1940, sitten 1944 liitettiin Leningradin oblastiin. Samana vuonna alueen alkuperäisväestö, 98%:sti suomenkielinen asutus, pakeni diktatuuria länteen. Vuoteen 1948 mennessä kaikki kansalliset merkit, suomenkieliset paikannimet ja muut kansalliset tunnusmerkit oli korvattu slaavilaisilla. Etninen puhdistus 100%."

Mistä ihmeestä sinulle on edellä oleva käsitys syntynyt? Kannaksen väestö siirtyi joko talvisodan alussa, ja sitä ennenkin sodan uhan lisääntyessä, tai sodan kuluessa kanta-Suomeen. Moskovan rauhassa 1940 Laatokan Karjala ja kannas liitettiin noin Mannerheim-linjaan asti, siis Viipuri ml. Neuvosto-Karjalaan, joka status muutettiin kohtapikaa "täysivaltaiseksi" neuvostotasavallaksi. Muutamaa yksittäistapausta ja Hyrsylässä Kekkosen jukuripäisyyden vuoksi vangiksi jääneitä lukuunottamatta koko 420,000 asukkaan väestö siirtyi omasta halustaan Suomeen, siis 1940.

Vaikka ymmärrän, mitä haluat sanalla 'puhdistus' ilmaista, se ei tässä yhteydessä toimi. Jos sanot, että Neuvostoliiton johtoon pesiytynyt rosvojoukko Stalin, Molotov, Zhdanov ym. pakotti suomalaiset pois kotiseuduiltaan, ei välittänyt 140,000 oman sotilaan ja 26,000 suomalaisen kaatumisesta eikä satojen tuhansien omien vammautumisesta, olet oikeassa.

Puhdistus oli sen sijaan 4,000 Neuvosto-Karjalaan siirtyneen suomalaisen entisen punakaartilaisen ym. surmaaminen 1937-38 sekä 20-30,000 suomalaisen pakkosiirtäminen vankileireille muualle Neuvostoliittoon. Samoin tietysti suomen kielen käytön kieltäminen kouluissa ja kirjallisuudessa.

"2) Suomen Laatokan Karjala: kuului vuoteen 1956 saakka karjalais-suomalaiseen neuvostotasavaltaan, jonka jälkeen se liittyi Venäjän federatiiviseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan. ALkuperäisasukkaista 100% pakeni diktatuuria 1944. Alueelle siirtyi itäkarjalaisia ja inkerinsuomalaisia. Suomen kieli säilyi virallisessa statuksessa 2000-luvulle saakka. Nyt alueen virallinen kieli on vain venäjä. Etninen puhdistus noin 99%."

Kyllä Laatokan Karjala oli osa Neuvosto-Karjalaa vuoden 1956 jälkeenkin. Koko tasavallan status vaan pudotettiin uudelleen autonomiseksi tasavallaksi. Täysivaltaisen tasavallan lumestatusta ei enää tarvittu osoittamaan Neuvostoliiton rauhantahtoisuutta, kun etnisesti (tosin ilman yhtäkään asukasta) Suomeen kuulunut alue liitettiin siihen. Asukkaita tuli kyllä kaikkialta Neuvostoliitosta, ei esim. Inkeristä, jossa puhdistukset raivosivat jo aikaiemminkin koska tieto poikkeuksellisen laadukkaasta, suomalaisilta ryöstetystä asuntokannasta levisi viidakkorummun välityksellä ympäri Neuvostoliittoa.

Mutta todettakoon, että nykyään niin Kannaksen kuin Laatokankin Karjalan asujamisto on täysin venäläistä. He haluavat asua omassa maassaan. Osa on syntynytkin noilla alueilla. Kaikenlaiset ajatukset, että tuo väestön tulisi jotenkin muuttaa sieltä pois tai hyväksyä alueen liittäminen heille vieraaseen valtioon, ovat epärealistisia. Näissä asioissa ei nyt tavallinen laki varastetun omaisuuden palauttamisesta vain päde. Yksi rikos ei oikeuta toiseen rikokseen alueen nykyistä väestöä kohtaan.

Suomen ja Venäjän suhteita parantaisi huomattavasti, jos myös Venäjän nykyinen johto tunnustaisi, kuten Jeltsin 18.4.1994, talvisodan Stalinin rikolliseksi teoksi.

Hitler oli muuttanut suhtautumistaan Suomeen kohta Moskovan rauhan jälkeen. Molotov neuvotteli marraskuussa 1940 Hitlerin kanssa Berliinissä. Hän yritti elokuun 1939 M-R-sopimuksen etupiirijakoon vedoten saada Saksalta suostumuksen liittää Suomi Neuvostoliiton osaksi. Kuten Baltiassa oli jo tehty. Hitlerin Barbarossa-suunnitelma oli edennyt ja hän Molotovin pettymykseksi torjui Neuvostoliiton sotilasvoiman käytön Suomea vastaan.

Saksa oli länsi-Euroopassa näyttänyt valtavan sotilaallisen voimansa. Puola, Hollanti, Belgia, Norja, Tanska, Ranska olivat kukistuneet hetkessä. Kun se ryhtyi sotatoimiin Neuvostoliittoa vastaan, nähtiin, että tätä kautta voidaan saada vääryydelle hyvitys ja menetetyt alueet takaisin. Kuten jälkeenpäin sitten nähtiin, tämä ei toteutunut. Mutta vielä kesällä 1944 tuo liittolainen, jota vastaan Suomi käänsi syksyllä aseensa, pystyi toimittamaan panssaritorjunta-aseita ja ilmavoimia, joilla Kannaksen suurhyökkäys pystyttiin pysäyttämään. Normandian maihinnousun aiheuttama kilpajuoksu Berliiniin ei sallinut suurten joukkojen sitomista Suomeen ja sinällään ylivoimainen Neuvostoliitto suostui rauhaan.

VÄS (nimimerkki)

куда вам русский, чухня, хоть шведский выучите сначала как слудует

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset