Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mannerheim Portugalissa vuonna 1945 - terveyden vai varmuuden vuoksi

  "Tasavallan presidentti,  Suomen Marsalkka Mannerheim lähti marraskuussa 1945 hoitamaan terveyttään Portugaliin. Tukholman – lähettilään Gripenbergin mukaan ”Marsalkka oli helpottunut päästessään pois Suomesta”. Sotasyyllisyyslain määräaika syytteiden nostamiseksi meni umpeen 31.12.1945 ja Mannerheim palasi Suomeen 2.1.1946.", näin kirjoittaa Matti Häkkänen, joka toimi Suomen suurlähettiläänä Portugalissa vuosina 1997-2001).  

Sitaatteja siitä:  " ..78-vuotiaan marsalkan rapautunutta terveyttä oli kesällä (1945) asekätkentäjuttu kovasti koetellut..Sotasyyllisyysprosessi alkoi puolestaan painaa yhä uhkaavammin päälle, kun kenraalieversti Zhdanov palasi kesäkuussa  Moskovasta Helsinkiin Stalinin uudet ohjeet mukanaan ja puhutteli ankarasti oikeusministeri Kekkosta.

Valvontakomission oman muistion mukaan Kekkonen sanoi, täysin yhtyvänsä Suomelle hyvää tarkoittavan herra Zhdanovin näkemyksiin ja lupasi niitä hallituksessa puoltaa kuin omiaan. Näin kävikin. Niin Mannerheim kuin Paasikivi taipuivat takautuvan sotasyyllislakiesityksen antamisen elokuussa, eduskunta hyväksyi sen syyskuun alussa ja Paasikivi vahvisti lain presidentin estyneenä eli sairaana ollessa syyskuun puolivälissä..

Syyskuun lopussa elämänsä ensimmäiseltä Kremlin-matkalta palannut oikeusministeri Kekkonen tuli Paasikiven luo kertomaan, että Mannerheimin tulisi hänen mielestä erota presidentin virasta. Niin oli sanonut Moskovasta Otto Ville Kuusinenkin. Paasikivestä pitäisi tehdää uusi presidentti… 

Kun marsalkan henkilääkäri ( Lauri Kalaja) meni 2.10.1945 pääministeri Paasikiven luo jättämään lääkärin todistusta, jonka mukaan Mannerheimin pitäisi keuhkosairauden vuoksi lähteä kuukaudeksi eteläisempään ilmanalan. Kalaja täsmensi suullisesti, että tarkoitus olisi mennä Portugaliin. Ehkä vauhdittaakseen asiaa Kalaja lisäsi Mannerheimin olevan sinänsä sitä mieltä, että Paasikivi olisi aikanaan hänelle oivallinen seuraaja. Paasikivi totesikin heti Kalajalle, ettei hallitus voi tällaista matkasuunnitelmaa vastustaa.. 

Kekkonen tuli uudelleen Paasikiven luo.. ..Hän oli muuttanut kantaansa ja katsoi nyt, että Mannerheimin ei pitäisikään lähteä ulkomaille, vaan erota heti.. 

..Marsalkka halusi päästä Suomesta pois vähäksi aikaa, mutta tahtoi samalla ehdottomasti palata maahan presidenttina.. 

8.10.1945 Paasikivi esitteli hallitukselle Kalajan tuoman Mannerheimin terveydentilalausunnon ja Porttugalin matkasuunnitelman. Paasikivi katsoi, että lääkärinlausuntoa on noudatettava.Hallitus oli hiljaa… 

..Marsalkka ei tiennyt, että Paasikivi itsenäisyyspäivän puheessa 6.12.1945 ollut sanallakaan maininnut häntä. Edellisen päivän uudenvuoden puheessaan Paasikivi oli potkaissut marsalkkaa, kun sanoi : ” Minua on sanottu pessimistiksi. Pessimistejä on kuitenkin erilajeja.Toiset istuvat tuhassa ja vaikeroivat. Sellainen pessimisti ei saa olla. Toiset katsovat vaikeuksia silmästä silmään”... 

HS 16.11.1945..” sotaan joutumisestamme Saksan rinnalle kesällä 1941 Neuvostoliittoa vastaan, jossa yhteydessä kiinnitetään huomiota ylipäällikön osuteen, ei myöskään ole tähän asti sanottu koko totuutta”. Lehti siteerasi aika ajoin Ruotsin sanomalehtien arttikkeleita marsalkan matkan liittymisestä sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.. 

Selvää on, että Mannerheim meni vuonna 1945 Portugaliin terveyden vuoksi. Mutta varmaa on myös, että marsalkka oli huojentunut päästessään kenraalieversti Zhdanovista niin kauaksi kuin Euroopassa tuolloin oli mahdollista. Sotasyyllisyyslain määräaika syytteen nostamiseksi meni umpeen juuri kun Mannerheim palasi..ja joutui Punaisen Ristin sairaalaan..ja 4 maaliskuuta 1946 lähetti hallitukselle lääkärintodistuksen seuraaman kierjelmän ja eron pyynnön vedoten terveyden heikentymiseen.. 

Marsalkan eronpyyntöön vaikutti ratkaisevasti kenraalilutnantti Savonenkovin käynti 26.1.Punaisen Ristin sairaalassa. Savonenkov oli saanut ohjeen Moskovasta Zhdanovilta kertoa Mannerheimille, että ”jos hän eroa, ei Venäjä salli kenenkään katsoa, että  Mannerheim pitää vangita, sillä hän on tehnyt Suomen välirauhasopimuksen SNTL:n kanssa ja sen myötä turvannut itsensä kaikkien sattumusten varalta.” Selvää tekstiä ja varmasti Stalinin suusta…”.

Lähde : Matti Häkkänen (kirjoittaja toimi Suomen suurlähettiläänä Portugalissa vuosina 1997-2001). Päivitetty 22.1.2009. 

 

Olisiko Marsalkka Mannerheim ollut liian ristiriitainen persoona silloiselle Suomen hallitukselle?

Tekstistä myös heijastuu se, että siinä olis ollut  vielä valtataistelu presidentin virasta?

  Vai joutuiko marsalkka todellakin lähtemään Portugaliin poliittisista syistä ?



 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Tukholman – lähettilään Gripenbergin mukaan ”Marsalkka oli helpottunut päästessään pois Suomesta”. Sotasyyllisyyslain määräaika syytteiden nostamiseksi meni umpeen 31.12.1945 ja Mannerheim palasi Suomeen 2.1.1946."
...
Varmaankin Mannerheimiä alkoi pelottamaan Leningradin piirityksessä
kuolleiden 1,5 miljoonan vainajan kosto.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vilho Juntunen,

Piiritetyssä Leningradissa taisi kuolla 2,5 miljoonaa ihmistä..

Olihan marsalkka Mannerheim sairaskin, mutta kyllä varmaan levotonta oli sodan välirauhan jälkeen, koska ilmene myös Matti Häkkäsen kirjoituksesta, että siteeraan :" ..lokakuun alussa 1944 hän lausui puolestaan Paasikivelle, että venäläiset ottavat hänet tulevaisuudessa ehkä kiinni ja ampuvat. Paasikivi yritti lohduttaa...ja sanoi: luulen kyllä,että asia on niin, että venäläiset eivät Tasavallan Presidentistä pidä, mutta he sietävät häntä, koska ymmärtävät, että hän on Suomessa nyt välttämätön.."

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Piiritetyssä Leningradissa taisi kuolla 2,5 miljoonaa ihmistä..

Tietenkin olet oikeassa. Onko Matti Häkkäseltä ilmestynyt kirja
vai mihin tekstiin kuvauksesi perustuu? Mielelläni hankkisin sen
heti.

repe (nimimerkki)

Suomi suojasi Leningradia koko sodan ajan Stalinin ja Rytin/Mannerheimin keskinäisen sopimuksen mukaisesti. Siksi kaupunkia ei piiritetty ja sille jäi henkireikä järveä pitkin, koska sakutkaan eivät menneet yli Nevan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#repe, lainaus > " Suomi suojasi Leningradia koko sodan ajan Stalinin ja Rytin/Mannerheimin keskinäisen sopimuksen mukaisesti",

- En tiedä oliko ollut joku salainen sopimus? Jos niin, niin se ei suojannut Leninrgadia päinvastoin tuhosi, koska piiritettyä kaupunkia jatkuvasti pommitetttiin nälkäisineen ihmisineen..jonne ei ollut periaatteessa mitään henkireikää järveä pitkin, koska pommituksen alla järveä pitkin ei päässyt paljonkaan kulkemaan sisämaalta ruokaapua.

repe (nimimerkki)

Suomen puolelta ei kaupunkiin ammuttu edes yhtä ainutta tykinlaukausta. Eikä yhtään pommituslentoa tehty täältä.

iiris (nimimerkki)

Kaikki oli poliittista sodan jälkeen. Todennäköisesti se oli eräänlainen "hiljainen sopimus", että Mannerheim jättää Suomen, lopullisesti. Ja olihan Mannerheim tuolloin jo lähes 80-vuotias.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

iiris,

en usko tuohon , että olisi ollut "hiljainen sopimus" siitä, että Mannerheim jättäisi Suomen lopullisesti, vaikka "kaikki oli poliittista sodan jälkeen".

Vieras (nimimerkki)

Uskomisellasi ei ole merkitystä, kuulostaa varsin stalinistiselta kannalta.
Myös jotkut muut sotilasjohtoon kuuluvat pakenivat stalinen kättä, mm. Hallamaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

iiris,
palaan kommenttiisi.
Saattoiko olla ajatus jopa suojella Mannerheimia sotasyytteeseen asettamisesta..,muttei ehkä se, ettei hän enää palaisi ollenkaan takaisiin Suomeen.
Erässä ulkoministeriö eli poliittisen osaston päällikkö Asko Ivalo vastaus säähkeessä 7.11, joka koski Mannerheimin matkaa Portugaliin oli sanottu, siteeraan " ei eronnut muttei toistaiseksi hoida presidentin tehtäviä".
"-Saman päivän Helsingin sanomat repäisi viiden palstan otsikolla ja kaikkien asianomaisten valokuvilla : Kahdeksan sotasyytettyä. Hallitus määräsi eilen syytteeseen asetettavaksi ....Vain yksi oli joukosta poissa. Sivun oikeassa alareunassa oli pieni uutinen : "Tasavallan Presidentin matka. ..Marsalka lensi klo 8.15 ABA:n koneella Pariisiin.." Sitaatit Matti Häkkäsen kirjoituksesta.

T L

Ruotsalainen natsikollaboraattori C.G.E. Mannerheim olisi pitänyt hirttää Liittoutuneiden toimesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomas Lavonen, lainaus > "Ruotsalainen natsikollaboraattori C.G.E. Mannerheim olisi pitänyt hirttää Liittoutuneiden toimesta".

- En ole tietoinen C.G.E.M-sta tuossa mielessä, mutta kirjoitus, jonka otin käsiteltäväksi antaa tietoa siitä, että.." Urho Kekkosen päiväkirjateoksen 1958-62 mukaan kenraalimajuri Ragnar Grönvall ( Mannerheimin adjutantti vuosina 1939-46 ja myös ollut matkatoverina Portugalissa) kertoi 5.5.1960 presidentille seuraavaa : Mannerheim pelkäsi Portugalista palattuaan, että hänet venäläisten toimesta vangittaisiin. Hänellä oli myrkkykapseli valmiina kuten Göringilla". Kekkonen oli alleviivannut punakynällä myrkkykapseli-sanan."

repe (nimimerkki)

Onko sinulla jossain netissä jotain hieman syvällisempää pohdiskelua? Pitempiä kirjoituksia? Kiinnostaisi lukaista joskus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

repe,
kiitos kiinnostuksestasi, syvemmät pohdiskelut kirjotettuna "paperille" odottavat. Olen joutunut Suomessa paneutumaan ihmisoikeuskysymyksiin,jotka koskee heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia, sen myötä tutkinut Suomen erilalakeja ja niitten pykäliä ja yrittänyt aiheesta kirjoitellakin paljon. Se on vienyt aikaani.

repe (nimimerkki)

No tarkoitin kyllä nuita Lavosen mietteitä. Hän kun töksäyttelee vain tällaisia muutaman sanan kannanottoja vailla perusteluja.

Mikseivät sinunkin juttusi kiinnostaisi.

Tuula Saskia

Onko meillä useampiakin Lavosen kaltaisia yksilöitä?

Pitänyt hirttää liittoutuneiden toimesta?

Suositan ensiksi suomenkielen ja toiseksi Suomen historian opiskelua.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Eivätkö ne niin tehneet natsijohtomiehille ja natsikollaboraattoreille?

Tuula Saskia

Miten se liittyy Mannerheimiin?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vilho Juntunen,

-Tuolla ylempänä olet kysynyt, että mistä kirjoituksesta on kysymys? Ihan goglatessa "Mannerheim" , sieltä löytyy Helsingin Suomalaisen Klubin Internet-sivusto, jossa sitten C.G.E.Mannerheim ja > Erikoisaiheet..ja sieltä lainattu blogini otsikko : Mannerheim Portugalissa vuonna 1945...

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Suomen ehdoton antautuminen syksykesällä 1944 olisi tarkoittanut Suomen poliittisen johdon joutumista Nürnbetrgin oikeuteen.

Ikuinen kunnia eri puolustushaarojen ja aselajien keskitetylle tulenkäytölle Tali - Ihantalassa!

Samoin heimoveljillemme virolaisille Vaivaran kunnan Sinimäillä!!!

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Ikuinen kunnia Neuvostoliitolle joka armahti Suomen vaikka se
oli Natsi-Saksan liittolainen.

repe (nimimerkki)

Juujuu. Ja Ilja Ehrenburgille, raiskauksille ja murhille, mielipuoliselle massamurhaajien ja sadistien pyörittämälle hirviömäiselle koneistolle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tynkkä-Karjalan Antti,lainaus > Suomen ehdoton antautuminen syksykesällä 1944 olisi tarkoittanut Suomen poliittisen johdon joutumista Nürnbetrgin oikeuteen"

-kuka tietää, mutta varmaankin tilanne olisi voinut olla erilainen. Olen lukenut netistä Tali-Ihantalan taistelusta, Marsalkka Mannerheimin puhetta sotilaille ja katsonut videoita...

Miksi periaatteessa "kosketin" Mannerheim-aiheetta? Ollessani Neuvostoliitossa oppana ensin Valkovenäjällä ja sitten Leningradissa jouduin kertomaan turisteille, niin neuvostoliittolaisille kuin Suomestakin saapuneille, sodan historiaa. Suomalaisille oli aina mukava kuulla jotain Mannerheimista, mutta täytyy sanoa, että tietoa silloin oli aika vähän, mutta aina ihan tosi kunnioittaen kerroin, vaikka hänen persoonaa oli jotenkin vaikeata ymmärtää, kuten nytkin.

Vieras (nimimerkki)

Luin mitä 1952 ilmestyneisiin Mannerheimin muistelmiin oli kirjattu Portugalin matkasta.
Matkustuspäivää edeltävänä iltana Paasikivi tuli kertomaan Zdanovin viestin, ettei presidentti voi lähteä maasta ilmoittamatta siitä venäläisille.
Zdanov oli lisännyt, että matka tulee vahingoittamaan Suomea.
Paasikiven uudestaan käytyä Zdanovin puheilla, tämä ilmoitti Moskovasta tulleen viestin mukaan mikään ei estäisi presidenttiä matkustamasta.

Mannerheimiinn liittyy paljon myyttistä tietoutta. Raittilan tuleva kirja ja elokuva lisännevät taas Mannerheimin lumoa ja kiinnostusta ylipäällikkö ja presidentti Mannerheimin henkilökuvaan

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras,

Tänään 22.9.2010 UV-lehdessä Antti Eerolan kirjoitus viitateen STT:n otsikolla "Toisille vapauttajakenraali, toisille valkobandiitti", jossa hän kertookin, että Hannu Raittilan suunnitelmiin ei kuulunut kirja Mannerheimista. Tilaustyö Mannerheim-elokuvan käsikirjoitukseen nojaavasta romaanista kuitenkin muutti kaiken. Käsikirjoitukseen perustuvaa kirjaa ei tullut, mutta syntyipähän kuitenkin Mannerheimin elämään porautuva romaani Marsalkka (Siltala)..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras,

tämä Portugalin matka tuntuu olevaan hieman salaperäinen kuitenkin. Kirjoituksessa, jota minä käsittelin on eräs seikka vielä, jonka siteeraan tänne .. Kekkosen suhtautmisesta Mannerheimin presidenttiyteen kuvaa puolestaan hänen toteamuksensa hallituksen iltakoulussa ( 22.10.,) " Jos presidentti meneekin presidenttina ulkomaille, ei hän sieltä presidenttina palaa".

Ofelia (nimimerkki)

Luin äskettäin aiheesta: (harmi etten muista nyt tekijää) Villakoiran ydin oli joka tapauksessa seuraava: Suomi toteutti sotasyyllisyysoikeudenkäynnin mahdollisimman nopeasti rauhanteon jälkeen. Kun sodan varsinainen jälkipuinti sitten alkoi, oli tilanne meillä "jo hoidossa" ja pahimmalta vältyttiin. Mannerheimin asema ja historia oli lisäksi sikäli erikoinen, että hän oli aikanaan osallistunut Venäjän armeijassa sotaan Saksaa vastaan (Ensimmäinen maailmansota) ja suhtautui nihkeästi aseveljiin. Lisäksi hänellä oli tunnetusti vahvat brittisympatiat.
(Yritänpä etsiä artikkelin ja palaan myöhemmin mikäli vielä löydän sen.)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ofelia, lainaus > "Mannerheimin asema ja historia oli lisäksi sikäli erikoinen, että hän oli aikanaan osallistunut Venäjän armeijassa sotaan Saksaa vastaan (Ensimmäinen maailmansota)",

- Kuka tietää miten Marsalkka Mannerheimin oma ajatusmaailma kulki? Siteeraan UV 24.9.2010 Antti Eerolan kirjoituksesta : " Mannerheim oli etäinen, vetäytyvä ja varautunut persoona. Hänellä oli kyky ja tarve pitää etäisyyttä kaikkeen ja kaikkiin. Mannerheim oli kuin panssari, jonka sisään jäävään onttoon tilaan voi kaataa mitä tahansa, toisilleen täysin vastakkaisiakin mielikuvia ja tunteita. Tämä oli se inhimillinen hinta, joka Mannerheimin oli vetäytyneisyydestään maksettava, Raittila kuvailee".

JLin (nimimerkki)

Mielenkiintoinen kirjoitus. Mannerheimi oli bolshevikki Kremlin kaksinkertainen vihollinen oltuaan ensin Venäjän Tsaarin kenraali ja sitten Suomen puolustusvoimien ylipäälikkö. Ketä sitten Mannerheim pelkäsi, Stalinia vai Paasikiveä/Kekkosta? Olen jostain lukenut, että Stalin arvosti Mannerheimia varsin korkealle. Yleensä Neuvostoliiton rikokset tupataan laittamaan kaikki Stalinin piikkiin, mutta oli siellä muitakin niinkuin tuo repen mainitsema Ehrenburg ja taistelu vallasta oli kova, niinkuin Suomessakin. Suomessa pulistaan Rydin ja Tannerin kunnianpalautuksesta, toisen kunnianpalautus saattaa kuitenkin olla toisen kunnian menetys. Paasikivi tuntuu olevan jonkin sortin pyhä lehmä. Kekkosen touhuja ja suomettumista tutkaillaan aina siihen saakka, kun pitäisi laittaa suurennuslasin alle suomalaisten suurin sotarikos kautta aikojen, inkerinsuomalaisten pakkopalautus Neuvostoliittoon. Alustaja tietää varmaan näistä enemmin, mutta omasta mielestäni pullakuskien lähettäminen Kremliin loukkaa jo vastapeluriakin.

Vieras (nimimerkki)

Toivo Flink on tutkinut inkeriläisten Suomeen siirtoa ja pakkopalautusta Neuvostoliittoon. Luin jostain heimopataljoonan läpisormien katsottua pakenemista junasta rajalla takaisin Suomeen. Samaisen heimopataljoonan jäseniä syytettiin taksisurmista Suomessa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

JLin, lainaus > "Olen jostain lukenut, että Stalin arvosti Mannerheimia varsin korkealle".

Jos puhutaan nyt Portugalin matkasta, niin Matti Häkkäsen kirjoituksesta ilmenee, että ..matka oli Zhdanovin käskystä perutettu, mutta Stalin antoi vihreän valon...Varmaan sen vuoksi, että hän kunnioitti kovaa vastustajansa ja samalla tarvitsi häntä vielä vähän aikaa..Jonkunlainen vakaus piti Suomessa tässä vaiheessa säilyttää lähinnä sotakorvauksien vuoksi.."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jlin, lainaus > " Mannerheim oli bolshevikki Kremlin kaksinkertainen vihollinen oltuaan ensin Venäjän Tsaarin kenraali ja sitten Suomen puolustusvoimien ylipäälikkö".

- syyskuussa 1944 Mannerheim oli itse sanonut, että "Suomi tuskin välttyy bolshevisoitumisesta."..hän oli lähettänyt lokakuun lopussa Ruotsiin sukulaisilleen osaan arkistoaan ja sanonut, että vasta vuonna 1994 paperit voitaisiin luovuttaa itsenäisen (Mannerheim oli alleviivannut sanan) Suomen valtionarkistoon - Mikäli kuitenkin bolshevismi olisi saanut vaikutusvaltaa maan johdossa ja itsenäisyys olisi varjo vain, paperit jäisivät Ruotsiin, määräsi marshalkka".-MHn

agendo2 (nimimerkki)

Mannerheimin persoonassa on täytynyt olla "sitä jotakin" eli karismaa, joka hänen uransa ohella Venäjällä vaikutti henkilökohtaiseen arvostukseen jopa Stalinilta.

Vaikea tietää lopullisesti, mitkä kaikki seikat lopulta vaikuttivat hänen säästymiseltään sotasyyllisyystuomiolta Rytin ja kumppaneiden mukana. Sairastelu ja ikä eivät yksinään missään tapauksessa olisi sitä estäneet.

Sen, minkä tiedämme Stalinista todistaa, että harvat saivat hänen arvostuksensa.
Sen, minkä tiedämme hänestä todistaa, että ihmishenki ei merkinnyt hänelle mitään, ellei hän jostain syystä halunnut.

Hän ei edes säälinyt leningradilaisia, jotta olisi evakuoinut heitä turvaan, vaikka kunnostautui suunnattomien ihmismäärien heivaamiseen pitkin Siperiaa ja ympäri laajaa Venäjää juuri sinne, minne tahtoi.

Ei voi mitään, mutta Stalinin kaltaiset julmurit nostavat aina järkytyksen, kuinka ihminen voi tulla sellaiseksi. Ja Hitler otti hänestä mallia, mutta ei saavuttanut yhtä mittavia "tuloksia".

On huutava vääryys, että Stalinia ei ole tilitetty samalla mitalla kuin Hitleriä.

Oletteko ajatelleet, miltä kaikelta Suomi, Venäjä ja koko Eurooppa olisi säästynyt, ellei Stalinia olisi ollut?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

agendo2, lainaus > " Mannerheimin persoonassa on täytynyt olla "sitä jotakin" eli karismaa, joka hänen uransa ohella Venäjällä vaikutti henkilökohtaiseen arvostukseen jopa Stalinilta.

Vaikea tietää lopullisesti, mitkä kaikki seikat lopulta vaikuttivat hänen säästymiseltään sotasyyllisyystuomiolta Rytin ja kumppaneiden mukana. Sairastelu ja ikä eivät yksinään missään tapauksessa olisi sitä estäneet"

- Sairastelu ja ikä tässä olivat varmaan kulisseina. Olisihan presidentti saanut hoitoa Suomessakin, mutta olosuhteet olivat vaatineet tällaista toimintaa ja ehkä Stalinin mielipide vaikutti siihenkin, että Marsalkka Mannerheim säilyi sotasyyllisyystuomiolta?

Siteeraan UV 24.9.2010 Antti Eerolan kirjoitusta: " Mannerheimin elämän kummallisiin käänteisiin kuuluu sekin, että loppujen lopuksi Neuvostoliitto teki hänestä Suomen ja Neuvostoliiton "rauhanomaisen rinnakkaiselon" takumiehen.

Melkein tuntuu, että Mannerheim oli Josef Stalinin henkilökohtaisessa suojeluksessa.- Kyllä. Kun valvontakomission neuvostoliittolaiset kerran alkoivat nikotella Mannerheimille, Stalin teki siitä heti lopun, Hannu Raittila sanoo.-STT

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Mannerheimin persoonassa on täytynyt olla "sitä jotakin" eli karismaa, joka hänen uransa ohella Venäjällä vaikutti henkilökohtaiseen arvostukseen jopa Stalinilta.
Vaikea tietää lopullisesti, mitkä kaikki seikat lopulta vaikuttivat hänen säästymiseltään sotasyyllisyystuomiolta Rytin ja kumppaneiden mukana. Sairastelu ja ikä eivät yksinään missään tapauksessa olisi sitä estäneet."

Staliniin teki vaikutuksen varmaankin Mannerheimin osuus sodan päättyminen välirauhansopimukseen ja aseiden kääntäminen saksalaisia vastaan. Minusta nämä kaksi asiaa olivat niitä jotka "pelastivat" Mannerheimin. Mannerheim oli ainoa Saksan liittolaismaiden sotilasjohtajista joka säilytti henkensä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Piiritetyssä Leningradissa taisi kuolla 2,5 miljoonaa ihmistä.."

Ystävämme itäisessä maassa kirjoittavat hieman alle miljoonasta kuolleesta. Sekin on aivan hirvittävän suuri määrä. En kuitenkaan osaa ottaa kuolemista tippaakaan Suomen tahi suomalaisten sotilaiden syyksi. Isä Stalin olisi pelastanut satojatuhansia asukkaita, jos hän olisi ollut edes hieman inhimillinen ja antanut väestön siirtyä itään. Se siitä.

Enemmän minua tai ainakin hieman kiinnostaa se, minkä tähden otat esiin tämän historiaan kuuluvan asian Mannerheimista ja Portugalista. Aikaa on kulunut niin paljon, että kuulukoon yksityiskohtien penkominen historian tutkijoiden ammattikunnalle. Tietenkin, jos haluat tehdä jotain politiikkaa nykyhetkeen tuosta kymmenien vuosien takaisesta tapahtumasta niin siitä vaan. Omapahan on typeryytesi silloin.

Ymmärrän kuitenkin hyvin ja erinomaisesti kirjoituksesi Mannerheimistä, koska olit Intouristin oppaana. Olen itse ollut vastaanottavana puolena. Ehkäpä sinä olet kertonut minullekin "totuuksia" Leningradissa. Niitä "selityksiä" oli vähintäin mielenkiintoista kuulla. Ajat ovat muuttuneet ja "selitykset" niiden myötä. Venäjällä todella arvostetaan nykyään Mannerheimiä. Minäkin kävin hänestä kertovaa näyttelyä katsomassa peräti Amiraliteetin aukiolla Pietarissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#Erland Salo, lainaus > " Tietenkin, jos haluat tehdä jotain politiikkaa nykyhetkeen tuosta kymmenien vuosien takaisesta tapahtumasta niin siitä vaan. Omapahan on typeryytesi silloin"

- Kiitos kun annatte luvan "tehdä politiikkaa", mutten sallisi sättimisiä! Olen arvostanut tähän asti sanomisianne. Jokainen valitsee blogin aiheen kysymättä keneltäkään ja sitä ei ole pakko lukea eikä tulla kommenttoimaan jos ei tykkää.

Erland Salo, lainaus > "Venäjällä todella arvostetaan nykyään Mannerheimiä. Minäkin kävin hänestä kertovaa näyttelyä katsomassa peräti Amiraliteetin aukiolla Pietarissa."

-Miksi kieltäisitte Suomessa tavallisen kansalaisen "penkomaan" Marsalkka Mannerheimin historiaa jos Venäjälläkin NYT häntä arvostetaan ja varmaan "penkotaan" asioita.

Minä vain tykkään ilman mitään politiikkaa Mannerheimista ja hänen selviytymisestä!
Pian tulee Hannu Raittilan teos Marsalkka-romaani. Kirjan julkaisee Kustannusosakeyhtiö Siltala. Odotan mielenkiinnolla!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# repe, lainaus > "Mikseivät sinunkin juttusi kiinnostaisi.",

- jos juttuni kiinnostaa, niin niitä löytyy omalla nimellä tietenkin , esimerkiksi Promerit.net ja Vanhemmat.com-sivulta jossa poliisin toiminnasta ja lasten kaappauksista, facebookista..ja googlatessaan, mutta US-blogit ja puheenvuorot jotenkin ovat googlessa sekoitettu muitten puheenvuorojen kanssa..Kiitos kiinostuksestasi.

Fani (nimimerkki)

Kysynpä heiltä, jotka tietävät. Kuka on sanonut jo 1900-luvun alussa seuraavat lauseet?:

"Yleinen asevelvolisuus on ihmiskunnan suuri onnettomuus!"

"Venäjää ei voi pyyhkiä pois niin että sen kohtaan kartalle jäisi suuri valkoinen läiskä."

"Minä häpeän ammattiani.Häpeän tunnusta että ainoa tulos tästä 15 kk kestäneestä sotaretkestä on, että olemme saattaneet kaksi kansakuntaa tuhoon ja hävitykseen, joiden korjaaminen kestää usean sukupolven työn"

Sitaatit eivät aivan sanatarkkoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fani,

-ehkä joku tietää, minä en. Saattaa joku viisaampi lukeakin vielä ja vastata. Odotamme. Kiitos kun piipahditte kommentoimaan.

Fani (nimimerkki)

Ko lauseet on ilmineerannut paroni Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Lähteenä hänen kirjeenvaihtonsa.

Fani (nimimerkki)

Ko mielipiteet kuuluvat paroni Carl Gustaf Emil Mannerheimille. Lähteenä kirjeenvaihtonsa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fani,
Kiitos viestistäsi! Nuo mielepiteet kertoo paljon paroni C.G.E.Mannerheimistä.

Tuntuu, että olisitko Mannerheimin fani, niin varmaan tiedät pietarilaisen professorin, joka yksi parhaimmista (niin hän itsekin sanoi)Mannerheimin elämän kertomuksen tutkijoista.Kuuntelin hänen esiintymistä Imatralla viime vuonna toukokuussa kun täällä oli järjestetty "Pietari päivät"..Hän on kuuluisa myös Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset