Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kokeiluhankkeen avulla luodaan kotouttamiseen tehokkaat polut

Sisäasiainministeriö. Tiedotteet 23.09.2010

 

Sisäasiainministeriö on käynnistänyt Osallisena Suomessa -kokeiluhankkeen hankehaun. Osallisena-Suomessa -hanke on yksi suurrimmista vireillä olevista maahanmuuttajien  kotouttamisen tehostamiseen tehtävistä hankkeista. Hankkeen tavoitteena on kehittää kokeilujen perusteella kotouttamiskoulutuksen uusi malli, joka otettaisiin valtakunnalliseen käyttöön kokeilun jälkeen. Koulutuksesta annettaisiin jatkossa myös pysyvä lainsäädäntö.

Kunnat ja TE-toimistot voivat hakea hankkeesta rahoitusta erilaisille kotouttamiskoulutuksen kokeiluille, joilla kokeillaan uusia toimintamalleja ja koulutuksen järjestämistapoja. Koulutuksen peruslinjaukset on tehty hankkeen puitteissa koulutusasiantuntijoiden johdolla.

Rahoitus kokeiluille tulee sisäasiainministeriöltä, opetus ja kulttuuriministeriöltä, työ-ja elinkeinoministeriöltä ja Suomen Kulttuurirahastolta sekä Svenska Kulttuurfondenilta. Lisäksi käytetään olemassa olevaa rahoitusta.

Koulutus painottuu kilenoppimiseen ja yhteiskunnalliseen koulutukseen. Näiden asioiden oppiminen on maahanmuuttajan kotouttamisen kannalta tärkeintä.

Tavoitteena on luoda tehokkaat ja systemaattiset kotouttamisen polut. Koulutusta suunnitellaan kolmen polun mallin mukaisesti : nopeasti työelämään suuntavien polku, eristyistä tukea vaatien polku sekä lasten ja nuorten polku.

Hankehaku päättyy 15 marraskuuta. Hankkeen johtoryhmä päättää kokeiluun valittavat kunnat ja TE-toimistot joulukuun aikana. Hanke on kolmivuotinen ja kestää vuoden 2013 loppuun.

Lisätietoja : kansliapäällikkö Ritva VIljanen, 071 878 8203, ylitarkastaja Sonja Hämäläinen, 071 878 8636, projektipäällikkö Peter Kariuki, 071 878 8677 "

 

Taas yksi hyvä hanke, en tiedä ulottuuko se käytännössä ja kuinka paljon "maahanmuuttajien kentälle"? ja miten sitten arvioidaan kolmen vuoden päästä hankkeen tuloksia? Oliko se sen arvoinen? ja muuttiko se ruohonjuuritasolla mitään maahanmuuttajien keskuudessa?

Jos puhutaan nyt Kotouttamislaista, niin sehän oli pantu "vireille" jo vuonna 1997 ja laki astui voimaan 1.5.1999 ja tullessaan voimaan oli ensimmäisiä pakolais- ja maahamuuttajapoliittisiä ohjelmia Euroopassa. Siitä asti lakia on Suomessa uudistettu moneen otteeseen ( vuonna 2005 ja ja 2006 ainakin) ja aina kehitetään ja kehitetään..ja rahoja käytetään erilaisiin hankkeisiin, joitten tuloksia ei kukaan missään tunnu kertovaan kansalle...

Lainaus Sisäasiainministeriön tiedotteesta : ".. Kotoutusta suunnitellaan kolmen polun mallin mukaisesti: nopeasti työelämään suuntautuvien polku, erityistä tukea vaatien polku sekä lasten ja nuorten polku",

olen itse maahanmuuttaja ja en vastusta maahanmuuttajien kotouttamisen parantamista,

mutta mielestäni Suomessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös asioitten parantamista kantasuomalaisten  "työelämään suuntautuvien" nuorison tilanteeseen, myös "lasten ja nuorten polun" rahoittaminen jää joskus jalkoihiin ja "erityistä tukea vaativien polku", johon voisivat kuulua maamme kehitysvammaiset, joitten elämää säätelee vuodelta 1977 kehitysvammahuolto laki ja sen pakkokeinopykälä 42§ antaa mahdollisuuden käyttää pakkokeinoja kehitysvammaisille henkilöille ja tämän lain muuttamista ja pakkokeinopykälän purkamista, emme saa mitenkään liikkeelle!, jos verrataan nyt Kotouttamislakia, jota on uudistettu  ja tarkennettu moneen otteeseen...

Eli, näen eriarvoisuutta Suomen lakeihin suhtautumisessa!, joka viittaa kehitysvammaisten henkilöiden perus-ja ihmisoikeuksien loukkauksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

apris28 (nimimerkki)

Voihan kotouttamista kokeilla, mutta siihen pitää velvoittaa kaikki maahanmuuttajat osallistumaan. Mikäli kotouttaminen ei kiinnosta, niin oleskeluluvan peruuttaminen ja palautus lähtömaahan. Tuo lienee kaikista tehokkain tapa saada jo maahan tulleet oleskeluluvan saanet mukaan yhteiskuntaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Sirpa Abdallah,

olette oikeassa, että pitäisi velvoittaa maahanmuuttajat osallistumaan kokeiluun.
Eihän ilman sitä mikään kokeilu toteutuukaan, jos projektin työntekijät käy "kokeilemaan keskenään" ja saman tien arvioimaan..

Itse en ole näinä 20 vuoden aikana "kokenut" kertaakaan, että joku "projekti" olisi ollut avuksi ja helpottanut elämääni vaikeuksissa ja jopa vakavissakin törmäyksissä viranomaisten kanssa Suomessa.
Mielestäni projektit elää omaa elämää ja jokainen maahanmuuttaja kulkee omaa polkuaan. Sekin auttaisi jo paljon kotouttamisessa, jos jokainen viranomainen toimisi asian- ja oikeudenmukaisesti kohdatessaan maahanmuuttajan.

Vieras (nimimerkki)

EU-rahoituksen myötä Suomi on hullaantunut erilaisiin hankkeisiin: jatkuvia ohjausryhmien kokouksia ja lopuksi muutama kirjanen hankkesta, käytännössä ruohonjuuritasolla ei jäänyt mikään kokeiltu tai kehitelty toiminta käyntiin. Seuraavaksi uuteen projektiin, sillä pitäähän edellisessä hankkeessa mukana olleet ihmiset jotenkin taas työllistää...

Ei maahanmuuttajien vaikeuksia ratkaista hankkeilla, niillä työllistetään vain kantasuomalaisia. Kunnat pitää velvoittaa ottamaan vastaan maahanmuuttajia joku prosenttimäärä asukasluvustaan.

Kehitysvammaiset ovat niin pieni ja vaiettu ryhmä, ettei poliitikkoja kiinnosta heidän asiansa, YK:n vammaisten oikeuksia koskevan sopimuksen ratifiointi puhaltaa niskaan, voihan sitä vielä lykätä, vaikka Ruotsi ja Saksa ovat sen jo muutama vuosi sitten tehneet. Vammaissopimuksen ratifiointi vaatisi kuuntelemaan eikä vain kuulemaan vammaisten mielipidettä ja kunnioittamaan heidään itsemääräämisoikeuttaan, jonka ammattilaiset surutta ohittavat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Vieras, lainaus > "Ei maahanmuuttajien vaikeuksia ratkaista hankkeilla, niillä työllistetään vain kantasuomalaisia."

Niin se taitaa olla, mutta pitäisi ennen tutustua tarkemmin "Osallisena Suomessa -kokeiluun" mitä se periaatteessa tarjoa maahanmuuttajille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Kalevi Wahrman,

KANSAN ÄÄNI- lehdessä on myös asiaa, mutta joudunkin nyt "opiskelemaan" Suomalaista yhteiskuntaa, vaikka asun Suomessa jo pitkään, mutta vaikeata on siinä mielessä, että entisessä kotimaassani Neuvostoliitossa oli yksi ja ainoa puolue, eli kommunistinen puolue ja täällä Suomessa sitten monipuoluemaa.En ollut itse kommunistipuolueen jäsen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset