Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Yksityiset yritykset toimivat vastoin hallituksen periaatepäätöstä.

Ministeri Risikko ja Vapaavuori antoivat 30.8  tiedotteen: Vammaisilla ihmisillä on oikeus yksillölliseen asumiseen ja elämään. He totesivat, että suurten erityisryhmien asumiskeskittymien syntyminen on vastoin valtioneuvoston periaatepäätöstä pitkäaikaisen laitoshoidon purkamisessa ja kehitysvammaisten asumisen kehittämisessä.

Yksillöllisemmät tuki-ja palveluasumiset vastaavat paremmin niin vammaisten henkilöiden kuin heidän läheistensä tarpeisiin. Asuminen tulee järjestää tavallisilla asuinalueilla. Asumisratkaisuja on tehtävä vammaisten henkilöiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Kehitysvammaisten asumisen ja palvelujen järjestämisessä on kyse perus-ja ihmisoikeuksien yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja itsenäisen elämän turvaamisesta, ministerit muistuttivat.

Kuitenkin yksityiset yrittäjät lisäävät laitoispaikkoja. 

 US uutisoi 31.8 kehitysvammaisten uhkana taas jättilaitokset. Pitkäniemen vanhaan mielisairaalaan Nokialle on tulossa EsperiCaren järjestämänä 100 asukkaan yksikkö ja Pikonlinnan entiseen sairaalaan 250-300 asunnon yksikkö vanhuksille ja kehitysvammaisille, Savossa oli samanlaisia suunnitelmia.

Imatralla Anu Pakarinen kirjoitti Uutisvuokessa 30.8 Satakielen Laulun ry:n yksityisen vammaisten Raution toimintakeskuksen laajentamissuunnitelmista, kaavamuutoksesta ja jopa pakkolunastuksesta yksityiseltä maanomistajalta, koska tontin laajennusta koskeva asemakaavan muutos hylättiin ääniin 9:2 teknisessä lautakunnassa.

-" Mahdollista on sekin, että Satakielen Laulu ry valittaa teknisen lautakunnan hylkäyspäätöksestä. Seppo Vainikka korostaa, että Satakielen Laulu on miljoonan euron liikevaihdollaan jo merkittävä palvelujen tuottaja ja työllistäjä Imatralla. Työpaikkoja on 13 ja vakituisia asukkaita 15. Kenen etua kehityshankkeiden jarruttaminen oikein palvelee, hän ihmettelee..Laajennuksen myötä asuinpaikat nousevat 22-23:een ja uusia työpaikkoja kahdeksan..."

 Kehitysvammaisten asumisen laatusuosituksen mukaan,..maksiimi asuntojen määrä samalla tontilla on 15, tätä pidetään ehdottomaan maksiimina.

Onko Imatrallekin tulossa Risikon ja Vapavuoren tuomitsema iso asumiskeskittymä? 

Tämä kunnalliskotien aikaan palaaminen on vastoin hallituksen periaatepäätöstä purkaa kehitysvammaisten laitoksia ja tehostaa 3600 uuden asunnon rakentamista vuosina 2010-2015.

 Toimijoiden tarkempaa ohjausta, valvontaa ja näitä tukevien välineiden kehittämistä tarvitaan.

VALVIRA:ssa on tekeillä yhdessä AVI-en kanssa ympärivuorokautisten vammaisten asumispalveluiden valvontaohjelma, josta luodaan yhtenäiset valvontamittarit kaikkien AVI-en käyttöön.

Kehitysvammaisten asumisen laatusuosituksissa todetaan, mm että :

- vammaisilla asukkailla tulisi olla todellisia vaihtoehtoja valittavanaan, jotta voidaan puhua valinnasta

- vammaisuus ei sellaisenan edellytä asumista toisten vammaisten ihmisten läheisyydessä

- suosituksena on, ettei asuntojen yhteyteen rakenneta päivätoimintatiloja  

Lähtökohta on se, että tulevaisuudessa ei rakenneta asuntoryhmistä ja ryhmäkodeista ns. klustereita ja eri erityisryhmille tarkoitettuja asuntokeskittymiä.

Asuntokeskittymien rakentaminen on kansallisten ja kansainvälisten sopimusten asettamien tavoitteiden vastaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pirkko Leskinen

Imatran kaupungin teknisen lautakunnan papereista ilmenee, että Satakielen Laulu ry , joka on perustanut ja ylläpitää Raution toimintakeskusta on esittänyt tontin varaamista vanhusten palvelutalolle 5/2009.
Imatralla ollaan siis toimimassa ministereiden Risikon ja Vapaavuoren paheksumalla tavalla, perustamassa erityisryhmille yhteisiä suuria asumiskeskittymiä.
Ollaan siis palaamassa kunnalliskotien aikaan.
Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan laatusuosituksissa kehitysvammaisten henkilöiden asuntojen rakentamiseen vuosiksi 2010-2017, todetaan, että on kaikin tavoin vältettävä yhdistämästä nuorten ja aikuisten kehitysvammaisten henkilöitten asumista esim dementiavanhusten tehostettuun palveluasumiseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#1 iines, lainaus > " Imatran kaupungin teknisen lautakunnan papereista ilmenee, että Satakielen Laulu ry , joka on perustanut ja ylläpitää Raution toimintakeskusta on esittänyt tontin varaamista vanhusten palvelutalolle 5/2009.
Imatralla ollaan siis toimimassa ministereiden Risikon ja Vapaavuoren paheksumalla tavalla, perustamassa erityisryhmille yhteisiä suuria asumiskeskittymiä":

kommenttini > Näillä näkymiin, niin se on. Tässäkin tapauksessa mennään vastavirtaa kehitystä vastaan ja "viis niistä" ministereiden periaatteista...kunhan miljoonabisnes pyörii.

 

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# lainaus >- " suosituksena on, ettei asuntojen yhteyteen rakenneta päivätoimintatiloja":

- Satuin tietämään, että tuossa imatralaisessakin yksityisessä toimintakeskuksessa vastoin tätä suositusta ovat menneet, koska saman katon alla on asuminen ja päivätoiminta, joka mielestäni rajoittaa asukkaiden toimintaa talon ulkopuolella.

Pirkko Leskinen

STM:ssä on vihdoin herätty vammaisten asumispalveluiden huonoon valvontaan tai täydelliseen valvonnan puutteeseen.
Onkohan STM:ssä kuviteltu, että riittää, kun AVIt ennen toiminnan käynnistämistä tarkastavat tyhjät seinät ja paperilla olevan toimintaohjelman ja henkilökuntarakenteen:määrän ja koulutuspohjan ja antavat sitten toimintaluvan.
Kukaan ei käy sen jälkeen tarkastamassa, mitä seinien sisällä tapahtuu ja mikä on todellinen henkilökuntarakenne ja -mitoitus.

Tämä leväperäisyys ei koske vain kehtiysvammaisten asumista, vaan myös psykiatrisen puolen kuntoutuskoteja, lastensuojelun laitoksia ja vanhusten hoitokoteja, joita on yksityisten yrittäjien, yhdistysten, säätiöiden tai firmojen toimesta alkanut putkahdella kuin sieniä sateella.

Huhu kannattavasta bisneksestä on levinnyt...

Kunhan Valvira saa laadituksi valvontamittarinsa ja ne opetettua AVIen käyttöön, aikaa kuluu. Jää sitten nähtäväksi, kuinka aktiivisesti AVIt valvovat, ainakaan täällä kehitysvammapuolella ei tunnuta uskovan valvonnan paranemiseen.

Mielestäni palveluiden käyttäjät ja heidän omaisensa ovat parhaita valvojia. Yleensä vammaiset asukkaat pystyvät vaikuttamaan asumispalveluiden laatuun. Mutta kehitysvammaiset, huostaanotetut lapset ja usein mielenterveyskuntoutujat eivät pysty valvontaan.

Omaisetkin ovat usein arkoja ja pelokkaita puuttumaan edes selviin ihmisoikeusloukkauksiin, puhumattakaan epäkohdista tai huonosta kohtelusta. Omaiset pelkäävät koston kohdistuvan lapsiinsa sekä erilaisia sanktioita ja tapaamisrajoitteita.
Eräs äiti sydän paikaltaan blogissa kertoi tapaamisten estämisen kestäneen jo yli 2 vuotta. Tapaamisia ei järjestetä tai ne perutaan aina viime hetkellä. Syyksi ilmoitetaan vammaisen levottomuus.
Totta kai vammainen on levoton, kun ikävöi tai odottaa tapaamisia, kyllä siinä ilon, surun tai pettymyksen tai kaipauksen tunteet käyvät kuumina.
Vammaisella tai huostaanotetulla lapsellahan ei saa olla tunteita...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# 4 iines, lainaus > "Huhu kannattavasta bisneksestä on levinnyt…"

- ja mielestäni muodostunut niin isoksi "aalloksi" miljoonabisneksineen, että sen pysäyttämiseen tarvitaan vuosia..

# 4, lainaus > "STM:ssä on vihdoin herätty vammaisten asumispalveluiden huonoon valvontaan tai täydelliseen valvonnan puutteeseen",

- pitihän tässä jo herätä STM:kin ja se varmaankin tuo parempia tuloksia asumispalveluiden valvontaan, kuin meidän kehitysvammaisten omaisten yritys valvoa asumispalveluiden laatua...

Pirkko Leskinen

Toivottavasti valvonnan tehostuessa tulee ilmi mitä näiden kauniiden tai avarien seinien sisällä ja suljettujen ovien takana voi tapahtua.

Sydän paikaltaan blogissa, jossa vammaisten läheiset keskustelevat, on tullut esille jo 5 tapausta, jossa omaiset on suljettu täysin vammaisen elämästä ja valvomasta mitä näissä hoitolaitoksissa tapahtuu,

Eivät edes STM raportit, Koivuranta ja Kumpuvuori, pakon käytöstä kehitysvammahuollossa ole vieneet keskustelua tai toimenpiteitä eteenpäin.

Milloin saamme § 42 kumottua, kuka kansanedustajaehdokas tai puolue ottaisi sen ohjelmaansa. Kehitysvammaisia on 40 000 ja lisäksi heidän omaisena, siis ainakin 100 000 ääntä tosin jakautuen ympäri Suomea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#6 iines, lainaus > "Kehitysvammaisia on 40 000 ja lisäksi heidän omaisena, siis ainakin 100 000 ääntä tosin jakautuen ympäri Suomea."

- olen yrittänyt todella tiheästi tuoda kehitysvammaisten kohtelusta ja ihmisoikeuksien loukkauksesta tänne US-blogin sivulle, muttei kiinnosta, ei edes käy lukemassa. Eräs suora kommenntti oli kehisyvammaisten aiheeseen bloggini : "EI KIINNOSTA"!

Mielestäni tämä kertoo siitä, että eduskuntavaaliehdokkaile "VIIS" vaammaiset ja köyhät , kunhan pääsisivät Arkadian mäelle nauttimaan "luksus elämästä". Kummallista kun ei edes ymmärrä sitä, että ääniä voisi saada niin kuin kirjoitatte itse vammaisilta ja heidän omaisiltaan.

Kiitos kommentteistanne!

Anu Palosaari

Tuo laki §42 kiinnostaa kovasti.
Taidanpa kaivaa sen esille tarkasteltavaksi, ja ottaa asian sit mun omaan ohjelmaan. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset