Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Lehdet: Energiayhtiöt haluavat sähkölinjat maan alle

-Energiayhtiö Vattenfall esittää, että kaikki sähköjohdot kaivettaisiin Suomessa mahdollisimman pian maan alle. Ainakin Fortum kannattaa ajatusta, kertoivat Kaleva, Turun sanomat ja Väli-Suomi sanomalehdet..

Vattenfall OY:n toimitusjohtaja Hannu Kostiainen toivoo, että eduskunta vaatisi energiayhtiöitä siirtämään sähköjohdot säävarmaan maakaapeliin nykyistä nopeammin. Nykymenolla kaapelointi valmistuisi vasta noin 2040. Kostiainen ei kaipaa valtiota tukemaan kaapelointia. Miljardien eurojen kustannukset eivät Kostiaisen mukaan vaikuttaisi pitkälle ajalle jaettuna suuresti kuluttajan sähkölaskuun. Vattenfall on jo aloittanut oman siirtymisensä maakaapeleihiin.

Tähän asti useammat sähköntoimittajat ovat pitäneet maakaapeleita kalliina kaukaisen tulevaisuuden hankkeena.Syynä mielenmutokseen ovat kesän myrskytuhot, joista on aiheutunut yksin Vattenfallille jo seitsemän miljoonan euron tappiot.

 Vattenfall on Suomen sähkömarkkinoiden kakkonen valtioenemistöisen Fortumin jälkeen.- STT  

Onhan niitä jo erisorttisia kaapeleita maan alla, mutta että kaikki sähköjohdot maan alle! No näinhän se varmaan maailma kehittyy. 97vuotias äitini muistaa kun ensimmäiset sähköpylväät ja -langat vedettiin kylään, ja valo syttyi kansan iloksi...

Näin maalikkona ajattelen, että kuinka hieno maisema olisi maapallolla, jos kaikki sähköpylväät ja johtolangat pistettäisin pois näkyvistä ja ei minkäänlaista hätää, jos vaikka kuin iso myrsky kaataisi puita tai vesiaalto tulisi päälle, ja kuinka avaralta  näyttäsi maailma? 

Lieneekö se kuitenkin niin yksinkertaista, turvallista ja kannattavaa? Sähkönkuluttajan kukkarostahan se maksetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Just itse mietin myrskyjen aikaan tuota, että miksi ihmeessä niitä sähköjä ei todellakin maan alle kaivella? Nyt esim. täällä meillä päin on jotain nettikaapeleita kaiveltu maahan, jotta syrjäkyläläisetkin saisivat yhteläiset mahdollisuudet netissä surfailuun, joten mietinkin, että miksi eri yritykset ja tahot eivät yhteishankkeena näitä kaapeleita maan alle pistä?

Tuli mieleen myöskin se, että kun 30-luvulla keksittiin työttömille kaikenlaisia työprojekteja ja ainakin täällä päin kaivettiin ojia teiden varsiin, niin tuollaisessa isossa sähköjen ja muiden piuhojen maahan kaivamisella voitaisiin myöskin tarjota työtä työttömille syrjäseutujen asukkaille. Tuollaiseen suurhankkeeseenhan voisi lähteä eri yritysten kanssa kimppaan myöskin valtio, jos sillä todellakin tarjottaisiin samalla työtä ihmisille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#1 Helena Eronen, lainaus> " ..tuollaisessa isossa sähköjen ja muiden piuhojen maahan kaivamisella voitaisiin myöskin tarjota työtä työttömille syrjäseutujen asukkaille. Tuollaiseen suurhankkeeseenhan voisi lähteä eri yritysten kanssa kimppaan myöskin valtio, jos sillä todellakin tarjottaisiin samalla työtä ihmisille",

kommenttini: niinhän se menisi ja mukavaasti, ja eihän jokaiseen pensaan taakse pääse isokaivuri, joten "lapiot käteen ja kanavia kaivamaan" porukalla, ettei projekti venysi vuodeen 2040 asti. Venäläinen sanonta: "Älä jätä huomiseksi sitä asia, jonka voit tehdä jo tänään!", joten kaivetaan "tänään" ne johtolangat piiloon!, vastaus-kommenttini on hieman "pilkku silmässä". Odotamme asiallisempia kuin minun mielipideitä.Kiitos kommentistasi!

Mikko K (nimimerkki)

#1 & 2
Tosiaankin kaapelin kaivuulla voisi hoitaa työllistämistä. Vaikka energiayhtiöt ovatkin nykyään enimmäkseen yksityisomistuksessa, niin pahemman kriisitilanteen sattuessa ne kuitenkin kansallistetaan. Tällaisella työllistävällä teolla tulisi maksettua kansallistamisesta etukäteen korvausta ja ihmiset saisivat tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#3 Mikko K, lainaus > "..Tällaisella työllistävällä teolla tulisi maksettua kansallistamisesta etukäteen korvausta ja ihmiset saisivat tehdä työtä, jolla on merkitystä." :

- nimenomaan tehdä työtä, jolla on merkitystä!

Gagarin (nimimerkki)

Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa maailman ukkosennätysalueen Meksikonlahden rannalta USA:n Floridassa, jossa on toukokuun alusta syyskuun loppuun vuosittain keskimäärin sataviisikymmentä ukonilmaa, kun taas Suomessa niitä on keskimäärin 14. Kuitenkaan nuo suomalaisia ukonilmoja keskimäärin rajummat ukonilmat ja myrskyt eivät siellä aiheuta juuri lainkaan sähkökatkoja, kun taas Suomessa on sähköt poikki viikko- tai kuukausitolkulla heti, kun vähän jyrisee.

Jokaisessa paikassa on tietysti infrastruktuurisesti aikojen saatossa sopeuduttu olosuhteisiin. Suomessa käydään koulua ja mennään töihin 40 asteen pakkasessa, mutta Bangkokissa on lapsilta koulusta vapaata, jos lämpötila joskus tammikuun viileänä aamuna putoaa alle +16 asteen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# 5 Gagarin, lainaus > "Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa maailman ukkosennätysalueen Meksikonlahden rannalta USA:n Floridassa, jossa on toukokuun alusta syyskuun loppuun vuosittain keskimäärin sataviisikymmentä ukonilmaa, kun taas Suomessa niitä on keskimäärin 14....
Jokaisessa paikassa on tietysti infrastruktuurisesti aikojen saatossa sopeuduttu olosuhteisiin.."

Kommenttini :
Mikä estää sitten Suomea laatimaan/tai yrittää sopeuttaa omaa infrastruktruuria niin, ettei olisi tuhoa noinkin pienestä määrästä ukonilmoja. Ehkä Meksikon lahdella ei olekaan tällaisia metsiä ja harvoin asutettuja alueita kuin Suomessa, että sähköjohdot menevät metsien läpi. Sehän, että sähköjohdot maan alle muuttaisikin hieman infrastrukturia, jos se muuten "ei kelpaa" luonnonvoimille ja ne voi tehdä tuollaistakin tuhoa kuin nyt tuo tuhoisa myrsky, ja tämä ei ollut ensimmäinen Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset