Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

EU-raha siivittää kulttuurin yhteistyötä Pietarin kanssa

Kirjoittaa Anne Kotiharju artikellisaan 17.2.2010.,siteeraan : " Imatra ja Lappeenranta kasaavat kiireellä jopa miljoonien eurojen Enpi-projekteja. Romanssimusiikki soi ja päättäjille järjestetään huipputapaamisia. Jaossa oleva iso-hankeraha pistää ideanikkareihin vipinää.

Venäläinen kulttuuri saattaa vyöryä lähivuosina Imatralle ja Lappeenrantaan aivan uudella voimalla. Imatra ja Lappeenranta muhittelevat isoja, jopa miljoonien eurojen EU:n Enpi-rahoituksen kulttuurihankkeita Pietarin kanssa.

Imatra suunnittelee romanssimusiikin ympärille kietoutuvia erilaisia seminaareja ja muita tapahtumia.

Lappeenranta puolestaan halua rakentaa kaikille taiteenaloille kulttuurisiltoja  Pietariin. Imatran ja Lappeenrannan johtoa ja puuhaihmisiä sukkuloi tiuhaan rajan yli Enpi-rahankin siivittämänä..".

En ole tietoinen onko miljoonia saadu, mutta imatralaisena voin todistaa että Imatralla muhisee todella iso projekti romanssimusiikin mielessä. Meidän romanssi-projektin koordinattorina on Elena Putina. Pietarilaissyntyperäinen iskelmätähti tuli Suomeen 21 vuotta sitten. Nyt hän johtaa Imatralla isoa kultturihanketta. 

Tämän projektin merkeissä 24-25.5.2009 Imatralla oli Pietari-päivät tapahtuma, joka onnistui mielestäni erinomaisesti. Romanssimusiikin kansainvälinen Gaalakonsertti Imatran kulttuuritalon Karelia-salissa, jossa esintyivät Johanna Rusanen, Jari Sillanpää, Romantikka-yhtye laulusolistina Elena Putina, Kari Litmanen. Pietarista Albert Assadulin, Soitinyhtye Terem-kvartetti, Mihail Krylov, Evgeni Juzhin, Larisa Lusta, Pietarin kuvernöörin orkesteri.

Tiedän tarkalleen, koska osallistuin Pietarin-päivät tapahtumassa esintyjänä kansainvälisessä seminaarissa : "Kaksi vuosisataa rinnakkain : historiaa, kulttuuria ja kauppaa-seminaari. Tavoitteena oli herättää keskustelua ja kehittää Etelä-Karjalan ja Pietarin alueen suhteita ja yhteistyötä vanhan yhteisen historian pohjalta. Minulla oli kunniaa esintyä teemalla :"Venäjänkieliset maahanmuuttajat Suomessa"  

Pian Imatralla pidetään korkeatasoinen  St.Petersburg Musical Seasons in Imatra - klassinen musiikkifestivaali.Pietarin valtiollinen orkesteri St.Petersburg State Academic Symphoni Orchestra konsertoi täydessä miehityksessä 11-13.9.,70:en hengen sinfoniaorkesterin soitto ei soi Imatralla ihan joka vuosi.., joten odotettavissa on iso kulttuuritapahtuma..

Näin siis, näillä Kaakkois-Suomen kulmilla menee kulttuurisestii..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Reijo Tossavainen

"Venäläinen kulttuuri saattaa vyöryä lähivuosina Imatralle ja Lappeenrantaan aivan uudella voimalla. Imatra ja Lappeenranta kasaavat kiireellä jopa miljoonien eurojen Enpi-projekteja."

Näin toteaa Viola.

Minä kysyn, mistähän löytyvät ne miljoonat, joilla tuettaisiin suomalaista kulttuuria Etelä-Karjalassa? Mistä löytyvät ne miljoonat, joilla tuettaisiin suomalaista, karjalaista tai vepsäläistä kulttuuria Venäjän Karjalassa? Mistä löytyvät miljoonat, joilla tuettaisiin suomensukuisten kansojen kulttuuria venäläisyyden puristuksessa?

Viola, sinä olet hyvä ja ajatteleva ihminen. Silti rohkenen pyytää, että vaihda näkökulmaa.

Tapsa. (nimimerkki)

Kulttuuri on vuorovaikutusta.

Miksi Venäjä on umpimielinen eikä halua tukea vieraita kulttuureja omalla maallaan. Eivätkö he ymmärrä miten he saisivat uusia vaikutteita kulttuuriinsa vierailutapahtumista?

Kulttuurivaihdon myötä venäläiset varmaan alkaisivat ymmärtää vähemmistöjensä oloja paremmin. Tulevaisuudessa levottomille raja-alueille lähetettäisiin armeijan sijasta ruplia kulttuurilaitoksia varten. Tällä kertaa teattereissa ja museoissa esitettäisiin paikallisen väestön kulttuuria eikä Moskovan nukketeatteria.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# 1 Reijo Tossavainen, Hyvää huomenta!

Lainaus : "Minä kysyn, mistähän löytyvät ne miljoonat, joilla tuettaisiin suomalaista kulttuuria Etelä-Karjalassa? Mistä löytyvät ne miljoonat, joilla tuettaisiin suomalaista, karjalaista tai vepsäläistä kulttuuria Venäjän Karjalassa? Mistä löytyvät miljoonat, joilla tuettaisiin suomensukuisten kansojen kulttuuria venäläisyyden puristuksessa?"

Vastaus:
Voin kysyä ihan samaa, mutten löydä vastausta, koska kysymys ei kuuluu minulle! Tietoni on poimittu seuraavista lähteistä ja löytyvät kaikki googlatessa. Olette varmaan itsekin lukeneet.
Olisiko se helpottanut asiaa, jos pitäisimme niin kuin hieman salassa, vaikka media ja lehdistö ovat olleet ja ovat varmasti tulevaisuudessakin asialla ja kansa tietää ja rahat hankkivat muut kuin Viola. Alempana linkit artikkeleihin.

"http//www2.lappeenranta.fi/lehtitietokanta/arttikkeli.php?id=12713

Etelä-Saimaa 13.5.2009 Petteri Värto "Imatralla rakenteilla romanssimusiikin kansainvälinen kilpailu"

Uutisvuoksi 25.8.2010 Heli Rautanen " Tasokasta musiikkia Imatralla"

#Lainaus :
"Viola, sinä olet hyvä ja ajatteleva ihminen. Silti rohkenen pyytää, että vaihda näkökulmaa".

Vastaus: pyytäisin kohteliammin perustelemaan, mitä näkökulmaa ja miksi vaihtamaan?
Kiitos kommentistanne!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#2 Tapsa, lainaus :" Miksi Venäjä on umpimielinen eikä halua tukea vieraita kulttuureja omalla maallaan. Eivätkö he ymmärrä miten he saisivat uusia vaikutteita kulttuuriinsa vierailutapahtumista"

Vastaus : "
En voi mennä vastaamaan Venäjän puolesta heidän sisäisistä asioista, mutta eikös olisi tarkeä myös kultturivaikutuksen kautta kehittää Etelä-Karjalan ja Pietarin alueen suhteita ja hyödyttää niitä matkailussa, yrittäjien toiminnassa jne..?

luuserius (nimimerkki)

Eikö nuo hankkeet edistä alueellista kulttuuria ?

Novgorodin ajoilta asti ovat kulttuurit kehittyneet vuorovaikutuksessa.

Kyllä se kehitys on jotenkin jähmettynyt paikalleen monin paikoin. Minusta se ei edistä kulttuuria vaan takapajuisuutta.

Ei suomalais-venäläinen yhteistyö ole uhka, vaan mahdollisuus ja kulttuurillinen rikkaus. Meidän kulttuurissa pitää kehittää ilmeisesti yhteistyökykyä ja toimintapoja.

Pirkko Leskinen

Suomalais-venäläisen yhteistyön kehittäminen on tärkeää koko Suomessa, mutta erityisesti raja-seuduilla, sillä ovathan venäjänkieliset 50 000, Suomen suurin kielellinen vähemmistö heti ruotsinkielisten jälkeen. Rajakaupungeissa on edelleen paljon russofobiaa Tieto vähentää epäluuloja ja asenteita.

Viola Heistonen (nimimerkki)

#5 luserius, lainaus > " Ei suomalais-venäläinen yhteistyö ole uhka, vaan mahdollisuus ja kulttuurillinen rikkaus. Meidän kulttuurissa pitää kehittää ilmeisesti yhteistyökykyä ja toimintapoja".

Kommenttini :
Pitääkin mielestäni kehittää yhteistyökykyä ja toimintatapoja..

Koska en ole itse projekteissä, niin otan sitaatteja Anne Kotiharjun artikelista : " ..Imatra järjestää... Meidän romanssi-tapahtuman ensi syksynä joka tapauksessa. Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jappinen(sd.) liputtavat hankkeen puolesta.
Urpalaisen mielestä Romanssi-hanke ei vie rahaa muilta kulttuurilta.

- Tavoite on luoda tapahtuma, josta hyötyvät kaikki Etelä-Karjalassa...Imatralla on nyt ihan suorat yhteydet Pietarin ydinpäättäjiin. Kyse ei ole pelkästään kulttuurista vaan myös rajalogistikasta ja yritysmaailmasta.
Wilen-Jappinen kiittelee, että kerrankin myös venäläinen osapuoli maksaa omat viulunsa iltatilaisuksia myöten.
- Se on erittäin tärkeä asia tässä Venäjä-yhteistyössä. Hanke on hyvällä pohjalla, koska venäläiset ovat sitoutuneet siihen.

Lappeenrannan isoa hanketta kasaa projektikoordinaatorina Juha-Pekka Ruokonen.
- Kaupungin koko kulttuurirepertuaari on mukana, myös taiteen perusopetus ja jotkut järjestötkin. On tarkoitus tehdä laaja kulttuurinvaihto-ohjelma.Kaupungin orkesteri on yksi tukijalka.
- Haemme tapahtumia, mittakaavaltaan ihan Euroopan laajuisia. Tapahtumia, jotka kiinnostavat myös matkailullisesti niin pietarilaisia kuin eurooppalaisiakin. "

Eikös yhteistö ole ihan hyvällä pohjalla?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#6 iines, lainaus > "Suomalais-venäläisen yhteistyön kehittäminen on tärkeää koko Suomessa, mutta erityisesti raja-seuduilla, sillä ovathan venäjänkieliset 50 000, Suomen suurin kielellinen vähemmistö heti ruotsinkielisten jälkeen. Rajakaupungeissa on edelleen paljon russofobiaa. Tieto vähentää epäluuloja ja asenteita.":

- Niin se on, että venäjänkieliset ovat suurin kielellinen vähemmistö heti ruotsinkielisten jälkeen..tässä sopii sanoa, että pitäisi olla selvä, että ryhmän kielellinen,kulttuurinen ja ammattilinen osaminen on merkitävä voimavara ja erityisesti täällä Itä-Suomessa..ja tämä hyvään alkuun päässyt yhteistyö kulttuurin merkeissä voi auttaa hyvinkin epäluulojen ja asenteiden muokkaamisessa positiivisempaan suuntaan..

Tässä kulttuuriyhteistyössä merkittavaa on mielestäni se, että venäläiset itse kustantavat suurelta osiin omia kuluja ja täällä tavalla niin kuin "rakentavat" yhteistyötä, esim., myös tämä blogissani mainittu korkeatasoinen Pietarin valtiollinen 70-en hengen sinfoniaorkesteri " -huolehtii "itse" soittajien palkat sekä ulkomaan päivärahat, joten Imatran kaupungin osuudeksi jää pelkästään majoituksen järjestäminen, kirjoittaa UV-ssa Heli Rautanen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#1 Reijo Tossavainen, lainaus >".. Minä kysyn, mistähän löytyvät ne miljoonat, joilla tuettaisiin suomalaista kulttuuria Etelä-Karjalassa"?

Vastaan: nämä miljoonat, joita hankkivat Imatra ja Lappeenranta tukevat myös suomalaista kulttuuria Etelä-Karjalassakin ja keneltäkään eivät ole pois ne rahat, joita he saavat EU-lta oman hankkeeseen. Rahojen hankkimiseen voi ryhtyä kuka tahansa, jos takana on hyvä ja luotettava projekti. Toinen juttu kuka saa, ja kuka ei sitten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# luserius, lainaus > " Eikö nuo hankkeet edistä alueellista kulttuuria ?",

Kyllä mielestäni. Esim,.tämän Pietarin valtiollisen sinfoniaorkesterin Imatralla edistää klassisen musiikin levittämistä ja ymmärtämistä ja voi lisätä klassisen musiikin harrastajiä..
Anne Vihavainen kirjoittaa tänään Uutisvuoksessa : siteeraan "..Orkesterin vierailu kestää Imatralla kolme päivää. Orkesteri soittaa sekä täydessä 70 hengen kokonpanossa, että pienemmissä kamarimuusikkikokonpanossa.Konsertit järjestetään Karelia-salissa, Imatrankosken kävelykadulla, Neytsitniemenkartanossa ja Imatran konserrtihovissa ja Imatran kylpylässä. Kuuden konsertin minifestivaali on 11-13.9.,St.PetesburgState Acatemic Symphony Orchestra vierailu on saanut alkunsa Imatran ja Pietarin kultturiyhteistyöstä...
St.Musical Seasons in Imatra-festivaalin järjestäjänä on Imatran kaupunki, käytännön järjestelyistä vastaa Imatran musiikkiopisto. Kultturipalveluiden päällikkö Ulla Särkinen kertoo, että vierailutarjous tuli Pietarista.-Kun meille näin korkeatasoista sinfoniaorkesteria ja konserttien sarjaa tarjottiin, niin tietysti otimme tarjouksen vastaan..Musiikkiopiston rehtori Seija Ohenoja iloitsee koululaiskonsertin innokkaasta vastaanotosta...-Tuntuu, että nyt on taas innostuttu klassisesta musiikista.Lapsille ei haluta tarjota vain helppoja ja kevyita konsertteja..koululaiskonsertti 13.9. Konsertissa kuljetetaan Imatran ja Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan koululaisia ympäri maailmaa klassisen musiikin siivin.."

Tuntuu ihanalta, että koululaisetkin saavat tutustua klassiseen musiikiin ja koko joukolla, eikä vain yksittäisilla tunneilla, jonne harva pässee. Tällainen festivaali saattaa innostaa nuoria klassisenmusiikin harrastukseen.

Eikös tämä edistä kulttuurikehitystä täällä Etelä-Karjalassa? Mielestäni, kyllä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset