Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Lisää poliisien välinpitämättömyydestä

HS 22.8.2010 kirjoituksen " Törkeä esimerkki Suomen poliisista" mukaan, ".. kirkkonummelaismies ryöstettiin turvakameroiden edessä Paasikivenaukiollaa. Mies oli soittanut hälytyskeskukseen.., mutta poliisi ei tullut paikalle hätäkeskuspuhelun jälkeen.. ja seuraavana aamupäivänä oli ilmoittanut poliisille, mutta poliisi keskeytti esitutkinnan neljän päivän kuluttua, ja kameranauhoitteetkiin oli jo ehditty tuhota.

Oikeusasiamiehen mukaan poliisi ei tehnyt mitään tutkintatoimia ennen tutkinnan keskeyttämispäätöstä..".

Täällä Imatralla päivystävä poliisi ei mennyt paikalle todistamaan pahoinpitelyepäilystä yksityisessä toimintakeskuksessa, josta poliisille soitettiin12.1.2009, että Viola Heistonen on pahoinpitellyt heillä asuvaa kehitysvammaista lapsenlastaan, joten polisi "ei tehnyt mitään myös" asian selvittämiseksi vaan pisti asian vireille.

Ja meidän tapaamiset lapsenlapseni kanssa olivat keskeytetty välittömästi, kun vielä arvoisa terveyskeskuksen ylilääkäri antoi lausunnonsa, jossa hän vahvisti, että .." isoäiti on pahoinpidellyt lapsenlastaan omassa asunnossaan..", vaikka lääkäri ei ollut asunnossani näkemässä ja poikakin oli jo silloin toimintakeskuksessa..

Yksityinen tomintakeskus sai eristetyksi meidät toisistamme ensisijaisesti poliisin välinpitämättömuyydestä, koska poliisi ei mennyt toimintakeskukseen todistamaan oliko pojalla edes mustelmia ja olisiko isoäitikin siellä paikanpäällä. Kukaan ei koskaan kuvannut mustelmia pojan poskeessa vaan terveyskeskuksen lääkäri kuvasi lausunnossaan sanallisesti pojan poskeessa mustelmat.

Siis tästä alkoi tapaamiskielto yksityisessä toimintakeskuksessa ja nyt lapsenlapseni on täydellisessä arestissa minulta niin kuin vankilassa, tai voin sanoa että pahempaa kuin vankilassa, koska sinnekin pääsee tapaamaan vaikka kuin pahoja rikollisia olisikaan, mutta nyt oikeusvaltio Suomessa inkerinsuomalainen paluumuuttaja isoäiti on tehty niin pahaksi rikolliseksi, ettei edes saa nähdä puolustyskyvytöntä puhumatonta kehitysvammaista autististä rakasta lapsenlastaan, jonka ainoa elossa oleva lähinsukulainen olen, vaikka han asuu muutaman sadanmetrin päässä minusta täällä imatran Rauton kylässä. 

Niiden kahden ja puolen vuoden ajan, jotka omaiseni on asunut yksityisessä toimintakeskuksessa tapaamisten kiellon syyt ovat muuttuneet koko ajan, aluksi se oli kehitysvammalain pakkokeinopykälä 42§, sitten perätön pahoinpitelysyyte, syttäämättäjättämispäätöksen jälkeen vedotaan siihen, ettei omaiseni halua tavata minua, hänen tahtoa ei kuitenkaan ole päässyt selvittämään kukaan ulkopuolinen, ei omaiset eikä ystävät. Eräs yritys tapaamiseen päättyi siihen, että toimintakeskus hälytti paikalle poliisin, joka pyysi meidät poistumaan, koska me häiritsemme ja luvatta olemme yksityisellä alueella. Emme päässeet silloin edes talon sisään. Seuraava perustelu oli omaisen aiheutama kaaos ja "lähettilän" välityksellä minulle on kerrottu etten ikinä pääse enää käymään toimintakeskuksessa, että minun tuloni sinne aiheuttaa kaaoksen. Tätä kaaosteoriaa olen nähnyt ja kuullut käytettävän myös muissa kehitysvammaisten palvelukodeissa, aivan kuin se olisi jossain koulutuksessa opetettua omaisten torjumiseksi.

Nyt kehitysvammainen autistinen lapsenlapseni on täysin eristetty omasta perheestään, suvustaan,elämänhistoriastaan, äidinkielestään ja kulttuuristaan. 

Kirkkonummelaiselta mieheltä veivät rikolliset hänen omaisuuttaan 400e suuruisen, meiltä lapsenlapseni kanssa on riistetty osa meidän molempien elämästä!Olen viimeistään tavannut lapsenlastani 22.11.2009 ja isoäidin piina senkun jatkuu täällä kauniissa Karjalassa!

Näin siis parhaassa maailman maassa Suomessa kohdellaan inkerinsuomalaista paluumuuttaja isoäitiä ja hänen lapsenlastaan! Surullista!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Petri Nurminen

Kyllä samantyyppistä kohtelua joutuu kokemaan moni syntyperäinen suomalainenkin. Moni ei noita vaan usko todeksi ennen kuin se sattuu omalle kohdalle. Sinunkin vuodatuksesi on moni valmis kuittaamaan subjektiivisena näkemyksenä jota vastaan puhuu mm. luotettavan lääkärin väitteet.

Näkisin yhtenä keinoa, näin tapausta tuntematta, pyytää laitoksesta kirjallisesti aika tapaamiselle, (ja sosiaalitoimenkin voisi sotkea mukaan kuvioihin), ja sitten kun tapaamiseen menisi niin pitäisi olla ainakin kaksi henkilöä joista toinen videokameran kanssa koko ajan tapaamista kuvaisi.

Kuka muuten on lapsenlapsesi huoltaja?

Viola (nimimerkki)

#1 Nurmiselle>

Lapsenlapseni huoltaja/edunvalvoja olin siihen asti kun hän muutti mainitun laitokseen, siitä eivät tykänneet ja käynnistivät prosessiin saada pois edenvalvojuus ja saivatkin tämän pahoinpitelysyytteen varjossa, koska maistraatin näkemyksen mukaan, heillä riittää, että edunvalvojaa epäillään ja tässä tapauksessa vielä pahoinpitelystä, joten prosessi lähti liikkeelle 12.1.2009 ja käräjäoikeus poisti minulta edunvalvojuuden 28.8.2009, vaikken ollut siihen asti saanut yhtäkään huomautusta, että olisin hoitannut asiat huonnosti. Pojalle määrättiin yleinen edunvalvoja, jolle on annettu oikeus päättää kaikista kehitysvammaisen asioista.

marko (nimimerkki)

Kyllä tuo julkaistu uutinen on vain 1% tapauksista, valitettavasti.

Viola (nimimerkki)

#3 Markolle >

juuri noin, valitettavasti...

Pirkko Leskinen

Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (1977) pakkokeinopykälä 42 antaa lähes rajattomat mahdollisuudet pakon käyttöön kehitysvammahuollossa " erityishuollossa olevaan saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii"

Ent EOA Paunio puuttui kolme kertaa pakon käytöön kehitysvammaisilla ja vaati kehitysvammaisia koskevien pakkokeinojen ja itsemääräämisoikeuden rajoitusten uudelleen säätelemistä.

EOA kertomuksessa vuodelta 2009 todetaan, että kehitysvammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden rajoittamista kosekevien säännösten valmistelun aloittaminen on kestänyt kohtuuttoman kauan.

Kertomuksessa todetaan, että Eskoon sosiaalipalvelukeskuksessa ja Kuusaan kuntoutuskeskuksessa oli epätarkkuuksia ja puutteellisesti täytettyjä lomakkeita pakon käytön kirjaamisessa.

Pakkotoimia käytetään kehitysvammahuollossa sekä laitos- että avohuollossa.

Erityishuoltoa antavien laitosten tulee omilla ohjeillaan ja työkäytännöillään huolehtia kehitysvammaisten henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta. Puutteellisten merkintöjen vuoksi pakon käytön seuranta ja valvonta vaikeutuu tai ei ole mahdollista.

YK:n vammaissopimuksen ratifiointi vaatii myös kehitysvammaisia koskevien itsemääräämisoikeuksien rajoitusten uudelleen säätelyä. Väittävät, ettei Suomi tule koskaan ratifioimaan vammaissopimusta, koska se maksaa liian paljon, ei ainakaan Stubin aikana.

Hesarissa on tänään käsitelty pakon käyttöä psykiatrisessa hoidossa, jossa lain tasolla pakon käyttö on tarkkaan säädeltyä ja silti työkäytännöt ovat hyvin poikkeavia eri puolilla maata.

Entä Poliisin käyttämät pakkokeinot?

Viola (nimimerkki)

#4 Nurminen "..pyytää laitoksesta kirjallisesti aikaa tapaamiselle..",

tiedätkö, olin itsekin niin sinisilmäinen, että uskoin, että täällä tavalla asioita hoidetaan, muuta lukuisista s.p.pyynnöistä ja kirjatun kirjeen kautta pyynnöstä ja jopa haastemiehen viemään kirjeeseen tapaamisten järjestämisestä ei vastata toimintakeskukseta.

Niin vain toimitaan..ilman mitään vastuuta, koska he ovat yksityinen laitos ja sinne ei noin vain kuulemma mennä kuin kunnan laitokseen..

Ja tällainen ykityisten laitosten järjestäminen kehitysvammaisille onkin näköjään Suomen tulevaisuus jos ajatellaan kahitysvammaisten asumismuotoja.

# "videokameran kanssa" sinne ei pääse millään hinnalla, mutta viimeistään käynnistä siellä 22.11.2009 johtajan kertomuksen mukaan minut on videoitu ja nauhoitettu, se ei kuitenkaan minua pelota..saavat nauhoittaa, kunhan antasivat tavata pokaa..jonka elämää ja hänen kehitystään olen seurannut ja tukennut hänen syntymästään asti ja olin edunvalvoja hänelle jo ennen muuttoa Suomeen.

Viola (nimimerkki)

#5 iines " Kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki 1977 ja sen pakkokeinopykälä 42§ antaa rajattomat mahdollisuudet pakon käyttöön kehitysvammahuollossa..",

ihmetyttääkin, että Suomessa 30 vuotta vanha laki ja sen pakkokeinopykälä ovat nykypäivänäkin voimassa vaikka maailma on muuttunut omassa kehityksessä, mutta 70-luvulta laki on ja pysyy! ja sen pakkokeinipykälään ei ole edes valitusoikeutta! Tämä loukkaa kehitysvammaisten ihmisoikeuksia! Tämän pykälän varjossa voi tehdä mitä tahansa kehitysvammaiselle ja aina vedota siihen.." että erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii".

Nyt kehitysvammaisten hoitoyksiköt käyttää tätä pakkokeinopykälää omaisia vastaan, niin kuin minut leimattiin väkivaltaiseksi ja eristettiin lapsenlapsestani.

# "YK-n vammaissopimuksen ratifiointi...",

Pohjosmaista Ruotsi ja Norja ovat ratifioineet YK-n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Yli 60 valtiota on jo ratifioinut sopimuksen, mutta Suomi ei ole näiden valtioiden joukossa..

suppo (nimimerkki)

Tässä lisää poliisin kummallisesta toiminnasta

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99746-hs-torkea-es...

selvityspyyntö sisäministerille

17:20 m_bergman

Se on totta, että poliisin toiminta ei ole mistään kotoisin.

Kun meille sattui kolari, poliisi ei viitsinyt tulla paikalle. Sanoivat, että jos ei ole pahasti loukkaantuneita, he eivät tule varta vasten tutkimaan syyllisyyttä.

Mutta sitten todella suututti, kun luin, että joka kerta, kun joku Paavo soittaa ja valittaa, että entinen vaimo on parkkipaikalla, vaikka vaimon olemiselle siellä ei ole mitään estettä, poliisi heti saapuu suojelemaan Paavoa. Miksei se Paavo voi yksinkertaisesti keskustella entisen vaimonsa kanssa lapsen huoltajuudesta?

Mihin meidän verorahamme kulutetaan? Olen ollut kauan työssä ja maksanut aika paljon veroakin valtiolle. Miksi minun verorahani käytetään jonkun Paavon suojelemiseen, mutta silloin kun minä tarvitsin poliisit paikalle kolarin sattuessa, heitä ei näkynyt?

Voiko sisäministeri ystävällisesti selvittää poliisiresurssien käyttöä?

Viola (nimimerkki)

#8 suppo "..se on totta, että poliisin toiminta ei ole mistään kotoisin ",

meidän kohdalla se on selvä, että kysessä oli kehitysvammainen ja hänen mummo, molemmat maahanmuuttaneita, joten pitäisi olla hiljaa ja nöyrästi ottaa vastaan kaikki mitä tulee...,ja voihan meitä kohdella miten tahansa, molemmat kun olemme heikkoja.

Mutta näköjään poliisi valikoi, ketä mennä suojelemaan ja ketä sitten jättää suojelun ulkopuolelle, niin kuin teidän tapauksessa, joka todellakin ihmetyttää, koska olette kantasuomalaisia...

Luulisi, että poliisin suojelupiiriin kuuluisi kaikki kansalaiset tasavertaisina, vai onko sielläkin syrjintää..

Petri Nurminen

#5 Lukaisepa blogitekstini:
http://petun.blogit.uusisuomi.fi/2010/08/20/ehdoll...
Kappale: VAMMAISTEN OIKEUDET - EI TIETENKÄÄN KIINNOSTA!
-selvitän siinä miksi Suomi ei ole ratifioinut YK:n vammaissopimusta.

#6 Tiedän sata varmaksi sanoa, että jos minä olisin samassa tilanteessa niin pääsisin käymään jopa sen videokameran kanssa.

Millä perusteella lapsenlapsi on laitoksessa. Siis onko kyseessä kunnan ostopalvelu. Jos on, niin pyydäpä ensi alkuun itsellesi kopiot kunnan ja laitoksen välisistä sopimuksista. Sieltä voisi löytyä käyttökelpoista tietoa.

Viola (nimimerkki)

#10

Ehkä sinä voittaisitkin ja pääsisit videokameran kanssa..,

mutta minä olen heikko, koska vastaan nousi viranomaisten korruptioinut jyrkkä seinä, jonka läpi pääseminen on mahdoton...

Poika asuu siellä oman kunnan maksusitoumuksella, olosuhteiden muuttuessa joutui aikoinaan laitoshoitoon, olin omaishoitajana pääkaupunkiseudulla, koulutin hänet peruskoulussa, myöhemmin järjestyi keskuspuiston ammattioppilaitos, eli yritin tehdä kaiken, että hän mahdollisimman paremmin itsenäisesti pärjäisi yhteiskunnassa..
20 vuotta elämästäni tein sitä työtä Suomessa lapsenlapseni hyväksi ja nyt tuli tällainen järkytys vastaan täällä Imatralla, että minulta suoranaisesti ja yllättäen kaapattiin lapsenlapseni. Voisin olla ja haluaisinkin vielä auttaa häntä pärjäämään tässä julmassa maailmassa, mutta minun apu on riistetty häneltä..

#10
Suomi ei ole pystynyt ratifioimaan YKn vammaisten ihmisoikeussopimusta, koska lainsäädäntömme ei ole ajan tasalla. Esim.pakkokeinopykälä 42§ antaa avoimen valtakirjan kehitysvammaisten kohteluun ja ei vastaa Perustuslakia. Kotikuntalaki myös syrjii vammaisia, eli he eivät voineet tähän asti muuttaa kunnasta toiseen, katsotaan miten nyt kun se kuntalaki uudistuu..

Tarvitaan lakien muutoksia..ja kahden lain vammaisten ja kehitysvammaisten lakien yhdistämistä, joka olisi pitänyt tehdä jo Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana..

Uppi Niskanen (nimimerkki)

No, eihän ne Suomen poliisit kerkiä kaikkia mummojuttuja hoitamaan, kun pitää olla teiden varsilla rahastamassa veronmaksajia. Siitähän se turvallisuus lähtee, vai lähteekö?

Poliisin valvonnan painopistealueet ovat todella omituisessa kuosissa. Poliiseja riittää kyllä laumoiksi asti viikonloppuisin puhallus- ja "ylinopeusratsioihin" hiljaisen liikenteen aikana. Mutta väkivallan uhan alainen kansalainen on vain häirikkö. Tähänkö ollaan tultu?

Viola (nimimerkki)

#12 Uppi Niskanen "..eihän Suomen poliisit kerkiä kaikkien mummojen juttuja hoitamaan..",

voisin lisätä vielä, että " ..kaikkien kehitysvammaisten juttuja hoitamaan.." ja sanoa hieman sarkastisesti, että "nekin mokomat" haluavat pitää omista oikeuksistaan, mutta oikeusvaltiossahan me eletään. Eikös niin?

Gagarin (nimimerkki)

Viola, oliko tuossa pahoinpitelysyytteessä mitään perää? Läpsäisitkö poikaa wanhanajan venäläisen kasvatustavan mukaan poskelle jostain tuhmuudesta?
Suomessa kun nykyään ollaan vähän herkkähipiäisiä näissä asioissa - osin liikaakin.

Viola (nimimerkki)

#14 gagarinille >

ei ollut mitään perää pahoinpitelysyytteessä.

En ole läpsäyttänyt poikaa pienenäkään koskaan, koska hän on autistinen ja hänen kanssa täytyy pärjätä muilla konsteilla ei fyysiset rangaistukset ja väkivalta sovi autistiselle.
Ja nykytilanteessa kun hän on aikuisikäinen ja lähes kaksimetrinen vahva nuori mies, niin jos olisin koskettanut häntä väkivaltaisesti, mitä en ole koskan tehnyt, niin hän olisi raivostunut minulle niin, että minusta olisi tuskin jäänyt "mitään jäljeelle".

Pirkko Leskinen

Useilla autistisilla ihmisillä on hyvin poikkeavat aistikokemukset. Esim hellä paijaus voi tuntua kuin santapaperilla hankaisi.
Monet autistit ovat tästä syystä vastustaneet sylissä pitämistä pienestä pitäen.

Fyysinen rajoittaminen voi saada autistisen ihmisen raivon valtaan, jolloin tarvitaan monta kiinnipitäjää, jos halutaan fyysisesti selvitä.

Jossain vaiheessa suositeltiin mattoon käärimistä ja kehitettiin jopa HOLDING-kiinnipitämisterapia, jossa yritettiin pakolla saada kontaktia autistiin.

Pakkokeinojen käyttö esim asuntoloissa tai laitoksissa johtaa useimmiten aina mustelmiin, ruhjeisiin tai jopa jäsenten murtumiin. Pakkokeinojen käyttö kehitysvammahuollossa ei kuitenkaan ole kiellettyä, pykälä 42 antaa siihen oikeuden. Poliisi ei lähde tutkimaan kehitysvammahuollon yksikössä syntyneitä ruhjeita tai mustelmia.

Jos omaista syytetään mustelmasta, poliisi kyllä aloittaa tutkimukset.

Monet autistiset henkilöt vahingoittavat itseään, itsestimulaatio tuottaa varmaankin mielihyvää, kivuntunne voi olla hyvinkin erilainen, autistinen ihminen voi jatkaa pään hakkaamista seinään, vaikka veri jo vuotaisi eikä osaa sitä lopettaa.

Useimmat autististen ihmisten raivonpuuskat syntyvät kommunikaatio-ongelmista, ei ole muuta kieltä. Haastavaan käyttäytymiseen ei pidä vastata haastavasti. Omaisilla on usein vuosien kokemuksen perusteella kehittynyt keinot kommunikaatioon ja kriisitilanteisiin.

Kehitysvammahuollon avo ja laitospalveluissa toimintakulttuuri suosii edelleen pakkotoimia, niistä ei puhuta eikä niitä kirjata useinkaan asianmukaisesti, johon siis EOA puuttui taas raportissaan

#10 YK:n vammaissopimuksen ratifiointia Suomessa ei onnistu ennenkuin -tuo pakkokeino 42 § on purettu, se sallii kehitysvammaisten vapaudenriiston( EOA on puuttunut asiaan jo 4 kertaa), -holhouslainsäädännöstä poistettu vajaavaltaiseksi julistaminen ja täydellinen holhous, kun kehitysvammaiselle on määrätty viranomaiseduvalvoja päättämään kaikista hänen henkilöään koskevista asioista.
-Kotikuntalain muutos tulee voimaan ensi vuoden alusta, nähtäväksi jää miten se oikeuttaa kehitysvammaiset valitsemaan kotikuntansa. -Kehitysvammaisella pitäisi olla myös oikeus valita asuinpaikkansa, kenen kanssa asuu ja ketkä ohjaavat asumisessa.
Vike, vammaisten ihmisoikeuskeskus on jo 21.9.2007 antanut ulkoministeriölle lausunnon muutoksista jotka tarvitaan ennen ratifiointia.
Vasta kotikuntalaki on muutettu.

Viola (nimimerkki)

#16 iinekselle >
annoitte hyvän analyysin autistisesta ihmisestä, kiitos.

Autistisen ihmisen kaltoin kohtelu asuntoloissa ja laitoksissa onkin tabu kehitysvammahuollossa, eteenkin jos autistinen henkilö joutuu asumaan vammaisille tarkoitettuun asuntolaan, jossa ei ole riittävästi hoitohenkilökuntaa ja autismin kirjoon asiantuntemusta.Itse autistinen puhumaton kun ei pysty kertomaan ikäviäkin "tarinoita" asuinyksiköistä ja omaisille suljetaan ovi..se on tapa Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset