Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Röökille koulun aidan taakse

kirjoittaa Henrik Suni Keskisuomalainen-lehdessä 16.8.2010.

 " Jyväskylän ammattioppilaitokset ja lukiot ovat nyt täysin savuttomia. Tupakoinnin koulualueella kieltävä laki astuu voimaan lokakuussa.

Viitaniemen ammattiopiston alueella ei enää tupakka käryä.Entisestä tupakkapaikasta on siistitty oppilaille virkistysalue, jossa voi sosiaalisoitua savuttomasti.

Uusi tupakkapaikka on pari metriä koulun aitojen ulkopuoleella, kampuksen takaa kulkevalla kävelytiellä.. Sen tunnistaa tietä peittävistä tumpeista ja parista kymmenestä savuke huulessa notkuvasta opiskelijasta.

- Yleensä meitä on kyllä neljä-viisi kertaa enemmän , välituntitupakalle tullut Mika Mäkinen vakuuttaa.

- Ja opettajat meidät tänne ensimmäisenä päivänä neuvoi, kun ei koulun pihassa saa enää polttaa. Aitakin oli sopivasti täällä kohdalla rikki, hän naurahtaa.

 Elokuun alusta lähtien kaikki kaupungin lukiot ja ammattioppilaitokset ovat olleet täyssavuttomia. Tupakointi ei nuorten mukaan ole sen myötä vähentynyt , paikka vain on vaihtunut.

..Nuorten mielipide koulualueen savuttomuudelle on yksimielinen "ei".-Tupakointi olisi hyvää lopettaa, muttei se täällä tavalla onnistu.

Jyväskylän ammattiopiston rehtori Kirsti Kosonen tähdentää, ettei tupakointia yritetä vähentää siivoamalla tupakoivat nuoret pois omalta tontilta.

- Tarjoamme monipuolisesti tukea ja neuvoja jokaiselle, joka tupakoinnin halua lopettaa. Tupakoinnilla on sekä terveydellinen että yhteiskunnallinen merkitys, ja kampusalueen savuttomuus on vain osa niistä.

 Tukitoimiin kuuluvat muun muassa matalan kynnyksen tukiryhmät sekä henkilökohtainen terveydenhoitajan neuvonta...Savuttomuuden taustalla on  myös ajatus ohjata nuoria entistä tehokkammin työelämään. Monet työpaikat ovat siirtymässä tai ovat jo siirtyneet kokonaan savuttomiksi, Kosonen muistuttaa".

Olemmeko menossa "Kohti kokonaan savutonta Suomea", niin kuin jatkaa kirjoituksessaan Henri Suni :

sitaatteja siitä : " Lokakuun alussa astuu voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakoinnin kokonaan koulualueilla. Viimeistään silloin kaikki Suomen peruskoulut, lukiot ja ammattiliset oppilaitokset muuttuvat savuttomiksi.

Täällä hetkellä sauhuttelu on kielletty koulujen sisätiloissa sekä alueilla, joissa valtaosa henkilöstä on alaikäisiä.

 Suomessa kirjataan tiettävästi ensimmäisenä maana maailmassa lakin tavoite, jonka mukaan tupakointia ei ainoastaan vähennetä, vaan se lopetetaan kokonaan.

- Tähän asti päämääränä on ollut vähentää tupakointia sekä estää lasten ja nuorten alistuminen sille. Nyt uuden lain kärjessä todetaan, että lailla pyritään lopettamaan kokonaan ihmisille myrkyllisen aineiden käyttö, ylitarkastaja Reetta Siukola sosiaali-ja terveysministeriöstä kertoo. Siukkola kuitenkin kieltää, että kysessä olisi kieltolaki. Lain tarkoituksena ei ole tupakoivien ajaminen ahtaalle, vaan tavoitteeseen pääseminen heitä tukemalla. Hän tarkentaa, että tavoitteseen pyritään tulevien sukupolvien kautta.

-Tupakka on selkeästi myrkyllinen tuote joka on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta. Nyt kun nämä haitat ja riskit tunnetaan, nähdään mahdollisena tulevaisuus jossa voidaan kyseenalaistaa tupakan laillisuus.

 Laki kieltää samalla tupakoinnin myös perhepäivähoitotiloissa hoitopäivän aikana. Päiväkodit kuuluvat jo aiemmin tupakkalain piiriin.

 Eduskunta hyväksyi lain ennen kesätaukoa, ja se siirtyy presidentin vahvistettavaksi täällä viikolla"., näin siis sitaatteja Keskisuomalainen-lehdestä. 

Jos tämä todellakin onnistuisi, että Suomi olisi kokonaan savuton, niin varmaan ei olisi mitään epäillystä enää NEVSWEEK:n arviosta, että "Suomi on maailman paras maa!" Onhan SE! Kunhan sen oikein oivaltaa!..Vai onko sittenkään?. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Van Helsing (nimimerkki)

Tuli imaistua ekat savut röökistä 50-luvun alkupuolella, 6-vuotiaana. Ehkä silloin vitsat väännettiin nuorempana kuin nykyään? Aika vaikea minun on nyt kuvitella 6-vuotiasta röökinpolttajaa.

Mutta nuo kieltolait! Eivät ne mitään uutuuksia ole. Kansakoulussa meillä oli kavereiden, siis 7-9 vuotiaiden poitsujen, kanssa vakituinen röökipaikka koulunnurkan takana yhdessä porttarissa. Keskikoulu- ja lukioajoilta muistan moniakin röökipaikkoja koska tupakanpoltto oli silloinkin kiellettyä koulussa. Opettajat osasivat kiertää ne röökipaikat kaukaa.

Minusta vähän tuntuu että valtionhallintoon on päässyt kasvamaan joukko jotka saavat palkkansa tästä "Savuton Suomi"-touhusta. Noh.. ne kai saavat mielihyvänsä puuhastelustaan kun tupakanpolttajat saavat sen tupakasta.

pertti (nimimerkki)

Olisi hienoa, jos tekstissä olisi muutakin kuin pelkkiä lainauksia...

Viola (nimimerkki)

# Viola Heistonen kommenttoi :

"Sis, STM:n ylitarkastaja Reetta Siukolan mukaan ...Tupakka on selkeästi myrkyllinen tuote, joka on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta. Nyt kun nämä haitat ja riskit tunnetaan, nähdään mahdolliseena tulevaisuus, jossa voidaan kyseenalaistaa tupakan laillsisuus".

 Hieman tupakoinnin historiaa: Amerikan intiaanit ovat todennäköisesti käyttäneet tupakkaa jo tuhansia vuosia; aluksi tupakan lehtiä pureskelemalla. Intiaanien keskuudessa tupakka toimi ennen kaikkea lääkkeenä sekä osana uskonnollisia rituaaleja.

Kolumbus toi tupakkakasvin Eurooppaan 500 vuotta sitten.. ja vasta nyt!.. "nämä haitat ja riskit tunnetaan"?

Tupakan poltto levisi nopeasti merimiesten ja löytöretkeilijoiden välityksellä. Tupakoinnille ei pitkään ollut oma käsitettä, vaan siitä puhuttiin savun juomisesta. Tupakkaa pidettiin alkoholin kaltaisena nautintoaineena, mutta myös lääkkeenä monin vaivoihin. Tupakan uskottiin parantavan päänsärkyä, hengenahdistusta ja yskää sekä suojavan rutolta...

Suomeen tupakka tuli 1600-luvulla...On siitäkin pitkä aika ja tupakkaan riippuvaisia on varmaan Suomessakin kymmenniä tuhansia, joten lieneekö tämä ajatus, että Suomesta tulisi joskus savuton maa ollenkaan "realistinen"? Olenko liian pessimistinen jos sanon, etten usko, että 500 vuoden päästäkään Suomi ei ole vielä savuton maa?, niin kuin muutkaan maat.
Koko maailmassa on täällä hetkellä noin 1,1 miljardia tupakoitsijaa, eli noin joka kolmas yli 15-vuotias tupakoi..

Lisä tietoa tupakoinnin historiasta ja tupakoimisen vaaroista löytyy ainakin

http://www.hammaslaakariliitto.fi/suun-terveys/terveyden-edistäminen/tupakka-vai-te

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# 2 Pertti " olisi hienoa, jos tekstissä olisi muutakin kuin pelkkiä lainauksia",

Muutakin tulee siinä mieleessä, etten itse ole koskaan tupakoinut, mutta tupakoimisen haitat ja riskit ovat olemassa ja niistä jokainen ainakin aikuinen tupakoitsija on tietoinen, mutta miksi esim. nuoret odottavat tai jopa jo imettävät äidit kulkevat lasten vaunujen perässä savuke huullissaan, jolla he voivat aiheuttaa vahinkoa jo vauvaikäisille lapsilleensä...?
Onko se ihmisen välinpitämättömyys omasta terveydestä vai onko koko yhteiskunta ja vanhemmat välinpitämättömiä, etteivät tiedota riittävästi tupakoinnin riskeistä..?
Mikä vetää nuoria tupakoimaan?

Visitor (nimimerkki)

"Savuttomuuden taustalla on myös ajatus ohjata nuoria entistä tehokkammin työelämään. Monet työpaikat ovat siirtymässä tai ovat jo siirtyneet kokonaan savuttomiksi"

Hitaasti edetään...Eurooppaa trimmataan talouskilpailuun.

"Ei enää köyhiä, vaan
taloutta varten

Elina Palolan mukaan yksi tärkeä ideologi komission ajaman uuden ajattelun taustalla on ollut Britannian entisen pääministerin Tony Blairin neuvonantaja Anthony Giddens. Tämä on tiivistänyt asian niin, että tarvitaan uusi käsitys oikeudenmukaisuudesta ja uusi käsitys turvallisuudesta.
– Eli ajatellaan, ettei vanha sosiaalipolitiikka sovi tähän aikaan. Maailma on muuttunut ja tarvitaan uudenlaista paradigmaa, ajattelun kaavaa. Nyt ei enää puhuta järjestelmistä sinänsä, vaan koko hyvinvoinnin idea on muutoksessa. Suojelun ja jakamisen logiikasta halutaan siirtyä investoinnin ja hyödyn logiikkaan. Sosiaalipolitiikan tehtävä ei enää lähtökohtaisesti ole suojella haavoittuvia, tulkitsee Palola.
Elina Palola korostaa, ettei köyhiä silti hylätä. Mutta he eivät myöskään ole enää sosiaalipolitiikan keskiössä. Sosiaalipolitiikka ei ole enää entiseen tapaan heitä varten, vaan se siirtyy palvelemaan yhteiskunnan muuta koneistoa, ennen kaikkea taloutta.
– Nyt pitää investoida ja puhutaan ihan suoraan, että ihmisistä pitää saada hyöty irti. Halutaan investoida lapsiin ja työssä käyviin, joissa tuotto-odotus on vielä suuri.(...)

Tutkija Elina Palolan mukaan Euroopan modernisointia ajetaan eteenpäin tekemällä muutoksista kansalaisten omia elämänhallintaprojekteja. Ajatuksessa on paljon samaa kuin professori Leena Eräsaaren kuvaamassa ”houkuttelevassa kertomuksessa”, jolla new public managementia on ujutettu julkiseen hallintoon.

Komissio on toki itsekin linjannut sitä, mitä eurooppalaiseen todellisuuteen tätä nykyä pitäisi kuulua. Sen tekstien mukaan eurooppalaisten on omaksuttava uusi asenne työhön ja sosiaaliturvajärjestelmillämme on oltava uusi asenne ihmisiin.
Komissio edellyttää eurooppalaisilta kansalaisilta Elina Palolan tulkinnan mukaan henkilökohtaista yrittäjyyttä. Hänen mukaansa komissio on jopa yksilöinyt henkilökohtaisen onnistumisen tunteen edellyttämät avaintaidot, ja yksi avaintaidoista on juuri yrittäjyys. Se taas edellyttää yrittävää asennetta, mikä tarkoittaa yksilön kykyä ottaa riskejä ja toteuttaa omia elämänhallintaprojektejaan sekä kotona että eurooppalaisessa yhteiskunnassa.

Juuri tästä syystä Suomessa on viime aikoina puhuttu erityisen paljon liikalihavuuden ongelmista. Elina Palolan mukaan ylipainosta on tullut ”terveyden Euroopan” rakentamisen nimissä lähes hyvinvointivaltion ykkösvihollinen. Komission mukaan lihavuutta ei pidä torjua pelkästään kansanterveydellisistä syistä, vaan myös Euroopan talouden vakauttamiseksi. Normaalipainoinen ihminen normaaleine elämäntapoineen kun mahdollistaa eurokansalaisen pysymisen tuottavassa toiminnassa pitkälle vanhuusikään saakka..."

http://hirvasnoro.blogspot.com/2007/07/euroopan-so...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

1# Van Helsing " ..ehkä silloin vitsat väännettiin nuorempana kuin nykyjään",

saattaa olla etten ymmärtänyt mitä tarkoitit sanomalla "vitsat väännettiin", mutta vitsoista jos puhutaan, niin tuli mieleeni isoisän perhee, jossa oli 9 lasta ja vielä lisäksi yksi ottopoika, eli 10 lasta ja heistä poikia viisi. Heidän mummolla oli aina vitsa esiliinan alla, jolla hän kuritti tottelemattomia niin tyttöjä kuin poikiakin, ja epäilen, että yksikään poika olisi ulskaltanut lähteä polttamaan salaa vaan aikuisikäiseenä, muttei sittenkään jokainen heistä "tarttunut" tupakointiin...
Se oli kyllä maalla ja kakki ihmiset olivat niin kuin "näkyvissä" toisilleen..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#5 Visitor. lainaus ".. Komission mukaan lihavuutta ei pidä torjua pelkästään kansanterveydellisistä syistä, vaan myös Euroopan talouden vakauttamiseksi. Normaalipainoinen ihminen normaaleine elämäntapoineen kun mahdollistaa eurokansalaisen pysymisen tuottavassa toiminnassa pitkälle vanhuusikään saakka…”,

Tästä voi tehdä EU-komisson "mielipteen" siitä, että myös tupakointi ei ole normaali elämäntapa ( anteeksi tupakoitsijat!), joten sen lopettamisen myötä mahdollistaa eurokansalaisen pysymisen tuottavassa toiminnassa pitkälle vanhusikään saakka...

luin Hirvasnoron blogin vuodelta 2007. Vaikeaa filosofista tekstiä ja tavallisen kansalaisen on vaikea ymmärtää, että, .."sosiaalipolitiikkaa pannan parantamaan markinoiden toimintaa ja kilpailukykyä..Ei enää eturyhmiä vaan yksilöitä.. Jokainen on siinä yksin kaikkia muita vastaan...Älä kysy mitä yhteiskunta voi tehdä hyvinvointisi eteen, vaan kysy, mitä sinä itse voit tehdä Euroopan kilpailukyvyn eteen..
Mitään ei päätetä, silti kaikki muuttuu. Riittää kun luodaan mielikuvia ja yhteisiä tavoitteita, joissa painottuvat taloudelliset argumentit.."

Tähän sopisikin varmaan, että Suomessa on luodu mielikuvitus savuttomasta Suomesta, "jossa painottuvat taloudelliset argumentit"..

Gagarin (nimimerkki)

Eniten tuossa tupakointikiellossa ihmetyttää se, että tupakointi on siis tähän mennessä ollut sallittua koulualueella, esimerkiksi Jyväskylän lukiossa? Onko todellakin ollut näin? Olen ollut siinä käsityksessä, että säännöt ovat jo vuosikausia olleet huomattavasti tiukempia. Eihän alle 18-vuotiaat saa edes ostaa tupakkatuotteita.

Viola (nimimerkki)

#8 gagarin " Eniten tuossa tupakointikiellossa ihmetyttää se, että tupakointi on siis tähän menneessä ollut sallittua koulualueella...",

olemme varmaankin kovin sinisilmäisiä siihen suhteen tupakoivatko koululaiset kolualueella..jouduin joskus kävelemään erään koulupihan läpi, niin ainakin nurkan takana kymmenkuntainen porukka sauhutteli avoimesti...
niinhän blogin tekstistäkin STM ylitarkastaja totea, että "..täällä hetkellä sauhuttelu on kielletty koulujen sisätiloissa sekä alueilla, jossa valtava osa henkilöstöä on alaikäisiä..",
kaupastahan tupakkaa varmaankin saa, jos vanhempi kaveri ostaa..luulen , että tässäkin asiassa ei halua katsoa totuutta silmiin..tai ainakaan tuoda esille..mitä mieltä lienee opettajakunta..ei kuulu kommentteja opettajilta.

Viola (nimimerkki)

#4 lisää

Tupakoinnin vaikutus syntyvään lapseen.
Synnyttyään lapsi saattaa kärsiä nikotinin vieroitusoireista, joka ilmenee esimerkiksi vapinana ..äidin rintamaidossa on nikotiinia viisi kertaa enemmän kuin verenkierrossa.
Raskausajan tupakointi lisää kätkytkuoleman riskiä, imeväiskuollesuuden riski on noin puolet suurempi tupakoiville kuin tupakoimattomille äideille.
lähde: Wikipedia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset