Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Teollisuus hyödyntää myrskypuuta Etelä-Karjalassa.

Vartti 11.8.2010 kirjoittaa : " Metsäteollisuudessa on kysyntää kaikenlaiselle puutavaralle. Tuhokorjuuden arvioidaan kestävän pitkälle ensi vuoteen. Pystypuun hintaa ei myrskytuhojen oleteta polkevan.

Etelä-Karjalan metsäteollisuus osallistuu vahvasti myrskyjen kaatamien puiden korjuuseen.

 Teollisuuden raaka-aineiden korjuutyöt on saatu käynnistettyä toden teolla vasta tämän viikon alussa, sillä viime viikolla metsäkoneet raivasivat puita teiltä ja sähkölinjoilta pelastuslaitoksen apuna.

  Stora Enson Etelä-Suomen aluejohtaja Janne Partasen mukaan yhtiö ostaa kaiken tarjoille tulevan puun yksityisiltä metsänomistajilta sekä Tornator Oy:ltä. Kuutiomääriä Partanen ei lähde arvailemaan, koska myrskyn aiheuttamien tuhojen määrästä ei ole vielä täsmällistä tuetoa.

 Metsänomistaja Tornator Oy.n toimitusjohtaja Aarto Huurinainen arvelee metsää tuhoutuneen Rukolahdelta  Etelä-Savoon noin 200 000kuution edessä.

- Hankimme puuta koko Suomen alueelta.Paikoitellen  puuta on kaatunut niin paljon, että korjuuta tehdään vielä ensi vuoden puolellakin.

Partasen mukaan Stora Ensolle kelpaa kaikenlainen myskymetsästä irtoava puutavara.

- Tässä vaiheessa korjataan talteen arvokkain materiaali, eli tukki-ja kuitupuu...

Myös UPM Metsä ostaa myrskyissä kaatunutta puuta huomattavia määriä. Yhtiön oma metsäkin kaatui ostopäällikkö Ahti Luukkosen arvion mukaan satojen tuhansien kuutioiden edestä...

Etelä-Karjalan metsähoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Vaarion mukaan yhdistyksen alueella..on myrskyissä kaatunut yksityistä metsää noin 350 000 kuutiota. Tämän hetken arvioin mukaan yksityistä metsää on tuhoutunut 2 miljoonaa kuutiota koko maassa...

Etelä-Karjalassa puuta Lappeenrannan sahalle, M-Realille, sekä Metsä-Botnialle toimittavan Metsäliitto Osuuskunnan Lappeenrannan piiripäällikkö Jari Makkonen arvelee myrskytuhojen hieman laskevan puun hintaa.

- Teollisuus vetää nyt hyvin, joten kaikki puutavaralajit menevät kaupaksi. Suurin osa tavarasta hankitaan Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon tuhometsistä..."

Metsäteollisuutta Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö Metsäteollisuus ry:n mukaan myrskyn kaatamat puut mahtuvat markkinoille hyvin.

- Myrskypuusta saadaan tukkia, kuitupuuta ja mekaanisen massan raaka-ainetta. Viimeinen vaihtoehto on puun päätyminen energiateollisuudeen raaka-aineeksi, yhdistyksen metsäasiantuntija Anu Islander valottaa..",näin siis sitaatteja Kati Pullisen kirjoituksesta Vartissa.

Ei niin pahaa, ettei olisi jotain hyvääkin. Luonnonsuojelijat : Tuhometsät suojeluun.

Omistajan kannattaa perustaa suojelualue myrskytuhometsään, katsoo Suomen Luonnonsuojeluliitto

Osan myrskytuhometsistä voi suojella vapaaehtoisella suojelukaupalla Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) kautta..

..Kaatuneiden puiden taloudellinen arvo on laskenut, mutta luonnon monimuotoisuuden kannalta kaatuneiden puiden arvo kasvaa vuoisi vuodelta. Myrskytuhot lisäävät tuhansien lajien tarvitsemaa lahopuuta ja metsän monipuolisuutta.-STT.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Taivaan Isä näytti, että Suomen kannattaa olla raakapuun suhteen omavarainen. Ja että sitä riittää.

Ei tuo Luonnonsuojeluliiton kehoitus suojelumetsämyyntiin ihan kaikkein pöllöin ehdotus ole. Erityisesti, jos ei omistaja itse ole aktiivinen metsänhoito- tai korjuutöissä. - Marjassa ja sienessä voi käydä "omassa" metsässä, vaikkei sitä paperilla omistaisikaan.

Viola (nimimerkki)

#1
Tynkä-Karjalan Antille :

" Luonnonsuojeluliiton kehotus
- Valtion kannattaisi lisätä loppuvuoden METSO-määrärahoja pikaisesti, jotta luonnonsuojelun avulla voitaisiin tukea puustoa menettäneitä metsänomistajia.
Maanomistajat pääsisivät heikkotuottoisista korjuutöistä ja valtio saisi kurottua METSO-ohjelman tavoitteita kiinni, Suomen luonnosuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo. .
- Maanomistaja saa korvauksensuojelun aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Alueen voi säilyttää omassa omistuksessa" -STT.

Eikös tämä kuullosta hyvältä? En tiedä.

Viola (nimimerkki)

# 1 Tynkä-Karjalan Antti .." Suomen kannattaa olla raakapuun suhteen omavarainen" :,

En ollut tietoinen kuka omistaa eniten metsämäätä Suomessa? Arvelin kyllä, että yksityiset metsän omistajat, niin kertookin "Metsäteollisuuden tietopankki",..että Suomen metsistä 60% omistavat yksityiset metsän omistajat. Joka viides suomalainen perhe omistaa metsää. Valtio omista metsistä reilut neljänneksen. Metsäteollisusyritykset omistavat yhdeksän prosenttia metsämäätä..",
joten yksityisten metsän omistajien osuus on iso ja nyt myrskyn jälkeen varmaan monella yksityisellä metsänomistajalla on kovia huolia..Kuka on tullut avuksi? Miten yhteiskunta auttaa hädässä olevaa yksityistä metsän omistajaa päästä näistä vaikeuksista eteenpäin, miten säilyttää metsä, että tulevaisuudessakin Suomi pystyisi olemaan "raakapuun suhteen omavarainen?"
Tähän asti vuotuinen kasvu on ollut suurempi kuin vuotuiset hakkuut.

Erland Salo (nimimerkki)

Hyvä Viola
Oliko bloggauksesi myönteinen vai kielteinen? Siis käyttäytymisestä Suomessa. Teollisuuden tässä tapauksessa.

Viola (nimimerkki)

#4 Erland Salolle:

En hallitse hyvin suomenkielta, joten joskus tulee väärin ymmärryksiä tialanteissa kun tilanteissa..Ekös tässä ole selvää, että asia on hyvä, että teollisuus lähti aktiivisesti hyödyntämään myrskypuuta, jos oli ennen tilanteita, esim.,että jotkut sahalat joutuivat pysähtymään materiaalin puutteessa...Nyt tuli raaka-ainetta kunhan sen ehtii ja osaa ottaa talteen..

Liittyikö kysymyksesi siihen, että miten entisessä kotimaassani olisi teollisuus "käyttäytynyt" tässä myrskynjälkeisessä tilanteessa?..

Erland Salo (nimimerkki)

# 5 Viola
Kysymykseni ei ollenkaan liittynyt entisen kotimaasi tapaan toimia vastaavassa tilanteessa. Sitä en tiedä ja tuskin tiedät sinäkään siis todellisuutta.

Ehkäpä muistat kuinka ylväinä nämä iskurimetsätyöläiset julisteissa esiintyivät. Minä näin julisteita ja täytyy myöntää, että edes Hollywoodnäyttelijä Sylvester Stallone ei ollut heidän veroisensa. No aika aikaa kutakin sanoi pässi, kun päätä leikattiin. Maassa toimitaan kulloinkin sen maan käytäntöjen mukaisesti.

Siis en sano pahaa sanaa sinusta enkä entisestä kotimaastasi, jota ei enää ole olemassa.

Jk Muuten mitä mieltä olet siitä paljosti kohkatusta mummosta, joka on Inkerinmaalla vanhainkodissa ja tyytyväinen oloonsa? Suomen avulla on ko koti rakennettu ja varustettu sekä sen toimintaa tuettu. Saahan mummo puhua koko ajan omaa äidinkieltäänkin. Ruokakin on parempaa kuin laitoksissa täällä Suomessa.
Siis Putin teki, mitä lupasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset