Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Potilas unohtui päivystykseen.

Kirjoittaa Anu Pakarinen 4.8.2010 Uutisvuoksessa. Sitaatteja siitä : " Päivystävälle lääkärille kävi paha kömmähdys Honkaharjussa viime viikon maanantaina. Illan viimeisiin potilaisiin kuulunut iäkäs nainen ja hänen seuranaan ollut aviomies unohtuivat yöksi vastaanottohuoneeseen, jonne heidät oli ohjattu ensiavun jälkeen seurantaa varten.

Noin puolentoista tunnin odottelun jälkeen pariskunta alkoi ihmetellä hiljaisuutta ja kävi huhuilemaan ja aukomaan ovia.

Yllätys oli suuri, kun he huomasivat, ettei päivystyksessä ollut enää ristinsielua..

Päivystykseen unohdettu potilas :

-Kello alkoi olla 23:30, kun kävimme siunailemaan, että kuinka ihmeen pitkään täällä pitää olla. Kun mies kävi huhuilemaan ja koputtelemaan ovia, kukaan ei vastannut. Lääkärin huone oli pimeänä ja käytävätkin hämäränä.Kaikki olivat lähteneet pois, rouva kertoo.

Aikansa seikkailtuan he menivät lopulta sairaalan pääovesta ulos...

Julkisuuteen asia nousi vasta viikkoa myöhemmin median saatua vihiä päivystykseen unohdetusta potilasta. Tätä kautta myös ylilääkäri Tuomo Pöyry Honkaharjun sairaalasta kuuli asiasta.

-Olemme käyneet läpi asiaa tänään, ja valitettavasti niin on päässyt käymään. Ikävä juttu, Pöyry pahoittelee.

" Inhimillinen erhe vilkkaana iltana".

 Ylilääkäri Tuomo Pöyry ei ole vielä keskustellut virheen tehneen lääkärin kanssa tapahtuneesta..

- Täytyyhän tällaiseen reagoida. Varmasti keskustelemme lääkärin kanssa. Vielä emme ole käyneet asiaa hänen kanssaan läpi. Pöyry korostaa, ettei unohdetun potilaan tila ollut vakava.

- En yritä puolustella, mutta missään nimessä kyse ei ollut vakavasta sairaudesta...Jatkossa kaikki tilat tarkistetaan ennen kuin päivystys suljetaan".

Kyseisenä iltana työvuorossa oli lääkärin lisäksi kaksi hoitajaa. Kun iäkäs imatralainen nainen ja hänen miehensä saapuivat, odotushuoneessa näkyi heidän mukaansa korkeintaan kolme muuta potilasta ja vaikutelma oli rauhallinen.

Pöyryn mukaan ilta oli ollut kuitenkin vilkas. Pelkästään viimeisen tunnin aikana päivystyksessä kävi yhdeksän potilasta.

- Tämä on fakta ei puolustus..Inhimillinen erehdys, jollaista ei tietenkään saisi sattua, Pöyry huokaa".

Missä mennään? Onko Valtakunnassa kaikki hyvin? Naiset joutuvat synnyttämään parkkipaikalla, potilaat unohdetaan vastaanottohuoneeseen yöksi..?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joko Uutisvuoksi julkaisee nyt lokakuun lehtiä? Maailma on kiireinen, enemmän kuin uskoinkaan!

Petri Nurminen

"Missä mennään? Onko Valtakunnassa kaikki hyvin?"
Petri Nurminen - Valtakunnassa kaikki hyvin? -blogin pitäjänä vastaan :D

Ei ole valtakunnassa kaikki hyvin, ei todellakaan. Tapauksen otsikosta nousi ensimmäiseksi mieleeni kysymys, että oliko lääkäri joka potilaan unohti virkalääkäri vaiko vaan jokin keikkalääkäri?

Joka tapauksessa luulisi, että joka ainoassa terveyskeskuksessa sun muussa vastaavassa aina viimeisenä lähtevä valojensammuttaja tarkistaisi, että ei asiattomia jää tiloihin. Mitä jos terkkariin olisikin unohtunut jokin huumehörhö. Sieltä olisi helppo ollut kerätä yön hiljaisina tunteina mukaan niitä ja näitä päivystyspillereitä.

Viola (nimimerkki)

#1 Pekka Lukkala : " ..mailma on kiireinen...",

niin minäkin, mutta virhe on korjattu. Kiitos kun kiirehditte lukemaan!

Viola (nimimerkki)

#2 Nurminen : " Oliko virkalääkäri...vaiko vaan joku keikkalääkäri"? :

artikkelin mukaan : " Kaupunki ostaa ilta-ja viikonloppupäivystyksen MedOnelta. Päivystämässä ollut lääkäri työskentelee kuitenkin myös Imatran kaupungin palveluksessa", valitettavasti.

Jos lähtee mielikuvituksiin, niin potilalle olisi voinut käydä vaikka kuin huonosti..Onneksi kuitenkin pariskunta selvisi..

hojo hojo (nimimerkki)

Sääli vähän lääkäriäkin. Varmasti hatuttaa.

Viola (nimimerkki)

#5 hojo hojo " Sääli vähän lääkäriäkin..." :

Kirjoituksen mukaan "..Pariskunta ei ole tehnyt tapauksesta valitusta..- Toivon vain, että tästä otettaisiin opiksi. Ei tällaisia vahinkoja saisi sattua, nainen (potilas) painottaa",
niin minäkin toin julki, ettei tällaista muualla sattuisi!

Viola (nimimerkki)

#2 Nurminen :
Oletkin sen blogin "Valtakunnassa kaikki hyvin?" ylläpitäjä, mutta jotenkin se "istuu" moneen paikkaan kun tulee epäkohtia vastaan, joten huomaamatta lainasin sen. Kiitos!

Petri Nurminen

Saahan sitä lainata. Ei tuo ole mitenkään tekijänoikeuksia, tai muutakaan suojaa, nauttiva bloginnimi, eikä taida olla edes minun (ainakaan pelkästään) keksimä.

nikke (nimimerkki)

Lääkärin syytähän kaikki on...
No, lääkäri ainakin kantaa vastuun - ja vain häntä puhutellaan.
Kannattaisiko hommia organisoida ja järjestää jotenkin, jotta lääkäri voi keskittyä omaan työhönsä?
Lääkäri varmaan tarkistaa jatkossa ne huoneetkin.

Viola (nimimerkki)

#9 nikke " lääkäri varmaan tarkistaa jatkossa ne huonetkin" :
mielestäni joka ilta jonkun piti tarkistaa onko lähistöllä ihmisiä ennen kuin lähteä ja sulkea ovet, se on näköjään taas sitä välinpitämättömyyttä, onneksi ei sattunut pahempaa vahinkoa.

Jari Lindström (nimimerkki)

Moi Viola!
Tuossa tilanteessa kannattaa ainakin tehdä asiasta valitus(kuten tässä tapauksessa ilmeisesti tehtiinkin). Muuten se jää käsittelemättä ja siihen ei varmuudella puututa.

Kouvolassa on ainakin kaunis tarkoitus seurata asiakaspalvelun sujuvuutta tai sujumattomuutta. Siksi kuntalaisten oma aktiivisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Yksi epäkohta, johon olen törmännyt päivystyksen yhteydessä on se ohjeistus, joka hoitohenkilökunnalle on annettu. Riittääkö pelkkä kuumeen mittaaminen, jos esim. lapsi valittaa korvasärkyä? Olisiko lääkärin tehtävä vähintäänkin kurkistaa sinne korvaan? Minusta kyllä.
Silti on tapahtunut niin, että vain pelkän kuumeen mittaamisen perusteella on lapsi passitettu kotiinsa. Lääkäriä ei missään vaiheessa näkynyt. Vika ei tässä tapauksessa ole välttämättä hoitajan, vaan siinä miten henkilökuntaa on ohjeistettu toimimaan.

Virheitä tekee jokainen, mutta tärkeää on se, että niistä opitaan ja niitä ei toisteta. Palaute, jonka asiakkaat antavat, on siksi ensiarvoisen tärkeää.

Jari Lindström(ps.)
puheenjohtaja
Kymen piiri

Petri Nurminen

#11 Vai voitaisiinko jopa sallia se, että se terveydenhoitaja kurkkaisi sillä otoskoopilla (korvantähystimellä) sinne korvakäytävään - ehkä sen voisi oppia parin päivän kurssilla, ja sitten jos ei korvakäytävä näyttäisi ihan terveeltä niin pääsisi lääkäriin?

Viola (nimimerkki)

#11 Jari Lindström :

Kiitos kommentistanne!

Lehtikirjoituksen mukaan " ..pariskunta ei tehnyt tästä valitusta tai suurempaa numeroa.." , vaikka "..nainen sai ensiapua verenvuotoon, jonka jälkeen hänet ohjattiin saattajineen välioven kautta viereiseen huoneeseen odottamaan...Koska verenvuoto oli rauhoittunut, pariskunta päätti lähteä omin päin kotiin ja alkoi etsiä henkilökuntaa ja ulospääsyä...

- Kotiin saavuimme puolenyön aikaan.Nauratti ja suututti, että tällaista voi tapahtua. Aika huolimatonta, ettei sen vertaa huolehdita potilaista, kertoi rouva."

Miten sitten luokitaan "verenvuoto" onko se vaarallista vai ei?
Ylilääkäri Tuomo Pöyry lehtikirjoituksen mukaan "..korostaa ettei unohdetun potilaan tila ollut vakava".
Olisiko sitä sitten sen enempää tutkittu ?

En ole lääkäri, mutta olen hieman anatomian ja fysiologian asiantuntija, aikoinaan lukenut sitä 4 vuotta yliopistossa, joten ymmärrän sen verran, että verenvoto ei ole kraanasta vesivuoto ja siihen pitäisi suhtautua vakavasti.

Asiakkaan aktiivisuudesta ja tekemisistä kanteluista: niin asiakkaat eivät uskalla, koska voi tapahtua niinkin, että "valittajaa ei hoideta", niin kuin kirjoitti erässä lehdessä eräs kuntalainen, kuitenkin nimimerkillä, miten huonosti heille kävi kun lähti kyseenalaistamaan lääkärin toimintaa hänen vaikeasti sairaan puolisonsa kohdalla Etelä-Karjalan sairaanhoitipiiriissä..

Niin, tällaista ei pitäisi tapahtua jos henkilökunnalle on annettu ohjeet ja niitä noudatetaan.

Terveisin Viola Heistonen.

Viola (nimimerkki)

# 11 Nurminen :

Juuri niin " kurkistaa otoskoopilla..korvakäytävään",

se ei varmaan veisi paljon aikaa, jos osaa sen tehdä; sieltähän jotain näkee onko syytä lähettää lääkärille. Kuuloaisti on sen verran tärkeä ihmiselle, että siitäkin pitäisi pitää parempaa huolta ja lapsuudessa.

Viola (nimimerkki)

# 11
Valittamisesta.

Käytin sitä lehtikorjoitusta, joka oli Imatralainen-lehdessä 31.12.09 nimimerkillä "Tämä ei voi olla totta" blogissani 20.4.2010, halutessanne voitte löytää sen linkistä :

http://viovio.blogit.uusisuomi.fi/2010/4/20/valitt...

tai goglatessa : "Valittajaa ei hoideta".

Jari Lindström (nimimerkki)

#12 Vai voitaisiinko jopa sallia se, että se terveydenhoitaja kurkkaisi sillä otoskoopilla (korvantähystimellä) sinne korvakäytävään - ehkä sen voisi oppia parin päivän kurssilla, ja sitten jos ei korvakäytävä näyttäisi ihan terveeltä niin pääsisi lääkäriin?

Voitaisiin sallia. Tähän päästäisiin kouluttamalla ja ohjeistamalla terveydenhoitajat siihen.

t. Jari Lindström

Viola (nimimerkki)

#16 " tähän päästäisiin kouluttamalla ja ohjeistamalla terveydenhoitajat siihen" :

Eikös he ole jo koulutettu kun ovat päässeet töihin?,

löysin seuraavaa tietoa koulutuksesta : " Hoitotyön koulutusohelman terveydenhoitajan suuntautumisvaihtoehdon laajuus on 240 opintopistettä ja sen suositeltu suoritus on 4 vuotta. Tutkinnon suorittanut tutkintonimike on terveydenhoitaja.
Terveydenhoitajan tutkinto perustuu sairaanhoitajan tutkintoon ..Terveydenhoitajan tutkinnon suorittanut laillistetaan terveydenhuollon ammattihenkilöksi sekä sairaanhoitajana että terveydenhoitajana.. "

Uskon, että tuossa koulutuksessa varmaankin opetetaan myös "kurkkaamaan otoskoopilla ..korvakääytävään", mutta kaikki riippuu taas siitä kiireellisyydestä ja ehkä välinpitämättömyydestäkin.

V.H.

Jari Lindström (nimimerkki)

#17 Eikös he ole jo koulutettu kun ovat päässeet töihin?,

On koulutettu. Varmaankin heidät on koulutettu monipuolisesti, mutta sittenhän kyse onkin siitä miten heidät on ohjeistettu ja mitä he SAAVAT tehdä.
Kuten varmasti itsekin tiedät, on meitä ihmisiä niin moneen lähtöön: Niitä jotka tekevät vain minimin erikseen käskemällä ja niitä, jotka ovat kykeneviä oma-aloitteiseen toimintaan. Enkä nyt tietenkään tarkoita, että hoitajat ryhtyisivät tekemään kirurgisia toimenpiteitä 8>o

Välinpitämättömyys on sitten jo eri asia. Sitä voikin pitää jo virheenä ja vastuuttomuutena.

Itse pidän suurena ongelmana vastuun- ja tehtävienjakoa. Kuka tekee ja mitä tekee, ja milloin. Näiden ohjeiden tarkentaminen saattaisi ko. tapauksissa auttaa. Eihän tästä silti milloinkaan saada täysin aukotonta järjestelmää. Ihmisethän niitä töitä tekevät ja virheitä sattuu.

Viola (nimimerkki)

# 18 " Ihmisethän niitä töitä tekevät ja virheitä sattuu" :

Niin se on, ja tärkeätä on, että virheet tuelevat esille, eikä niitä pimitetä ja ne käsitellään, niin kuin blogissani manitussa tapauksessa on varmasti tehty ja siitä opitaan jotakin, ettei samankaltaista enää koskaan tapahtuisi.

Kiitän keskusteluun osallistujiä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset