Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Työelämä kiusaa ihmisiä unettomiksi.

UV 27.7.2010 Tomi Oravainen kirjoitus : " Unettomuus syö yhä useamman suomalaisen työtehoa. Unihäiriöt ovat yleistyneet koko 2000-luvun. Unitutkija Markku Partisen mukaan suurta osaa ongelmasta selittää työelämän vaatimusten jatkuva tiukentuminen. Asiantuntijat arvioivat, että unettomuudesta kärsii 5-10 prosenttia suomalaisista.

- Pelkästään unettomuudesta terveydenhuollolle aiheutuvat kulut ovat astman luokkaa. Tästä puuttuu kuitenkin alentunut työkyky ja sairauspoissaolot. Vaikeasti uneton ihminen ei pysty olemaan töissä.

Partinen arvioikin, että unettomuuden todelliset kulut ovat astmaa suuremmat.

- Me olemme mielestäni nyt rajalla työelämän tehostamisessa. Jos vielä yritetään tehostaa, niin se stressi lisääntyy niin paljon, että todellinen työsuorite ja voitot kääntyvätkin tappioksi.

 Tehostamisvimma voi lisäksi karsia työntekijöitä parhaasta päästä.

- Se tässä on vielä ristiriitaista, että erittäin tunnolliset ihmiset eli tietyllä tapaa ne parhaimmat työntekijät kärsivät herkimmin unettomuudesta ja uupuvat. Meillä on nyt näyttöä siitä, että krooninen väsymys aiheuttaa masentuneisuutta. Ajemmin ajateltiin, että masennus olisi unettomuuden syy.

Unettomuus on usein itseään ruokkiva ilmiö. Usein se Partisen mukaan alkaa potkuista tai muista työelämän ongelmista, avioerosta tai seurustelusuhteen katkeamisesta.

- Erittäin tunnollinen yrittää tehdä kaikki asiat samalla lailla kuin ennenkin, vaikka kärsiikin unettomuudesta. Tässä tule suorituspaineita, kun työkyky ei ole niin hyvä kuin normaalisti. Kun unettomuus jatkuu pitkään, ihminen uupuu eivätkä aivot eivät enää elvy ja sitä kautta tulee masennusoireita.- STT, näin siis Uutisvuoksesta.

Jos verrataan Hyvä Työ- työhyvinvointipalvelun teettämästä työhyvinvointikyselystä, joka toteudettiin helmikuussa Terve Median internetsivulla ( mm.Tohtori.fi, Polikliinikka.fi,Helistin .fi),julkaistu 31.3.2010.Siitä siteerauksia :

"Naiset väsynempiä töissä- miehillä jää voimia kotitöihinkin". Yli puolet ( 53%) niin miehistä kuin naisistakin kertoi kyselyssä, että työstä saa myös tyydytystä, iloa ja voimaa..Suurimmalla osalla työssä käyvistä ihmisistä riittää voimavaroja tehdä kotitöitä ja harrastaa itselle mieluisia asioita vapaa-ajalla. Kyselyn mukaan yli 40 prosenttilla ihmisistä on täysipainoisesti tai melko täysipainoisesti voimia kotitöitä ja harrastuksia varten".  

Siis, saatko työstäsi tyydytystä, iloa ja voimaa? Tulee keskustelemaan. Itse kun en ole enää työelämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

pirkko leskinen (nimimerkki)

Kehitysvammaisille ja vanhuksille, erityisesti muistisairaille tarjottiin aikaisemmin hyvin helposti nukahtamislääkkeitä uniongelmiin.
Tänä päivänä melatoniini on tuonut monelle muistisairaalle tai autistiselle henkilölle apua unirytmin löytymiseen

Viola (nimimerkki)

#1
Tuota mainitsemasi lääkettä taitaa ehdottaa myös unitutkija, mutta kertoo myös nettisivulla, että .." kaikki unilääkkeet vähentävät unien näkemistä ja syvää unta...erityisesti nukahtamislääkkeitä pidetään haitattomina, mutta todellisuudessa niihin saattaa kehittyä nopeasti riippuvuus.
Nyt on kehitteillä sellaisia nukahtamislääkkeitä, joihin ei kehity riippuvuuksia, mutta niiden myyntiin tulemiseen menee vielä useampi vuosi", M.P.kertoo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset