Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Voiko psykopaatti pomo viedä yrityksen maineen?

Talon Sanomissa 18.7.2010 Outi Kokko otsikolla " Älä sano tätä pomolle" kirjoittaa: " Lain henki on, että työntekijän on noudatettava määräyksiä, vältettävä ristiriitoja ja oltava lojaali työnantajalleen". Työsyhde asioista vastaava lakimies Kati Mattinen Helsingin seudun kauppakamarista kertoo, että välttämättä edes johtajan haukkuminen ei silti tarkoita potkuja...Tilanne pitää harkita kokonaisuudessa...".

Entä, missä sitten menee  kiusaamisen ja asiallisen käytöksen raja työnantajan toiminnassa? Jos vielä pomo sattuisikin olemaan psykopaatti?

Sunnuntaisuomalaisessa 22.2.2009 Jouko Juutilainen otsikolla "Hullu pomo ei turhia tunteile" kirjoittaa, siteeraan : " Kolme johtajaa sadasta on psykopaatteja".

Suomessa psykopatiaa ei ole hyväksytty viralliseen tautiluokitukseen, mutta oireyhtymän amerikkalainen nimitys on yleistynyt. Amerikkalaiset tutkijat Paul Babiak ja Robert Hare ovat todenneet, että nykyinen joustava, riskihakuinen ja huippupalkattu liike-elämä kiehtoo psykopaatteja. Heidät palkataan yrityksiin huippukykyinä ja pelastajina, mutta psykopaatin tavoitteet ovat muualla...

-Jos en olisi tutkinut psykopaatteja vankilassa, tutkisin heitä pörsissä, vertaa Hare psykopaattien erilaisia pelikenttiä. Liike-elämän ohella vastaavan tyyppisiä oman etunsa tavoittelijoita löytyy politiikasta, uskonnollisista liikkeistä, vapaaehtoisjärjestöissä-sekä tietysti internetistä.

Yrityksille häikäilemättömät itsekkäät johtajat ovat riski..Psykopaatin tärkein tavoite on saada muut vakuuttumaan hänen vilpittömyydestään, rehellisyydestään ja aitouudestan..

Psykopaatin keskeiseksi luontepiirteeksi kuvataan täydellistä kyvyttömyyttä empatiaan eli kykyn samaistua toisen tunteisiin ja ymmärtää toisen tunteita.Hän nauttii omasta roolistaan ja huomion keskipisteenä ja käyttää toista röyhkeästi hyväkseen...Älykästä psykopaattia on vaikea erottaa muista, koska hän kykenee salamaan todellisen luonteensa, varoittaa Hare.", näin siis siterauksia Jouko Juutilaisen kirjoituksesta.

7.3.2010 Petri Lyy kirjoittaa Uusimaa-lehdessä otsikolla "Psykopaatti voi viedä firman maineen", siteeraan : " Psykopaatti etenee työelämässä usein esimiesasemaan, mutta matkallaan hän ei ajattele firman etua vaan ainoastaan itseään. Pahimillaan psykopaatti pomo vie firmalta rahat ja maineen...Johtaja psykopaatti on omanarvontuntoinen ja vastuuton.

Näin psykopaatti toimii työelämässä : Psykopaatti verkottuu työpaikalla jakaen ihmiset omalla kannaltaan hyödyllisiin ja hyödyttömiin. Omille esimiehilleen psykopaatti esittää vain parhaan puolensa, alemat ja ei-hyödylliset henkilöt näkevät muut puolet...psykopaatilla on pinnallinen karisma ja erinomaiset vuorovaikutustaidot, jotka helposti sekoitetaan johtamisvalmiuksiin..", näin siis kirjoituksessaan Petri Lyy.

Eli aiheesta poimitut lehtikirjoitukset, ehkä puhuvatkin siitä, ettei se ole niin harvinaista nykymaailman johtajapiiriissä! Miten siinä voi käydä ei-toivotuille fiksuille työntekijöille, jotka ovat sen huomanneet ja yrittävät vaikkapa "varoittaa" asiasta muita..? 

Mielestäni työntekijät saattavat olla peloissaan, koska tuon tyyppinen johtaja saattaa olla arvaamaton. Erityisesti nykyisessä vanhusten ja vammaisten hierarkisessa hoitojärjestelmässä hoitohenkilökunnan oma vastuu siinä hämärtyy ja käskyä on helppo totella, vielä siitäkin syystyä, että työpaikka säilyisi.

Lopuksi: " Pelolla johdettu yritys pysähtyy ja taantuu, arvioi professori Marja Eriksson Tamperen yliopiston  johtamistieteen laitokselta".

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

"Suomessa psykopatiaa ei ole hyväksytty viralliseen tautiluokitukseen"

ICD 10: F 60.0 - F 60.9 (EU:n alueella ja Suomessa käytössä oleva virallinen tautiluokitus)

Viola (nimimerkki)

#1 :
Selvä,olette asiantuntija.Kiitos!

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Täydennän hiukan, koska kirjaimellisesti Viola ei ole väärässäkään: psykopaatti-sanaa ei diagnostinen käsikirja käytä.

Kansainvälinen tautiluokitus on muuttumassa ja ICD 11 lienee käytössä Suomessa v 2013.

Sen suurin muutos on nimenomaan psykopatioissa, jotka määritellään tarkemmin ja sen mukaan, mitä persoonallisuushäiriöiden tutkimuksessa on uutta tutkimuksin havaittu.

USA:ssa DSM IV/R (diagnostic statistical manual n:o 4, uudistettu versio) on vaihtumassa DSM V:een ja sitä koskee sama muutos. Muutos ajoittunee v 2015 paikkeille.

Näiden uudistusten jälkeen ne n. 1-2% väestöstä, joille on ominaista pysyvän oloinen vääristymä suhteessa muihin ihmisiin (tapoja olla pysyvästi ristiriidassa on kymmeniä), voidaan määrittää aika luotettavasti (tällä erää se tapahtuu osittain mm ns SCID-2-tutkimuksen eli kysymys-patterin avulla).

Psykopaatin tunnistaminen arjessa voi tapahtua vaikkapa siten, että arvioi, häiritseekö joku muiden hankalana kokema vuorovaikutus-vääristymä ongelman "kantajaa" vai ei.
Jos ei häiritse, ollaan jo aika lähellä diagnoosia, jonka teko kuitenkin on viisainta jättää kokeneille lääkäreille (siihen oikeastaan lakikin velvoittaa: maallikkojen käyttäminä ja asettamina lääketieteelliset diagnoosit ovat melko krouvia puoskarointia ja herkäsi - erityisesti psykiatriassa - joudutaan kunnianluokkauksen ja herjauksen alueelle).

Viola (nimimerkki)

#3 :
"näiden uudistuksen jälkeen n.1-2% väestöstä, joille on ominaista pysyvän oloinen vääristymä suhteissa muihin ihmisiin...":
sehän on iso määrä!

Olen lukenut jostain mielenterveys ongelmalisista, että maapallolla on n.33,3%, joilla on mielenterveys ongelmia, mutta niitä ei voi kaikkia luokita psykoosi-ongelmalisiksi?
Onhan tuokin aikamoinen arviointi!, jos kolmas osa maapallon ihmisistä olisivat mielenterveys-ongelmallisiä.Vai?..

Pirkko Leskinen

- Hierarkkisessa johtamisjärjestelmässä ihmisten on ilmeisen helppo sopeutua järjestelmään. Yksilöltä puuttuu käsitys kokonaistilanteesta ja hän kokee itsensä pienenä järjestelmän osana. Henkilökohtainen vastuu vaimentuu ja käskyjä on helpompi totella- (Robert Lindman, miksi ihmisistä tulee massamurhaajia?)
Auktoriteettiin ja kuriin meidän ihmisten on helppo sopeutua eri syistä, jolloin oma henkilökohtainen vastuu voi hämärtyä, tätähän "johtajat ovat kautta aikojen osanneet käyttää hyväkseen.

Viola (nimimerkki)

#5 : "..oma henkilökohtainen vastuu voi hämärtyä, "tätähän" johtajat ovat kautta aikojen osanneet käyttää hyväkseen" :

Mielestäni tätä metodiikkaa nykypäivän johtajat käyttävät huostaanotettujen lasten sijotuspaikoissa, vanhusten, vammaisten/kehitysvammaisten laitoksissa ja avohuollon asumisyksiköissä, jossa sitten työntekijät vielä ovat pelossa rikkomaan vaitiolovelvollisuutta..., josta voivat saada potkut ja perässä "pahamaineesen" lausunnon työstään...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# 0 jatkuu :
Pahimmillaan psykopaatti pomo vie firmalta rahat ja maineen.

- Osa vahingoista voi olla välittömiä taloudellisia vahinkoja, mutta vielä suurempia vahinkoja koituu välillisesti yrityksen julkisuuskuvan vahingoittumisen myötä - joskus koston motivoimana, sano henkilöstökonsultti Tajia Stoat.

Hän on tehnyt kriminaalipsykologiasta kaksi lopputyötä, toisen Irlannissa ja toisen Helsingissä. Parhaillaan hän valmistelee väkivaltarikollisten persoonallisuuspiirteistä tohtorinväitöskirjaa, jossa on tutkittu myös psykopatiaa.Hän on myös yksi Editan Persona grata -sarjaan kuuluvan Psykopatia-teoksen kirjoittaja.

- Psykopaatti on kuin lasten satujen pahis eli hahmo, jolla on musta sydän ja joka toimii vain saavuttaakseen omia itsekkäitä tavoitteitaan.
- Psykopaatti lukee jokaista meistä kuin avointa kirjaa.Hän ikään kuin jollakin ylimääräisellä aistilla skannaa ihmisiä.

Jos joku kokee tarvitsevansa posittiivistä palautetta, psykopaatti antaa sitä hänelle luodakseen illusion, että he ovat samalla aaltopituutella. Kuitenkin psykopaatti käyttää jokaista ihmistä hyväkseen.,

näin siis henkilöstökonsultti Taija Stoat.Hänen työpaikkansa on Helsingissä henkilöarviointeja tekevässä PD Search OY:ssa. Lände : Uusimaa/ 7.7.2010.

Erland Salo (nimimerkki)

Huh onpa kovaa tekstiä. Tulee mieleen Saksa ja Neuvostoliitto ennen sotaa. Niissä lienee ollut ihan omiksi tarpeiksi ko. johtajia. Entäpä nyt? Saksassa ei taida psykopaatit juhlia vapailla vaaleilla kun ovat valittuja.

Ovatko stalinistista oppirakennelmaa käyttävät Leena Hietanen ja Johan Bäckman psykopaatteja? Tuskinpa.

Viola (nimimerkki)

#8 Erland Salo : " Huh onpa kova tekstiä" :

Elämä on joskus kova, niin tekstitkin voi olla kova, mutten menisi henkilökohtaisesti ketään nimeämään en Neuvostoliitossa, Saksassa, enkä tietenkään Suomessa.
IhmisHistoria on täynnä sen tyyppisiä johtajia.

Nuo nykyiset tutkimukset eivät luonnehti psykopatiaa julmaksi, mutta mielestäni tuossa puuttuu vielä heidän julmuus, koska heillä on täydellinen kyvyttömyys empatiaan.
Kiitos kommentistasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset