Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mitä Sinulle merkitsee kansalaisuus?

Kansalaisuus tarkoittaa valtion ja yksityisen henkilön välistä suhdetta, joka sisältää molemmin puolin oikeuksia ja velvollisuuksia. Kukin valtio päättää itse siitä, miten sen kansalaisuuden voi saada, menettää  tai miten siitä voi luopua. 

Tilastokeskuksen mukaan koko Suomen väkiluku on 5 362 073 henkilöä. Keitä me ollaan? Kuinka monta kansalaisuutta on Suomessa?

Tietenkin suuremmalla osalla väestöstä on Suomen kansalaisuus, josta automaattisesti seuraa Euroopan Unionin kansalaisuus. Jokaisella Suomen kansalaisella on siis kaksoiskansalaisuus.Voiko niin sanoa?

Oletko ylpeä kansalaisuudestasi ja onko kansalaisuudella väliä? Tule keskustelemaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Kansalaisuus ei määritelmällisesti aiheuta oikeuksia tai velvollisuuksia. Missä määrin kansalaisuus sellaista aiheuttaa, riippuu kunkin maan perustuslaista. Entisenä neuvostokansalaisena miellät kenties kansalaisuuden merkittävämmäksi asiaksi yksilölle kuin keskimääräinen "EU-kansalainen". Neuvostoliitossahan kansalaisuus merkitsi tiukkoja velvoitteita yhteiskunnalle; työvelvoitetta, poliittista korrektiutta, asuinpaikkaan sitoutumista, j.n.e.

Ei ole tarkoituksenmukaista peräänkuuluttaa universaalisesti "ylpeyttä kansalaisuudestaan". Jokainen yksilö mieltää tykönään onko hänellä syytä olla ylpeä omasta maastaan vai ei.

Havaintosi suomalaisten faktisesta kaksoiskansalaisuudesta on kyllä oikea. Jokaisen suomalaisen passin haltijan passin kannessa lukee "Euroopan Unioni, Europeiska Union".

Viola (nimimerkki)

#1Gagarin : " Jokaisen suomalaisen passin haltijan passin kannessa lukee " Euroopan Unioni, Euroopeiska Union",
minäkin olen sellaisen passin haltija.

Olen siis ollut Neuvostoliiton kansalainen ja sellaisena muutin Suomeen, mutta kun kävin hakemaan Suomen kansalaisuutta, niin piti ensin luopua Neuvostoliiton kansalaisuudesta,vaikka Neuvostoliittoa ei ollutkaan enää, sitten hakea Venäjän kansalaisuutta ja siitä luopua ennen kuin sain hakea Suomen kansalaisuutta. Näin mutkikasta se oli silloin.

Viola (nimimerkki)

#1 Gagarin : " Neuvostoliitossahan kansalaisuus merkitsi tiukkoja velvoitteita yhteiskunnalle; työvelvoitteita, poliittista korrektiutta, asuinpaikkaan sitoutumista, j.n.e":

Kyllä kasvatettiin lapsia jo siihen päiväkodeista alkaen, että on oikeuutta olla ylpeä omasta kansalaisuudesta, niin hyvä kotimaa meillä on. Vahva oli kommunistinen kasvatus.
Mielestäni "työvelvoite" oli hyvä : venäjäksi sanottiin : Кто не работает, тот не ест! > Kuka ei tee työtä, ei saa ruokaakaan!

Gagarin (nimimerkki)

#3: "Кто не работает, тот не ест!"

Hyvä periaate, ei vain toteudu nykysuomessa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Suomen kansalaisuudesta seuraa maanpuolustusvelvollisuus, joka näyttäytyy kaikille työpalveluvelvollisuutena ja joillekin asevelvollisuutena. Tästä puolestaan seuraa joillekin ehkä noin kymmenet kertausharjoitukset ensimmäisen kotiutumisen jälkeen: joillekin ei. Myönteistä tässä on että peruskoulussa opetetaan tai ainakin opetettiin hiihtämään, uimaan ja suunnistamaan niin kuin jalkaväkisotilaan tuleekin.

Toinen asia, joka ei seuraa, mutta jota pitäisi kunnioittaa, on fennomania älyttömimmät ulottuvuudet, joita edustavat mielestään Suomen evankelis-luterilainen kirkko, STT, Sanoma, Alma Media ja Yleisradio. Väärää ja ajastaan jälkeenjäänyttäkin konsensusta pitäisi kunnioittaa, vaikka se olisi jo radikaalien käsiin kaapattu. Toinen suomalaisuudesta seuraava velvoite on ymmärtää karjalaisuutta suursuomalaisessa muodossaan.

Suomen kansalaisuudesta seuraa yleinen oppivelvolliuus ja sen mukana pakkoruotsi peruskoulun seitsemännellä, kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla.

ETA-sopimuksesta seurasi Suomen kansalaisuuden perusteella vapaa liikkuvuus Euroopan taloualueella. Tämä oli myönteinen asia. Monenkaan ei tarvinnut solmia "marriage of convenience:ä" mennäkseen Britanniaan töihin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#1 Kansalaisuus ei määritelmällisesti aiheuta oikeuksia tai velvollisuuksia.

=> Käsite "kansalaisuus" liittyy tasavaltoihin, kansalaisten valtioihin, mikä tuottaa kansalaisille uskollisuusvelvoitteen "omaa" valtiotaan kohtaan jo ilman vasallivaloja, joilla perustettiin riippuvuus keskiajalla, kun modernia valtiota ei vielä ollut olemassa.

Missä määrin kansalaisuus sellaista aiheuttaa, riippuu kunkin maan perustuslaista.

=> Lähes kaikki perustuslait niissä maissa, joissa sellainen on tai joiksi katsotaan muutama laki sellaisen muodostavan, on uskollisuusvelvoite ja joitain sosiaalisia oikeuksia sekä vapausoikeuksia.

Entisenä neuvostokansalaisena miellät kenties kansalaisuuden merkittävämmäksi asiaksi yksilölle kuin keskimääräinen ”EU-kansalainen”.

=> Euroopan unioni ei ole valtio, vaan valtioliitto. Euroopan unionilla ei ole ainuttakaan kansalaista niin kuin ei ole Etyj:llä tai YK:llakaan.

Neuvostoliitossahan kansalaisuus merkitsi tiukkoja velvoitteita yhteiskunnalle; työvelvoitetta, poliittista korrektiutta, asuinpaikkaan sitoutumista, j.n.e.

=> Et voi mitenkään verrata Euroopan unionia Neuvostoliittoon vielä, koska Euroopan unionilla ei ole kansalaisuutta eikä kansalaisiakaan.

Ei ole tarkoituksenmukaista peräänkuuluttaa universaalisesti ”ylpeyttä kansalaisuudestaan”.

=> EIkö? Miksi ei?

Jokainen yksilö mieltää tykönään onko hänellä syytä olla ylpeä omasta maastaan vai ei.

=> Uudessa Suomessa tässä asiassa ovat profiloituneet Juhani Putkinen, Seppo Lehto ja Johan Bäckman.

Havaintosi suomalaisten faktisesta kaksoiskansalaisuudesta on kyllä oikea. Jokaisen suomalaisen passin haltijan passin kannessa lukee ”Euroopan Unioni, Europeiska Union”.

=> Ei ole kaksoiskansalaisuutta. Euroopan unionilla ei ole kansalaisia niin kuin Euroopan unionin 27 jäsenvaltiolla. Lisäksi sana "kansalainen" liittyy vain tasavaltoihin. Kuningaskunnissa poliittisin oikeuksin varustetut asukkaat ovat alamaisia. Ainoastaan ehkä Ruotsissa heitä kutsutaan virheellisesti kansalaisiksi, vaikkei maa ole tasavalta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kyllä kasvatettiin lapsia jo siihen päiväkodeista alkaen, että on oikeuutta olla ylpeä omasta kansalaisuudesta, niin hyvä kotimaa meillä on. Vahva oli kommunistinen kasvatus. Mielestäni ”työvelvoite” oli hyvä : venäjäksi sanottiin : Кто не работает, тот не ест! > Kuka ei tee työtä, ei saa ruokaakaan!

=> Kannattaa muistaa, että tuo lause:"Ken ei työtä see, sen ei syömänkään pidä" ei tosiaankaan ole V. I. Leninin lausuma, vaan se on raamatusta, minkä kommunistit tietenkin unohtivat mainita. Tuttavattareni äiti luki raamatun läpi, kun toin hänelle sellaisen. Hän sanoi, että raamatussa on sellaista, mitä on väitetty Leninin sanomaksi.

2. Tess. 3:10

Sillä jo silloin, kun olimme teidän tykönänne, me sääsimme teille, että kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

#5: "Suomen kansalaisuudesta seuraa maanpuolustusvelvollisuus, joka näyttäytyy kaikille työpalveluvelvollisuutena ja joillekin asevelvollisuutena. Tästä puolestaan seuraa joillekin ehkä noin kymmenet kertausharjoitukset ensimmäisen kotiutumisen jälkeen: joillekin ei."

Esim. ulkosuomalaiselle käytännössä puolivuotta varusmiespalvelusta ja kh-vuorokaudet nolla (0). - Todella houkutteleva vaihtoehto tulla tutustumaan Isänmaahan sen kustantamana. Sulkee myös Kotimaan kasarmien portit ja mahdolliset ulkomaan komennukset.

Itselläni oli ruodiskaverina Kylmän sodan aikana Etelä-Afrikasta lähes 28-vuotias opettaja. Siis vanha mies, mutta hyvin viihtyi. Ja varmasti tiesi, mitä oli valinnut.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Suvussani on ihmisillä Kotimaa vaihtunut useammallakin. Joillakin vuosiksi, joillakin vuosikymmeniksi. Kansalaisuutta ei ole vaihtanut yksikään.

Siinä kyllä tulee punnittua sanojen "Isänmaa" ja "Kotimaa" merkitystä ja eroja. Myös äidinkieli ja kotikieli ovat olleet monelle eri asia.

Kätevin keino palata pysyvästi Isänmaahan on varmaan uurnassa. Isien maille meille karjalaisille paluu on tällä hetkellä vielä mahdotonta.

Viola (nimimerkki)

#4 : " Hyvä periaate, ei vain toteudu nykysuomessa?:

Miksi? Eikös olisi hyvä periaate? Kaikki lähtisivät töihin ja työttömyys katoaisi?
Periaatteen aate voisi olla : Kaikki töihin, yhteiskunnan hyvinnvoinnin puolesta!

Viola (nimimerkki)

#5 "maanpuolustusvelvollisuus" :
kuuluu tietenkin jokaiseen maahan, mutta jos verrataan nykysuomeen ja entiseen kotimaani, niin enoni oli merivoimissa 5 vuotta, eli lähti 18 vuotiaana ja palasi 23v.

"Fennomania älyttömät ulottuvuudet" : syntyikö fennomania venäjänvallan aikana?

"oppivelvollisuus": on tärkeä ja jos verrataan, niin silloin entisessä kotimaassani oli ilmainen koulutus jopa yliopistoon asti, joten monet inkeriläispaluumuuttajat minunkin ikäiset olivat korkeasti koulutettu. Ulkomaalaiskieli oli myös pakko, mutta oli pieni valinnvaraa. Useimmiten se oli saksankieli.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Milloinkohan me saamme myös sisäiset passit, ja anotaan pakolaisstatuta Pietariin?

iiris (nimimerkki)

Millainen olisi Suomen "sisäinen passi"?

Eikö Neuvostoliitossa ollut aika tarkkoja muuttamisrajoituksia? Oliko siellä käytössä asiapapereita, joita kutsuttiin sisäisiksi passeiksi?

Viola (nimimerkki)

# 6 Tapio.O.Neva :
Kertoisitteko miten pääsette kommentoimaan samaan teksttiin, jota kommentoitte. Se tuntuu selkeämmältä seurata keskustelua.

" Euroopan Unionilla ei ole kansalasia..",

mutta sanotaanhan meitä EU-kansalainen?, vaikka ei ole EUnkansalaisuutta,mutta kuitenkin noudatamme EU:n perustuslakia. Sielläkin ovat EU-kansalaisen velvoitteet ja oikeudet. Eikös niin?

Viola (nimimerkki)

#13 iiris : " Oliko siellä (Neuvostoliitossa) käytössä asiapapereita,joita kutsuttiin sisäisiksi passeiksi?" :

Henkilöpassi, se oli tärkein dokumentti. Se piti esittää henkilöllisyys todistuksena. Suomessa riittää kuvallinen Kelakortti.

heidi tuominen (nimimerkki)

Kai tuo kansalaisuus itsessään on se ja sama, kunhan on sen maan jossa asuu ;)
Suomalaisuus on taas sellainen asia, josta en jaksa nykyään ylpeillä. Ei ole enää lottovoitto syntyä Suomeen, niinkuin jossain vaiheessa, lapsuudessa asiaa luulin.
Sitten huomasin tuon laitostamisen: lapset hoidetaan päiväkodeissa, kouluissa, kerhoissa, huostassa eikä vahemmilla ole paljoa sanottavaa kasvatukseen...
Vanhuksia hoidetaan hoitolaitoksissa, eikä omaisilla ole paljoa sanottavaa vanhusten hoitoon...
Vammaisia samoin ja omaisten oikeudet poljetaan taas...
Voiko tästä olla ylpeä?
Eu:n kansalainenkin tosiaan taidan olla... Rahaahan tuollainen kansalaisuus vaan vie...

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Heidi Johan, muuta suoraan nyt vaan unelmiesi Stalinismiin. Muuten kohta käy todella kipeää. Mutta sehän oli sitä niskalaukausta.

Viola (nimimerkki)

#12 Sami Haapavaara : "Milloinkohan me samme myös "sisäiset passit" ...?:

En ole kuullutkaan, että se olisi Suomessa "ongelmallista"!

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Viola, missä suomessa? Mehän elämme sinun valtiossa, Euvostoliitossa. Meillä on jo sisäiset passit.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Vanha totuus "äidinkielellä voit sanoa mitä vain, vieraalla kielellä vain mitä osaat". Olipa kyse vaikka kotikielestä.

Monet kansat ovat itsenäistyneet ja perustaneet (kansallis)valtion puolustamaan kansalaistensa etuja tässä maailmassa. - Suomessa tämä on pitkälti unohtunut ja sen kansalainen leimattu ja syyllistetty, milloin nationalistiksi, milloin rasistiksi.

Se, että Kotimaa ei takaa maahanmuuttajalle, jolla ei ole maan kansalaisuutta, yhdenvertaisia oikeuksia, on mielestäni ymmärrettävää. Ja joissakin tapauksissa vaatimus "syntyperäinen maan kansalainen" on täysin hyväksyttävä esim. presidenttiyden kahdalla. - Tämä jokaisen maahan muuttajan on syytä punnita asuinmaataan valitessaan.

Miun mielestä kansallisvaltio valtiotyyppinä liittyy ajatukseen kansojen itsemääräämisoikeudesta.

PS. Suomalaisuus ei muuttunut, jos syntymäpaikka oli esim. Viipuri, vaikka Neuvostoliitto miehitti kaupungin. Ei, vaikka Neuvostoliitto romahti ja tilalle palasi Venäjä. Karjalaisuus on kosmopoliittista suomalaisuutta.

Viola (nimimerkki)

#7 Tapio.O.Neva : Kannattaa muista, että tuo lause "ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä" ei tosiaankaan ole V.I.Leninin lausuma, se on raamatusta :

kiitos muuten, tunnustan, etten tiennyt itsekään, että se on raamatusta. Mutta mielestäni, periaatteessa tämän lausuman voima oli vahvasti ihmisten mielessä..että se jotenkin vaikutti niin, ettet voinut valittaa, ettei ole/ei riitä rahaa, vaan piti etsiä lisätöitä pärjätäkseen..ja töitä aina löytyi.

Viola (nimimerkki)

#19 Sami Haapavaara " Mehän elämme sinun valtiossa, Euvostoliitossa..":

en tiennytkään sellaisen valtion olemassaolosta, kuitenkin "tervetuloa"!

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Maksettiinko niistä töistä Viola kaalinpäillä vai rahalla?

Koska nykysuomessa, johan bäckmänmaisesa neuvosto-onnelassa, ei töistä makseta rahaa. Vaan valtio maksaa vain ylläpito korvauksen.

Iloitse vaikka sydän märkänis, tehdään se.

Viola (nimimerkki)

# 23 :
Kyllä minä sain rahaa työstäni, olin opettajana. Kaalinpäillä "maksettiin" kolhooseissa noin 30-40-luvulla...ja ehkä sodanjälkeen ensimmäiset pari vuotta.En tiedä mitään ylläpitomaksuista.

Viimeista lausettasi en ymmärrä, mutta toivoisin, ettemme lähtisi henkilökohtaisiin loukkauksiin tässä keskustelussa. Kiitos kommentistasi.

Maurizio (nimimerkki)

No, mä taas puolestani olen miettinyt joskus myöhemmin hakevani erään toisen EU-maan, jossa paljon nykyisin toimin, kansalaisuutta. Ja näin siksi, että elämänlaatu siellä on lähes millä mittareilla tahansa arvotettuna SELVÄSTI suomalaista parempi. Niin että joo - onhan sillä kansalaisuudella väliä, mutta Suomen kansalaisuudella itseisarvona sitten taas ei kyllä niin kauheasti :P

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Hyvä Viola, enhän minä loukkaa, sanon vaan, että eläkeläisenä on kiva kuolla onnelassa, kun oma onnela kuoli konkurssiin.

Olen ehdottamasti sinun kanssa samaa mieltä, että median tajuntaa tulee muokata, ja siinä on illigaalit keinot parhaita, koska suoraan ei uskalleta enää harrastaa kunnon suomalaisia leikkejä, jossa omaan pesään kusevat mulkut vaan tapetaan.

Mietithän tätä.

Viola (nimimerkki)

#20 Tynkä - Karjalan Antti : " Äidinkielellä voi sanoa mitä vain, vieraalla kieleellä vain mitä osaat" :

tähän liittyisikin kysymys, että miten maahanmuuttaja suomenkansalainen tuntee "suomenkansalaisuuden", jos ei hallitse vielä suomenkieltä, koska ei voi sanoa "mitä vain"..Tuleeko siihen jotain esteitä ihmisen ajatusmaailmassa?

Viola (nimimerkki)

#26
Kiitos. Mietin!

Viola (nimimerkki)

#25 Maurizio: "..miettinyt.. hakevaan..erään toisen EU-maan kansalaisuuta.." :

Eikös ole vapaaliikkuvuus EU-kansalaiselle, ettei tarvitse luopua Suomen kansalaisuudesta vaan asua jossain EU-maassa, toimia siellä; no tietenkin sitten tulevat ne sen maan edut jos ne ovat paremmat kuin Suomessa,niinkun olet havainnut.
Mutta jos maahanmuuttajana (arvelen nimestä) olet saanut Suomen kansalaisuuden ja sen kautta EU-n kansalaisen oikeudet, niin olisiko jotain vahvempia siteitä "alkuperäiseen" Eu-maahan Suomeen?

Viola (nimimerkki)

#20
" Karjalaisuus on kosmopoliittista suomalaisuutta",

mitä suomalaisuutta lienee meidän inkeriläisyys/suomalaisuus?

Viola (nimimerkki)

#16 Heidi :" kai tuo kansalaisuus itsessään on se ja sama, kunhan on se maa, jossa asuu" :,

kyllä minäkin tunnen ihan henkilökohtaisesti nuo epäkohdat, joista puhut , mutta olin etsimässä syvempiä tunteitä, jotka liittyisivät kansalaisuuteen ja isänmaallisuuteen..

Viola (nimimerkki)

#6 Tapio.O.Neva : " Jokainen yksilö mieltää tykönään onko hänelle syytä olla ylpeä omasta maastaan vai ei " :
Tietenkin yksillöllistä se on, mutta riippuuko tästä myös isänmaallisuus..?

M-T Heikka

Minulle on itsestäänselvää se, että olen suomalainen. Jokainenhan syntyessään saa myös kansalaisuuden.

Olla "suomalainen" on minulle kumminkin muuta kuin kansalaisuudesta saatavat edut, vaikka niitäkään en väheksy. Ilmainen koulutus, neuvolat, sosiaaliturva jne.

Ensinnäkin tiedän, että minulle rakkaat ihmiset ovat joutuneet henkensä kaupalla puolustamaan tätä maata, ja toisekseen se koti...suuri ja kaunis koti. Se on Suomi.

Suomi on kotimaa.

Viola (nimimerkki)

#33 MHeikka : "..se koti..suuri ja kaunis koti. Se on Suomi",

kiitos, odotinkin kuka kävisi kauniilla tunteilla puhumaan/kirjoittamaan omasta kotimaastaan..!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset