Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Jättiputki-vaarallinen "maahanmuuttaja".

13.7.2010 Aamulehti kirjoitti viitaten Valkeakosken sanomiin, että " Valkeakoskelainen Henry Kallio sai omakohtaisesti kokemuksen miten vaarallinen puutarhoja valloittava jättiputki voi olla...Kallio tuhosi metrinmittaiseksi kasvanneita jättiputkia raivaussahalla ja sai samalla kasvien nestettä silmille. Myöhemmin illalla  hän havaihtui kehnoon kuntoonsa. Altistus muurasi silmät umpeen, nosti kuumeen ja aiheutti hengitysvaikeuksia ja sekä huonon oloa". Lehti kirjoituksen mukaan oireet jatkuvat jo kolmatta viikkoa.

Tulikin mieleeni tutkailla hieman jattiputken historiaa...

Jattiputki tuotiin Suomeen 100 vuotta sitten koristekasviksi. Nyt se osoittautuikin riesaaksi luonnolle ja vaaraalliseksi ihmiselle. Se onkin epämielyttävä tulokas Suomen luonnossa ja uhka luonnonvaraiselle kasvistolle. 

Pelkkä kasvin hipaisu saattaa aiheuttaa iholle reaktion, joka voimistuu auringon valon vaikutuksesta. Iholle nousee palovamman kaltainen vaurio noin 15 minuutista kahten tuntiin kosketuksen jälkeen. Jättiputken vauriot voivat kestää kuukausia ja valoherkkyys jopa vuosia. 

Lieneekö niin, että toiselta mantereelta tuotu kasvi ei pystykään sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja muuttuu vaaralliseksi. Ei voi kuvitella, että joku olisi jossain vaiheessa tuonut koristekasviksi sellaisen "kukan", joka oli jo silloin "ihoa polttava" ?

Onnistuuko ihminen nyt koskaan pääsemään siitä irti? Epäilen, koska ne leviävät erittäin nopeasti muodostaen isoja kasvistoja. Yksi kasvi voi tuottaa jopa 100 000 siementä.

Kaivoin netistä tietoa jattiputkesta : "Vuonna 2002 Luonnontietellisen keskus museon kasvimuseo ja Suomen ympäristökeskus SYKE:n luontoyksikkö olivat tehneet ympäristöministeriölle aloitteen jättiputken leviämisen estämisestä.Luonnon suojelulaissa on kielletty vieraiden kasvilajien istutus ja kylvö luontoon....tärkeintä olisi pikaisesti kieltää ja lopettaa jättiputkien myynti (??), istutus  ja levittäminen koko maassa..kun tarvittavat lakiin perustuvat määräykset jättiputkien tarkemman esintymiskuvaus selviytyy, tiedotus ja ohjeistus saadaan kuntoon, voidan toivottovasti jo ensi vuonna (2003) käynnistää valtakunnallinen kampanja jättiputkien hävittämiseksi Suomessa saman malliin kuin Ruotsissa ja muissa maissa on tehty... Veiraiden lajien levittäminen tuleekin pikaisesti pysäyttää"!

Olisi ihme jos jättiputkea olisi myyty vielä 2002 jossain kukkakaupoissa tai muissa, niin kuin ylempänä mainitaan,kun sitä vastaan jo taistellaan? 

Etsin tietoa myös siitä onnistuiko jättiputken tuhoamisen kampanja ja katosivatko maaseudulta jättiputken plantaasiat, mutten löytänyt mitään tietoa hankkeen viittaavista tuloksista.

Varokaa jättiputkea! Eristyisesti lapset kuuluvat riskiryhmään! Turvallista kesänjatkoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kaikki me jääkaudella Ukrainassa asuneet olemme maahanmuuttajia. Maahanmuuttajiin suhtaudutaan "asenteellisesti", ovat he sitten valkohäntäpeuroja tai minkkejä tai karjalaisia.

Jotain järkeä tähän poliittisen syyttelyyn. Ei jättiputki ole itse Suomeen muuttanut, vaan se on kidnapattu niin kuin Anton Salonen tai tuotu orjuuteen niin kuin neekeri Amerikkaan Afrikasta.

Linnut tulevat joka vuosi vapaaehtoisesti Suomeen, koska Suomen kesä on paljon ihanampi kuin Suomi ja suomalaiset. Monet linnut ovat pohjoisafrikkalaisia, mutta tästä ei ole tehty muslimikysymystä.

Korkeasaari on Suomen suurin vastaanottokeskus.

Älkää syytelkö jättiputkea, joka vain yrittää pärjäillä täälläkin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Oletko Viola ollut Pudostissakin?

Viola (nimimerkki)

#1Tapio.O. Neva : kiitos kommentistasi, kunhan nyt tässä rauhoitun naurusta, niin vastaan :

"kidnapattuja" muilta mantereilta ovat myös : lupiini, jattipalsaami ja kurtturuusu. Kun kaikki nämäkin vihastuvat, niin varmaan omat luonnonkasvit ovat vapisemassa..Erittäin vaaraalliselta tuntuu olevan tuo kurtturuusu!

Jos vakavasti, niin ne ovatkin jo levittäytymässä yhä vankempina kasvustoina ja laajemmalle alueelle Suomea. Samalla he syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä ja ovat täten uhka luontoomme monimuotoisuudelle...,
näin siis "kidnapatut" kasvit toimivat..luonnollisesti!

Viola (nimimerkki)

# 2 ja 3 Tapio.O.Neva :
Olen käynyt Pudostissa ja seikkailut Wikipedian "ukonputkissakin" ennen blogin kirjoitusta, mutta vilkaisin vielä kerran...kiitos!
Oletko itse käynyt Hatsinassa, Kolpanassa, Taitsassa...?

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Jättiukonputki on vaarallinen tulokas. Vaarallisempi kuin persujen pelkäämät mustat miehet.
Espoossa taannoin kaksi kesätyöntekijää oli ohjeistettu taannoin huonosti ukonputken hävittämiseen. He saivat palovamman tapaisia oireita iholleen ja kaksi nuorta joutui sairaalan teho-osastolle hoidettavaksi.
Nyt tuosta kasvista on tullut varsinainen riesa Karjalan kannaksella. Neuvostoliiton aikana sitä suorastaan viljeltiin eläinten rehutarpeiksi (??). Sovhoosien ja kolhoosien poistumisen jälkeen jäljelle jäi vain tämä myrkyllinen kasvi.
Tämä jättiukonputki pitää julistaa lainsuojattomaksi. Tässä olisi persuille mukavaa ja hyödyllistä jahtia. Parempi tämäkin kuin maahanmuuttajien jatkuva nälvintä.
Kiitos Viola Heiskaselle perehtyneisyydestä myrkkykukkaan.

Viola (nimimerkki)

#6 Reijo Kallinen " Neuvostoliiton aikana sitä suorastaan viljeltiin eläinten rehutarpeeksi" :,

niin muistakseni olikin, ja tässäkin voi pistää allegoriaa, että "ihminen viljelee itselleensä vihollista", jota vastan sitten on pakko tai jotuu taistelemaan!

Luonto taitaakin opettaa meitä tässä!

Luulen, että jättiputki on niin vahvasti juurtunut, että "ajojahtiin" tarvitsisimme PSn lisäksi muitakin. Olen muuten HeiSTOnen, kiitos.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta tähän väitteeseen "alkuperäinen" tai "aito" pitänee suhtautua retoris-semanttisena kysymyksenä. Miksi juutalaisuus, joka tuotiin latinalaisessa muodossa Välimereltä Suomeen ja jota muutettiin saksalaisella uskonpuhdistuksella olisi "osa suomalaista perinnettä"? Metsänjumala Tapiona en oikein ymmärrä, mihin tieteelliseen arvosteluun moinen väite voisi perustua.

Jokaisella asialla on "vuosikertansa", kerrostumansa, vintage. Niin kuin arkealogiassa tehdään kaivauksia ja ajoitetaan kerrostumien mukaan niin pitäisi ehkä hyväksyä, että aito ja alkuperäinen on aitoa ja alkuperäistä vain aikansa, kunnes tulee toinen kerros ja yhdistelmä elämää päälle.

Mielestäni alkuperäinen suomalainenkin on varsinais-suomalainen ja hämäläinen. Suomalaisuuden laajentumia ovat satakuntalaiset ja pohjalaiset. Lappalaiset ja karjalaiset ovat Suomen muotoutuessa olleet eri porukkaa ja savolaiset ovat jonkinlaisia venäläisyydestä ja karjalaisuudesta villiintyneitä varsinaissuomalaisia, joita ei samarialaisina voi enää määritellä. En pidä Suomen luontoon kuuluvina myöskään juutalaisia enkä tataareja, koska eroista huolimatta varsinaiset suomalaiset ovat metsäläisinä toiminnaltaan ja ajatuksiltaan leveyspiiristä johtuen melko lähellä muita pohjoisen havumetsävyöhykkeen asukkaita, kuten Arkangelin alueen väkeä. Toisaalta mitä väliä sillä on, onko juutalainen tai tataari "alkuperäiseen luontoon kuuluva", jos he ovat vain hyväksi?

Muistelen sitä, miten yhtä Suomen ensimmäisistä kunnallisista suojeluskunnista perustamassa ollut isoisoisäni lähetti isoisäni pienenä poikana kirkonkylästä takaisin yksin hevosen kanssa käskemällä sanoa äidille, että hän on lähtenyt riisumaan ryssiä aseista (siltä seisomalta). Kuukausia myöhemmin voitetun sodan jälkeen hän tarjosi yösijan ja rengin hommia pietarilaiselle kauppiaalle, jonka hengelle ja liiketoiminnalle ei punainen Petrograd olisi ollut hyväksi. Käytän tätä kertoessani venäläisille, mikä ero on Venäjän rajavaltioissa nationalismilla ja rasismilla, koska minulta venäläiset kysyvät, miksi suomalaiset ovat niin kovia nationalisteja. Jossain Kaukasiassa nationalismi tarkoittaa rasiamia ja sitä, että kaupat ja autot palavat ja joku kuolee.

Mietin tuota alkuperäisyyttä tällä viikolla. Ostin retkeilyhousut ja olin menossa katsomaan kurdien pitämää kebabia, jossa on paikkakunnan paras pitaleipä. Se oli remontissa. Paikka pitää brändätä välimerelliseksi yleisravintalaksi, vaikka kurdit ovat "vuoristoturkkilaisia".

Sitten menin Lidliin ostamaan jotain juomista, kun oli kuuma. Siellä oli jo kolmessa muussakin Lidlissä aikaisemmin kassana työskennellyt ystävällinen kurdityttö. Tuli mieleen, että mikä ihme tekee hänestä huonomman suomalaisen kuin joku tyypillinen räpyläjalkainen kanta-astuja, jolle nyt ulkomaalaiset eivät sovi.

Suomen ongelma ei ole suomalaisuuden menneisyyden muokkaaminen omien mielihalujen mukaiseksi, jotta ensin voitaisiin ottaa historian käsitteet haltuun ja sitten hallita nykyisyyttä. Suomen ongelma on nykyisyyden käsittäminen, jotta voitaisiin miettiä, voiko näillä maailmanmarkkinahinnoilla maassa enää elää.

Perussuomalaiset ovat keskustalaisten ja maakuntakokoomuslaisten sekä Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä sosialidemokraattien yritys herättää kolme suurta puoluetta miettimään maan nykytilaa ja - jos mahdollista - tulevaisuutta.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka ukonputkien kasvienoikeuksia pitäisi suojella niin kuin eläinoikeuksia ja ihmisoikeuksia, jonkin verran ukonputkifobiaa pitää käyttää, jotta ihmiset varoisivat sitä.

Toisaalta olen sitä mieltä, että kasvatuksessa pitää osoittaa ja syyllistää konkreettisesti epäkohtia Turmiolan Tommin tapaan. On tehokkaampaa näyttää kuin teoretisoida. Jokaisen peruskoulun pihalla voisi kasvaa yksi valvottu ukonputki, jotta kansalaiset tietäisivät, millainen se ukonputki on ja osaisivat varoa.

Maailmassa tarjoillaan niin paljon teoreettisia uhkakuvia, kuten kasvihuoneilmiötä ja ydinsotaa, että ihmiset turtuvat uhkailuun. Arjen uhkakuvat pitää konkretisoida siten, että peruskoulupudokaskin sen ymmärtää itähelsinkiläisestä äänestäjästä puhumattakaan.

Ei kaikkea voi kirjoittaa Kaarina Hazardin muodossa satiirisena mediakritiikkinä, jota ei ymmärrä ehkä moni muu kuin hän itse - ei ainakaan Petteri Sarvamaa, itähelsinkiläisyyden asiantuntija.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jättiputki kulkee täällä pohjoisessa ainakin nimellä "Tromssan palmu".

Kuka on käynyt Tromssan saarella, tietää, miksi.

Luontomme on globaalisti täynnä erilaisia "jättiputki-ilmiöitä", joista tämä Tromssan palmu taitaa kuulua niihin viattomimpiin.

Onpa kuitenkin niin selkeä kohde, että sitä on helppo pelätä - niinkuin niitä piooneitakin nelostien varressa Jyväskylä-Lahti-välillä.

Näkymättömät viholliset ovat pahempia, mutta niitä ei tarvitse "pölätä", kun ne eivät ole näkyviä.

Suosittelen kuitenkin hyvää kirjaa (Axel Munthe: Huvila meren rannalla) jossa kuvataan jokseenkin tuore ja oikeasti tapahtunut näkymättömän vihollisen (kolera) hyökkäys Napolissa dokumentaarisesti (ei siis mielikuvituksen tuote niinkuin "Kuolema Venetsiassa" tai "Rutto").

Tromssan palmussa muuten, paikan päällä nähtynä, on vissi esteettinenkin ansionsa. Sellaisen muodostama "metsä" on aika mielenkiintoisen näköinen. Muistuttaapahan tuollainen lisäksi siitä, että luonto iskiessään takaisin voi sen tehdä komiastikin.

Viola (nimimerkki)

# 8 Tapio.O.Neva : kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi.

Tämä ukkoputken "tarina", jonka kirjoitin kuitenkhin hieman huumorilla vertaen kasvia maahanmuuttajaan, alkaa viedä meidät ajatuksiin monikultuurisesta yhteiskunnasta ja siihen sopeutumisesta..

Kirjoitat, että "Aito ja alkuperäinen on aitoa ja alkuperäistä vain aikansa, kunnes tulee toinen kerros ja yhdistelmä elämää päälle",
niin se onkin, mutta se yhdistelmä ei tule yhden ihmisen elämän aikana vaan vaatii pitkää aikakautta ja tulee huomaamatta, kunnes joku uusi sukupolvi huomaa..

Ei ollut päivämäärää milloin jaakausi-kivikausi-keskiaika...vaihtuivat kehityksessä, vaikka historiassa kirjoitetankin noin + - 100 vuotta...

Jos verrataan. "Järviin ja soihin upponeissa puissa on tuhansien vuosien tietopankki.Metsätutkimuslaitos totea, että puiden vuosirenkaat, eli lustot ovat ilmaston tutkijoille yksi parhaista menneisyyttä kuvaavista tietolähteistä, sillä ne tuottavat vuodentarkkaa tietoa..Suomalaiset tutkijat ovat onnistuneet rakentamaan Lapin metsänrajamännystä lustonäytteiden perustella peräti
7 644 vuotta pitkän aikasarjan.."Uutisvuoksi lehti 3.7.2010 lähteenä www.metla.fi

Ihmiskunnasta ei voi sanoa vuoden tarkkaa menneisyydestä milloin se uusi kerros tuli..Voitko sanoa minkälainen aikakausi nyt on meneillä ihmiskunnan kehityksessä?

Viola (nimimerkki)

# Antti Liikkanen " ..luonto iskiessään takaisiin voi sen tehdä komiastikin":
uskon siihen.
Mitä piooneita on sen nelostien varressa? Piooni-kukkahan on kaunis. Eihän se ole myrkyllinen?
Suosittelet Axel Munthenin kirja "Huvila meren rannalla". Kolerasta jos puhutaan, niin varmaan on raskasta luettavaksi. Kiitos kommentistasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset