Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kovilla saappailla ja raskain askelin!

"Käveleekö viranomainen vammaisen omaisen yli?", kirjoittaa 12.7.2010 Helsingin Sanomissa Pirkko Leskinen. 

Vastaan: "Kyllä kävelee, ja vielä kovilla saappailla!

Kehitysvammaisen omaiseni kanssa kaksi kehitysvammalaitosta, avohuollonyksikköä ja oppilaitosta kiertäneenä tiedän mistä puhun!

Autistinen puhumaton lapsenlapseni, jonka huolenpitoon olen osallistunut hänen syntymästään asti muutti kanssani 90-luvun alussa Suomeen. Koulunkäynti erityisopetuksessa alkoi heti muuttomme kälkeen ja olin tyytyväinen hänen edistymisestään. Asuimme yhdessä yli 4 vuotta, mutta olosuhteiden muuttuessa , jouduin siirtämään hänet asuntolaan. Irtautuminen kodista ja muutto uuten ympäristöön toivat mukanaan sopeutumisvaikeuksia ja hän joutui lopulta laitoshoitoon. 

Kuitenkin omaiseni kommunikaatiovaikeudet huolestuttivat, koska hänellä ei ollut keinoja ilmaista itseään riittävän hyvin, vaikkakin itse pystyin kommunikoimaan hänen kanssa hyvin ja tulkitsemaan häntä, joten halusin saattaen siirtää omaistani uuteen ympäristöön. Toivoin myös asuinyksikön henkilöstöltä myönteistä suhtautumista kulttuuritaustamme ja tapoihimme, mutta se ei kiinnostanut heitä. Päinvastoin sain osakseni epäystävällistä kohtelua, minut leimattiin häiriköksi ja ryhdyttiin nöyryyttämään...

Siitä asti kuljen tytärenpoikani perässä yrittäen auttaa hänen pärjämistä tässä julmassa maailmassa. Olen kuullut kehitysvammahuollon työntekijöilta esim.,"mitä juokset tänne? sinun täytyy pitää etäisyyttä pojastasi tai "painu rajan taakse takaisin, josta olet tullut" tai "saat tavata kaksi kertaa kuussa kaksi tuntia kerrallaa" ja vierailut omaiseni luona olivat tarkasti säädeltyä, kuten vankilassa konsanaan.. 

Muutimme perhesyistä tyttärenpokaani kanssa pääkaupunkiseudulta Imatralle maaliskuussa 2008 ja hän sai asuinpaikan yksityisessä toimintakeskuksessa, jossa se julmin ajojahti alkoikin: minusta toimintakeskus teki perättömän ilmiannon syyttäen minua pojan pahoinpitelystä ja eristämällä hänestä. Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen 20.11-2009, siihen päättyivät meidän tapaamisemmekin.

Mielestäni yksityinen R-toimintakeskus harrastaa julmaa vieraannuttamista kehitysvammaista asiakasta lähinomaisestaan. Minulta on riistetty edunvalvojuus ja virkaedunvalvoja ilmoitti minulle, etten voi puhua lapsenlapseni puolesta, siitä miten hän on kokenut sen, ettei ole tavannut isoäitiään pitkään aikaan. Siis nyt on kulunut jo lähes 8kk kun olen viimeistään nähnyt rakasta lapsenlastani! Minulla ei ole mitään virallisiä päätöksiä, jonka mukaan en saisi tavata.

Toimintakeskusesta on ilmoitettu, ettei kehitysvammainen tyttärenpokani, tutkimusten mukaan kehitysiältään ehkä 6v, halua enää tavata minua.Palvelusuunnitelman mukaan hän halusi tavata isoäitiään. Kukaan ulkopuolinen ei ole päässyt tapaamaan pokaa ja kysymään hänen mielipidettään.Tiedän kuinka helppo on täysin puhumatonta lapsenlastani manipuloida ja johdatella.Koska hänellä ei ole puhetta, hän ilmaisee itseään peukalolla ja kuvilla.Puheterapeutti ja lääkäri ovat todenneet, että hän pyrkii vastaamaan yleensä myöntävästi ja kuten olettaa kysyjän haluavan.

Olen vahvasti sitä mieltä, että tyttärenpokaani käytetään välikappaleena, jolla minut yritetään nujertaa, koska olen uskaltanut arvostella ja kyseenalaistaa lapsenlapseni hoitoa ja lääkitystä.Minulle on viestitetty, että täällä tavalla minua 74v isoäitiä opetetaan!   

Minulla on myös hyviä kokemuksia arvostavasta ja yhdenvertaisesta yhteistyöstä asukkaan, omaisten ja ammattilaisten kesken, mutta ne vähäiset hetket jäävät huonon kohtelun varjoon.

Ihmetyttääkin kovasti kuinka vaikea on toteuttaa suomalaisessa palvelukulttuurissa ammattilaisten ja omaisten välistä tasa-arvoista yhteistyötä.

Erityisesti olen ammattilaisten puolelta kokenut maahanmuuttajana syrjintää ja halveksuntaa puolustaessani omaiseni ihmisoikeuksia. Ihmettelen kunika omaisia kohdellaan usein kuin karjaa.Kehitysvammahuollon puolella kokemuksieni mukaan omaisen yli kävellään usein samalla tavalla kuin vammaisen asiakkaan, heitä ei nähdä ei kuulla. Omainen koetaan vain ikäväksi rasitteeksi.

Minua loukkaa syvästi havaitessani, kuinka meitä omaisia yritetään alistaa, estää tapaamista vammaista perheenjäsentämme, kyseenalaistaa meidän kykyjämme toimia edunvalvojana, jos olemme uskaltaneet epäillä lääheisemme lääkityksen oikeellisuutta. Omaisten rivejä hajotetaan ja jopa usutetaan toistensa kimppuun. 

Tuntuukin siltä, että omaiset ovat pahinta mitä vammaisella ihmisellä voi olla.Heitä pidetään turhan niuhoittajina lastensa vaatteista, vammaisen lapseensa takertujina ja näiden elämää rajoittajina.

Omaisverkosto olisi tärkeä voimavara moniammattilisessa yhteistyössä. Omaiset tuntevat läheisensä elämänkaaren, hänen arvomaailmansa, kulttuuritaustansa ja toiveensa hyvästä elämästä.

Eikö nyt olisi jo aika demokraattiselle palvelukulttuurille ja omaisia arvostavalle moniammattiliselle yhteistyölle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Annan Lujunen (nimimerkki)

Vaikuttaa, että olet jämähtänyt taisteluasetelmiin ja aivopessyt itsesi uskomaan, että hoitolaitoksen henkilökunnalla on tärkeimpänä tavoitteen SINUN nujertamisesi. Tuntien suomalaista hoitohenkilökuntaa väitän, että heidän ensisijainen tavoitteensa on hoidettavan hyvinvointi, ei hoidettavan omaisen hyvinvointi. Puhut kirjoituksessasi koko ajan vain siitä miltä SINUSTA tuntuu, miten SINUN oikeuksiasi on loukattu, mitä SINÄ tahdot, mutta huomattavasti vähemmälle jää se, mitkä ovat lapsenlapsesi tarpeet. Vaikutat erittäin itsekeskeiseltä ihmiseltä. Hoitolaitoksen henkilökunta ajattelee ensisijaisesti hoidettavan etua, koska se kuuluu heidän työhönsä. Heidän työhönsä ei sen sijaan kuulu ajatella hoidettavan omaisten etua, jos se on ristiriidassa hoidettavan edun kanssa.
Jos edunvalvojan asema on sinulta oikeuden päätöksellä otettu pois, on siihen varmasti ollut pätevät perusteet. Mikset kerro mitään siitä, miten oikeuden antamassa tuomiossa on perusteltu tätä? Jotain sinun on täytynyt tehdä väärin, jos edunvalvojan asema on sinulta otettu pois. Omia virheitäsi olet ilmeisen kyvytön myöntämään, sen sijaan syyttelet koko ajan vain muita.
Tosiasia on, että oltuaan viikonlopun luonasi oli lapsenlapsellasi pään alueella mustelmia. Mistä ne olivat syntyneet? Et varmaan osannut antaa kunnollista selitystä niille, minkä vuoksi hoitohenkilökunta teki juuri niin kuin kuuluukin eli antoi asian poliisin tutkittavaksi mahdollisena pahoinpitelynä.
Korostat ja alleviivaat yhteistyötä hoitolaitoksen ja omaisten välillä. Minkälaiset mahtavat olla SINUN yhteistyökykysi ja -halusi? Yhteistyö ei tarkoita sitä, että hoitolaitoksen pitää toimia omaisen ehdolla ja tehdä juuri niin kuin omainen haluaa. Ja edistääkö yhteistyötä se, että viikosta toiseen haukut julkisesti hoitolaitoksen henkilöstön kirjoituksissasì? Hoitolaitoksen henkilökunnalla on salassapitovelvollisuus hoidettavan asioista. Heillä ei ole oikeutta kertoa mitään hoidettavan yksityisasioista. He näyttävät hoitavan tämän velvollisuutensa moitteettomasti. Sinun haukkumisesi onkin vähän kuin nyrkkeilisit sellaisen henkilön kanssa, jolla on molemmat kädet sidottu selän taakse. Henkilökunta ei voi julkisesti puolustautua rikkomatta salassapitovelvollisuuttaan. Ei kovin reilua peliä sinun puoleltasi. Vaan eivätpä venäläiset ole muutenkaan kuuluisia reilusta ja puhtaasta pelistä...

Viola (nimimerkki)

#1 Annan Lujunen " Jotain sinun on täytynyt tehdä väärin, jos edunvalvojuus on sinulta otettu pois" :

Olin edunvalvoja lapsenlapselleni jo vuonna 1986 ennen muttoa Suomeen ja täällä oheishuoltaja, holhooja ja vuodesta 2000 edunvalvoja 28.8.2009 asti. Siteeraus käräjätuomarin päätöksestä 28.8.2009 : "Heistonen on toiminnut J_n edunvalvojana vuodesta 2000 eikä maistraatilla ole ollut huomautettavaa hänen toiminnastaansa J-sen taloudellisten asioiden hoitajina...Käräjäoikeuden ratkaisu. Perustelut : " O.J-sen edunvalvonnassa on ollut aukkotilanne häntä koskevien hoitopäätösten kohdalla ja käräjäoikeus pitää perusteltuna sitä, että tämä aukkotilanne täytetään niin, että O.J-lle määrätään edunvalvoja edustamaan häntä myös päätettäessään hänen hoidostaan, hoitopaikastaan ja asuinpaikastaan... V.H-n ja R.toimintakeskuksen johdon keskinäinen luottamus on vakavasti rikkoutunut, osittain kummankin osapuolen tekemistä toimenpiteistä johtuen...täysin ulkopuolinen henkilö on paras vaihtoehto..Tämän vuoksi käräjäoikeus vapauttaa V.H., tästä ed.tehtävästä erityisestä syystä, ei siis sen takia että V.H olisi sopimaton tähän tehtävään".

Siis, minusta oli tehty perätönilmianto pahoinpitelyepäilyistä, ja maistraatin virkailijan mukaan heille riittää, että edunvalvojaa "epäillään" ja vei asian käräjille minua kuulematta.

Edunvalvojuus poistettiin minulta ennen syttämättäjättämipäätöstä, joka tuli 20.11.2009., mutta se ei enää voinut korjata maistraatin edessä "epäilystä" ed.valvojasta.

Jatkan mustelmista pojan poskeessa seuraavassa kommentissani. Kiitos!

Viola (nimimerkki)

#1 Annan Lujunen : " Tosiasia on ( EI OLE TOSIASIA!), että oltuaan viikinloppulomalla oli lapsenlapsellasi päänalueella mustelmia( EI OLLUT PÄÄNALUEELLA MUSTELMIA KUN PALAUTIN HÄNET TOIMINTAKESKUKSEEN,SEN TODISTI POLIISIKUULUSTELUSSA TYÖNTEKIJÄ JOKA OTTI VASTAAN POJAN); mistä ne olivat syntyneet? ( SEHÄN ONKIN ARVOITUS!?).Et varmaan osannut antaa kunnon selitystä ( EI OLLUT AIHETTA SELITTÄÄ!)..ja hoitohenkilkunta teki juuri niin kuin kuuluukiin..antoi poliisin tutkitavaksi ( HOITOHENKILÖKUNNALLA EI OLLUT AIHETTA TEHDÄ NIIN, KOSKA POJAN PÄÄALUEELLA EI OLLUT MUSTELMIA!). Ilmoituksen teki toiminnanjohtaja.

Viikonloppu 9-11.1.2009. Palautin pojan 11.1., klo 10 aamulla ilman mustelmia ja 12.1.2009, eli vuorokkauden jälkeen toiminanjohtaja soitti poliisille ja teki minusta tutkintapyynnön pahoinpitelyepäilystä.

Poliisi otti vastaan ilmoituksen ja ei vaivautunut mennä paikan päälle todistamaan oliko niitä mustelmia, vaan pisti asian vireille. Sen seurauksena roikuin löysässä hirreessä epäiltyynä 10kk.
Kiitos kommentistasi.

Pirkko Leskinen

Toverituomioistuin toimii tehokkaasti. Puskasta on helppo ampua. Siinä sai vammaisen omainen ja kaikki muutkin venäläiset pikatuomion, mahtoiko täyttää jo kriteerit kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan, olisiko valtakunnansyyttäjä kiinnostunut?
Olette Annan Lujunen kovin hyvin perehtynyt asioihin, onkohan tapahtunut vuotoja salassapidossa?

Viola (nimimerkki)

#1 Annan Lujunen " Olet jämähtänyt taisteluasetelmiin ja aivopessyt itsesi uskomaan.." :

Olen jamähtänyt taisteluun ja ei tarvitse aivopestä itseään, se on jo yhteiskunnassa lajasti tiedossa, että kehitysvammaisten laitoksissa SULJETTUJEN OVIEN TAKANA "tapahtuukin!", sen takiako meitä omaisia halutaan eristää ja rajoittaa tapaamisia?

"Sinun, sinä..korostaminen liittyy blogin otsikosta, puhe on siis omaisista..

Terveisin Viola Heistonen, olen siis omalla nimellä ja kasvokkain.
Kiitos kommentistanne!

Viola (nimimerkki)

#1 Anna Lujunen :

" VAAN EIVÄTPÄ VENÄLÄISET OLE MUUTENKAAN KUULUISIA REILUSTA JA PUHDASTA PELISTÄ..",

oletteko todella, Anna Lujunen, sitä mieltä venäläisistä..? Taisitte latata kommentinne vähän liian liikaa..,

kiitos kuitenkin ja hyvää kesää!

Naurava koira (nimimerkki)

Millä ihmeellä kansalainen voi puolustautua näitä viranomaisia vastaan jos he aina piiloutuvat salassapitovelvollisuuden taakse?
Suomessa näyttää olevan paljon mätäpaiseita, joita yllättäen venäläiset ovat paljastaneet ja sitähän taas ei suomalaisten itsetunto kestä alkuunkaan.

Toivottavasti saat Viola asiallista apua ja saat tavata tyttäresi lapsen mahdollisimman pian.

Pirkko Leskinen

Ylisen ja Lehtimäen insuliinisurmat ja Helsingin diapamsurmat ja monet muut jotka eivät ole paljastuneet osoittavat että mitä tahansa voi tapahtua hoitolaitoksissa. Lehtimäen insuliinimyrkytys paljastui aivan sattumalta, kun näytteestä osattiin Ylisen ja Nokian myrkytysten jälkeen hakea insuliinia.
Yksittäistapausten perusteella ei voi leimata tietenkään koko hoitoalaa, mutta jokainen yksittäistapaus on liikaa. Pahuutta on paljon maailmassa.
Hoitohenkilökunnassa on hyviä työntekijöitä, mutta myös huonoja työntekijöitä. Uhrautuvaisuus ja kutsumus ovat mennyttä aikaa.
Työntekijät tulevat ja menevät, mutta omaisten rakkaus ja huolenpito säilyy niin vammaisten, vanhusten kuin sairaiden kohdalla.

¨¨

tilannetta seurannut (nimimerkki)

Epäilen, että kyseessä on bisnes, aivan samalla tavalla, kuin huostaanottotapauksissa.
Laitos ja edunvalvoja saavat korvauksia. Suomessa raha on tehnyt lopun inhimillisyydestä.

Viranomaisten julmuus on hätkähdyttävä.

Suosittelisin kirjoittamaan tapauksestasi suoraan Suomen presidentille – ainakin eräässä vastaavanlaisessa tapauksessa se on auttanut. Tarja tuntuu olevaan yksi harvoista suomalaisista päättäjistä, kenellä on käsitykset inhimillisyydestä. Kyseinen blogikirjoitus on hyvä pohja.

Viola (nimimerkki)

#7 naurava koira : " Millä ihmellä kansalainen voi puolustauta näitä viranomaisia vastaan jos he aina piiloutuvat salassapitovelvollisuuden taakse" :

Ei millään "ihmellä"! Ihmellistä on se, että salassapitovelvollisuus koskee vain asikkaan sivullisia, muttei pitäisikään koskea omaisia..Käytännössä miten kuullekin käy. Kiitos kommentistasi.

Viola (nimimerkki)

#4 iines : " Mahtoiko täyttää jo kriteerit kiihotuksesta kansaryhmää kohtaan, olisiko valtakunnansyyttäjä kiinnostunut":,
kiinnitin itsekin huomiota tuohon Annan Lujusen lausahdukseen venäläisistä. Kiitos kommentistanne.

Viola (nimimerkki)

#9 tilannetta seurannut " Epäilen, että kysessä on bisnes niin kuin, aivan samalla tavalla kuin huostaanottotapauksissa. Laitos ja edunvalvoja saavat korvauksia. Suomessa raha on tehnyt lopun inhimmillisyydestä" :,
se on epäilemättä niin !
Kiitos neuvosta kääntyä Presidentin puolelle.

Viola (nimimerkki)

#8 iines " Työntekijät tulevat ja menevät, mutta omaisten rakkaus ja huolenpito säilyy niin vammaisten, vanhusten kuin sairaidenkin kohdalla" :,

niin säylyykin, mutta kun vammainen joutuu laitokseen, niin alkaa ihmellinen taistelu siitä, kuka hänet omistaa ja onko omaisilla tulla oikeus käymään.

Erässä haastattelussa Tukiliiton toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi sanoi: .."välillä tuntuu, että vammainen asuu toisten työpaikoilla eikä työntekijä ole hänen kodissaan töissä". kiitos kommentistanne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset