Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kansanliike:Vammaisten ihmisoikeuksien puolesta!

Arja-Riikka Nikkilän kirjoitus Vantaan Sanomissa keskiviikkona 30.6.2010 otsikolla "Kehitysvammainen mies eristettiin isoäidistään".

Siteeraan tekstiä: "Kehitysvammainen Oleg J:n ei ole ollut yhteydessä isoäitiinsä Viola Heistoseen yli puoleen vuoteen. Vantaan kaupunki sijoitti puhekyvyttömän, autistisen miehen yksityiseen R:toimintakeskuskeen Imatralle.

...Heistonen ei saa olla edes puhelimitse yhteydessä tyttärenpoikaansa. Inkeriläistaustaisella naisella oli tapana jutella ja laulaa hänelle venäläisiä lauluja..tämän vanhemmat ovat jo kuolleet.

Kuukausien eristys.

-Oleg J-n on vantaalainen kehitysvammainen. Viola Heistonen on hänen lähin omaisensa.

-Vantaa on hankkinut J-lle hoitopaikan Raution toimintakeskuksessa.

-Heistonen ei ole saanut tavata tyttärenpoikaansa seitsemään kuukauteen.

-Aluksi kieltoa perusteltiin pahoinpitelyepäilyllä

- Syytös osoittautui perättömäksi.

-Toimintakeskuksen ja isoäidin ristiriitojen vuoksi J-lle on määrätty edunvalvoja.

- Vammaispalveluohjajan mukaan J-n halua tavata isoäitiään. lakimiehen mukaan ei...Kehitysvammaiselle edunvalvojaksi määrätyn lakimiehen mukaan miehen mieli on kuitenkin muuttunut.

Heistonen on saanut tuekseen pienen kansanliikkeen. Tuki ryhmä vetosi 195 hengen adrressilla valtuustoon, jotta se ryhtyisi toimiin J-n ja omaisten tapaamisten turvaamiseksi.

Olgilta on viety yhteys omaan sukuun, lapsuudenhistoriaan..., omaan kulttuuriin ja äidinkieleen.. Ryhmän mukaan Vantaan kaupungin tulee valvoa, onko toimintakeskus toiminnut oikein.

Hanna Kuntsi (sd) ja 25 muuta valtuutettua tekivät myös samankaltaisen valtuustoaloitteen.

He vaativat lisäksi tarkistamaan, miten hoidon laatu toteutuu muissa asumisyksiköissä.

Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi huomauttaa, vammaisen henkilön täysin eristäminen omaisista on hyvin harvinaista.

Lohiniemen mukaan omaisia ei kuitenkaan aina pidetä voimavarana palveluyksiköissä. - Tapaamisia saatetaan  pyrkiä rajoittamaan niin, että niistä tehdään vaikeita... Lohiniemen mukaan kunnat eivät valvo riittävästi kehitysvammaisten kohtelua palveluyksiköissä". 

Arja-Riikka Nikkilän kirjoitus ja keskustelu aiheesta "Rajoitetaanko vammaisten oikeuksia? löytyvät osoitteessa

www.vantaansanomat.fi

 Lisää allekirjoituksia kerätään osoitteessa :

http://www.adressit.com/kehitysvammaisen-tapaamisrajoite 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

evgenia (nimimerkki)

Olen allekirjoittanut adressin.

Viranomaisten julmuus nyky-Suomessa hämmästyttää.

Sisu (nimimerkki)

Allekirjotin.

Koittakaa ihmiset herätä, virkamiehet on raskas taakka meille kaikille monessa mielessä.

iiris (nimimerkki)

Kyse ei ole pelkästään kehitysvammaisten oikeuksista. Laajemmin on kysymys ihmisoikeuksista.

Kaikenlaisissa laitoksissa ja hoitoyhteisöissä ihmisiä (olivat he sitten lapsia, nuoria, aikuisia tai vanhuksia, sairaita tai vammaisia) kohdellaan usein huonosti.

Ihmisoikeuksien rikkominen on kaikkia ihmisiä koskettava asia.

Viola (nimimerkki)

#1 evgenia :

kiitos kun otit kantaa! Viranomainen on aina oikeassa, viranomainen ei tee koskaan virheitä ja vääriä päätöksiä! Toinen viranomainen on aina tukemassa edellisen päätöstä ja viranomainen ei koskaan vastaa tehdystä virheistä, jopa tuomioistuimet lähtevät "laulamaan sama laulua" mikä tuli alkuperäisestä pisteestä, meidän tapauksessa se valheellinen juoni, joka syntyi toimintakeskuksessa sai tukea kaikilta tahoilta, minua ei kukaan halunnut kuullakaan,
mutta eniten tässä kärsii kehitysvammainen lastenlapseni, joka ei pysty kenellekään puhumaan omista tunteista ja purkamaan tuskaa puhumalla..täysin puhumaton kun on.

Viola (nimimerkki)

# 2 Sisu, kiitos! : "Koittakaa ihmiset herätä, virkamiehet on raskas taakka meille kaikille monessa mielessä" :,

blogissani 30.6.2010 " Vastaako virkamies virkatoimiensa lainmukaisuudesta?"
keskusteltiin asiasta.

http://www.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/30/vastaako...

Se on niin vahva "veli-sisarkunta", että sen "hampaisiin" jos joku joutuu, niin todennäköisesti on tuhon tuomittu...niin kuin me nyt molemmat.

pirkko leskinen (nimimerkki)

Jos vammaiselle henkilölle määrätään viranomaisedunvalvoja vastaamaan hänen kaikista henkilöä koskevista asioistaan, hänen terveydenhoidostaan, hoitopalveluista, asumisesta tai asuinpaikasta tai niistä kaikista asioista, joita päämies ei ymmärrä, hän on täydellisessä holhouksessa vaikkei olisi vajaavaltaiseksi julistettukaan.

Viranomaisedunvalvoja ilmoitti, että vammainen pääsee käymään kotonaan vain edunvalvojan ollessa läsnä, kotikäynti järjestetään silloin kun edunvalvojalle sopii.

Viranomaisedunvalvoja päätti vaikeavammaisen tuskallisesta leikkauksesta vaikka omainen sitä vastusti.

Viranomaisedunvalvoja ilmoitti. erttä vammaiselle alkaa nyt uusi elämä hänen toimiessaan edunvalvojana.

Viranomaisedunvalvojien toiminnasta on vaikea valittaa, koska maistraatit, jotka ovat vaatineet viranomaisedunvalvojien määräämistä, eivät ryhdy vaihtamaan edunvalvojaa.

Nykyinen holhouslainsäädäntö vaatisi korjausta ennenkuin YK:n vammaisten oikeuksia koskevan sopimus voidaan ratifioida.

Viola (nimimerkki)

#3 Jukka Väisänen : "Käsittämätöntä",

niin käsittämätöntä ja uskomatonta, että vaikea uskoa, että se on totta, mutta niin se valitettavasti on. Meidän tapaus ei ole ainoa...

Suomen kehitysvammahuollossa käytetään yhä edelleen ihmisarvoa loukkavia pakkokeinoja, joita muihin yhteiskunnan jäseniin ei sovelleta.
Pakkokeinoja voivat olla muunmuassa vapauden riistäminen, fyysinen kiinnipitäminen, eristäminen, pakkolääkitys, tekninen valvonta ym.,

Sen mahdollistaa 1977 peräisin kvm-lain pakkokeinopykälä 42§ " erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii". Tähän pykälään ei ole edes valitusoikeutta.

Pykälä 42§ antaa avoimen valtakirjan eikä vastaa perustuslakia ja Suomi ei ole pystynyt ratifioimaan YK:n vammaisten ihmisoikeussopimusta, koska kansallinen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Katso blogini 29.5.2010> Uusi Suomessa " Pykälä 42§ pois heti kehitysvammalaista"!

Viola (nimimerkki)

# iiris " Ihmisoikeuksien rikkominen on kakkia ihmisia koskettava asia" :

niin se on, ja pitäisikin kiinnittää huomiota siihen miten demokraattisessa oikeusvaltiossa Suomessa kohdellaan kaikkein heikoimpia jäseniään.

Vammaiset, vanhukset, sairaat ihmiset eivät itse ensimmäisinä vaadi oikeuksiaan.

Kehitysvammaisten ja erityisesti autististen henkilöiden kuntoutuksen, kasvatuksen ja opetuksen nimissä tapahtuu paljon heidän perusoikeuksia loukkaavaa kohtelua, rangaistuksia, halventamista, alistamista, nöyryyttämistä, eristämistä ja lääkkeillä turruttamista.

Puhumattomat kehitysvammaiset ja autistiset ihmiset ovat helppoja väärinkäytösten uhreja, niin hyväksikäytölle, lääkkeitten väärinkäytölle kuin kaltoin kohtelulle.
Tällaiset menettelyt tapahtuvat yleensä suljettujen ovien takana.

Kehitysvammaisten ihmisoikeuksien puolesta luovutimme 27.5.2010 VETOOMUKSEN KANSAEDUSTAJILLE, sen teksti löytyy Uusi Suomi blogit 17.5.2010 >Viola Heistonen > "Suomessa loukataan räikeästi kehitysvammaisten ihmisoikeuksia".

Viola (nimimerkki)

#7 pirkko leskinen :

Virkaedunvalvojasta sen verran, että esim., 28.8.2009 Vantaan käräjäoikeudenpäätöksessä sanotaan, että "..viranomaisedunvalvojalla ei ole käytettävissä monta asiakastapaamiskertaa vuodessa, ja vaarana on, ettei O:J-sen oma tahto välity viranomaisedunvalvojalle riittävästi hoitohenkilökunnan taholta.

Tätä vaaraa vähentää kuitenkin se, että Viola Heistonen, joka R. toimintakeskuksen toiminnanjohtajan (nimi) mukaan ei ole enää tapaamiskiellossa tyttärenpoikaansa kohtaan, voi tavata O:J:sta riittävän usein ja voi O:J-sen omaisena valvoa, että O:J-sen tahto välittyy aina tarvittaessa viranomaisedunvalvojalle..."

Virkaedunvalvoja vastaa Viola Heistoselle 18.9.2009 : .." haluan korostaa, että ette voi puhua O:J-sen puolesta siitä, miten hän on kokenut sen, että ei ole tavannut Teitä pitkään aikaan.Voitte puhua vain omasta puolestanne...

Te ette mielestäni ole se henkilö, joka kertoo miten O:J-n pystyy tai ei pysty kommunikoimaan ulkopuolisten kanssa nykytilanteessa..Jos O:J-n itse joskus halua allekirjoittenellekin kertoa menneisyydestään ja elämästään Venäjällä, olen valmis häntä kuuntelemaan..",

näin siis virkaedunvalvoja täysin puhumattomasta autistisesta henkilöstä hänen isoäidillensä..

Terv.Viola Heistonen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset