Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Fortum kaksinkertaistaa sähkön tuontinsa Venäjältä.

Näin kirjoittaa 30.6.2010 "Uutisvuoksi"- lehdessä sen päätoimittaja Harri Manskinen :

Fortum lähes kaksinkertaistaa sähkön tuonnin Venäjältä lähivuosina. Fortumin osin omistamissa tuotantoyhtiössä TGC-Svetogorskissa ja OAO Fortumissa Uralilla ja Länsi-Siperian öljyn ja kaasuntuotantoalueilla  on meneillään mittavat investointiohjelmat, joilla pyritään tehostamaan ja kasvattamaan sähköntuotantokapasiteettia kasvavan kysynnän tarpeisiin.

Investointiohjelma kattaa myös Svetogorskin ja Lesigorskin voimalat, jotka olivat ennen sotia suomalasomistuksessa. Fortum tuo tänä vuonna säähköä Venäjältä 2785 megavattia, mutta lähivuosina investoinnit nostavat kapasiteetin yli 5000 megavattia.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula kertoi eilen Svetogorskissa ja Imatralla vietetyissä Fortumin ja TGC-1:n 50-vuotisjuhlissa, että investoinnit Venäjällä ovat noin 2,5 miljardin luokkaa. Investoinnit kohdistuvat TGC-1:n kautta Venäjän luoteisosiin ja OAO Fortumin voimalanhankkeisiin Uralilla.

TGC-1 että OAO Fortum ovat tutantoyhtiöiä, jotka myyvät tuottamansa sähkön tukkumarkkinoille ja muutamille suurasiakkaille.

Fortum omistaa 95 prosenttia Fortum OAO:sta ja hieman yli 25 prosenttia TGC-1:sta..

- Korostan, että olimme Venäjän markkinoilla jo ennen ydinvoimalupien käsittelyä. Venäjän hankkeet eivät korvaa ydinvoimalupaa, mutta voin sanoa, että täällä on paljon mahdollisuuksia ja investointiohjelma helpottaa elämistä.

-Tarvitaanko venäläistä tuontisähköä, jos Suomeen rakennetaan kaksi uutta ydinvoimalaa?

-Mielestäni tarvitaan. Markkinat ovat integroituneet ja sähköä tuodaan myös tulevaisuudessa. Pidemmällä aikavälillä voidaan viedä sähköä Venäjälle...

Kuula korostaa, että markkinaalueena ei pidä nähdä ainoastaan Suomea. - Suomessa keskustelu keskittyy liiaksi kotimaahan. Suomi kuuluu markkina-alueena pohjoismaihin ja nekin lähestyvät Eurooppaa.

Kuula muistutti, että Venäjällä sähkön tukkumarkinoita ollaan avaamassa kilpailulle.Heinäkuun alusta lähtien kilpailluilla  markkinoilla myytävän sähkön osuus nousee 60 prosentista 80:een. Sähkön tukkumarkkinoiden odotetaan vapautuvan kokonaan vuoteen 2011 mennessä", näin siis Uutisvuoksessa.

En ole spesialisti, mutta olisiko kannattanut harkita tuontisähköä Venäjältä ennen kuin päätettiin kahdesta ydinvoimalasta näin pieneen pinta-alaltaan maahan kuin Suomi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Suomi ukrainalaistuu. Suomesta tulee venäläisen energian kauttakulkumaa länteen. Fortum voi saada siihen luvan, mutta jos joku Fortumin tai TVO:n ulkopuolinen yrittää tuoda ohi duopolin, värvätään Fingridin toimitusjohtaja itkemään UPM-Kymmene - PVO - TVO:n puolesta, että "vaikeaa, kallista, mahdotonta" - ja vaatii 1 000 000 000 euron investoinnit kantaverkkoon.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Ydinvoimalupien avulla, on saatu oikeutus kantaverkon vahvistamiseksi suomalaisten kuluttajien piikkiin, lasku 150–200 miljoonalla vuositasolla.

Viola (nimimerkki)

#1 Tapio O.Neva :

kiitos linkistä, olin jossain vaiheessa lukenutkin asiasta, mutta näin maalikkona ajattelin ottaa asian esille kahden ydinvoimalaitosten rakentamista Suomeen ajatelleen..

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Eipä kiittämistä. Fortum ja PVO-TVO muodostavat Suomessa duopolin, jota suojelemaan on pantu vielä Fingridkin. Mauri Pekkarinen yrittää päästä duopolista eroon, jotta valtiollakin olisi valtaa lähinnä E.ON-Fennovoiman avulla, mutta tuloksena on se, että Suomessa rakennetaan ylikapasiteettia Olkiluoto-4:n ja osittain Olkiluoto-3:n vuoksi. Pekkarinen ei halunnut Olkiluoto-4:ää, mutta se lienee Kokoomuksen vaalirahoittamisen ehto.

Kokoomuslaisten perustelut sille, että Suomeen rakennettava ydinvoima korvaisi Venäjän tuontia on perusteeton. Suuri osa kykypuolueen kansanedustajista on tavallisia kyvyttömiä keskinkertaisuuksia tai läpeensä epärehellisiä itsenä vaalirahoituttajia.

TVO rakentaa Suomeen Olkiluoto-3:n ja Olkiluoto-4:n Ruotsin teollisuutta varten, kun taas Fortum, joka ei saanut lupaa, alkaa rahastaa venäläisiä kuin Valko-Venäjä tai Ukraina siitä, että ostaa halvalla Venäjältä ja myy kalliimmalla Ruotsiin.

Ruotsin energiapolitiikka on synnyttänyt tyhjiön, jota TVO ja Fortum pyrkivät täyttämään.

Viola (nimimerkki)

# 6 Tapio O.Neva :
"..kokoomuslaisten perustelut siille, että Suomeen rakennettava ydinvoima korvaisi Venäjän tuontia on perusteeon ":,

On monimutkaista energiapolitiikka,mutta tuon lauseen perustella herää kysymys, että miksi pitää lähteä "korvaamaan Venäjän tuontia" ja rakentamaan, vaikka kansa vastusti, kahta ydinvoimalaa? Olisiko sähkö Venäjältä liian kallista vai pitäisikö turvata Suomi pärjäämään omalla sähköllä kaikelta varalta?

"...TVO rakentaa Suomeen Olkiluoto 3:n ja Olkiluoto 4:n Ruotsin teollisuutta varten..Fortum ostaa ...halvalla Venäjältä ja myy kallimmalla Ruotsiin".

Eli TVO kilpailee Fortumin kanssa Ruotsin markkinoista?, mutta Fortumi taitaa olla jo siellä? Entä Suomi?,sitten kun on rakennettu kaksi ydinvoimalaa?..Onko takuu siitä, että Ruotsi käy sitten ostamaan sähköenergiaa Suomesta?,

näin tavallinen kansalainen ytittää selvittää asiaa, että ymmärtäisi kansanedustajien toimintaa tässä ydinvoimaloiden rakennuuttamisluvassa, vaikka jälkikäteen..

luuserius (nimimerkki)

**En ole spesialisti, mutta olisiko kannattanut harkita tuontisähköä Venäjältä ennen kuin päätettiin kahdesta ydinvoimalasta näin pieneen pinta-alaltaan maahan kuin Suomi?**

Pääomistajan eli valtion motiivit ovat monelle suomalaiselle mysteeri. Samaan aikaan kun ns. Itäkaapeli torpattiin, Fortum rakensi paksumpaa kaapelia Kaakkois-Suomessa. Liekkö jo silloin yhtiössä aavisteltu, että Olkiluoto3 piisaa kotimaisessa energiantuotannossa heille.

Kaksi uutta yksityistä ydinvoimalalupaa ovat positiivinen signaali markkinoille, jos ovat markkinat niin yksinkertaisia ja samaan aikaan valtioyhtiön strategia on kasvaa isommaksi toimijaksi, Soneraa viisaammin. Yksityinen Itätuonti ohi monopolin olisi tuonut kilpailua, mikä nähdään yleisesti vaaraksi valtiokapitaalissa.

Monet suomalaiset ovat aivan hakoteillä bisneksen ihmeellisessä maailmassa argumenteissään. Itse vastustan ymmärtämättömyyttä, kun maalaillaan ihania kuvia ydinvoiman ihanuudesta kuluttajille.

luuserius (nimimerkki)

Pari seikkaa tuli vielä mieleen. Laskeeko ydinvoima sähkön siirtomaksuja. Vai nouseeko sähkön siirtohinnat kantaverkon parannusten myötä (kuluttaja maksaa?).

Erittäin merkittävä seikka uusille ydinvoimalainvestoinneille Suomessa on Ruotsin periaatepäätös korvata vanhenevat reaktorit uusilla (tehokkaammilla) ja samaan aikaan lisätä uusituvan energian käyttöä.

Ruotsissa ilmeisesti halutaan myös olla ''omavaraisia''.

Itse uskon energiamarkkinoiden tiivistyvän yleisesti EU:n ja Venäjän välillä. Fortumissa myös uskottaneen edelleen Venäjän sähkömarkkinoiden uudistuvan tavoitteiden mukaisesti, mikä nostanee myös markkinasähkön hintaa Venäjällä.

Periaatteessa siis tulevaisuudessa myös Suomesta voidaan viedä sähköä Venäjälle, mihin valtionyhtiömme on jo myös valmistautunut. Venäjä haluaa myös saada investointeja energiasektorilleen joka nostaa myös jo olemassaolevien investointien markkinaarvoa, mistä Fortumkin hyötyy.

Viola (nimimerkki)

# 8 luserius "..liekö jo silloin yhtiössä aavistettu että Olkiluoto:3 piisaa kotimaisessa energiatuotannossa heille.."

Eikös moni muukin ollut sitä mieltä, että Olkiluoto:3 piisaa..

#9 .."Ruotsissa ilmeisesti halutaan myös olla "omavaraisia"
On se varmaan turvallista varautua omaan sähköön, ettei olisi riippuvainen "putkesta", jonka joku voi panna poikki...

Senttaali (nimimerkki)

Kommenttien kirjoittajat eivät joko tiedä tai sitten he eivät ymmärrä sitä, että tehdyissä ydinvoimapäätöksissä oli taustalla myös vanhoja käyttöiän päättyminen uusien valmistumisaikoihin. Tuntuu siltä, että osa luulee sähkön tulevan pistokkeesta ilman voimaloitakin. Ydinvoimaluvissa on siis huomioitu myös käytöstä poistuvat laitokset. Loviisaankin on vielä annettava yksi lupa lähiakoina. Vaihtoehtojakin on. Voimme palata päreaikaan jos sitä haluatte. Vuosisatamme puolessavälissä meillä on käytössä vain yksi ydinvoimala, jos uusia ei rakenneta ( Olkiluoto3). Muistakaa myös kuinka kauan laitoksen lupien saanti ja rakentaminen kestää( reippaasti yli 10 vuotta).

Viola Heistonen (nimimerkki)

# 11 Senttaali, lainaus : "Kommenttien kirjoittajat eivät joko tiedä tai sitten he eivät ymmärrä sitä...":

- kiitos kommentistanne, muttei kaikkea voi tietää eikä ymmärtää, mutta hyvä on että halua tietää ja ymmärtää.

Ensin luulin, että kommentinne on väärässä paikassa, koska esillä on samanaiheinen energia-kysymyksiin liittyvä blogi:" Lehdet : Energiayhtiöt haluavat sähkölinjat maan alle".
Olette asiantuntuija, joten teidän mielipidenne olisi tärkeä kuulla, niin voisitteko tulla keskustelemaan ylempänä mainitun tämänpäiväiseen blogiin? 

t.Viola Heistonen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset