Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

pupupuku suomalaisten hoitajien innovaatio

Tiedättekö, että suomalaiset hoitajat ovat kehittäneet hygieniahaalarin, tutummin pupupuvun. Se on potkupukua muistutttava kokohaalari, jossa kiinnitys on sellainen, ettei ihminen saa sitä itse pois päältään ilman toisen apua. Hän ei siis voi riisua itseään vaikkapa tehdäkseen tarpeensa vaan riisuuntuminen on täysin muiden kontrolloitavissa.Samoin kuin minkä tahansa rajoittavan toimen kohdalla, voidaan hygieniahaalarillakin aiheuttaa ihmiselle sekä fyysistä, sosiaalista että psyykkistä haittaa, jos tilanteen seuranta pettää tai rajoittaminen kestää sietämättömän kauan.

Pupuvun malli on ehkä otettu vankiloista, joissa on todettu ettei kyseisen haalarin käyttö ole ihmisarvoa loukkaavaa.

Eräässä muistisairaiden  palvelukodissa monta rouvaa istui pupupuvuissaan vierekkäin päiväkahvilla.

Vanhusten hoidossa itsemääräämiaoikeuden rajoituksista tulee säätää lailla tarkasti, jotta rutiininomainen pakkokeinojen käyttö saataisiin kontrolliin, syy ja kesto kirjatattaisin aina.

Nummista siteeraten: valtavan suuri jänis kerran loikki salamannopeasti maantien poikki, pikkuinen poika se hämmästyi aivan kerrassaan ällistyi.

Lähde: Päivi Topo, onko pupupuku teknologiaa,memolehti 2/2010

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)
Jänis istui kahville (nimimerkki)

No onko parempi vaihtoehto, että dementikot istuvat päiväkahville ilman rihman kiertämää? Monet dementikot ovat nimittäin täysin estottomia ja haluavat riisuutua ilkosilleen, tilanteesta riippumatta. On valittava kahdesta pahasta: joko eevanpuku tai jänispuku. Kumpi parempi?

Naurava koira (nimimerkki)

2.

Kahdesta pahasta... onko eevanpuvussa, siis alastomuudessa jotain pahaa?

Muuten tuosta pupupuvusta, sen voi kuvitella aiheuttavan voimakasta ahdistusta, - noh se ahdistushan tietysti voidaan lääkitä "pois".

pirkko leskinen (nimimerkki)

Muistisairaalla omaisellani palvelukoti on käyttänyt pupupukua öisin, ettei hän silppuaisi vaippojaan. En ole vastustanut sitä, mutta toivoin, että siitä olisi kerrottu minulle. Huomasin omaiseni vessassa pupuvun ja kyselin sen käytöstä, sain kyllä asiallisen selityksen.

Päivisin en ole huomannut pupujusseja kahvipöydässä. Päiväkäyttö osoittaa pakkokeinon muuttuneen rutiininomaiseksi. Enemmän toimintaa, ulkoilua ja läsnäoloa, vähemmän pakkokeinoja.

Muumimamma (nimimerkki)

Dementoitunut äitini, joka oli jo aikaa sitten hyväksynyt vaippahousujen käytön, koska "lirahti" päivittäin, alkoi öisin riisua sekä pyjamahousut että vaipat ja niin sänky oli läpimärkä. Olen omaishoitaja ja minäkin tarvitsen unta, koska yksin hoidan äitiä yötä päivää. Äidilläni on Parkinsonin tauti ja hänelle oli pakko hommata laitasänky, koska kaatuili jatkuvasti yrittäessään yöllä vessaan. Olin täysin stressaantunut, kun öisin oli herättävä monta kertaa kysymään, haluaako äiti vessaan ja sittenkin kerkesi kastelemaan. Sukulaistyttö suositteli pupupukua. Jumalalle kiitos siitä, joka sen keksi, sillä nyt voin nukkua yöni pelkäämättä että äiti vilustuu. Ja pyykkikin on vähentynyt huomattavasti!
Luin juuri, että vaipan sisään voisi laittaa pikkuvaipan ja käydä ottamassa sen yöllä pois, niin äiti voisi nukkua kuivempana aamuun asti ilman ylösnostamista.

Erland Salo (nimimerkki)

Neuvostoliitossa oli käytössä vielä kehittyneempiä malleja. Liekkö idea saatu sieltä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#5 Erland Salo :

En ole ollut tietoinen Neuvostoliitossa täämän tyyppisistä pupupuvuista, voisitko kertoa, jos tiedät.Kiitos.

heidi (nimimerkki)

Täytyi oikein netistä ettiä, että mikäs se sellainen puku on. Kyllähän sen käytön ymmärtää, kun ei ole tarpeeksi henkilökuntaa pitämässä vanhuksia/vammaisia silmällä, eikä sitä tekemistä, niin kyllä, voivat vaikka silputa nöyryyttävät vaippansa.
Usealle vanhukselle ne vaipat voivat olla tarpeelliset, mutta varmasti useat vielä ymmärtävät kuinka nöyryyttäviä ne ovat. Jos on tarve vessaan, eikä kukaan tule avuksi, niin housuun tulee helposti. Turhauttaa ja nöyryyttää varmasti.
Tuossahan on ilmiselvästi se tarkoitus, ettei "potilas" saa sitä itse pois. Entäs jos pukeminen sujuisi muutten itsenäisesti, niin puetaanko silloin kyseinen puku? Siis sehän vie jo omatoimisuutta ja elämäniloa...

Viola Heistonen (nimimerkki)

#7 heidi :
Kirjoitit ymmärtäväisesti mistä on kysymys. Esimerkiksi 97 v äitini oli kerran kovassa paniikissa, kun tulin häntä tapaamaan, eikä hän saanut pupupukua riisuttua ja oli kova kiire vessaan.
Hoitajien mukaan olikin tarkoitus ettei äitini sotkisi pönttöä, vaan saisi sotkea vain pupupukunsa.
Äitini ymmärtää vielä asiat hyvin, pystyy itse pukeutumaan ja liikkuu rollaattorilla ja käy itsenäisesti vessassa. Häntä loukkaa ja nöyryyttää kovasti, kun pakotetaan vaippoihin. .........

Lapset opetetaan siisteyskasvatuksessa mahdollisimman nopeasti kuiviksi ja vaIpoista pois, vanhukset sitävastoin pakotetaan taas vaippoihin

pirkko leskinen (nimimerkki)

Vanhustenhuollossa pakkokeinojen käytöstä ts itsemääräämisoikeuden rajoitusten käytöstä on tullut rutiinia ja hiljaisesti hyväksyttyä. Mikään voimassa oleva laki ei oikeuta pakon käyttöön vanhustenhuollossa. Laki tulisi saada mahdollisimman nopeasti säädetyksi itsemääräämisoikeuden rajoituksista, mitä eläkkeellä oleva EOA Pauniokin on vaatinut.

Viola (nimimerkki)

#3 Naurava koira > ..se ahdistushan tietysti voidaan lääkitä "pois" :,
niin varmaan usein tapahtuukin..Onhan todettu, että vanhuksille syötetään tarpettomasti paljon lääkkeitä ja vielä sen takia, että vanhusten laitoksissa on paljon epäpätevää henkilökuntaa, joten lääkkeitten avulla kaikki rauhoitetaan..

STT : "Joka neljännessä vanhustenhuollon laitoksessa on epäpätevää henkilökuntaa. Lisäksi joka kymmennes laitos joutuu tulemaan toimeen liian pieneellä henkilöstöllä, ilmenee Valviran tuoresta selvityksestä...Vanhusten lääkehoidossa ja ruokailussa olisi kohentamista...Vanhukset joutuvat olemaan yöaikaan ilman ruokaa. Suurrimmassa osassa laitoksia aika oli 11 tuntia, mikä on Valviran mukaan aivan liian pitkä aika vanhuksille"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset