Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mihin on "kadonnut" Jeesus?

Etelä-Karjala Vartti-lehdessä 2.6.2010 Ari Toivonen kirjoittaa "Nyt vierelläin on hän": siteeraan.." PELTOLAN KOULUSSA (Lappeenranta) on jo perinteisesti laulettu kuudesluokkalaisille Jäähyväis-laulut. Laulussa on tätä ennen puhuttu Jeesuksen vierelle jäämisestä. Ei puhuta enää.Nyt vierelle jää hän.

..Peltolan koulun rehtorin Saija Suoraniemi myöntää, että kuudesluokkalaisille perinteisesti laulettavan laulun sanohin on tehty tuo mainittu muutos.Suoraniemi perustelee asiaa sillä, että nyt laulu sopii kaikille uskontokunnasta riippumatta.

- Musiikinopettaja Petri Karttunen teki muutoksen ja kertoi kyllä asiasta minulle (rehtorille) Hän on varmaan ajatellut, ettei sillä ole niin väliä. Se kuulostaa ihan hyvältä...

Kyseisen laulun sanan vaihtaminen ei Suoraniemen mukaan tarkoita perinteiden unohtamista.Hänen mukaansa perinteet ovat tärkeitä, mutta se ei saa tarkoittaa muiden kulttuureiden huomiotta jättämistä...Suoraniemi ei usko myöskään siihen, että laulun sanoittaja pahastuu yhden sanan muuttamisesta.Hän sanoo uskovansa sanoittajalta löytyvän avarakatseisuutta"  

Uskommeko me, että Anna-Mari Kaskinen on niin avarakatseineen, että hyväksyy tämän sananvaihdon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Jouko Piho

Muutoksen sopivuutta voisi kysyä Anna-Mari Kaskiselta.
Minun mielestäni tuollaista muutosta ei olisi tarvinnut tehdä sillä perusteella, että laulu sopisi kaikille uskontokunnasta riippumatta.
Jeesus mainitaan usein myös Koraanissa ja on muslimien arvostama profeetta.
Myös mihinkään uskontokuntiin kuulumattomat ovat yleensä sitä mieltä, että Jeesus on hyvä jätkä ja esimerkillinen opettaja.
Jeesuksen lemppaaminen ulos laulusta on täyttä idiotismia.
Kyseessä on myös oman uskonnon ja oman kulttuuriperinnön häpeäminen ja väheksyntä.

pertti heinonen (nimimerkki)

Mamujen perseen nuolenta on yltänyt näköjään kaikkiin virkamies portaisiin. Hävettää olla Suomalainen.

Viola (nimimerkki)

#1 Jouko Piho : Kysessä on myös oman kulttuurin ja kulttuuriperinnön häpeäminen ja väheksyntä". Niinhän se tuntuu olevan.
Haluan siteerata vielä lisää lehtikirjoitusta :
Soraniemi: "Omaa kulttuurin arvostaminen on tärkeää. Tässä asiassa ei ole tapahtunut sellaista, että sitä ei arvostettaisi".

Ari Toivonen : "Peltolan koulussa on täällä hetkellä 104 oppilasta. Sitä tietoa, kuinka monta heistä tunnustaa jotain muuta kuin kristillistä uskontoa, emme saa.- Sitä minun ei tarvitse sanoa, Soraniemi vastaa".

M-T Heikka

Mihin se mauttomus ja värittömyys johtaa. Miten minulla on sellainen fiilis, että kaikean suvaitsemisesta ei ole pitkäkään matka kaiken suvaitsemattomuuteen.

Minua ei ole koskaan Jeesukset häirinneet, vaikka pakanalapsi olenkin.

Päinvastoin, minulla on ollut rikas lapsuus, kun olen saanut tuntea monella tavalla ajattelevia ihmisiä. Eikö sitä sanota kulttuuriksi, että joku maistuu, tuntuu ja kuuluu. Nmä tekevät kaiken allergiatestatuksi ja steriiliksi. Mie en semmosessa mailmassa viihtyis.

Anna-Riina Peltola

Jeesuksen tuntevan ei tarvitse häntä hävetä. Mutta miten voisi sellainen hänen nimeään häpeämättä lausua, joka ei häneen usko? Itse laulaisin tuon laulun oikeilla ja alkuperäisillä sanoilla. Pienikin liekki näkyy kun ympärillä hämärtyy.. :-)

M-T Heikka

5. Noin päinkö se menee, ettei saisi lausua nimeltään...onhan niitä Jeesuksia ihan livenä nykyäänkin. Mitäs siinä on niin vaarallista sanoa. Uskalan mie sanoa, että Muhamettiki, sole siittä kiini.

Viola (nimimerkki)

#5 Anna-Riina Peltola " Jeesuksen tuntevan ei tarvitse häntä hävetä" :,
varmaan tässä onkin asian ydin, miksi lähtivät koulussa poistamaan Jeesuksen nimen laulusta.

Haamu (nimimerkki)

Mulle tulee fiilis, että Jeesus tossa kielletään. Jos kieltäjä olisi Raamattunsa lukenut ja ymmärtänyt, tuskin olisi noin tehnyt.

Viola (nimimerkki)

#8 Haamu : " ..Jeesus tossa kielletään" :
niinhän se on, ja kielletään julkisesti koululaisten edessä!?

Vanha demari (nimimerkki)

Kyseessä on Anna-Mari Kaskisen tekijänoikeuden loukkaaminen.

Eikö sen saman tien olisi muslimeita varten muuttaa muotoon: nyt vierelleen jää hän, kun mä häntä kivitän.

Teme (nimimerkki)

Harkitsematonta hölmöilyä eikä kukaan ole pyytänyt!!

Viola (nimimerkki)

#10 Vanha demari " Kysessä on Anna-Mari Kaskisen tekijänoikeuden loukkaaminen" : Sanoisin, että törkeästi loukkaaminen!ja
#11 Teme : "..eikä kukaan ole pyytänyt" : ei varmankaan koulun oppilaat.

Siteeraan Ari Toivosen samasta kirjoituksesta otsikkoa : "Suvaitsevaisuus kunniaan" :
Kasvatus -ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jukka Kopra on yllättynyt, kun kuulee Jäähyväiset-laulun sanojen muuttamisesta. Kopran mukaan Jeesus sanan
korvaaminen kertoo tarpeettomasta sensuroinnista.-Se kielii lähinnä heikosta itsetunnosta.Osa suomalaista kulttuuria, joka suurelta osin perustuu kristilliseen arvomaailmaan.Ihmettelen, miksi sana pitää muuttaa?..

M-T Heikka

Olen Violan kanssa samaa mieltä: huono itsetunto tekee juuri sen, että varotaan sanomasta asioita niinkuin ne ovat.

Minä en voi kuvitellakaan esimerkiksi kurdeja niin tuperiksi ihmisiksi, että he eivät tietäisi millainen maa Suomi on. Hehän ovat erittäin sivistyneitä ihmisiä siinä mielessä. Minulla on ollut kunnia tutustua heikäläisiin. Kurdi-maassa on ollut iät ja ajat vanha esikristillinen ryhmittymä, en muista nimeä...K-kirjaimella alkoi. Ehkäpä teologimme osaa siihen vastata, vaikka minä en sitä Jeesuksen nimeä saisikaan hänen mukaansa lausua (mikäli oikein ymmärsin!...etelän uskikset ovat joskus tuollaisia).

Niin, että heillähn on kulttuuri, ja se tekee juuri itsetunnon. Valitettavasti vain suomalaisilla ei enää sitä kaikilla ole. He kyttäävät joka sanan.

Karjalan tyttö (nimimerkki)

Ymmärrän Karttusen muutoksen, enkä usko, että tällä muutoksella on mitään tekemistä minkään maahanmuuttajakysymyksen kanssa. "Hän" sana sopii tällaiseen jäähyväislauluun mainiosti, jokainen saa itse päättää kuka tämä tärkeä "Hän" siinä rinnalla kulkee. Suomalaiset ovat kovin kristillistä kansaa taas yhtäkkiä kun asiasta pääsee lehtijutun perusteella ilkkumaan nettien palstoille, voi kun se kristillisyys näkyisi näiden ihmisten käytöksessä, elämäntavoissa ja -asenteessakin. Taitaa olla liikaa vaadittu. Tiedoksi muuten, että täällä "etelässä" kv. kouluissa lauletaan Suvivirsi ja viimeisessä säkeistössä erimaalaiset ja taustaiset oppilaat, niin muslimit, ateistit ym. nousevat seisomaan kunnioittaen meidän tapojamme.

Jos kasvaa/kasvatetaan tynnyrissä, niin eipä ne mielipiteet kovin laaja-alaisia voi olla...

Vanha demari (nimimerkki)

"14 Ymmärrän Karttusen muutoksen, enkä usko, että tällä muutoksella on mitään tekemistä minkään maahanmuuttajakysymyksen kanssa. ”Hän” sana sopii tällaiseen jäähyväislauluun mainiosti, jokainen saa itse päättää kuka tämä tärkeä ”Hän” siinä rinnalla kulkee."

Se on loukkaavaa laulun tekijää ja hänen kristillistä vakaumustaan kohtaan.

Kuvittelepa, että joku menisi näpelöimään vaikka Koraania ja kirjoittaisi sinne, että juutalaiset ja kristityt eivät olekaan sikoja eikä heitä saa tappaa. Muslimithan loukkaantuisivat, jos näin keskeinen opinkappale heiltä muutettaisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset