Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Milloin kehitysvammaisten kaltoinkohtelu nostattaa karvat pystyyn?

Ilta-Sanomat tiistaina 1.6.2010.Toimittaja Pekka Pantsu kertoi vammaisten kohtelusta: Ovimies ei halunut päästää Nikoa ravintolaan ilman avustajaa.Nikosta tuli turvallisuus uhka"...

Keskustelu syntyi  aiheesta : Vammainen ei toivottu asiakas ravintolassa!"(Artsin-blogi 1.6.2010).

IS-n sivun 8 alareunassa kommentti : "Kansa raivona vammaisten kohtelusta : kyllä tämä Kalle Havumäen tapaus (ettei päässyt ravintolaan) nostattaa karvat pystyyn..."

Tottakai jokaisella henkilöllä on oikeus päästä ravintolaan, mutta MILLOIN kehitysvammaisten kaltoinkohtelu Suomessa nostattaa kansalaisten karvat pystyyn?

Kehitysvammaisten ihmisten perus-ja ihmisoikeuksien loukkaamisesta on jo kirjoitettu täälläkin palstaalla, mutta jotenkin tuntuu, että asiaa vähätellään.

Onhan tullut jo julki ikävät tapahtumat Ylisen kehitysvammaisten myrkytyskuolemat ja Lehtimäen opistossa tapahtuneen traagisen nuoren naisen surma, jotka oikeuttavat kysyä mitä tapahtuu laitosten ja oppilaitosten suljettujen ovien takana? Nämä tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. 

On todella kummallista, jos Suomessa ei herätä vammaisten/kehitysvammaisten hoito-ongelmiin laitoksissa ja avohuollossa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Viola (nimimerkki)

Lisää kokemuksia muualta :
Tukiviesti 5/2007Mielipide. Vammaissurmat.Juhani ja Sirkka Tammio.
"Lääketokkuraa ja tajuttomuutta":
..haluamme kertoa mitä on tapahtunut poikamme Askon elämän erivaiheissa eteläsuomalaisissa kouluissa ja saraaloissa.Haluamme kertoa näistä tapahtumista, koska kaikki ei todellakaan ole niin kuin pitäisi.

Ensimmäinen todella vakava tapahtumasarja alkoi koulussa.Menimme katsomaan poikaa ja totesimme, että hän ei ollut siellä.Kysyimme mitä on tapahtunut. Eräs vahtimestari sanoi, että hän antoi Askolle piikin ja että hänet on toimitettu sairaalaan...kun pääsimme sairaalaan, sieltä ilmoitettiin, että Asko on toimitettu mielisairaalaan...kovalla hakemuksella poika löytyi, mutta niin kovassa lääketokkurassa, että hän ei tuntenut meitä..Vaadimme, että Asko on välittömästi saatava sairaalahoitoon Meilahteen..Meilahdessa Askolle todettiin lääkemyrkytys. Hän oli siellä useita viikkoa ja kuntoutui lopulta.

Sitten tapaus Askon kodista asuntolasta...menimme eräänä iltana katsomaan.Poika oli huonessaan, mutta ei pystynyt lainkaan pystyssä vaan konttasi lattialla.Työvuorossa ollut uusi harjoittelija, joka totesi, että hän ihmettelee miksi poikaa ei ole toimitettu saraalaan, vaikka tilanne oli ollut useita päiviä tällainen.Ambulanssi tilattiin ja taas alkoi lääkkeitten purku...

Olemme törmänneet lukuisia kertoja täysin hermonsa menettäneisiin hoitohenkilöihin, jotka purkavat omia vaikeuksiaan hoidokkeihin.Tulee väkisin mieleen kuinka paljon laitetaan henkilöitä hiljaiseksi lääkkeillä?

Pirkko Leskinen (nimimerkki)

Tämän päiväinen iltalehti jatkoi uutisointia vammaisten pakkokeinoista "Yöksi eristykseen vaipoissa!" - kehitysvammaisten kohtelu kauhistuttaa omaisia ja asiantuntijoita. Jutussa oli haastateltu vammaisiin erikoistunutta Åbo Akademin tutkijaa Jukka Kumpuvuorta ja Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtajaa Susanna Lohiniemeä.

Toivottavasti tutkijan ja tukiliittomme toiminnanjohtajan viesteillä on enemmän painoarvoa ja vaikutusta kuin meidän kehitysvammaisten omaisten kanteluilla. Meidäthän hiljennetään helposti uhkauksilla ja sanktioilla eikä meidän viestejämme noteerata.

Ehkä kuitenkin meidän kehitysvammaisten omaisten 27.5 kansanedustajien tapaamisessa eduskunnassa luovuttamamme vetoomus pakkokeinolain uudistamisesta, pakkokeino§ 42 kumoamisesta ja erään omaisen ja hänen tyttärenpoikansa tapaamisoikeuden puolesta keräämämme adressi tuli kuulluksi .

Heidi Tuominen

Lääkitys on yllättävän yleistä ja alkaa jo lapsuudesta. Lääkärit suostuttelevat vanhemmat tähän ja jo koulukin painostaa, kun lapsi ei käyttäydy "normaalisti". Meidän ADHD tapausta lääkittiin ns. koululääkkeellä, jolloin hän sai lyhytvaikutteista lääkettä vain kouluaamuina. Lääkkeen "voimassaolo" lakkasi kun koulu loppui.
Itse jouduin käymään melkoisen sodan että hyväksyttiin lääkkeen lopetus. Nyt yläasteella, koulusta tulee silloin tällöin sanomista, kun poika ei käyttäydy niinkuin muut, mutta mitään suuria ongelmia ei ole ollut, vaikka ei lääkitystä saakkaan!
Kehitysvammaisia ihmisiä, ei arvosteta niinkuin muita. Ajatellaan vain: hyi, kun ilkeä hoitaja, kun tappoi kehitysvammaisia ja sitten asia unohdetaan. Olen myös törmännyt valitettavaan ihmismassaan, jotka ajattelevat kyseessä olevan laupeudentyö! Kehitysvammaisten ihmisarvoa vähätellään, ei nähdä mitä iloa he saavat elämästään!

Viola (nimimerkki)

1# "Lääketokkuraa ja tajuttomuutta" jossa vanhemmat Juhani ja Sirkka Tammio kertovat kuinka he kulkivat läpsensa perässä ja pelastivat hänet lääkemyrkytyksen vakavimmista seurauksista, mutta monet omaiset ovat hiljaa ja antavat periksi, koska pelkäävät ja syytäkin vammaisensa saavan vieläkin huonompaa kohtelua.

Topi (nimimerkki)

Kokoomushan kehuu, että kaikki hyvin...

Viola (nimimerkki)

#5 "Kokoomushan kehuu, että kaikki hyvin"...

Lieneekö tämä hyvin?:
YLE Uutiset/Leena Räihälä. 6.10.2009. "Kehitysvammaisten hoito vaihtelevaa Suomessa". Siteeraan : .." Kuopiolainen Kristiina Seppälä teki kantelun lääninhallitukseen ( nykyinen Aluehallintoviraso) tyttärensä hoidosta.

- Hoito oli pelkästään lääkitystä ja väkivaltaista eristämistä, alastomaksi riisumista, sitomista ja eristyshuoneessa alastomana pitämistä ilman peitteitä valvontakameroiden edessä, Seppälä kertoo.
Pakkokeinot aloitettiin, kun 19-vuotias tytär kieltäytyi lääkityksestä ja kun hän sen jälkeen yritti karata.Kristiina Seppälän mukaan tyttären karkaamisyritykset laitoksesta olivat ymmärettäviä. Sellaisita oloista yrittää karata kuka tahansa, sanoo Seppälä.Lopulta tytär käyttäytyi laitoksessa itsetuhoisesti.

- Siillä perusteltiin sitten eristystä.Ei saanut olla yhteydessä äitiin, ei isään eikä kehenkään. Koko ajan tilanne meni kaaottisemmaksi. Kun hän meni sinne viime vuoden tammikuussa, hänen tilanteensa ei ollut sellainen. Kuukauden päästä häntä alettiin lääkitä niin, että hän makasi vaan, jaksoi kävellä ehkä 25 metriä ja kuola valui suusta.Kahden ensimmäisen kuukauden aikana tytär kävi kolme kertaa ulkoilemassa, kertoo Seppälä laitoksen olosuhteista.."

iiris (nimimerkki)

Ihmisten kohtelu pitäisi nähdä laajempana kysymyksenä, asioita pitäisi katsoa laajemmasta perspektiivistä. Ei ole kysymys vain siitä, miten suhtaudutaan kehitysvammaisiin, vaan siitä, miten yleensä suhtaudutaan jotenkin normaalina pidetystä poikkeavaan olemukseen. Kaikki ihmiset pitäisi asettaa samalle viivalle, kaikkiin ihmisiin pitäisi suhtautua samalla tavalla.

Viola (nimimerkki)

#7 iiris " asioita pitäisi katsoa laajemmasta perspektiivista..":

Laajemmasta perspektiivistä katsottuna yleisesti asiat kehitysvammahuollossa Suomessa on järjestetty hyvin, mutta syrjintä on laaja ja erialueilla...

"Kehitysvammaisten Tukiliitto sai viime vuonna 60 yhteydenottoa kehitysvammaisten huonosta kohtelusta.Tänä vuonna yhteydenottojen määrä on lähes kaksinkertaistunut.Yhteydenottoja on tullut vyöryynä.Ne ovat tulleet omaisilta ja kehitysvammaisilta itseltään, kertoi toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi. Han kertoi, että kehitysvammaisten etujärjestössä yhteydenottoja on kuunneltu syvästi järkyttyneinä, osa niistä on tosi kraaveja tapauksia", näin siis Lohiniemi Iltalehdelle maanantaina 19.4.2010.

Upphew (nimimerkki)

"Milloin kehitysvammaisten kaltoinkohtelu nostattaa karvat pystyyn?"

Silloin kun heitä kohdellaan törkeästi kaltoin kehitysvammansa vuoksi, mutta ei silloin kun heitä kohdellaan "kaltoin" siksi että vaikuttavat "liikaa nauttineelta".

Nimim. kaltoin kohdeltu portsarin toimesta (=liian köyhä hommaamaan kiiltäviä kenkiä)

Viola (nimimerkki)

#9 Upphew : " nimim.kaltoin kohdeltu portsarin toimesta."

Yhteiskunnassa ei pitäisi olla ollenkaan sellaisia tilanteita, jolloin ihmistä kuin ihmistä kohdellaan "kaltoin" ja vielä vähemmän sen takia, että "= liian köyhä hommaamaan kiltäviä kenkiä!"

.."Jokainen ihminen on laulun arvoinen
Jokainen elämä on tärkeä.."!

Kristiina Seppälä (nimimerkki)

Kiitos Violalle, että otit tärkeän asian esille.

Jos haluamme esittää olevamme vähemmistön asialla, niin eikö ensin pitäisi hoitaa omien vähäväkistemme asiat YK:n vaatimusten tasolle?

Suomi ei ole voinut ratifioida vammaisten ihmisoikeussopimusta, koska vammaisia koskeva lainsäädäntömme on vanhentunutta. Suomi on asiassa hävettävästi vihonviimeinen "sivistysvaltio".

Eduskunnan oikeusasiamies on asiasta huomauttanut jo 10 vuoden ajan, mutta mitään ei ole tapahtunut. Tietääkseni nyt on valmisteilla lakimuutos - saa nähdä kuinka monta vuotta tai vuosikymmentä sen toteuttaminen vie...

Maailmanlaajuinen huomio ja häpeä "mummoista" saa poliitikkomme toimimaan, mutta omat mummomme ja vaarimme kuihtuvat vaipoissaan. Haluaisikohan yksikään EU-kansalainen omaa vanhempaansa, tai kehitysvammaista lastaan suomalaiseen laitokseen?

Epäileville laitan tähän Itä-Suomen lääninhallituksen päätöksestä yhden kohdan. Ratkaisussaan tekemääni kanteluun Vaalijalan kuntayhtymän huomiota kiinnitettiin useampaankin kohtaan ja alkuperäiset dokumentit ovat tarkastettavissa:

"LH:n näkemyksen mukaan kehitysvammaisen asiakkaan inhimillisen kohtelun kannalta hyväksyttävänä ei voida pitää asiakkaan sulkemista eristyshuoneeseen ilman vaatteita."

Fiksu lukija ymmärtänee, että kehitysvammaisia pidetään laitoksissa alastomaksi riisuttuna putkassa valvontakameroiden kautta näkyvillä määräämättömiä aikoja. Mitä väkisin alastomaksi riisuminen aiheuttaa ihmisen minälle - sen, että niin saa hänelle tehdä?
Kuinka käy heille, jotka kuuntelevat asuintoverinsa väkisin riisumista, tottuvat siihen ja hyväksyvät sen, että niin saa tehdä?

En koskaan ymmärrä sitä, millä lääkärit ja hoitajat oikeuttavat toimintansa ja ihmettelen, ettei vähemmistövaltuutettu näe oman maamme vähemmistöjä.

Kristiina Seppälä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset