Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomessa loukataan räikeästi kehitysvammaisten ihmisoikeuksia!

Vetoomus kansanedustajille.

Olemme kehitysvammaisten omaisten ryhmänä vaatimassa, että Eduskunnan on hyväksyttävä tämän hallituksen aikana vammaislakien yhteensovittaminen.

1.Vuonna 1977 kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki on purettava.

2.Kehitysvammalain 42 §:ssä säädetty pakkokeinojen käyttö on uudelleen määriteltävä.

Yli 30 vuotta vanha kehitysvammalaki loukkaa räikeästi kehitysvammaisten ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.Kehitysvammaiselle henkilölle tehtyä erityishuolto-ohjelmaa EHO-a ei yleensä pysty purkamaan.

Suomen kehitysvammahuollossa käytetään yhä edelleen ihmisarvoa loukkavia pakkokeinoja, joita muihin yhteiskunnan jäseniin ei sovelleta.Kehitysvammalain mahdollistamia ja laajasti kehitysvammaisiin sovellettuja pakkokeinoja ovat muun muassa vapauden riistäminen, liikkumisvapauden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden rajoittaminen, fyysinen kiinnipitäminen ja eristäminen, sitominen ja erityisvaatteet,päivittäisiin toimintoihin pakottaminen, pakkolääkitys ja tekninen valvonta.Tällaiset suojatoimeenpiteet eivät suojaa kehitysvammaisia vaan antavat mahdollisuuden heidän alistamiseensa ja omaisista eristämiseen.Pakkokeinojen käyttöä ei yleensä kirjata eikä niistä kerrota omaisille.

On häpeällistä Suomelle, ettei YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta ole ratifioitu, kuten useissa Euroopan maissa on tehty.Vaatimme pakon käytön ja itsemääräämisoikeuden uudelleen säätelyä vammaissopimuksen edellyttämällä tavalla.

Kehitysvammalain 42§ mukaan "pakkoa voidaan käyttää, jos kehitysvammahuollon toteuttaminen tai toisen turvallisuus vältämättä vaatii" on johtanut usein traagisiin tilanteisiin. Esimerkkejä tämän päivän Suomesta on täälläkin hetkellä paljon:

- Palvelukodissa asuva kehitysvammainen puhumaton maahanmuuttaja poika ei saa tavata isoäitiään ja ainoaa lähisukulaistaan.

- Palvelukodissa asuva kehitysvammainen nuori mies saa ottaa vastaan omaisia vierailulle kerran viikossa sunnuntaina klo 12-14. Hän saa ottaa vastaan puheluita torstaisin klo 18:15

- Palvelukodissa asuva vaikeasti vammainen, puhumaton ja etenevää sairautta sairastava poika ei pääse kotiin äidin luo saattohoitoon.

- Palvelukodissa asuva vaikeasti vammainen poika saa tavata omaisiaan kaksi kertaa kuukaudessa tiistasiin klo 12 -14.

Kehitysvammaiselta saatu suostumus pakkokeinoihin tai itsemääräämisoikeiden rajoittamiseen ei oikeuta missään tapauksessa niiden käyttöön. Perusoikeudet ovat luovuttamattomia oikeuksia.Kehitysvammainen pyrkii yleensä miellyttämään ja vastaamaan kuten olettaa kysyjän haluavan. Vaikevammaisen puhumattoman henkilön oman tahdon tulkkaamisessa tai tulkitsemisessa voi tapahtua virheitä, ja seurauksena voi olla jopa törkeitä oikeusmurhia.Puhevammaisten tulkkien ja työntekijöiden hyvä yhteisö omaisten kanssa on välttämätöntä.

On hyvin huolestuttavaa, että kehitysvammahuollon työntekijät eivät useinkaan itse edes tiedä käyttävänsä pakkokeinoja, vaan toimivat rutiininomaisesti ja pitävät rajoitteita normaalina käytäntönä.

On erityisen törkeää, että kehitysvammaisten omaisten yritykset puuttua kehitysvammaisia koskeviin ihmisoikeusrikkomuksiin kääntyvät usein omaisia vastaan. Hankaliksi luokitellut ja valitusoikeuttaan käyttäneet omaiset voidaan syrjäyttää täysin kehitysvammaisen elämästä määräämällä kehitysvammaiselle hoidosta ja asumisesta vastaava viranomaisedunvalvoja.

Vaadimme, että kehitysvammaisille henkilöille turvataan lainsäädännöllä oikeis tavata omaisiaan vapaasti, oikeus koskemattomuuteen, vapauteen, turvallisuuteen ja hyvän kohteluun ja huoleenpitoon.

Vetoomus luovutetaan 27.5.2010 klo 13. On mahdollisuus mielenilmaisuun eduskunnan edessä.Kehitysvammaisten omasten ryhmän puolesta Viola Heistonen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Antti (nimimerkki)

Hienoa, että olet pitämässä sellaisten puolta, jotka eivät itse pysty pitämään omia puoliaan.

Viola (nimimerkki)

#1Antti, kiitos kommentistasi!

Ehkä pystyisimme jotain tekemäänkin puolustuskyvyttömien Suomen kansalaisten asioiden parantamiseksi, jos yhteiskuntamme jaksasi kääntää kasvonsa myös kehitysvammaisia kansalaisia kohtaan ja pystyisi katsomaan heidän silmiinsä!, eikä kiertää häpeällisesti katsetta syrjään, kohtaessaan.He ovat olemassa! He ovat Suomen tasavertaisia kansalaisia!..ainakin lain mukaan..

foliohattu (nimimerkki)

Hulluinta on se, että kehitysvammadiagnoosi voidaan tehdä jo 3-4 vuotiaalle sillä perusteella, että palikkatesteissä palikat menevät väärään järjestykseen tai pahimmillaan sen takia, ettei lapsi suostu kyseisiä testejä tekemään.

Testejä tekevät usein "juniori-ikäiset neuropsykologipyrkyrit" (anteeksi kommentista niille, jotka eivät kuulu em. ryhmään kyseisen ammattikunnan harjoittajina). Kokemus on ohutta ja luottamus testeihin aukotonta.

Lapsen elämä pilataan lapsen edun nimissä. Diagnoosista ei eroon pääse ja sen jälkeen lasta kohdellaan kaikissa tilanteissa diagnoosin mukaisesti. Ja jos sitten vaikka teininä tulee ongelmia, avohuoltoon ei pääse vaan nuori suljetaan laitokseen ja eristetään läheisistään (+ pumpataan myrkkyjä täyteen). Kaikki oman edun nimissä.

Neuropsykologia on muuten niin uusi lääke(pseudo)tieteen ala, että neuropsykologejakin on koulutettu Suomessa vasta vuodesta 1983 saakka.

http://www.neuropsykologia.fi/arkisto/nps_patevyyd...

Pirkko Leskinen (nimimerkki)

1977 säädetyssä kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa on vain yksi pykälä, josta on valitusoikeus eli EHO, erityishuolto-ohjelma. Tämä EHO on viranomaisen tekemä hallinnollinen päätös niistä palveluista. joita kehitysvammaiselle annetaan kehitysvammalain puitteissa. Jos lapselle on kerran tehty EHO, hän on ja pysyy aina kehitysvammaisena. EHOoon kirjatuista palveluista voi valittaa, mutta tuskin kehitysvammapalveluihin sijoittamisesta.

Palvelukotien työntekijät eivät voi tehdä EHOa, eikä kirjata sinne pakkokeinoja. Pakkokeinojen käyttöön kehitysvammaisilla oikeuttaa § 42, josta ei ole valitusoikeutta.
Yli 30 vuotta vanhassa laissa puhutaan myös vastentahtoisesta kehitysvammahuoltoon siirtämisestä.

Olisi jo korkea aika purkaa ikivanha ja ihmisoikeuksia loukkaava laki ja yhdistää se vammaispalvelulakiin.

Kehitysvammalain tulkinnatkin alkavat olla vieraita, jopa erään alueen AVI(aluevalvontavirasto) sotki keskenään pakkokeinoihin kuuluvan tapaamisrajoitteen lähestymiskieltoon, väitti tapaamisrajoitteen kuuluvan EHOon ja siitä olevan valitusoikeuden.

Viola (nimimerkki)

#4 "..Jos lapselle on kerran tehty EHO, hän on ja aina pysyy kehitysvammaisena",
EHO:n mukaan lapsi on sijoitettu pysyvästi kehitysvammapalveluihin,
joten vanhemmat olkaan tarkkoja silloin kun lapselle etsitään ja tehdään diagnoosi.Lieneekö lääkäreilläkin joku kiinnostus diagnosoida lapsi kehitysvammaiseksi?

# 4 " Yli 30 vuotta vanhassa laissa puhutaan vastentahtoisesta kehitysvammahuoltoon siirtämistä..",
eli Suomen kehitysvammahuolto tämän lain perustella taisi jämähtää keskiajan inkvisitiokauteen, kun tällaisiä metodeja on mahdollisuus panna käytäntöön..

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Taisit joutua ojasta allikkoon kun muutit Venäjältä Suomeen. Meillä elää vielä vahvana Tsaarin aikainen byrokratia. Itse muuttaisin jos mahdollisuuksia olisi Australiaan.

Viola (nimimerkki)

# 3 ..Testejä tekevät usein "juniori-ikäiset neuropsykologipyrkyrit" :
se onkin ikävintä, että pienelle lapselle tehdän diagnoosi arveluttavin palikkatesti-perustein..

# 3 " " Diagnoosista ei eroon pääse...":,
muutenkin on vaikea päästä eroon kerta tehdystä diagnoosista, mutta erityisesti kehitysvaammahuollossa. Ei yksikään lääkäri lähde kyseenalaistamaan ja uudelleen arvioimaan edellisen kollegansa tekemää diagnoosia ja lääkkeitten määräystä. Pahimmassa tapauksessa uusi lääkäri lisää vielä lääkekoktailia hoitaakseen edellisen lääkityksen haittavaikutuksia, joten lääkekierre saattaa viedäkin sitten "suljettuun laitokseen"..

iiris (nimimerkki)

Kehitysvammalaki on ristiriitainen asia. Jotkut omaiset ilmeisesti kannattavat lakia, koska se antaa joitakin selviä etuja ja palveluja kehitysvammaisille.

Kehitysvammaisuutta on monta tasoa. On selvää, että on synnynnäistä kehitysvammaisuutta, joka ei parane.

Viola (nimimerkki)

#6 "Itse muuttaisin jos mahdollisuuksia olisi Aistraaliaan" :

Kiva kun et "lähetä" minua takaisin Venäjälle; ehkä minäkin muuttaisin Austraaliaan, jos saisin harteiltani pois vaikkapa nämä 20 vuotta, jolloin ole joutunut tuloksetta "survomaan suota" byrokraattia ja syrjintää vastaan Suomen kehitysvammahuollossa!

Viola (nimimerkki)

#8 "Kehitysvammalaki on ristiriitainen asia..":

Niin se on, ja pahin ristiriita on Suomen Perustuslain kanssa! Se pykälä, jota vastaan nyt taistellan PAKKOKEINOPYKÄLÄ 42§, "Antaa avoimen valtakirjan"(Susanna Lohiniemi) ja ei vastaa Perustuslakia" ja Suomi ei pysty ratifioimaan YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset