Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mikä vaivaa Itä-Suomea?

Jukka Kärkkäinen, turkulainen psykiatrian erikoislääkäri ja Turun hallintooikeuden asiantuntijajäsen puuttui tärkeään aiheeseen Sunnuntaidebatissa ( HS 9.5) " Psykiatrisessa hoidossa käytetään liikaa pakkoa". "Suomen psykiatrisissa sairaaloissa käytetään runsaasti pakkohoitoa ja hoidon aikaisia pakkotoimia.Pakon käyttöä pitäisi vähentää"

On todella hienoa, että itse lääkäri "uskalsi" puuttua psykiatrisessa hoidossa tapahtuvan pakon käyttöön. Kiitos siitä! Lääkärikunnassahan vallitsee myös oma "piirikunta" ja eivät monetkaan uskalla lähteä avoimesti kertomaan totuutta ja vielä  psykiatriselta osastolta.Varmaan alkaa pursua jo julki tilanne sieltä sun täältä.

Lääkäri Kärkkäisen mukaan.."Itä-Suomessa eristetään kolme kertaa useammin kuin Länsi-Suomessa..Koko maassa pakkolähetteiden määrä lisääntyi noin 14 prosenttia vuosina 1997-2007. Erityisesti Lapissa ja Itä-Suomessa potilaita lähetetään pakkohoitoon selvästi enemmän kuin muualla maassa.Myös pakkohoidossa käytettävissä keinoissa on suuria alueellisia eroja.

Itä-Suomessa potilaita eristetään ja laitetaan lepositeisiin kolme kertaa useammin kuin Länsi-Suomessa.

Siis, mikä vaivaa Itä-Suomea?Tätä kaunista Karjalaa?

Samaa voin kysyä mikä vaivaa myös täällä Itä-Suomessa erästä yksityistä toimintakeskustaa, jossa kehitysvammainen puhumaton autistinen aikuisikäinen lapsenlapseni asuu Vantaan maksusitoumuksella.

 Muutin tänne pääkaupungiseudulta kaksi vuotta sitten suurin toivein ja törmäsin aivan uskomattoman tapaukseen ylempänä mainitussa yksityisessä toimintakeskuksessa.Alku näytti ihan hyvältä, mutta kun vain esitin kysymyksen rauhoittavien lääkkeitten-diapamin ja- mahdollisesti pakkokeinojen käyttöä lapsenlapselleni, niin alkoi raju hyökkäys minua silloin vielä edunvalvojaa kohtaan.Toimintakeskus teki perättömän ilmiannon syyttäen minua lapsenlapseni poskessa "mustelmista", joita ei kukaan koskaan kuvannut! Syyttäjä 11kk jälkeen vapautti minut epäilyistä, mutta siinä ajassa minulta vietiin edunvalvojuus ja toimintakeskus eristi lapsenlapseni minusta ilman minkäänlaista syytä, joka jatkuu jo runsaat ylivuoden.Olin viimeisen kerran tavannut lapsenlastani syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen 22.11.2009. Kolme yritystä sen jälkeen päästä sisään epäonnistuivat. Toimintakeskus ilmoittaa, ettei minulla ole sinne mitään asiaa ei edes talon pihalle ja uhkailee poliisilla, että häiritsen heitä ja poliisi tulikiin pihalle ja pyysi poistumaan.

Minusta tämä tuntuu ihan sairaalta ja siellä suljettujen ovien takana on rakas lapsenlapseni, jonka ainoa elossa oleva lähinomainen hänelle olen.

Vankilaankin pääsee tapaamaan omaisaan, muttei tähän moderni toimintakeskukseen! Mistä on kysymys? Miksi asukkaan isoäiti on niin pelottava? Mikä vaivaa tätäkin paikkaa, täällä Itä-Suomessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Itä Suomi on saanut paljon vaikutteita itärajan takaa. Neuvostoliitossahan suljettiin myös ihmisiä esim. mielisairaalan ilman pätevää syytä. Näin Itä Suomessa on voitu ottaa mallia Neuvostoliitosta myös tietyissä hoitorutiineissa.

Viola (nimimerkki)

#1 Se ihmetyttääkin ja yllätti täysin, että monet tavat näillä seuduilla muistuttavat Neuvostoliiton stalinismin aikoja.Erityisesti meidän kohdalla.

Pietu (nimimerkki)

Huolesi on varmasti aiheellinen.
Lääkkeiden käyttäminen on meillä täällä Itä-Suomessa kuin kauttaaltaan koko Suomessa aivan käsittämätöntä.

Hoitopaikoissa asiakkaille/potilaillle huudetaan ja heitä ns. rangaistaan (sanktiot) mielestäni aivan liian helposti ja osittain ainakin turhaan ja ilman oikeita perusteita. Minä en ymmärrä tuota käytäntöä.
"Huutamalla ei tule muuta kuin lisää hulluja". 8)

Johtuneeko tuo osittain Honkalampi Säätiön historiasta. Liian paljon hoito perustuu "vanhaa ja hyvään aikaan", jolloin henkilökuntakin oli pääsääntöisesti vajaamielishoitajia. Tämä sama kulttuuri on tainnut pahasti levitä myös yksityiselle sektorille.

Vammainen ja mielenterveyskuntoutuja on myös ihminen ja häntä pitäisi kohdella myös ihmisenä, eikä minään muuna.

PietuS

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Kuten jo aikaisemmin olen neuvonut sinua, anna haastattelu jollein ns, roskalehdelle. Ne tyypit kyllä unelmoidessaan vuosisadan lööpeistä, nostavat asiasi tapetille. Kuulostaa kyllä aika hurjalta näin siviilistäkin, jos et ole saanut tavata lapsenlastasi pariin vuoteen.
Tulee tunne että sinua maahanmuuttajana on alistettu normaalia enemmän.

Pirkko Leskinen

Pakkokeinojen, tai kuten nykyään sanotaan suojatoimenpiteiden tai itsemääräämisoikeuden rajoitusten käyttö pitää saada kuriin ja tarkasti säädellyksi niin psykiatrisessa hoidossa, kehitysvammahuollossa kuin vanhusten ja muistisairaiden kohdalla, jossa pakon käyttö ei perustu edes mihinkään lakiin, toimitaan vain talon tapojen mukaan.
Pakkokeinoja käytetään ei vain suojatoimenpiteenä vaan myös rangaistuksina.
Jos asiakas ei jaksa vastustaa, mielletään se suostumukseksi pakkoon ja sen katsotaan laillistavan itsemääräämisoikeuden loukkauksen. Perusoikeudet ovat kuitenkin luovuttamattomia.

STM valmistelee itsemääräämisoikeuden rajoitusten säätelyä lailla, joka on luvattu eduskunnan käsittelyyn vielä tämän hallituksen aikana. Vahditaan ja vaaditaan.

Viola (nimimerkki)

#3 PietuS "Tämä sama kulttuuri on tainnut levitä myös yksityiselle sektorille" :
niin on huomattu, että pahamaineitten vanhanaikaisten suljettujen laitosten tavat pesiytyvät myös yksityselle sektorille ja valvontaa ei ole : lääninhallituksella (nykyinen AVI) ei riitä kapasiteettiä ja halua puuttua, maksaja kunta ei välitä, omaisilta suljetaan ovet, joten "villin lännen säännöt" vallitsevat suljettujen ovien takana.

Pietu (nimimerkki)

#6

Tämä johtuu varmaan myös siitä, että näiden yksityisten hoitokotien/kuntien palveluksessa ja johtotehtävissä on juuri noissa laitoksissa "ammattitaitonsa" saaneita ihmisiä vielä hyvin paljon.

Uskon, että ns. uusi sukupolvi osaa antaa ihmismäisemmän arvostuksen myös vammaisille ja mielenterveyskuntoitujille.

Viola (nimimerkki)

#4 Pertti Heinonen " Tule tunne, että sinua maahanmuuttajana on alistettu normaalia enemmän"
Onhan se niinkin. Kyllä näillä kulmilla rassismi kukoistaa erityisesti Venäjältä muuttaneita kohtaan, se on tämän seudun ongelma.
Kirjoituksia tapauksestamme oli paikallislehdessä ja kolmeen otteeseen Iltalehdessä viimeistään 19.4.2010 "Huonoa kohtelua", muistakin tapauksista,muttei mikään tepsi tuohon taloon, koska kukaan viranomaisista ei näe mitään hälyttävää!
Näin siis oikeusvaltiossa Suomessa.

Viola (nimimerkki)

#5 iines " Vahditaan ja vaatitaan".. :
tätä vaatimista on esitelty jo monesti, muttei mikään liikahda parempaan suuntaan!
Kehitysvammalaissa on pakkokeinopykälä 42§, jonka taakse piiloutuvat ne työntekijät, jotka voivatkin täällä tavalla eristää kehitysvammainen omaisistaan.

Eduskunnan oikeusasiamies Paunio esitti jo 16.12.1996 valtioneuvostolle, että kehitysvammaisten erityishuollossa annetun lain 42§n säännöstä täsmennetään niin, että pakon käyttöä koskeva päätöksenteko, pakkotoimenpiteiden sisältö ja laajuus sekä tarkkarajaiset perusteet pakon käytölle käyvät ilmi laissa...

..tässä välissä on ollut monta selvitystä asiasta...

EOA uudisti esityksensä 5.10.2009 STM kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden rajoitusten säätämisestä lailla. Paunio antoi STM-lle aikaa vastata 30.11.2009 mihin toimenpiteisiin esitys on antanut aihetta.
En ole huomannut lieneekö STM ehtinyt vastata?, mutta itse Paunio on siirtynyt jo eläkkeelle!
Sillä lailla "kiirehdimme" kehitysvammaisten lain muutosta, joka on vuodelta 1977. Tuosta ajasta tähän päivään Neuvostoliittokin on kaatunut, mutta kvm-sten laki pysyy ja pysyy!

Viola (nimimerkki)

#7Pietu "uusi sukupolvi osaa antaa ihmismäisemmän arvostuksen.." :
Toivossa siihen eletään, mutta näkemykseni on, että uusi työntekijä nopeasti opetetaan talon tavoille. Kaikki riippuu johtajasta, hänen ammattitaidostaan ja inhimilisyydestään. Hän määrää talon tavat..

Weimari (nimimerkki)

Pakkohoitoa ja kotikäyntejä on tulossa koko Suomeen, ei ainoastaan itäiseen Suomeen.
Hallituksen Aselaki tulee mullistamaan itäsuomalaisten ja koko maan laillisen ja luvallisen asenomistuksen ja hallinnan.
Kotietsinnät ja rikospaikkatiedustelu ilman rikosepäilyä on aseenomistajien tulevaisuutta. Samaan aikaan ammatti- ja taparikolliset naureskelevat poliisin resurssien suuntaamista pois heikäläisistä. No, sehän sopii laittomien aseiden haltijoille hyvin! Niin, ja laittoman aseen haltijan luokse ei mennäkkään niin vain. On oltava Poliisilla kotietsintälupa, mutta sitä kotietsintälupaa ei saakkaan Poliisi koska luvattoman aseen hallussapito on niin vähäpätöinen asia, että siihen ei etsintälupaa heru! Kannattako hankkia luvaton ase?

Viola (nimimerkki)

#11 Weimari " Pakkohoitoa ja kotikäyntejä on tulossa koko Suomeen" :
Eihän hallitus ole vielä hyväksynyt sitä Aselakia?, koska ne koti"tarkastukset" voivatkin olla "kotietsintä". Onko se laillista?
Mutta miten tähän liittyy "pakkohoito"?

I dispise of guns (nimimerkki)

"Kannattako hankkia luvaton ase?"

Yllytät itseäsi rikokseen.

Viola (nimimerkki)

#11 ja 13 "kannattako hankkia luuvaton ase?" :

Kun keskustelu siirtyi nyt "asestautumiseen", niin miksi lähteä hankkimaan luvatonta asetta kun on mahdollisuus hakea lupa siihen, ainakin kiinnostuneille?

T L

Kuulostaa ihan valko-Suomen ruotsalaiselta fasismilta ja Ruotsin rotujalostamoiden toiminnalta. Se kun tää Itä-Suomi on niin lähellä Venäjää, niin täällä ei saa itse ajatella eikä "ylempiarvoisia" arvostella.

Viola (nimimerkki)

#3 ja #4 "vammainen ja myös mielenterveyskuntoutuja on myös Ihminen", "..maahanmuuttajaa on alistettu normaalia enemmän" :

Niin se on, hekin ovat ihmisiä, mutta joskus tuntuu ( 20 vuoden kvm-huollon seuraamisen kokemuksella), että kehitysvammaisia kohdellaan kuin karjaa, heitä ei kuulla eikä nähdä, kävellään vain yli, kunhan asukas tuottaa rahaa laitokselle.
#4 Kaltoin kohdellaan muutenkin ja muitakin kuin maahanmuuttajia, mutta maahanmuuttajien mahdollisuudet perätä oikeuksiaan ovat aika vähäiset. Hyvä veli ja sisar-korruptio leimaa nopeasti maahanmuuttajan, joka rikkoo kirjoittamattomia sääntöjä eikä ymmärrä, että nöyryys on kansalaisen tärkein hyve.

Viola (nimimerkki)

#15 "Ei saa itse ajatella eikä "ylempiarvoisia" arvostella". :

Sehän on pahinta mennä kyseenalaistamaan jonkun virkailijan päätöksen oikeellisuutta. Virkamieshan tekee aina oikeita päätöksiä ja puhuu totta. Meidän alamaisten pitäisi jo oppia, ettemme häiritsisi virkamiesten rauhaa. Virkamies ei koskaan joudu vastuuseen tekemistä virheistään. Ihmisen vaikeudet tulkitaan useimmiten itse aiheutetuiksi.

Gagarin (nimimerkki)

Toisaalta joskus omaisista tuntuu, ettei mielenterveysongelmista tai päihteistä kärsivää lähimmäistä saa Suomessa mitenkään pakkohoitoon, vaikka se olisi ehdottomasti ainoa ratkaisu.
Tiedän tapauksia, joissa koko suku ja kaikki ystävät ovat sitä mieltä, että niin kyseisen henkilön itsensä kuin kaikkien muidenkin kannalta sopivan pituinen pakkohoito jatkettuna asianmukaisella psykiatrisella hoidolla olisi välttämättömyys asioiden saattamiseksi oikealle tolalle, kun taas lääkäri viiden minuutin keskustelun tuloksena sairaalapotilaan kanssa tekee johtopäätöksen, että pakkohoidon kriteerit eivät täyty. Tällaiset henkilöt saa yleensä hoitoon vasta siinä vaiheessa, kun joko he tai heidän lähimmäisensä ovat vakavasti vammautuneita heidän toilailujensa vuoksi.
Tietysti jos pakkohoidon kynnystä madallettaisiin, esimerkiksi siten, että kuultaisiin enemmän omaisten mielipidettä, niin sitten pitää myös varmistua siitä, että hoito on asianmukaista ja tervehdyttävää.

Viola (nimimerkki)

#18 "..kun taas lääkäri viiden minuutin keskustelun tulokseena...tekee johtopäätöksen...":

siteeraan HS. 9.5 sunnuntaidebaatista erikoislääkäriä Jukka Kärkkäistä :
"Hoitopäätöksen tekee sairaalan ylilääkäri osastonlääkärin lausunnon perusteella, yleesä näkemättä potilasta.
Hoitopäätös pitäisi siirtää lääkäriltä ulkopuoliselle oikeusviranomaiselle, kuten monissa EU_maissa on tehty. Näin voitaisin parantaa päätösten juridistä yhdenmukaisuutta ja kansalaisten tasavertaista kohtelua.

Potilasta hoitavan sairaalan ylilääkäri on jäävi päättämään omassa laitoksessa hoidettavana olevan potilaan perusoikeuksien rajoittamisesta...
Ulkopuolisen näkemyksen esittäjäksi voitaisiin valtuuttaa myös sairaalan ulkopuolinen asiantuntijalääkäri, joka arvio pakanpäällä potilaan tilanteen ja tekee hoitopäätöksen", näin siis psykiatrian erikoislääkäri ja Turun hallintooikeuden asiantuntijajäsen Jukka Kärkkäinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset