Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Köyhyysraja tarkoittaa..

Wikipedian mukaan, että "hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisen tulotasoa jonka alapuoleelle ihmisen katsotaan  olevan köyhä."

Vuonna 2009 Suomessa oli 700 000 aikuishenkilöä ( kaas kumma,eli lapsia ei lasketa?!), joitten tulotaso on köyhyysrajan alapuoleella, eli täälle ihmisjoukolle ei ole varaa hankkia välttämättömiä hyödykkeitä siedettävän elintason ylläpitämiseen.

Pieni katsaus taaksepäin: poimittu netistä : Eu-barometri "köyhyydet" 19.3.1998 HtSk Sosiaalibarometri : Hyvinvointiyhteiskunta m-u-r-e-n-e-m-a-s-s-a.Hyvinvointi on huono opiskelijoilla, pitkäaikaissairailla,nuorilla aikuisilla, yhden huoltaja perheellä, epävakaalla työuralla olevalla, ylivelkaantuneilla..

21.1.1999 EU-komissio : Suomen taloudelle menee hyvin..

22.10.2001 EU-maat menivät sosiaaliturvassa Suomen ohi.Palveluvertailussa Brittania, Irlanti, KREIKKA, ja Portugali menivät Suomen ohi jo 1997.

Vuosi 2010- Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi. Teemavuoden suojelijana Tasavallan presidentti Tarja Halonen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi teemavuoden toteutusta Suomessa.Tekrun lisäksi muina yhteistyökumppaneina ovat sosiaali-ja terveysturvan keskusliitto ry.Sosiaalipoliittinen yhdistys ry sekä "Kuka kuuntelee köyhää?-verkosto. Suomen köyhyyden syrjäytymisen vastaisen verkosto (EAPN-Fin).

Hankkeen rahoittaa sosiaali-ja terveysministeriö ja Euroopan Unioni.

Katsotaan menevätkö hankkeen rahat kuin "tuhka tuuleen" vai tuleeko huomattavia parannuksia köyhyyden rajan alapuoleella eläville kansalaisille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Kun köyhyys määritellään tulorajan perusteella, on selvää, ettei lapsia lasketa mukaan. Muutenhan lähes kaikki lapset olisivat aina köyhiä, koska heillä ei ole tuloja.

"22.10.2001 EU-maat menivät sosiaaliturvassa Suomen ohi.Palveluvertailussa Brittania, Irlanti, KREIKKA, ja Portugali menivät Suomen ohi jo 1997."

Niinpä niin ja se jälki onkin sitten moisen tuhlailevan politiikan mukaista!

Viola (nimimerkki)

#1 Gagarin "lapset olisivat aina köyhiä, koska heillä ei ole tuloja" :
Tarkoitin sitä, että jos näillä 700 000 on omia lapsia ja ne lisättäisin laskelmaan, niin kunka suuri joukko olisikaan köyhiä. Ei köyhässä perheessä lapsi voi olla rikkaampi kuin vanhemmat.

Vanhat Tavat... (nimimerkki)

Edellinen köyhien lukumäärä oli 700 000, lapset mukaan lukien! Nyt kun lapset on jätetty pois, ei huomata köyhien määrän kasvua nousuvuosista huolimatta! Samaan aikaan ollaan luotu orjatyövoima jota voidaan surutta käyttää hyväkseen rangaistuksen uhalla!
Orjien lakko ehkäpä todentaisi heidän panoksensa arvoa...
Toimeentulotuen normi on laskettu juuri ja juuri minimiin yltävän 1994, jonka jälkeen kulujen nousu on ollut huimaavaa! Samaan aikaan valtio on siirtänyt kolmannelle sektorille köyhistä huolehtimisen, näyttävämpää on antaa maahantulijoille maailman suurinta ilmaista tiliä!

iiris (nimimerkki)

Köyhillä ei ole etujärjestöjä, jotka ajaisivat köyhien asioita. Oikeastaan kukaan ei aja köyhien asioita. Kansanedustajienkin palkat ovat niin suuria, että tavallisen köyhän murheita ei enää ymmärretä.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Presidentti Koivistolta kysyttiin aikoinaan televisiohaastattelussa, miten silloisella peruspäivärahalla (n. 2000 markkaa/kk) voi tulla toimeen. "Eihän kenenkään nyt noin pienellä rahalla tarvitse Suomessa pärjätä", nauroi Koivisto, vaikka sellaisia ihmisiä oli maassa yli puoli miljoonaa. Päättäjiemme vieraantuminen todellisuudesta on nykyisin vielä pahempaa.

Pirkko Leskinen

"Köyhät teillä on aina keskuudessanne" pätee edelleen. Ei kukaan lakkoile köyhien puolesta. Projekteja on mukava pyöritellä, mutta kun rahat on käytetty, harvoin mikään kokeilun tulos jää toimintaan.

Viola (nimimerkki)

#4 iiris "Kansanedustajienkin palkat ovat niin suuria, että tavallisen köyhän murheita ei enää ymmärretä" :
Eivät ymmärräkään. Miksi me periaatteessa mennään kuin päässit äänestämään heitä sitten ? Miksi me annetaan asian olla, niin kuin se on ja..jatkuu vuosia.
Suomi on syvästi jakautunut.Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on niin syvä, että pelko on, että koko hyvinvointiyhteiskunta alkaa liukua sinne...ellei valtio ala hoita asioiota kunnolla.

Viola (nimimerkki)

#5 Kaulanen Jukka "Päättäjimme vieraantuminen todellisuudesta on nykyisin viellä pahempaa":
Vieraantuminen, vieraannuttaminen on "pesiyytynyt" yhteiskuntaamme, esim. vieraannutetaan lapset omaisitaan huostaan otolla, niin kuin laitoksissa asuvat kehitysvammaisetkin vieraannutetaan omaisitaan..
Päättäjämme ovat tahallaan vieraantuneet meistä, sulkemalla silmänsä siihen todellisuudeen, joka vallitsee maassamme: rikkaat rikastuvat aina enemmän ja köyhät köyhtyvät.

Viola (nimimerkki)

# 6 iines " Ei kukaan lakkoile köyhien puolesta":
Ei lakkoilekaan. Jos itse köyhä ei nouse näkyviin, mutta monet elävät niin surkeilla tuloilla, että jopa häpeä on nousta julkisuudeen ja ilmoittaa hyvinvointivaltiossa, että "olen köyhä".
Kreikkalaiset nousivat köyhyydestä "barrikkaideille", että saisivat Eu-mailta rahaa ja nyt sitten Suomi antaa 30 miljaardia euroa, joita takaisiin takuulla koskaan ei saa! Saa nähdä pelastaako tämä Suomen rikkaat, ainakaan köyhille tästä ei mitään hyötyä ole!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Vuonna 2009 Suomessa oli 700 000 aikuishenkilöä ( kaas kumma,eli lapsia ei lasketa?!), joitten tulotaso on köyhyysrajan alapuoleella, eli täälle ihmisjoukolle ei ole varaa hankkia välttämättömiä hyödykkeitä siedettävän elintason ylläpitämiseen."

Mitkä katsotaan välttämättömiksi hyödykkeiksi siedettävän elintason ylläpitämiseen? Mikä on köyhyyden määritelmä? Onko edes teoriassa mahdollista, että köyhyys saataisiin kokonaan poistettua? Oletetaan vaikka, että keksittäisiin ihmekone, Kalevalan sampo, joka tuottaisi tyhjästä kaikkea mahdollista huvijahdeista shamppanjaan ja kaviaariin. Jos tuon koneen tuotokset jostain syystä jaettaisiin niin, että osa ihmisistä joutuisi tyytymään yhteen huvijahtiin, ja kiloon kaviaaria päivässä, niin olisivatko he köyhempiä kuin ne, jotka saisivat kolme huvijahtia ja puolitoista kiloa kaviaaria?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Korjaus sampoesimerkkiini: tietty yhteen huvijahtiin ja kiloon kaviaaria tyytymään joutuvat olisivat köyhempiä kuin kolme huvijahtia ja puolitoista kiloa kaviaaria saavat, mutta olisivatko he köyhiä?

Viola (nimimerkki)

#3 "näyttävämpää on antaa maahantulijoille maailman suurinta ilmaista tiliä": En kadehtisi kaiken aika maahantulijoita.En tiedä miten jotkut rikkaista maista tulleet osaavat ostaa taloja ja saman aikaan hakea toimeentulotukea. Sosiaaliviranomaiset vetäyytyvät omissa päätöksissään virkavaitiolovelvollisuudeen.Jospa he tekee vääriä päätöksiä jostain syystä? Eihän heitä kukaan valvo! Ja virheistä viranomainen ei joudu koskaan vastuuseen.
Voin esimerkkinä erän tuttavan maahantulijan tulot tuoda esille : kaikki kelan edut ja myös pieni työeläke : 930, 76 e kuukaudessa.Tätä pitäisi riittää kaikkeen.!? Voiko tätä kadehtia?

Wikipedia kertoo : "EU-komission käyttämä köyhyysraja on 60%mediaanitulosta, eli ihmistä pidetään köyhänä, jos hänen nettotulonsa ovat alle 60% keskimäisen tulonsaajan nettotulosta. Nettomediaanitulo on täällä hetkellä (2009) Suomessa 1800 euroa kuukaudessa, joten köyhyysrajana voidaan pitää 1080 e nettotulona."
Monet elävät Suomessa vielä tämän köyhyysrajan alapuoleellakin.

Viola (nimimerkki)

#10 Jani Korhonen " Onko edes teoriassa mahdollista, että köyhyys saataisiin kokonaan poistettua?"
Ei olekaan mahdollista saada köyhyys poistettua kokonaan. Ainahan yhteiskunnat ovat jakauutuneet eriarvoisiin "luokkiin", mutta nyt puhutaan Suomesta, jota pidetään yhtenä Pohjoismaiden parhaimmista demokraattisista, hyvinvointivaltiosta, jossa jokaiselle ovat hyvät ja tasavertaiset olot.
Jospa tuo rikkaiden ja köyhien välinen kuilu ei olisi niin syvä!, niin voisimme vielä uskoa hyvinvinvointivaltioon.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Viola (kommentit 12 & 13): "Nettomediaanitulo on täällä hetkellä (2009) Suomessa 1800 euroa kuukaudessa, joten köyhyysrajana voidaan pitää 1080 e nettotulona."

1080 eurolla saa nykysuomessa vaikka mitä. Saa vuokrattua kohtuullisen kämpän, syrjäisemmillä seuduilla ihan hyvätasoisenkin vielä, ja rahaa jää vielä moniin elämän enemmän ja vähemmän välttämättömyyksiin. Itse kokeilin kuukauden verran elämistä kohtuullisen nuukasti, ja laskujeni mukaan rahaa olisi asumis- ym. menot huomioiden kulunut 773 euroa. Osa oli laskennallisia arvioita, koska elämäntilanteeni on toinen, kuin mitä laskelmissani käytin (käyn töissä enkä jaksa valmistaa itse eväitä joka päivä), mutta ruoka, terveydenhoito ja huvittelumenot ovat täysin vertailukelpoisia. (Esimerkiksi ruokaan kului yhteensä 117 eur, terveydenhoitoon 47 eur, ja huvitteluun 108 eur). Voidaanko todella sanoa, että 1080 eur/kk ansaitseva olisi nykysuomessa köyhä?

"Ei olekaan mahdollista saada köyhyys poistettua kokonaan."

Onko tuollainen köyhyyden määritelmä sitten enää järkevä? Onko mielekästä keskustella asiasta, jota ei koskaan saada poistettua kokonaan, mutta jonka poistamista pitäisi kuitenkin koko ajan kaikin keinoin yrittää?

"Jospa tuo rikkaiden ja köyhien välinen kuilu ei olisi niin syvä!, niin voisimme vielä uskoa hyvinvinvointivaltioon."

Kuinka syvä se sitten saisi olla? Mitä pitäisi taata jokaiselle kansalaiselle, että voitaisiin sanoa, että tilanne olisi hyvä? Jos otetaan esimerkiksi kolmen ihmisen A:n, B:n ja C:n "yhteiskunta" ja kaksi skenaariota sen tulonjaolle:

1) A ansaitsee 10000 eur/kk, B 2000 eur/kk ja C 1000 eur/kk.

2) A ansaitsee 1500 eur/kk, B 800 eur/kk ja C 600 eur/kk.

Kumpi malli olisi parempi?

Viola (nimimerkki)

#14 Jani Korhonen "1080 eurolla saa nykysuomessa vaikka mitä" :
miksi sitten muut tarvitsevat enemmän? Esim., vaikka uusi YLE:n pomo joka vaihtaa Jungeria ja saa Jungeriin verrattuna vielä 10 000 euron korotuksen kuukausipalkalle? Tuliko se 25 000 kuussa? Tuohon verrattuna kansanedustajatkin ovat köyhiä, esim.,eduskunnan puhemihen palkka 10 800 ( 2008 korotuksen jälkeen).
Köyhyyttää emme saa kokonaan pois, mutta vähentää parantamalla elintasoa!
Hienoa tuo kokeilu, jolla pärjäsit, eli 773 eurolla kuussa, mutta sehän on vain kokeilua! Jos olisit joutunut alottamaan elämääsi tuolla summalla kuukaudessa, tuskin olisit ollut riemuissaan.Ei sen enempään tähän. Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Viola (kommentti 15): "miksi sitten muut tarvitsevat enemmän?"

Eivät he tarvitse enempää. Mutta jos heillä on enemmän, niin onko se väärin, ja pitäisikö asialle tehdä jotain, ja jos, niin mitä?

" Esim., vaikka uusi YLE:n pomo joka vaihtaa Jungeria ja saa Jungeriin verrattuna vielä 10 000 euron korotuksen kuukausipalkalle? Tuliko se 25 000 kuussa?"

Ylen pomon palkka on väärin, koska se maksetaan verovaroista (tai veroluonteisella TV-maksulla).

"Hienoa tuo kokeilu, jolla pärjäsit, eli 773 eurolla kuussa, mutta sehän on vain kokeilua! Jos olisit joutunut alottamaan elämääsi tuolla summalla kuukaudessa, tuskin olisit ollut riemuissaan"

No siis... itsenäisen elämänihän aloitin paljon vähemmällä kuin 773 eur/kk, mutta joo, ei tosiaan siitä sen enempää. Sen myönnän, että ei 773 eurolla kuukaudessa pidemmän päälle kovin helppo ole elää. Mutta kysymys on siitä, että millainen elintaso työtätekevien pitää kustantaa työtä tekemättömille ja siitä, että miten tuo elintaso vaikuttaa yleiseen työmoraaliin. Artikkelini ennätysmäisen pitkäksi venyneessä keskusteluketjussa vaadittiin mm. 1000 euron kansalaispalkkaa kaikille. Itse ainakin ilmoitin, ja ilmoitan edelleen, että jos saan 1000 eur/kk automaattisesti tekemättä mitään, niin lopetan työnteon välittömästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset