Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vammaisten ihmisoikeudet saamme kuntoon vain lainuudistuksella.

Suomen kehitysvammahuolto elää yli 30 vuotta vanhan lain hengessä, jossa kehitysvammaisuus määritellään vamman, sairauden tai vian aiheuttamaksi.Kehitysvammaisten erityishuollosta annettu laki ja sen pakkokeinopykälä 42 antavat lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisten pakkokeinojen, eristämisen ja tapaamisrajoitteiden käyttöön.

Eduskunnan oikeusasiamies vaati jo vuonna 1996 tarkkarajaisia perusteita pakon käytölle kehitysvammalakiin.

Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana aloitettu kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhteensovittaminen piti saada valmiksi vuonna 2007. Vanhasen toisen hallituksen aikana saatiin sentän vammaispalvelulakiin henkilökohtainen apujärjestelmä vuonna 2009, mutta vanha vuonna 1977 säädetty kehitysvammalaki jäi edelleen voimaan toissijaisena lakina. Eihän tämän hallituksen aikana enää mitään ehditä, koska hallituksen voimavarat menevät rahasotkujen selvittämiseen ja vammaisten asiat ei paljonkaan kiinnosta.

EOA uudisti vaatimuksensa vuonna 2009 sanoen, että kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeuden rajoituksista tulisi säätää lailla..

YK:n yleiskokous hyväksyi 13.12.2006 NEW Yorkissa sopimuksen vammaisten oikeuksista. Ja Suomi EU:N puheenjohtajamaana neuvotteli ja hyväksyi Euroopan neuvoston laatiman Vammaispolittisen toimintaohjelman. Suomi ei ole pystynyt ratifioimaan YK:n vammaisten oikeuskia koskevaa sopimusta, koska vammaisten perus-ja ihmisoikeuksia koskeva lainsäädäntömme ei ole sopimuksen edellyttämällä tasolla.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pirkko Leskinen (nimimerkki)

On häpeällistä, ettei Suomi oli pystynyt ratifioimaan YK;n vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta. Pakkokeinolainsäädäntö ja kotikuntalaki eivät ole sopimuksen edellyttämällä tasolla. Ruotsi ratifioi sopimuksen heti 71 maan joukossa.
MIksi STM panttaa lakimuutoksia, eikö hallituksella ole riittävää tahtotilaa vammaislakien muutoksiin ja ihmisoikeuksien takaamiseen myös vammaisille ihmisille

iiris (nimimerkki)

Suomessa on useita vammaislakeja. Se on ongelma. Erilaisilla vammaryhmillä on erilaisia etuja ja mahdollisuuksia. Suomessa vammaiset ovat keskenään eriarvoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset