Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ryhmäkoteja Vammaisille ja Vanhuksille

 • Riitta Gyllenberg
  Riitta Gyllenberg

Vaalit lähestyvät. Eikö kansanedustajaehdokkaita kiinnosta vammaisten asiat?

En ole juurikaan huomannut kirjoituksia tästä aiheesta, vaikka kehitysvammahuollossa on aika paljon parannettavaa niin kuin vanhustenhuollossakin, josta puolestaan paljon keskustellaan tälläkin keskustelupalstalla!

Riitan Tarina

Olen juuri lukenut Pääkaupunkiseudun omaishoitajien Oma -lehdestä 1/2019 sivulta 15 artikkelin "Äidin ikävä"!. Oma Tarina. Riitta Gyllenberg.

Riitta Gyllenberg kirjoittaa ikävästään, kun joutui viemään puhumattomaan 47-vuotiaan Anne tyttärensä ryhmäkotiin.

   Koko elämäni on pyörinyt tämän melko puhumattoman ja herkästi tulistuvan lapsen ympärillä – ajatukseni, unelmani, suunnitelmani, kaikki. Onhan hän ollut aikaisemmin leireillä, matkoilla ja asumisharjoittelussa, mutta oman lapsen muutto kokonaan pois kotoa on osoittautunut minulle rankaksi ja raskaaksi asiaksi.

   Nyt minulla on niin ikävä Annea, että olen jo katunut koko tätä elämänmuutosta. Ehkä olisin vielä jaksanut muutaman vuoden. Päiväkirjaani kirjoitin: ”Itkin itseni taas uneen. Lapseni, oma pupuni, mitä ajattelet juuri nyt? Ethän hakkaa jalkojasi? Nukutko? – Kirjoittaa Riitta.

Riitan Unelma On Minunkin Unelmani

Riitta jatkaa:

   Aina sanotaan, että ihmisellä pitää olla unelmia. Minä uneksin ja toivon, että jossain olisi ison pihan ympärillä vammaisille ryhmäkoti ja samassa pihapiirissä palvelutalo heidän ikääntyville vanhemmilleen. Monitoimitalossa järjestettäisiin yhteistä päivätoimintaa, yhteislaulua, jumppaa, joogaa, tanssia. Tietysti olisi myös kahvila-ravintola ja uima-allas.

Tuollaisesta unelmoin minäkin vuosia sen jälkeen kun jouduin viemään puhumattoman lapsenlapseni, jonka edunvalvoja olin, myös ryhmäkotiin. Yhteen jos toiseenkin...

Tällainen yhdistelmä "Vammaisten ryhmäkoti ja vanhusten palvelutalo samassa talossa" olisi paljon hyötyä myös ryhmäkotien hoitohenkilökunnalle, koska omaiset ovat voimavara kehitysvammahuollossa eikä uhka! Myös siinä säilyisivät vammaisen ja omaisen väliset sukulaissiteet ja sillä olisi iso merkitys vammaisen ja omaisen hyvinvoinnille!

  Kuinka ymmärränkään Riitta Gyllenbergin ikävää!

Unelmoin, että jossain olisi vammaisille ryhmäkoti ja samassa pihapiirissä palvelutalo heidän ikääntyville vanhemmilleen. Tämä ei ole vain minun unelmani. Monet ikääntyvät vanhemmat haluavat asua lähellä omaisiaan.

Poliitikot!
Ryhtykää toimeen.

Linkkejä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos paljon kommentista ja blogin suosittelusta!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tottahan toki. Myös ne kokeilut, missä opiskelijat on olleet vanhuksien kanssa samassa talossa ja välillä apuna on toimineet todella hyvin, tällaista lisää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mitä voisimme tehdä sen lisäksi että kannatamme!?

Olen haaveillut kovasti tällaisesta yhdistelmästä jo ajat sitten..! Tiedän kuinka raskasta on se huoli ja jatkuva ikävä omaista ja etenkin puhumatonta, jos joutuu eroon pitkän yhteisen elämän jälkeen, niin kuin tekstin kirjoittaja.

Kiitos kun tulit lukemaan ja kannatat ajatusta! Kiitos myös blogin suosittelusta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti kopioitu Fb-sta.

Ritva Nordberg kirjoittaa:

Tuossa kohde johon kannattaa hallituksen satsata. Vieläpä pikaisesti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Toivottavasti uusi hallitus ryhtyy hoitamaan asiaa!

Kiitos kommenttista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti Sähköpostista kirjoittajan luvalla:

Esittämäsi yhteisöasumisen malli on toimiva ja historian kulussa hyväksi havaittu. Nimittäin: Kyläyhteisö!

Meidän on syytä ainakin henkisesti valmistautua yhteisöllisen auttamisen ja asumisen malliin. Nykyinen malli, hoitolaitosten saaristo, pysyy yllä vain jatkuvan ja massiivisen ulkoisen rahoituksen turvin. Tämä malli voi jatkua vain niin kauan kuin järjestelmään koko ajan ulkopuolelta syötetään kunnan ja valtion rahaa ja vieläpä joka vuosi yhä enemmän. Se ei ole kestävällä pohjalla.

Kun homma ei ole kestävällä pohjalla, kuvaan astuvat sudet. Niiden ruokahalu on loppumaton. Toisaalta rahan-ahneet sidosryhmät, samalla kun ne imevät järjestelmästä viimeisetkin rahat, myös nopeuttavat sen romahdusta, jolloin vielä jäisi jäljelle "viimeiset rippeet", joilla aloittaa uudestaan.

Kyläyhteisössä ei asunut vain vammaisia ja vanhuksia. Suurin osa asukkaista oli työssä käyviä ja työkykyisiä ihmisiä. Niinpä sekoitetun asumisen mallin pitää ottaa myös tällaiset ihmiset mukaan pienyhteisöjä muodostettaessa. He ovat rahoituksen kannalta olennaisia. Ja rahoituksella en tässä tarkoita vain setelirahoja vaan konkreettisia palveluja ja fyysisiä kiinteistöjä.

Yhteisömallin rahoitus hoituu fyysistä työtä tekemällä. Vanhus voi seurustella vammaisen kanssa eikä siinä raha vaihda omistajaa. Silti molempien elämän laatu paranee. Erityistä hoito-osaamista vaativat työt voi tehdä eläkkeellä oleva lääkäri tai hoitaja; taaskaan raha ei vaihda omistajaa. Yhteisön toimintaan osallistuu jokainen parhaan kykynsä ja taitonsa mukaan. Lähes koko kyläyhteisön toimeentulo voi muodostua toinen toisensa auttamisesta.

Jo nykyään meillä on valtavat, ja vieläpä jatkuvasti kasvavat, resurssit eläkkeellä olevissa terveydenhoidon ammattilaisissa. Suurin osa heistä on eläkkeelle jäätyään työkykyisiä ja hyväkuntoisia. Pitää vain kumota lainsäädäntö, joka käytännössä estää heitä osallistumasta yhteisen hyvän edistämiseen oman ammattitaitonsa kautta.

Varautuminen yhteisömallin asumiseen tarkoittaa tällaisen asumiseen sopivien asuntokokonaisuuksien varaamista asumiskäyttöön jo nyt. Aloittaa toiminta vaikka byrokratia ja maksulliset palvelijat tulevat vastustamaan sitä. Yhteisöjä ei voida hallinnollisilla päätöksillä muodostaa. Se ottaa oman aikansa, että oikeat asukkaat löytävät itselleen oikeat yhteisöt.

Mielekkäästi toimivassa yhteisössä asuminen on inhimillistä elämää parhaimmillaan. Siinä moni löytää merkityksen ja mielekkyyden elämälleen.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Nämä on hienoja, myös kaupungeissa voitaisiin korttelien kesken vastaavia järjestää, varmasti loisi paljon hyvinvointia myös auttajille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti kopioitu Fb-sivulta.

Hannu Antti Kaustinen kirjoittaa:

Loistava idea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Millaisiin toimenpiteisiin meidän kansalasten pitäisi ryhtyä, että tämä loistava idea lähtisi lentoon?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti s.postista julkaisen kirjoittajan luvalla.

Suomessa on kokeiltu ekologisia kyläyhteisojä. Joku säätiö tai yhdistys voisi kiinnostua vammaisten ja heidän omaistensa yhteisen asumisyhteisön perustamisesta, tuskin monikansalliset hoivafirmat.

Pienimuotoisesti samassa palvelutalossa tai kerrostalossa on toiminut vammaisten asumisyksikköjä ja omaiset on vuokranneet tai ostaneet samasta talosta asuntoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Topi Rantakivi, kiitos kun tulit lukemaan ja suosittelet blogia!

Tiedän, että monet, monet vammaisten vanhemmat ajattelevat sitä hetkeä, että, jos ja kun, omat voimat loppuvat, niin miten käy rakkaalle lapselle tai lapsenlapselle?! Minne hän joutuu ja pääseekö tapaamaan?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fredrik Arra, kiva kun aihe kiinnosti ja suosittelet blogia! Kiitos!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Rampanen. Kiitos kun tulit lukemaan ja suosittelet blogia!

Tämä Riitta Gyllenbergin "Oma Tarina" kosketti minua kovasti, koska henkilökohtaisesti tiedän kuinka raskasta se on viedä "melko puhumattoman ja herkästi tulistuvan lapsen" tuntemattomaan ympäristöön ja vieraiden ihmisten, vaikkakin ammattilaisten, hoitoon!

Mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin lukijoille, Fb-sivulla tykkääjille, sähköpostin kautta kommentoineille ja vielä kerran blogin suosittelijoille!

Jokainen Ihminen On Laulun Arvoinen!

https://www.youtube.com/watch?v=aH_0X4OzVSo
Jokainen ihminen on laulun arvoinen - karaoke versio

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset