Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Valmiuskeskus

 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus
 • Valmiuskeskus

"Etelä-Karjalaan kaksi uutta valmiuskeskusta" kirjoittaa Uutisvuoksi 10. tammikuuta 2019. – Ilkka Pohjolainen

Mikä on Valmiuskeskus? – Mihin valmistaudutaan?

Lehtikirjoituksen mukaan Valmiuskeskuksen ideana on vastata nopeasti alueellisiin akuutteihin häiriötilanteisiin, kuten myrskyihin, veden ja sähköjakelun katkeamisiin, tulipaloihin tai kemikaalionnettomuuksiin.

Käytännössä niihin järjestetään muun muassa neuvontaa ja palvelutarpeen arviointia, vedenjakelua, kännykän latausta ja ehkä lyhytaikaista hätämajoitustakin. Siellä voi käydä suihkussa ja lämmitellä. Etelä-Karjalan asukkaat saavat tuekseen ja turvakseen alueellisia valmiuskeskuksia. Yhtenä ideana valmiuskeskusmallissa on, että paikalliset asukkaat tietävät jo etukäteen, mistä apua kannattaa hakea.

Terveyspiiri

Hankkeen takana on Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri, Eksote.

Eksoten kotihoito esimerkiksi voi arvioida, missä vaiheessa sen asiakkaat eivät enää voi jäädä asuntoonsa, jos vaikka sähköt ja lämmitys katkeavat. Tähän on valmiita suunnitelmia olemassa, jossa Valmiuskeskus voi toimia tukena... kirjoittaa lehti.

Kuntien ja Järjestöjen Yhteistyö

Projektin yhteistyössä ovat alkuvaiheessa olleet mukana Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Luumäen kunta, Lappeenrannan kaupunki, Martat, Pelastakaa Lapset ry, sekä Suomen Punainen Risti.

   Ensimmäinen valmiuskeskus koeponnistettiin Luumäellä Eka 18-valmiusharjoituksen yhteydessä viime marraskuussa. Seuraavaksi tavoitteena on valmistella vastaava malli Parikkalaan sekä Lappeenrantaan, kertoo valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen.

   Hänen mukaan tavoitteena on, että ovet saadaan auki kahdessa tunnissa ja kaikki on käyttövalmiina neljässä tunnissa.

Lappeenrannan turvallisuus ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen kertoo, että

   Lappeenrannassa suunnitellut valmiuskeskukset eivät ole mihinkään tiettyyn paikkaan sidottuja, vaan sellainen perustetaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Käytännössä keskus tukeutuu lähinnä koulukeskuksiin, joissa on keittiöt ja lämmintä tilaa, kuten jumppasali. -- Lähtökohtana on, että koulutyön pitää myös pyöriä, valmiuskeskus ei saa sitä häiritä, Meuronen linjaa.

Mitä Hyötyä Valmiuskeskuksesta

Onhan tuo hätämajoitus jumppasaleihin ollut aina olemassa ja esimerkiksi pakolaiset ovat täyttäneet ja käyttäneet niitä monesti ilman sitä, että paikan nimi on Valmiuskeskus!?

Jos puhutaan nyt Valmiuskeskuksesta!, niin miten Lappeenrannassa ehtivät kahdessa tunnissa järjestämään kaikki nuo valmiudet, joita luvataan valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulaisen suulla? Valmiuskeskus on lähinnä paperilla oleva ajatus ja suunnitelma. Konkreettiset tilat puuttuvat. Ei kuulosta oikein uskottavalta.

Jos alueella katkea lämmitys ja sähköt, niin sama koskee koulujakin. Ymmärtäisin niin, että Valmiuskeskuksissa täytyy olla oma lämmitys ja sähkö jne. Siellä alueen asukkaat saisivat sitten hätätilanteessa turvaa ja tukea... No. Ainakin ladata kännykän.

Tämän lehtikirjoituksen mukaan tuntuu jotenkin tuo ajatus Valmiuskeskuksista epätodelliselta. Vai lieneekö joku tärkeämpi juttu tuon ajatuksen takana?

Valmiuskeskukset Neuvostoliitossa

Oma kokemus "valmiuskeskuksista" on Neuvostoliiton ajoilta. Silloin ne olivat nimeltään pommisuojia! Jopa sodanjälkeisenä aikana ne olivat kerrostalojen ja muitten virallisten rakennusten kellareissa. Jokainen asukas tiesi omalla alueellaan minne juosta, jos pommitus oli alkamassa. Rauhan aikana näitä "valmiuskeskuksia" käytettiin joskus muihinkin tarkoituksiin, mutta se ei ollut yleisesti luvallista.

Toivotaan, ettei meillä ainakaan isoja akuutteja häiriötilanteita syntyisi riippumatta siitä onnistuvatko nuo Valmiuskeskus-suunnitelmat vai jäävätkö ne vain paperille sen jälkeen kun projektiraha on käytetty ja siihen annettu aika on mennyt umpeen?

Kyllä. Todellisessa elämässä kunnon Valmiuskeskus olisi hyvä olla, kaikelta varalta, tässä levottomassa maailmassa!

Toivon oikein hyvää ja turvallista oloa nyt näissä talvisissa kauniissa maisemissa täällä Kaakkois-kulmilla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

UV-lehtikirjoituksessa puhutaan vain häiriötilanteista, kuten myrsky, veden ja sähkön katko, tulipalo tai kemikaalionnettomuus.
Nykypäivänä voi olla laajempia ja vakavampiakin häiriötilanteita, jotka tulevat Suomen ulkopuolelta.

Esimerkiksi kyberhyökkäys? Nykymaailmassa sekin on mahdollista. Miten siinä tapauksessa nämä Valmiuskeskukset? Onko niillä valmiuksia suojella kansalaisia?

Blogini vuodelta 2013:

"Pitääkö yksittäisen kansalaisen ymmärtää jotain kyberturvallisuudesta?"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132423-pita...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Valmiuskeskus? Trump ei ole sotaisa vaan liikemiehenä tekee Diilejä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Aluehallintovirasto on näköjään tiedottanut Etelä-Karjalan maakunnassa 28.−29.11.2018 järjestetyn EKA18-valmiusharjoituksen taustoista (oletettu tilannekuva) mm. seuraavaa:

"EKA18-valmiusharjoituksen taustakuvaus liittyy voimakkaasti kiristyneeseen kansainväliseen tilanteeseen, hybridivaikuttamiseen ja niistä aiheutuneisiin häiriöihin yhteiskunnan toiminnassa. Harjoitusskenaariossa myös sotilaallisen voimankäytön mahdollisuus on korostunut."

Maamme kaakonkulmalla kuten koko Suomessa ja myös muualla Euroopassa, koko maailmassa, eletään aikaa, jolle antavat leimansa monet arvaamattomat uhkatekijät. On luonnollista, että viranomaiset tuntevat vastuunsa maan siviiliturvallisuudesta. Myös puolustusvoimat osaltaan tarkkailee tilannetta.

Viola Heistonen elämässään monenlaisia vaiheita kokeneena vaistoaa asioita aivan oikein.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ole lukenut tuota Aluehallintoviraston tiedotetta!
Enkä löytänyt UV-kirjoitusta netistä. Lehden paperiversiossa on kuitenkin mainittu Eka-18 harjoituksista ja myös, että "Etelä-Karjalassa oman mallin kehittely on pohjautunut turvallisuus- ja valmiustoimikunnan EK-turvan haluun kehittää viranomaisten, kunnan, vapaaehtoisten ja asukkaiden yhteistoimintaa poikkeustilanteissa."

Kiitos kehuista ja kommentista! Kiitos myös blogin suosittelusta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kaija kelhu!

Kiitos kun tulit lukemaan ja suosittelet kirjoitusta!
Mukavaa lauantai-illanjatkoa!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Vähän tuntuu siltä, että aikaa on jo vierähtänyt edesmenneestä VSS-järjestöstä. Ei tosin kovinkaan paljon mutta on kyllä.
Entisenä innokkaana VSS-järjestöihmisenä (pelastuskoirat) tämän oikeastaan totean. Sain aikanaan koulutusta pelastuskoirien osalta Saksan Karlsruhessa, ja Lohjan VSS-koulussa.
Nyt koko pelastuskoirahomma on selkeän näivettynyttä. Se on kokonaan VaPePa:n hommia täysin; no hyvä niinkin.
Suomessa on lumivyöryetsintöjä tehty yli kymmenen vuoden; vaan missäpä entiset ns raunio- ja laviinikoirat?
Kait se on niin, että näillä meidän korkeilla ja kunnianhimoisilla päättäjillämme käsite historia on enää 30-40 vuoden päässä, sitä vanhempia asioita varsinkaan 40-50-vuotiaat eivät näytä hahmottavan.
Toisaalta, kehitystä on kahden sorttista, on hyvää ja vähemmän hyvää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siis, ole saanut koulutuksen pelastuskoirien osalta! Oliko tuo VSS-järjestö myös vapaaehtoista toimintaa? Vai! Ja oliko sinulla oma kotikoira siihen koulutettu?

Pelastuskoirat ovat korvaamattomia auttamaan raunioista etsimään kadonneita ihmisiä!
Silloin -tällöin lehdistä voimme lukea pelastuskoirista. Esim.näillä Kaakkoiskulmillakin ja jopa paikkakunnallani Imatralla on kaksi sankarikoiraa, jotka pelastivat ihmishengen. Lehtikirjoituksen mukaan vuonna 2018 Suomen Kennelliitto palkitsi 18 koiraa!
https://yle.fi/uutiset/3-10464974

Tulevaisuus ei voi olla ilman menneisyyttä, josta pitäisi oppia jotain ja nimenomaan ottaa parhaat kokemukset talteen. Näin ajattelisin.

Kiitos kommentista ja mukavaa sunnuntaita! Ja kiitos blogin suosittelusta!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

VSS-toimintahan oli täysin vapaaehtoista sotien jälkeen.
Minulla oli kaikkiaan neljä koulutettua ja kokeet suorittanutta koiraa, tosin ei yhtä aikaa. Pelastuskoirien kouluttajanakin sekä koetuomarina toimin vuosikausia aina siihen järjestön loppuun saakka.
Saksassa käydessäni totesin meidän pelastuskoirakoulutuksemme olleen pitkällä jäljessä saksalaisesta vastaavasta.
No, aikansa kutakin, toivottavasti meillä pelastuskoirakoulutus jatkuisi ja kehittyisi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Teillä on tosi iso kokemus asiasta! Voisitte vaikka jakaa enemmän tietoa kiinnostuneille! Vaikkapa kirjoittaisitte blogin? Ehkä jotkut nuoremmasta sukupolvesta innostuisivat kouluttamaan pelastuskoiraa!?

En tiedä kunka Suomessa, mutta varmasti niissä maissa joissa on olemassa maanjäristysten vaara, koulutetaan enemmän pelastuskoiria. Ei ihminen eikä puhumattakaan kone voi haistaa raunioitten alla ihmistä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #11

Niin katos Viola; mielestäni on menty "väärälle uralle" koulutuksessa; no nuoremmat vievät sitä eteenpäin, miten vievät. Monesti näyttää siltä, että koulutustavoite (ihmishenkien pelastaminen) on hiipunut, tilalle tullut "jotain toimintaa koiran kanssa". En tuomitse tätä, ainoastaan olen tavoitteesta surullinen.
Mitä Viola tiedonjakoon tulee; eivät nykynuoret kuuntele tämmöistä "fossiilia".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

Ehkä joku tuleekin tai vaikkapa eksyykin "kuuntelemaan"/lukemaan näille keskustelupalstoille!?
Kyllä meillä "fossileilla"! on elämän kokemusta ja sen varrelta opittu kaikenlaista laidasta laitaan..!
Pelastuskoiria on kuitenkin aika vähän koko koirakantaan suhteutettuna ja sen koulutuksesta ja muutenkin, ehkä ei paljonkaan missään keskustella! Varmasti siinä koulutuksessa kouluttajan ja koiran välinen tunnesuhde ovat erinomaiset!?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää!

Minunko pitää sanoa ääneen että Venäjän aseellista hyökkäystä varten pitää yrittää parantaa puolustautumista?

Venäjän uhka ei ole poistunut, venäläiset ovat kaksi kertaa ajaneet minut evakkoon, Venäjä on nyt Putinin aikana aloittanut sodilla alueidensa laajentamisen naapurimaihin. Venäjän länsirajalla ei ole enää muuta maata kuin Suomi johon voi hyökätä koska emme kuulu Natoon.

Vaikuttaa ihan siltä että Viola ja muut Venäjän ystävät haluaisivat että tännekin tulisi venäläiset isännät? Ei tämä Sipilän prvarihallitus ole hääppönen mutta paranisiko elämä jos saisimme venäläisen riistoporvarihallituksen Suomeen? Meillä Suomen puolen karjalaisilla ei ole vielä kokemuksia Siperiasta kuten inkeriläisillä on.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Nyt on Leo noussut väärällä jalalla tähän päivään.

Outoja haastat, Leo.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei tässä ole enää aikaa jaaritella, pakko puhua joskus outoja. Oliko kirjoituksessani jotain virheellistä tai valhetta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala : [Vaikuttaa ihan siltä että Viola ja muut Venäjän ystävät haluaisivat että tännekin tulisi venäläiset isännät?],

- en tiedä miten muut ns."Venäjän ystävät", mutta minua henkilökohtaisesti jo loukkaavat nämä jatkuvasti tulevat kommentit, joissa lähes syytätte minua niin neuvostoliiton ja Stalinin, kuin myös nyt Venäjän ja Putinin teoista! En ole vastuussa edellisen kotimaani teoista ja vielä vähemmän, Suomen kansalaisena ja ainoastaan Suomen kansalaisena, Nykyvenäjän teoista.

Oikein hyvää päivänjatkoa!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minua ärsyttää tällainen jatkuva vihjaileva propaganda, niinkuin sinä Viola et vallan hyvin tietäisi mihin Suomen pitää valmistautua.

"Mihin valmistaudutaan?"

"Tämän lehtikirjoituksen mukaan tuntuu jotenkin tuo ajatus Valmiuskeskuksista epätodelliselta. Vai lieneekö joku tärkeämpi juttu tuon ajatuksen takana?"

Tässä vihjaat ihan selvästi että jokin syvällisempi tärkeä juttu on takana. Voi voi suomalaiset, ei pitäisi valmistautua sotaan, Putin setä suuttuu.

En minä sinua Viola syytä Stalinin tai muiden rikoksista. Syytän sinua siitä että asennoidut meitä suomalaisia vastaan. Tämä on informaatiosotaa ja vaikuttaa että sinä olet jäänyt vihollisen puolelle?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mirala: "En minä sinua Viola syytä Stalinin tai muiden rikoksista. Syytän sinua siitä että asennoidut meitä suomalaisia vastaan. Tämä on informaatiosotaa ja vaikuttaa että sinä olet jäänyt vihollisen puolelle?"

Eihän nuo ronskit syytökset/epäilykset minulle kuulu, mutta kun täällä julkipalstalla...
Vaikea tuolle syytökselle on löytää aihetta. Ehkä Leolla on jotain 'parempaa tietoa'.

Eiköhän Miralan kannattaisi pyytää ylilyöntiään anteeksi Viola Heistoselta.

Onko Leo Miralan hampaankolossa kenties tämä Uutisvuoksen julkaisema kannanotto?
https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/299b42b9-79...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ehkä minä ilmaisen itseäni liian voimakkaasti. Sinun asemasi Viola on vaikea täällä.

Jos arvostelet meikäläistä systeemia vaikka miten asiallisesti, joku on heti huutamassa että mitäs tulit.

Pahinta on jos arvostelet Suomen puolustusta, silloin olet maanpetturi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mirala: "Pahinta on jos arvostelet Suomen puolustusta, silloin olet maanpetturi."

Suomessa kuka tahansa saa vapaasti arvostella maanpuolustusta. Sillä perusteella ei ketään leimata maanpetturiksi. Miralan väitteestä on vaikea saada kiinni. Mistä kenkä puristaa?

Tosiasiassa Suomen maanpuolustus on kohtalaisen hyvällä tolalla. Eikä vähiten nykyisen puolustusministerimme ansiosta. J.Niinistö on mies paikallaan.

Viola Heistosen vaiheisiin, ja ylipäänsä inkeriläisten kohtaloihin verrattuna, Leo Mirala on syntynyt kultalusikka suussa, vaikka Salmista onkin joutunut lähtemään evakkoon. Joten annetaan Viola Heistosen olla rauhassa. Hän on diplomaatti - hyvässä mielessä - sinuun verrattuna. Venäjää osaa jokainen halutessaan tölviä. Siihen ei paljoa viisautta vaadita.

PS. Muuten olen sitä mieltä, että Karjala olisi pitänyt palauttaa.
Nyt se lienee myöhäistä; ekspansiivinen Venäjä on tullut takaisin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Nenonen!

Kiitos kun piipahdit sivulleni ja suosittelet kirjoitusta!
Tervetuloa uudelleen!

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos blogin keskusteluun osallistujille, suosittelijoille kuin myös lukijoille!

Toivon kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset