Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Inkerinsuomalaiset Ilmiantajien Uhrina

 • Kirjailija Leonid Gildi
  Kirjailija Leonid Gildi
 • Inkerinmaa
  Inkerinmaa

   Historia on tiedettä,
   joka käsittelee ihmisiä ajassa.

    – Leonid Andreinpoika Gildi

Ilmiantajat

Kuka on ilmiantaja?
Wikipedia kertoo meille:

   Ilmiantaja on henkilö, joka välittää näkemiään ja kuulemiaan tietoja eteenpäin viranomaisille tai tiedustelupalvelulle.

   Totalitaarisissa valtioissa on käytetty ilmiantajia, jotka tarkkailevat muiden ihmisten yksityiselämää ja välittävät tietonsa eteenpäin valtion viranomaiselle tai puolueen paikallisosastolle. Toiminta oli erityisen laajaa Neuvostoliitossa, jossa se muodosti jossa se muodosti keskeisen osan valtioterrorismia.

Wikipedia on oikeassa, ... että Neuvostoliitossa sellainen toiminta oli laajaa. Se kosketti koko kansaa ja tietenkin ilmiantajia käytettiin myös laajasti ja voimakkaasti Inkerin suomalaisten tuhoamiseen.

Viattomia kansalaisia tuhoava voima

Andrei Gildi'n kirjan mukaan ilmianto oli valtava voima, joka tuhosi viattomia kansalaisia. Neuvostoliiton Sisäasiain kansankomissariaatin ja Valtiollisen turvallisuuspalvelun ilmiantajien joukot, nuo kansalaiset, jotka maksua vastaan etsivät ja ilmiantoivat "kansan vihollisia"; niin heidän määränsä kasvoi vuosi vuodelta. Esimerkiksi, yhdistetyn poliittisen päähallinnon käytössä oli Leningradissa 1930-luvun alussa 65'200 ilmiantaja-agenttia, joista 6'500 työskenteli sivistyneistön keskuudessa.

Sisäasiain kansankomissariaatin ylläpitämä ilmiantajien verkosto oli laaja. Salakuuntelu ja tirkistely oli sekä yksityiselämässä että työpaikoilla jokapäiväistä. Kirjeiden ym. postitusten sensurointi oli perusteellista. Kaikkialle levittäytyvä Sisäasiain kansankomissariaatin ilmiantajien verkosto tavoitti ihmisen vapaudessa ja vankilassa, vankileireillä ja erikoisasutuksissa, työssä ja kotona. Tämä ilmiö muutti ihmiset varovaisiksi ja pelokkaiksi.

Ilmijoutumisen pelko tappoi ihmisissä sananvapauden ja tuhosi inkerinsuomalaisten henkisen elämän. Ilmiantajien verkosto jo olemassaolollaan ja sen salaiset tiedottajat muovasivat ihmisistä kaksinaamaisia.

Koettujen ilmiantojen syndrooma säilyy elämän loppuun asti. Ihmiset ovat keskinäisessä kanssakäymisessään jatkuvasti epäluuloisia. Jopa vielä Neuvostoliiton romahdettua suhtauduttiin epäilevästi mahdollisuuteen inkeriläisten paikallisesta kansallisesta kulttuuriautonomiasta. Vainoajan kokeneet inkerinsuomalaiset suhtautuivat epäillen hankkeeseen. Myönteinen suhtautuminen hankkeeseen olisi ollut selvä ilmiannon peruste.

  – Näistä asioista kirjoittaa Leonid Gildi.

Erikoisasunnot Uusille Ilmiannon Johtajille

Gildin kirjoituksen mukaan esimerkiksi Blagovešöenskin kaupungissa arkistoasiakirjoja tutkittaessa löytyi erään seminaarin työsuunnitelma. Hankkeen tarkoituksena oli rakentaa erikoisvarusteltuja asuntoja uusille ilmiantoverkoston johtajille (komendanteille) ja heidän apulaisilleen. Samaan aikaan tavallinen kansa joutui elämään nuhjuisissa asunnoissa.

Suunnitelman päällimmäisenä tehtävänä oli agentin eli ilmiantajan värväys ja valinta, tiedottajaverkoston ja agenttien kasvattaminen ja johtaminen.

Koko inkerinsuomalaiseen kansaan suhtauduttiin suvaitsemattomasti ja sille valmisteltiin jo 1930-luvulta alkaen häätöä synnyinseuduiltaan suomalaisen syntyperänsä ja Suomen maantieteellisen läheisyyden vuoksi.

Sisäasiain kansankomissariaatin virkailijat rinnastivat inkerinsuomalaisia vakoilijoihin ja neuvostovastaisiin tihutyöntekijöihin. Heidän päämajastaan saapui alinomaa keksittyä todistusaineistoa, joka vahvisti heidän omia odotuksiaan. Kaupungissa ja sen ympäristössä levitettiin valheellisia huhuja sadoista paljastetuista inkerinsuomalaisista imperialismin agenteista.

Suomen Ja Neuvostoliiton Suhteet

Suomen ja Neuvostoliiton välien kiristymisen myötä vääristetyn informaation tulva kasvoi, erittäinkin vuodesta 1936 alkaen. Syyttömän ja työteliään inkerinsuomalaisen kansan ympärille vakiintui epäluulon ja vihamielisyyden ilmapiiri. Sisäasiain kansankomissariaatin totuudenvastainen informaatio johti puolestaan sotilaspiirit virheellisiin strategisiin johtopäätöksiin ja olettamuksiin siitä, että tulevassa sodassa inkerinsuomalaiset siirtyisivät mahdollisen vihollisen puolelle ja tulisivat taistelemaan neuvostojoukkoja vastaan.

Näistä olettamuksista lähtien Neuvostoliiton korkein sotilaallinen ja poliittinen johto määritteli inkerinsuomalaiset jo 1920-luvun lopulta alkaen ”valtiolle vaaralliseksi” kansaryhmäksi.

Valtion hallintoelimet eivät karttaneet mitään keinoja. Vuodesta 1930 aina 1950-luvun puoliväliin puhdistaakseen Leningradin alueen täydellisesti ja ikuisiksi ajoiksi sen alkuperäiskansasta, inkerinsuomalaisista, ja sulauttaakseen heidät paikalliseen väestöön karkotus- ja erikoissiirtoalueilla niin, että edes jälkipolville ei olisi suotu mahdollisuutta palata kotiseuduilleen.

Ilmijoutumisen Pelko Seuraa Mukana

"Ilmiantojen syndrooma!" taitaa seurata ihmistä kuin geeniperimä. Kokemuksestan tiedän että, minun tuntemani paluumuuttajien joukossa on sellaisia, jotka pelkäävät kertoa tai edes antaa ymmärtää, että ovat inkeriläisiä. Jotkut Suomeen muuttaneet inkeriläiset alitajuntaisesti pelkäävät, että vielä täältäkin heidät voidaan karkottaa pois.

   Elähän sie tuommosia uhhoo!
   Uo sieki hiljaa.
   Ajavat vielä tiältäkii pois!

    – Inkeriläinen Paluumuuttaja

Linkkejä ja Kuvia

Leonid Andreinpoika Gildi'n kirja suomeksi ilman martyrologiaa. 204 sivua.

Leonid Andreinpoika Gildi'n kirja Venäjäksi.

Tyyne Martikaisen Martyrologia. Uhriluettelo, jossa on lueteltu 6'129 henkilöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Miralan kommentista blogissani "Kommunismi Jo Vuonna 2000!"

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/26672...
sain inspiraation tämän blogin kirjoittamiseen.

Miralan kommentti: "Kommunismin aikana oli parasta olla ystävällinen kaikille, koskaan ei voinut tietää milloin ystävä tai naapuri ilmiantaisi ja joutuisi vankilaan tai ammutuksi"

Kiitos Leo Mirala, olet oikeassa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Mikkola!
Kiitos kun tulit lukemaan ja suosittelet blogia! Mukavaa talvipäivänjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Lukkala! Kiitos blogin suosittelusta!

Asuessani Neuvostoliitossa minä en tiennyt kaikkea tätä, mutta siihen varovaisuuteen olin kasvanut kotona jo lapsesta asti...

Käytän tätä Inkerin suomalaisen kirjailija ja tutkija Leonid Gildin kirjaa luotettavana lähteenä, koska hänen kirja perustuu Neuvostoliiton arkistodokumentteihin, joihin hän pääsi oman akateemisen asemansa ansiosta. Hän oli vuodesta 1963 Lenin­gradin Herzenin yli­opiston professori, jossa hän työskenteli professorina eläkkeelle siirtymi­seensä saakka. Gildin keskeinen työ oli neuvostoliitto­laisten arkistojen tutkiminen!

Lieneekö ollut se valtion virhe vaiko suurta valtioviisautta kun suomalainen, jonka perhe oli karkotettu Jakutiaan, päästettiin myöhemmin tutkimaan arkistoja. Tämä oli harvinainen tapaus, mutta erittäin tärkeä inkeriläisten historian säilyttämisen kannalta.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Inkeriläiset sorretuin väestöryhmä kommunismin ikeen alla - suomalaisittain - joka haluttiin hävittää maailman kartalta. Osa karjalaisuutta hävitettiin luonnonkin kera.

Naapurille jättömaiksi molemmat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seppo Muurinen!
Tarkoitatko että "jättömaa" on hylätty ja kenties autioitunut..?

Inkerinmaa ei ole autioitunut! Sen täyttivät venäläiset ja siitä varakkaammasta päästä. Se on nyt venäläisten tiheästi asuttama. Joten Inkerinmaa ei jäänyt tyhjäksi, vaikka meidät sieltä häädettiin pois.

Karjalaisten kohtalo on myös traagista! Nopea lähteminen evakkoon pelasti kuitenkin satojentuhansien hengen! Mutta ei se vähennä sitä traagisuutta!

Eikä Karjalan Kannas ole autioitunut! Kauniit maisemat ja vesistön rannat ovat löytäneet omistajan.
Sinne on rakennettu sellaisia yksityisiä huviloita, joitten ympärillä korkeat aidat ja valvontakamerat pylväissä. Vesistön rantaan tuskin tavallinen kansa nyt pääsee!? Yksityiset tontit ja kalliit ravintolat aitaavat parhaat uimarannat!

Kiitos kommentista ja blogin suosittelusta!

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Hei - aivan sitä en todellakaan tarkoittanut vaan yleensä sitä kansaa ja miten heitä kohdeltiin. Jo kansakouluajoiltani syöpyi hyvin vahvasti mieleeni yhdessä karjalaisuuden kanssa. Sukuni Karjalasta kuin eri kerrottujen muistojen kautta ja lukiessani kirjoista !

Niin,juuri että miten tavallinen kansa siellä voi kuin kokea mm.luonnon kauneutta - ilman "vahdintaa " ?

Kovia kokeneet sen aikainen sukupolvi,joiden tuntemukset kerrottuine muistoineen jäävät tämän jälkeisille sukupolville.

Kiitos Sinulle !

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Savolainen! Kiitos blogin suosittelusta!

Sen nyt tiedämme, että inkerinsuomalaisten tuhoaminen täyttää kansanmurhan tunnusmerkit!
Gildin kirjan mukaan kansanmurhan poliittiset johtajat,Yleisliittolaisen kommunistisen puolueen Keskuskomitean politbyroon jäsenet ja sen toimeenpanijat Sisäasiain kansankomissariaatin virkailijat, syyttäjät,tuomioistuimet,erikoistuomioistuimet ja oikeuslaitoksen ulkopuoliset elimet vyöryttivät koko tuhoavan voimansa ja julmat kuulustelutapansa inkerinsuomalaisia vastaan. Alkoivat joukkopidätykset ja syyttömien ihmisten teloitukset. Suuri määrä inkerinsuomalaisia joutui työsiirtoloihin ja pakkotyöleireille. Myöhemmin rankaisutoimenpiteet laajennettiin tavoittamaan koko inkerinsuomalaista kansaa Vauvasta Vaariin.

- Onpa ollut järkyttävän julmaa toimintaa pientä etnistä ryhmää kohtaan!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tässä olisi ruotsalainen elokuva "Tapahtui Inkerinmaalla"
Julkaistu 30.12.2018

TEKSTITETTY SUOMEKSI.

Tapahtui Inkerinmaalla.
Ruotsalainen tunnin mittainen dokkumnettielokuva, jossa Ruotsissa asuvat haastateltavana olevat inkeriläiset kertovat oman elämänsä tarinoita!

Elokuva ei ole kevyttä vihdettä vaan siinä on henkilökohtaisia tapahtumia niin Stalinin terrorismin ajalta Neuvostoliitossa, kuin myös Toisen maailman sodan tapahtumia ja Inkerin suomalaisten siirrot Suomeen ja Suomesta takaisin Neuvostoliittoon...

Hyvää lauantai-illan jatkoa elokuvan parissa! Olkaa hyvä, jos kiinnostaa!

https://www.svtplay.se/video/20525560/det-hande-i-...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Gildin kirja on varmasti hyvä ja sellaisenaan totta. Neuvostoliiton terrori on tiedetty Suomessa jo ennen sotia, varsinkin rajaseudulla se nähtiin. Varmaan myös neuvostoliittolaiset tiesivät ilmiantosysteemin ja terrorin.

Siksi tuntuu käsittämättömältä että nykyisinkin suurin osa venäläisistä rakastaa Stalinia ja Putinia. He ovat suosituimpia venäläisiä kaikissa kyselyissä, miksi.

Jonkunlaisen psykologisen vastauksen tähän sain Masha Gessenin kirjasta
VENÄJÄ VAILLA TULEVAISUUTTA:

"Uhrit ja syylliset löytyivät samoista perheistä, suvuista ja etnisistä ryhmistä-- Jos natsien holokaustissa hävitettiin sukupuuttoon muita erilaisia, Neuvostoliitossa terrori oli itsemurhan kaltaista."

Miljoonissa perheissä oli uhreja mutta myös ilmiantajia ja tappajia. Joskus sama henkilö joutui kokemaan molemmat. Vaikka terrori huomattavasti väheni Stalinin kuoltua, se ei ole vieläkään lakannut. Edelleen vangitaan syyttömiä ja tuomitaan vankilaan. Nyt on vuorossa homot, lebot, pedofiilit, juutalaiset ja kaikki toisinajattelijat. Sukupolvia kestänyt neuvostoihmisen kasvatus on tainnut jättää pysyvän jäljen kaikkiin venäläisiin, kaikki muut vihaavat heitä koska he ovat muita parempia..

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vieläköhän kirjailija Leonid Gildi elää? Vielä suurempi ja tärkeämpi asia olisi selvittää mistä venäläisten into ilmiantamiseen ja tuomitsemiseen johtuu. Samoin miksi rakastetaan murhaajia? Silloin voisi olla mahdollista että tulevien sukupolvien ei tarvitsisi pelätä Venäjän sotaisuutta.

Jos GRU:n agentti onnistuu tappamaan vaikkapa lento-onnettomuuden aiheuttaneen lentäjän lännessä, niin hänestä tulee kansallissankari.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Valitettavasti, Andrei Gildi ei ole enää keskuudessamme, hän kuoli vuonna 2013 Pietarissa.

Minä en ole tutkija joten minulle ei kuulu selvittää "mistä venäläisten into ilmiantamiseen ja tuomitsemiseen johtuu.", eikä ole kiinnostustakaan. Gildi oli käyttänyt lähteenä neuvostoliiton arkistodokumentteja, joita hän pääsi tutkimaan! Ja hänen kirjassa on lähdeluettelo!

Jos Venäjän sotilastiedustelu GRU kiinnostaa, niin puheenvuorossa on Veikko Huuska:n pitkä blogi:

"Venäjän sotilastiedustelu GRU täytti sata vuotta"

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26371...

Minä en ole lukenut, koska ei kiinnosta syventyä tuohon aiheeseen.

Kiitos kommentista ja mukavaa viikonvaihdetta!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Inkeriläiset haluttiin Neuvostoliitossa tuhota järjestelmällisesti kansakuntana, koska he asuttivat Leningradin ympäristöä, joka oli toinen "napa" Neuvostoliitossa Moskovan lisäksi. Myös se tosiseikka, että inkeriläiset olivat suomalaisia niin etnisesti kuin kieleltäänkin - samaa kansaa kuin Karjalan kannaksen "RokanAntit" Suomen puolella - aiheutti sen, että heidän tuhoamisensa oli järjestelmällisempää kuin vaikkapa karjalaisten kohdalla oli asian laita. Siinä ei kyyditykseen välttämättä edes ilmiantajia tarvittu - riitti, että oli inkeriläinen.

Ilmiantajien toimesta tapahtunut kansanmurha oli prosentuaalisesti ehkä suurinta Suomalaiskarjalaisen Neuvostotasavallan suomalaisten asukkien kohdalla. He ilmiantoivat toinen toisensa, vaikka heistä suurin osa oli muuttanut Neuvostoliittoon suomalaista "lahtariyhteiskuntaa" pakoon. Alkuperäisten karjalaisten kohdalla puolestaan vaino oli tiettävästi vähäisempää. Suomalaisista Karjalaan muuttajista lähes puolet suoranaisesti tuomittiin kuolemaan erilaisista syistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, liian vaarallinen kansakunta oli asettunut asumaan Leningradin ympäristöön ja vieläpä outoa kieltä puhuva! Neuvostoliitossa riitti, että oli suomalainen / финн/финка. Tuosta järjestelmällisemmästä tuhoamisesta kun luet Gildin kirjasta, niin ei löydy sanoja kuvaamaan sitä järkytystä!

En ole huomannut ainakaan vielä tässä Gildin kirjassa, että hän olisi erikseen maininnut Suomalaiskarjalaisen Neuvostotasavallan suomalaisten asukkaita...Virallisesti se oli Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta (KASNT), ei Suomalaiskarjalaisen..En tiedä kuinka paljon siellä oli ollut suomalaisia, mutta Stalinin kuoleman jälkeen oli mahdollisuus Inkerin suomalaisilla muuttaa NeuvostoKarjalaan! Ja paljon muuttikin.

Kiitos kommentista ja hyvää yötä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Karjalais-suomalainen sosialistinen neuvostotasavalta"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalais-suomalaine...

(Tuon verran muistini petti) Karjalan Autonominen neuvostotasavalta perustettiin 1956 sen jälkeen, kun tuo ensimmäinen versio lakkautettiin. Siis silloin, kun katsottiin, ettei Suomen punakaartilaisille enää tarvittu omaa maatansa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Alkaa muisti pettää minultakin!
En tosiaankaan muistanut tuota vaiheetta, että se oli joskus "karjalais-suomalainen" / "kарело-финская"! Minua hämäsi tuo "suomalais-karjalainen"...

Tähän nimen muutokseen en oikeastaan koskaan paljon kiinnittänyt huomiota, koska vuodet 1940-56 olivat minulle henkilökohtaisesti lapsuus-sota-ja opiskeluajat, joten ei se niin vahvasti painunut mieleeni.

Nyt se on ainakin Karjalan tasavalta! ja oli ollut "tasavaltana" jo vuonna 1923...Historian tuulahdukset ovat vaihtaneet alueen nimeä useankin kerran.

Kiitos tiedosta ja blogin suosittelusta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille, Fb-sivulla tykkääjille ja linkin jakajille, kuin myös blogin lukijoille!

Oikein mukavaa talvenjatkoa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset