Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kehitysvammaisten Barbaarimainen Kohtelu

 • Kehitysvammaisten Barbaarimainen Kohtelu
 • Kehitysvammaisten Barbaarimainen Kohtelu

Ylen M.O.T. -ohjelma (MOT) on tutkinut Turun lähellä Paimiossa olevan ja kuntien omistaman Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:n (KTO) väkivaltaisia hoitokäytänteitä. Asiasta kerrotaan artikkelissa ”Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla ja kiinnipito jatkuu sängyssä” – Toimittajat Jouni Munukka, Helsinki. Riikka Kurki.

Lasten vanhemmat ja entiset työntekijät kertovat kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta kuntayhtymän tukikeskuksessa Varsinais-Suomessa. Poliisille on tehty rikosilmoitus ja Aluehallintovirastoon (AVI) kanteluita. Keskuksen johto kiistää jyrkästi epäkohdat.

Vanhemmat Kertovat

Kirjoituksen mukaan Lietolainen Anni Alitupa kokee, että hänen poikaansa Onnia kohdeltiin kaltoin kehitysvammaisten tukikeskuksessa.

Onni oli ollut hoidossa kuntayhtymänä toimivassa Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:ssa Turun lähellä Paimiossa. KTO tarjoaa tutkimus-, kuntoutus- ja asumispalveluita kehitysvammaisille laajasti Varsinais-Suomen alueella. Vuosittain asiakkaita on NOIN TUHAT ja keskuksella on useita eri yksiköitä.

Kehitysvammainen Onni toistelee mieshoitajan nimeä ja purskahtaa koko ajan itkuun. Eri puolella vartaloa on mustelmia. Hän laittaa käden lenkiksi kaulansa ympäri. Äiti tulkitsee eleen tarkoittavan kuristamista... Hoitojakson aikana Onni lopettaa syömisen ja nukkumisen. Jo valmiiksi hoikka 13-vuotias poika alkaa laihtua.

Heinin 11-vuotiaan autistisen pojan Miron käyttäytyminen muuttui viime keväänä äkkiä huonompaan suuntaan. Muutos tapahtui sen jälkeen, kun hän oli ollut hoidossa KTO:n Lasten ja nuorten neuropsykiatrisessa kuntoutusyksikössä eli Lanekussa. Heini ja Miro eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

   Melkein joka kerta, kun poika tuli sieltä takaisin, niin käsivarret olivat mustelmilla, Heini sanoo.

Kerran vanhemmat menivät käymään pojan hoitopaikassa sovittua aiemmin ja pääsivät sattumalta ulko-ovesta sisään.

   Näimme lasiovien läpi, kun kolme ohjaajaa raahasi Miroa lattia pitkin toiseen paikkaa. Kertoo äiti.

Hoidossa ollen lapsen äiti:

   Hän oli yksin pimeässä huoneessa lukkojen takana ja sen jälkeen aivan hysteerinen.

Entinen Työntekijä Kertoo

   Olen mennyt tilanteeseen, jossa jonkun päällä on istuttu jo puolitoista tuntia. Pieni ihminen on alla hiki päässä ja itkevänä. Sitten sanotaan, että kun rauhoitut, niin päästämme irti. Eivät he ymmärrä, ahdistus on siinä vaiheessa jo niin kova, eikä saa kunnolla henkeä.

MOT on haastatellut artikkelia varten yhdeksää eri lähdettä, jotka ovat Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksessa hoidossa olleiden lasten vanhempia ja keskuksen entisiä työntekijöitä.

Suurin osa haastatelluista haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, sillä he pelkäävät lastensa yksityisyyden tai työllistymismahdollisuuksien puolesta.

Haastateltavien kokemukset ovat yhteneväisiä. Heidän pääviestinsä on se, että KTO:n useissa eri yksiköissä on niin vakavia ongelmia, että ne voivat vaarantaa sekä hoidettavien kehitysvammaisten että hoitajien terveyden tai pahimmassa tapauksessa hengen.

Vanhempien ja KTO:n entisten työntekijöiden mukaan hoitohenkilökunnan kyvyt ja tietämys kehitysvammaisten hoitamisesta ovat pahasti puutteellisia. He kertovat tämän johtavan siihen, että fyysistä voimaa käytetään liian herkästi ja tilanteissa, joissa lapsi tai nuori olisi ollut mahdollista rauhoittaa muilla tavoin.

Voimaa Ei Osata Käyttää

Kehitysvammaisten lasten ja nuorten hoitamisessa tulee vastaan tilanteita, jolloin fyysisen voiman käyttäminen on välttämätöntä lapsen oman ja hoitohenkilökunnan turvallisuuden takia

Lasta voidaan rajoittaa hoidollisella kiinnipitämisellä, mutta KTO:ssa voimaa ei osata käyttää turvallisella tavalla.

Toinen haastateltava kertoo nähneensä lapsia raahattavan ja kannettavan niin, että heidän terveytensä ja turvallisuutensa vaarantuvat.

   Kiinnipitotilanteisiin joudutaan toistuvasti. Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla omaan huoneeseen, jossa kiinnipito jatkuu sängyssä. Siitä on kaikki turvallisuus ja inhimillisyys kaukana, hän kertoo.

KTO:ssa hoidettavana olleen lapsen vanhemmat ovat jättäneet rikosilmoituksen pahoinpitelystä Turun poliisille. Jutun tutkinta on kesken, eikä poliisi kommentoi tapausta enempää.

On tämä todella järkyttävää!

 • Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla omaan huoneeseen! tai
 • raahataan lattia pitkin toiseen paikkaan!...tai
 • jätetään yksin pimeään huoneeseen lukkojen taakse..!

Millainen on sellaisen hoitajan sydän, joka istuu kehitysvammaisen päällä puolitoista tuntia ja saman aikaisesti rupattelee muitten kanssa, jotka myös hyväksyvät tapahtumaan aivan normaalina toimintana.

Siinähän nautitaan siitä, että ihminen ja vieläpä puolustuskyvytön kärsii kovasti fyysisesti ja henkisesti! Tämä viittaa jo sadismiin..! – Hyvänen aika!?

Missä mennään kehitysvammaisten lasten ja nuorten kohdalla hoitopaikoissa tässä hyvinvointivaltiossa? Joittenkin kansavälisten tutkijoitten mukaan me eletään maailman parhaassa maassa.

Ohjelma

Jos oikein tulkitsen artikkelin lopussa olevaa päivämäärää, niin ohjelma julkaistaan
Maanantaina 14.1.2019 kello 20:00 Yle TV1:ssä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lauri-Pekka Alanko!
Kiitos blogin suosittelusta! Yhteiskunnan tilasta kertoo parhaiten se, miten maassa kohdellaan kaikkein heikoimpia! Niin se on!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Alkaa olla pelottavaa, kun yhdellä sun toisella sektorilla yhteiskunnan haluun korjata karkeimmatkin epäkohdat ei voi luottaa. Se että ihmiset tekevät palkatussa työssään ratkaisuja, joita ei voi järjellä ymmärtää, on joko uusi ilmiö tai sitten onneksemme tämä on saanut uuttta julkisuutta. Luen täällä kaikki kirjoituksesi, kiitos sinulle Viola monista tärkeistä ulostuloista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Luulen, että tämä on vain jäävuoren huippu kehitysvammahuollossa. Harvoin tulee esille se mitä tapahtuu suljettujen ovien takana! Omaiset pelkää kostoa jos puuttua asiaan ja työntekijät haluavat säilyttää hyvin palkatun työpaikan ja suojelevat toinen toisiaan.

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aaro Kustaanheimo! Kiitos blogin suosittelusta!
Kehitysvammaiset ovat ihmisiä siinä missä me kaikki! Jos kuvitella, että tuollaista kohtelua olisimme itse kokeneet! Tuolla tavalla ei saisi kohdella edes eläimiä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Viola, hyvä ja tarpeellinen kirjoitus! Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtäviinhän nuo kuuluvat, ks. alla:

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/vammaisten-oikeudet

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se pitäisi olla, että asia kuuluu Eduskunnan oikeusasiamiehelle...!

Tällainen kohtelu, joka tuli nyt julki kehitysvammaistenhuollossa, oli, voi sanoa, "odotettavissa", koska kehitysvammaisten oikeudet on uhrattu YK:n vammaissopimuksen alttarille!

YK:n vammaissopimus vihdoinkin on ratifioitu, joka on tietenkin hyvä asia, mutta YK:n vammaissopimuksen ratifioinnilla Suomi vain kiillotti julkista kuvaansa maailmalla, mutta samalla lakaisi oman maan kehitysvammaisten oikeudet maton alle.

Kehitysvammaiset ovat nyt TÄYDELLISESSÄ PAKKOKEINOJEN SUOSSA, jonka todistavat nyt nämäkin julki tulleet kehitysvammaisiin kohdistuneet kaltoinkohtelut!

Blogini vuodelta 2017:

Kehitysvammaisten oikeudet.Suomen häpeäpilkku

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234849-kehi...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Viola minua on järkyttänyt miten lastensuojelu-uudistus on ajatunut huostabisnekseksi, jossa sossutädit toimivat psykologeina, syyttäjinä, tuomareina ja politrukkeina. Vammaisen lapsen hoitomaksut saatavat olla jopa 700 euroa/vrk, mutta mikään taho ei valvo miten niitä käytetään lapsen hyväksi sijoituspaikassa. Jos lapsi valittaa kohtelua vanhemmilleen, hänet eristetään vanhemmista kokonaan.

Joku voisi sanoa, että yksittäistapauksia vain , mutta niitä on ollut liikaa. En vielä katsonut ohjelmaa, mutta käsittääkseni lastensuojelulakiin tehtiin hiljattain uudistus edellä mainittujen ongelmien korjaamiseksi, miten mielestäsi, onko siitä parantamaan tilannetta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin lastensuojelu kuin kehitysvammahuolto ovat suuren luokan huostaanottobisnestä! Valvonta on huonoa! Niin se on, jos lapsi valittaa kohtelua vanhemmilleen niin eristetään vanhemmista ja päinvastoin, jos vanhempi valittaa, niin eristetään lapsesta..!

Elina, minä henkilökohtaisesti en enää tutki lakipykäliä..!
Mutta asioitten parantaminen riippuu mielestäni paljon vanhempien ja omaisten aktivisuudesta puuttua asiaan vedoten nimenomaan lakipykäliin!
Kiitos kommentista! Ja mukavaa alkanutta uutta vuotta!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Lastensuojelussa ongelmana on se kehäpäätelmä, että lasten huostaanotto jo sinänsä muka todistaa, että vanhemmissa on jotain hyvin vakavasti vialla.
Siis huostaanottoa ei saa kyseenalaistaa, koska se jo itsessään " todistaa", että sitä ei voi kyseenalaistaa...
Ja joka tapauksessa vanhemmat ovat epäuskottavia ja epäilyttäviä , koska....

Vammaisten ja vanhusten kohdalla taas luokitellaan hoidettavat niin, että heidän hoidettavana olemisensa sinänsä muka jo todistaa, ettei heitä voi ottaa todesta.
Mitä uskomattomimpia " oireita " ja " piirteitä" kehitellään selitykseksi hoidettavien valituksille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Helena Solin kirjoittaa: [..Ja joka tapauksessa vanhemmat ovat epäuskottavia ja epäilyttäviä , koska....],

- Kehitysvammahuollossa omaisia pidetään vammaisen pahimpana esteenä itsenäistymisen tiellä..!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

@ Elina Moustgaard 4.1.2019 01:35
- Kirjoitin vastauksessani sinulle, että "..minä henkilökohtaisesti en enää tutki lakipykäliä..!"
Pieni selitys siihen. Minun ja lähimmäiseni kohdalla pitkän ajanjakson jälkeen asiat onneksi ovat nyt hyvässä mallissa. Iloitsemme molemmat siitä! Joskus oikeuskin tapahtuu, jos kauan odottaa!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ennen kaikkea : lastensuojelu tutkii itse itseään ja antaa itsestään lausuntoja, mikä ei ole juuri millään muulla alalla enää mahdollista.
Sitten he vain toteavat, että "näillä ja näillä periaatteilla toimitaan , koska näillä periaatteilla toimitaan".

Vanhempia ja omaisia jopa uhkaillaan, että valitus huostaanotosta on "osoitus huonosta vanhemmuudesta", ja vaikeuttaa lapsen palauttamista kotiin, jopa estää sen kokonaan, - koska muka on osoitus vanhempien " yhteistyökyvyttömyydestä".

Jotain on alalla silloin pahasti vialla, jos näin karkean epäinhimillisiin menettelyihin pitää turvautua arvostelulta välttyäkseen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Uimahallissa oli ryhmä kehitysvammaisia lapsia hoitajan kanssa. Hoitaja meni ulos ja jätti lapset saunaan.
Yksi pojista pissasi , selvästi vahingossa, pelästyi ja purskahti itkuun.
Hoitaja ryntäsi saunaan, sitten lauteille, repäisi pojan käsivarresta alas, työnsi väkivalloin ulos ja tiuskaisi saunassa olijoille : " Se tekee tota piruuttaan! Se on sellanen luonne !"

"Piruuttaan tekijä " itki pesuhuoneessa ja me muut kuuntelimme saunassa silmät kyynelissä.
Tilanne oli niin ahdistava, ettei löytynyt sanoja eikä tapaa tehdä mitään, vaikka olisi pitänyt.

Selvästi lasten, vammaisten ja vanhusten hoitotyössä heijastuu nykyajan kylmä suhtautuminen ihmisiin, jotka eivät ole "palvelujen ostajia" vaan ainoastaan "toimenpiteiden kohteita ".

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Hyvin yksipuolinen kirjoitus jossa ei todellakaan uhrata ajatusta millaisia työpäiviä noilla hoitajilla on tuolla ja kuvatut keinot on niitä aina niitä viimeisiä joihin turvaudutaan vasta kun on aivan pakko ja fyysisen käsittelyn tekevät todennäköisesti psykiatrisen puolen hoitajat joilla on koulutus siihen, eivät kehitysvammaishoitajat.

Jos annan pienen kuvan hoitajan arjesta kun päivittäin heidän kasvoja raavitaan verelle, keho on mustelmia täynnä ja joillakin potilailla on niin käsittämättömät voimat että voivat murtaa käden ilman että tajuavat sitä.

Kiva on tuomita kun ei itse ole tuolla päivittäin 8 tuntia päivässä, suosittelen jokaiselle hankkimaan vaikka puolivuotta työkokemusta ammatista ennen kuin arvostelee.

Luultavasti yksi raskaimpia ammatteja mitä on olemassa, fyysisesti että henkisesti.

Ja huom, näillä potilailla on useimmilla vanhemmat jotka voi myös valita hoitavansa itse lapsensa, ovat valinneet kuitenkin toisin. Ketä se tässä kylmä on?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matti Ahlstedt.
Kirjoitus on tehty "yksipuolisen" Yle.fi kirjoituksen mukaan...

Hoitohenkilökunnan jaksaminen on todella tärkeä kysymys ja se on selvä, että siitä voi kirjoittaa se joka on siellä sisäpiirissä hoitamassa kehitysvammaisia. Tai antaa sitten haastattelun asiasta ulkopuoliselle toimittajalle. Jos MOT tekee ohjelman, niin siinä varmasti tulee esille hoitohenkilökunnan näkökulma.

En tiedä kuka tekee "fyysisen käsittelyn, mutta Yle.fi kirjoituksesta tuli ilmi, ettei hoitohenkilökunta osaa käyttää hoidossa oikein fyysistä voimia! En tiedä miten psykiatrisen puolen hoitajat, mutta ns."kehitysvammaishoitajia" ei kouluteta missään vaan siihen otetaan töihin koulutukseltaan lähihoitajia ja sosionomeja.

Ja se on totta, että siinä hoitajakin joutuu koetukselle, niin henkisesti kuin fyysisestikin! Joten kunnioitus heille, jotka hakeutuvat kehitysvamma-alalle ja jaksavat päivästä toiseen saapua paikan päälle!

Tässä ei niin arvostella kuin puhutaan faktoista joita on artikkelissa, jonka pohjalta on tehty tämä blogi.
Kiitos kommentista!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Faktoja vain kuin tuossa jutussa on kovin vähän, on mielipiteitä, tuntemuksia jne, mutta faktaksi voi kutsua esim. poliisitutkimusta.

Näiden artikkeleiden huono puoli on ettei suuri yleisö välttämättä saa koskaan kuulla todellisia tapahtumien kulkua, joten yksipuolisuus tulee tästä väistämättä.

Ja poliisillehan näiden tapausten arviointi kuuluu ja hyvä että tutkitaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

Se on hyvä, että tutkitaan, mutta mielestäni saa myös keskustella avoimesti asiasta! Harvoin "suuri yleisö" saa kuulla muistakin asioista "todellisia tapahtumien kulkua"!

Keskustelua vartenhan nämäkin Vapaa-ja Puheenvuoro keskustelufoorumit ovat olemassa. Jokainen on vapaa ilmaisemaan omaan mielipiteensä.
Arvostan jokaisen kommentoijan mielipidettä, niin kuin teidänkin!
Kiitos kun tulitte keskustelemaan!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille, fb-sivulla tykkääjille ja linkin jakajille, kuin myös blogin lukijoille!

Lievästi kehitysvammaisten aikuisten julkilausuma

Kahden maailman välissä
https://www.youtube.com/watch?list=PLzpuU2mppYfdve...

Oikein mukavaa viikonvaihdetta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset