Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko Suomessa Nenänuuska Yleistymässä?

 • Onko Suomessa Nenänuuska Yleistymässä?
 • Onko Suomessa Nenänuuska Yleistymässä?

Onko Suomessa nenänuuskan käyttö yleistymässä?

  Wikipedia ainakin kertoo:

   Nenänuuska on jauhemainen tupakkatuote, jota nuuskataan nenään. Suomessa nenänuuskan käyttö ei ole yleistynyt... Nenänuuskan myynti ja maahantuonti kiellettiin 15. elokuuta 2016 voimaan astuneessa tupakkalaissa, tosin sitä saa tuoda matkustajatuonnissa enimmillään kilon vuorokauden aikana.

Mitä on nenänuuskaaminen?

  Wikipedia:

   "Nuuskaaminen tarkoittaa jauhemaisen huumausaineen vetämistä nenään hengityksen mukana. Nuuskattavia huumeita ovat esimerkiksi amfetamiinit, kokaiini ja opiaatit.

  Kimmo Vähätalon, suun terveyden ylilääkäri, suukirurgian erikoishammaslääkärin sanojen mukaan:

   Harva tulee ajatelleeksi, mitä nuuska itse asiassa sisältää. Ilmakuivatun tupakan ja veden lisäksi siinä on yli 2'000 kemiallista yhdistettä: raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia. Nuuska aiheuttaa jopa tupakkaa pahemman riippuvuuden, koska siinä on nikotiinia 20-kertainen määrä. Lisäksi joissakin nuuskissa on suolakiteitä, jotka rikkovat limakalvojen pintaa ja nopeuttavat nikotiinin imeytymistä, mutta edistävät myös suun vaurioiden syntyä.

Nuoret nuuskaavat yhä enemmän

"Nuoret nuuskaavat yhä enemmän – nuuskaus tulee näkymään limakalvomuutoksina ja tulehtuneina ikeninä" Kertoo mtv uutiset 11.11.2018.

Nuorten nuuskan käyttö on yhä suositumpaa. Mikäli nuuskan käyttö jatkossa yhä lisääntyy, se tulee näkymään nuorten suunterveydessä, varoittaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT).

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyyn vastanneista 8. – 9. -luokkalaisista nuorista 4,5 prosenttia kertoi käyttävänsä nuuskaa päivittäin.

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista noin joka kymmenes nuuskaa päivittäin ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 3,7 prosenttia.

EPT:n mukaan pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudossairautta ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.

Nuuskan jatkuvalla käytöllä on lisäksi todettu olevan yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, kerrotaan esimerkiksi Käypä hoito -sivustolla.

Onko nuuskaaminen nuorten keskuudessa nyt muotia?

Nuuska huulessa yhä useammalla nuorella – "Käyttö saattaa olla imagokysymys" kertoo mtv uutiset 01.11.2018.

Lehtikirjoituksen mukaan suomalaisten tupakoinnin tiedetään vähentyneen, ja etenkin nuoret tupakoivat entistä vähemmän. Toisaalta nuuskan käyttö on lisääntynyt. Aiheesta olivat keskustelemassa Huomenta Suomessa THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen sekä Filhan pääsihteeri Tuula Vasankari.

Suomi pyrkii savuttomuuteen ja nikotiinittomuuteen vuoteen 2030 mennessä. Linkin takana olevalla videolla asiantuntijat kertovat, onko tämä tavoite heidän mielestään mahdollinen?

Miten täällä keskustelufoorumilla ajatellaan?

Mielestäni täytyy toivoa parasta, mutta varautua pahimpaan! Jos ajatellaan nyt, että tästä päivästä lähtien sinne 2030 vuoteen ei ole enää kuin 12 vuotta!

Realistisesti se ei ole mahdollista, että kansasta tulisi niin tottelevaisia, että lopettaisivat kaikki yhdellä kerralla niin tupakoimisen kuin nuuskaamisen! Se tosin olisi hieno saavutus!

Jos otetaan vielä huomioon tämänpäiväisen nuoren sukupolven, niin he ovat silloin vain 11 vuotta vanhempia iältään. Entä ne koululaiset, joista monet käyttävät nuuskaa jo päivittäin mitään ymmärtämättä sen vaaroista!? Asiantuntijoitten mukaan nuuskan käyttö yhä lisääntyy jatkossa.

Aikapommi tikittää nuuskaajan kehossa. Ja salakuljetus maahan sen kun lisääntyy. Nuuska huulessa voi olla kansanterveydellinen aikapommi.

Tosi vaarallinen tuntuu tilanne olevan!
Aikapommi tikittää.
Miten selviämme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kieltolakia tukevat ihmiset on riski lapsille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kommentista, mutta en ymmärrä kuinka jonkun mielipide tukea kieltolakia voi olla riski lapsille?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Älä Viola välitä Syvärilän kommenteista. Siinä on mies, joka haluaa kaikin tavoin pöllyttää päänsä sekaisin, ja sitä toimintaa ei pidä viranomaisten hänen mielestään hankaloittaa millään tavoin.
Kun viinaakin läträtään, niin sen varjolla kaikki muutkin päihdyttävät ja huumavat aineet tulisi päästää kaikista valvonnoista ja sääntelyistä.

Pää sekaisin huumeiden viihdekäytöllä(!) on Syvärilän motto. Haittoja hän ei ajattele.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa "huulinuuska" eli "mälli" on tapa, jolla nuuskaa nykyään lähinnä käytetään. Se on ruotsalaisten suosiossa ja Ruotsi onkin yksi ainoita maita Euroopassa, jossa se on sallittua myynnissä. Siinä vaiheessa, kun tupakkalait tiukentuivat Ruotsissa viitisentoista vuotta stten nuuskan käyttö räjähti. Se kun sopii savuttomaan ilmapiiriin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Miten ainoa EU-maa Ruotsi on sallinut nuuskan myyntiä? Nythän Ruotsi, voi sanoa, tekee bisnestä muitten maiden "kustannuksella". Kun kysyntää on, niin kaikkihan rientävät sinne ostamaan ja salakuljettamaan ja tullilla riittää työtä.
Paikallisessa UV-lehdessä 29.11.2018 otsikolla: "Nuuska liikkuu somessa ja kaveripiireissä" kerrotaan, että tulli takavarikoi tänä vuonna ennätysmäärän nuuskaa. Esim.jos vuonna 2017 (tammi-syyskuulta) se määrä oli 1 370 kiloa niin tänä vuonna se on 5 118 kg.!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, Ruotsi asetti erikoisen ehdon EU-jäsenyydelleen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17

Voiko sanoa, että hyvä Ruotsi! Tässä tapauksessa näki tulevaisuuden perspektiivit! Nyt Ruotsista nuuskaa virtaa muihin maihin.

Uutisvuoksen lehden kirjoituksen mukaan (29.11.2018 Terhi Kinnunen) myös Etelä-Karjalassa nuuskan käyttö ja laiton kauppa ovat lisääntyneet. Nuuskaa salakuljetetaan Ruotsista myös Etelä-Karjalaan.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa puitiin tapausta, jossa venäläiskolmikko toi ainakin sataa kiloa nuuskaa Ruotsista, varastoi sitä E-Karjalaan ja vei Venäjälle. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen pitää tapausta melko isona nuuskajuttuna...

Näin siis, näilläkin rauhallisilla Kaakkoiskulmilla!

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Nuuska on silti käyttäjälle itselleen sekä ympäristölle huomattavasti haitattomampaa kuin poltettava tupakka. Sama pätee sähkötupakkaan. Itse en käytä mitään em. tuotteista, mutta mielestäni on hyvä, jos tupakoitsija siirtyy haitattomimpiin nikotiinihuumeisiin. Eikö Alkokin valista meitä siirtymään väkevistä mietoihin? Kosks haitattomia huumeita ei ole olemassa, suositaan vähemmän haitallisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En minäkään itse käytä mitään sellaisia tuotteita, mutta lieneekö sittenkään tuo nenänuuskaaminen haitattomampaa kuin tupakointi?

Kun asiantuntijoitten mukaan nuuska aiheuttaa jopa tupakkaa pahemman riippuvuuden, koska siinä on nikotiinia 20-kertainen määrä! No tietenkin parempi puoli, jos niin voi sanoa, on se, että siinä ei tule savua ympäristöön vaan ihminen vetää sen kaiken suoraan keuhkoihinsa!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tosiaan! Muutama päivä sitten tuli TV-ohjelma, jossa todettiin asiantuntijalääkäreiden taholta nuuskan olevan haitallisempi aine kuin tupakka. Siihen retkahtaa helpommin kuin sauhutteluun. Suusyöpä ja ienvauriot ovat lähes väistämättömiä nuuskaa pidemmän aikaa käytettäessä.

Kyseisen ohjelman mukaan himotupakoitsijoista kuolee puolet sen aiheuttamiin sairauksiin. Lähinnä keuhkosyöpään. Saas nähdä muutaman vuosikymmenen kuluttua paljonko suomalaisia kuolee nuuskan käytön aiheuttamiin sairauksiin?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Niin tuolla asiantuntijat sanovat! Ja erityisesti pitäisi olla huolissaan nuorten ja lasten tulevaisuudesta! He eivät ymmärrä siitä vaarasta, joka piilee siinä.

Monet nuuskaajat usein myös polttavat. Kouluterveyskyselyn mukaan savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö on poikien yleisin tapa käyttää tupakkaa. Tämä nostaa haitallisten yhteisvaikutusten riskiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

@ Pertti Rampanen 1.12.2018 17:51

Surullista, mutta niin se tulee olemaan muutaman vuosikymmenen kuluttua, että nuuskan käyttö on tehnyt tuhoisan työn monellekin sen käyttäjälle! Ellei sen käyttöä pysty lopettamaan ajoissa!
Kiitos kommentista ja blogin suosittelusta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fb-sivultani kopioitu kommentti

Ritva Nordberg kirjoittaa: Eipä ole ihme että jotain tulee tilalle...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niinpä!
On tuo kummallinen, tuo kaksijalkainen ja kädellinen ihminen (Homo sapiens), jolla on kehittyneet aivot, joiden ansiosta ihminen kykenee abstraktiin ajatteluun, kieleen ja itsetarkkailuun!
Ehkä tämä "itsetarkkailu" on meillä mennyt pieleen. Vaikkakin ihminen ymmärtää, että siitä on haittaa, niin silti täytyy kokeilla...!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kaikki kiellettyhän valitettavasti ihmislasta houkuttelee ainakin kokeilemaan sitä. Niin on ollut Aatamin ja Eevan ajoista asti.
Jospa kokeilun voisi jättää aina halutessaan vain kokeiluksi, mutta näinhän ei useinkaan ole. Kokeilu vie huumeidenkin käytössä monet helvetin syövereihin, lähiomaisia myöten, vaikka kuinka aloituksen jälkeen vastaan pyristelee.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fb-sivultani kopioitu kommentti.

Hannu Antti Kaustinen: Normaali tupakointi vähenee, niin muuta tulee tilalle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on.
Tullin asiantuntijat ovat laskeneet esim.,että savukkeita oli vuonna 2014 takavarikoitu 3 498 ja 2018 1 896 kappaletta.
Lähde: Tulli(luvut ovat vuosien tammi-syyskuuta)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kaustisen toteamukseen en oikein täydestä usko. Olen melko varma, että jos tupakointi vähenee vaikkapa 20 prosenttia, paljonhan se on vähentynytkin, niin huumetta tai nuuskaa ei oteta vastaavasti käyttöön. Ei kai itsensä myrkyttämisen taso ole kokonaisvaltaisesti vakio? Asiassa on alettu vähitellen käyttämään järkeä.

Eiköhän nuuskan käytön haitallisuusvalistuksella saada sen käyttö samoin vähenemään. Viinasta en ole niinkään varma.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Nyt olisikin kiireellinen valistuksen aika ja erityisesti nuorten keskuudessa. Nuoret hallitsevat nettiä ja ainakin lehdet kirjoittavat, että "nuuskaa myydään ja markkinoidaan yhä voimakkaammin internetissä. Mainonta kohdennetaan tietynlaisille nuorille..."! Siis kohderyhmä ovat nuoret!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kopion kommentin Fb-sivultani.

Sirkka Mattila kirjoittaa: Syöpätilastoja kasvattava?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niinhän asiantuntjat sanovat: "Nuuskan jatkuvalla käytöllä on lisäksi todettu olevan yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, kerrotaan esimerkiksi Käypä hoito-sivustolla."
Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille, fb:sivulla tykkääjille ja linkin jakajille ja myös blogin lukijoille!

Toivotan kaikille oikein hyvää Itsenäisyyspäivää!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset