Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mitä Meille Syötetään? Vanilliini.

 • Vanilajan kukka
  Vanilajan kukka
 • Vanilliinin koostumus
  Vanilliinin koostumus

On tullut aika, että meidän terveytemme takia olisi parasta yrittää ottaa selville millaista ruokaa meille tarjotaan ja mistä se on tehty?

Olemme olleet tietoisia siitä, että esimerkiksi lehmän maidosta saamme smetanaa, rahkaa, voita ynnä muita ruokatarvikkeita. Mutta nykyään, ainakin Venäjällä, joittenkin lähteiden mukaan on tehtaita, jotka eivät osta yhtäkään litraa maitoa, mutta myyvät maitotuotteita, esimerkiksi rahkaa... Siitä olen kertonut blogissani "Palmuöljy ja sen vaarat".

Se nyt ei ole mitään uutta, että Maapallon ihmismäärä kasvaa ja tarvitaan aina enemmän ja enemmän ruokatarvikkeita. Luonnon varat eivät ole loputtomat, joten ihmiskunnan on pakko keksiä uusia menetelmiä ja viime aikoina on keksitty miten valmistaa ruokaa; jopa teollisuuden jätteestä!

Otetaanpa tällä kertaa selvää, mikä tuote on vanilliini. Tämä tuote tulee meille vastaan aivan jokapäiväisissä ruokatarvikkeissa!

Onko vanilliini ja vanilja sama tuote? Ei!

Mitä on vanilliini?

Lyhyesti sanottuna:

  Vanilliini on herkästi palava orgaaninen yhdiste, joka on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan valkokeltaista kiteistä jauhetta, jolla on tunnusomainen haju...

  Vanilliinia voidaan valmistaa guajakolista (C7H8O2) ja ligniinistä.

   Ligniini on selluloosateollisuuden sivutuote.

   Guajakolia voidaan valmistaa metyloimalla katekolia metyylihalidien tai dimetyylisulfaatin avulla, hapettamalla ligniiniä elohopeaoksidin avulla...

  Vanilliinia kuten myös sen johdannaista etyylivanilliinia käytetään ruokateollisuudessa, kosmetiikassa ja tupakan lisäaineena.

Mitä on vanilja?

Vanilja (Vanilla planifolia) on kämmekkäkasvien (Orchidaceae) heimoon kuuluva päällysvieraana elävä kiipijäkasvi.

Atsteekit käyttivät vaniljaa pyhän juomansa kaakaon maustamiseen. 1500-luvun loppupuolella espanjalaiset toivat mausteen Eurooppaan ja maustoivat sillä suklaata.

Vaniljaa luonnehditaan joskus maailman toiseksi kalleimmaksi mausteeksi sahramin jälkeen. Vaniljan kilohinta voi vähittäiskaupassa olla jopa 2'000 euron luokkaa. Mauste on kuitenkin hyvin riittoisaa, mikä on yksi osasyy sen laajaan suosioon.

YK:n maatalousjärjestö FAO:n tilastojen mukaan vuonna 2016 maailmassa tuotettiin yhteensä 7'941 tonnia vaniljaa. Suurimmat tuottajamaat olivat

 • Madagaskar (36,8 %),
 • Indonesia (29,0 %),
 • Kiina (11,1 %),
 • Meksiko (6,5 %),
 • Papua-Uusi-Guinea (6,3 %)
 • ...

Vanilja Vaiko Vanilliini

Kukapa ei tykkäisi suklaasta ja muista makeisista? Mutta tiedämmekö mitään niitten valmistusaineista!?

Koska VANILJA on hyvin kallista, niin käytännössä valmistajat käyttävät aina VANILLIINIA, joka on täysin synteettinen tuote. Vanilliini on yksinkertaisesti kiteitä, joilla on vaniljan haju ja maku. Ne tuotetaan kemiallisella synteesillä jätepaperista tai se on puunjalostusteollisuuden sivutuote.

Vaniljaa ja vanilliinia käytetään paitsi ruoanvalmistuksessa (vaniljajäätelö, vaniljakastike, leivonnaiset, kaakao, suklaa), myös kosmetiikassa hajusteena ja osana lääkevalmisteita. Karjan rehuun lisättynä vaniljan maku lisää eläinten ruokahalua ja sitä kautta nopeuttaa niiden kasvua.

Tässä suomeksi tekstitetyssä videossa lisää tietoa vaniljasta ja vanilliinista! Olkaa hyvä! – Vanilliinista kertominen alkaa kohdasta 01:11.

Vanilliini | Mitä Meille Syötetään | 2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Vaniljaa vastaavaa aromia saadaan myös majavan perärauhasen eritteestä.

https://www.iltalehti.fi/ruoka/a/2013091517489392

Olisi kyllä hyvä, jos tiedot eri ainesosien alkuperästä olisivat tuotteissa näkyvillä. Tuoteselosteista tosin saattaisi tulla aika pitkiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on!

"Vanilja-, mansikka- tai vadelmajäätelöstä saattaa löytyä luontaisena aromina majavan perärauhasen eritettä, haustetta. Majavan perärauhasta käytetään yleisesti etenkin jäätelön säilöntäaineena."

"10 kammottavinta ainesosaa ruoassa – hämmentävä lista!"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/10-kammottavin...

https://im.mtv.fi/image/1393062/landscape16_9/1024...

Ainakin majava on siisti eläin..! :)

Mutta mitä kaikkea voi elintarvikkeista löytyä..? Ihminen on kekseliäs löytämään!

..Kiinalaisten kampaamoiden hiuksia, silikonirintojen täytettä ja jopa EU:ssa sallittua booraksia käytetään elintarvikkeiden säilöntäaineena. Ainetta hyödynnetään myös pesuaineissa, kaivosteollisuudessa ja lannoitteena. Booraksia löytyy etenkin nuudeli- ja riisiruoista sekä kalan mädistä, sillä se tekee elintarvikkeelle sitkeän rakenteen...!" mtvuutiset 14.05.2013

Kiitos avauskommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouko Repo! Kiitos blogin suosittelusta!

On tosi epämiellyttävä lukea noista lisäaineista, joita laitetaan ruokatarvikkeisiin! Voisimme sanoa, että tässäkin tieto lisää tuskaa! Mutta minusta on hyvä kuitenkin tietää mitä se ruokapala sisältää jota me syömme, vaikka emme täältä ruohonjuuritasolta voi mitään muuttaa!
Olisiko parempi sitten olla miettimättä koko asiaa?
Maistuu ja hyvä niin!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentin kopio Fb-sivultani.

Eila Kivikankare kirjoittaa:

-Olen jo kauan sitten jostain kuullut vanilliinin keinotekoisuudesta ja käyttänytkin vaniljaa,nyt vasta sain sivultasi lukea lisää.Kiitos Viola monipuolisista tiedoista sivullasi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Eila Kivikankare, kiitos kun tulit lukemaan blogiini! Epämiellyttävää, mutta totta se kaikki taitaa olla!? Hyvä kuitenkin tietää asiasta! Vaikkakin tieto lisää tuskaa!

Kiitos kommentista ja mukavaa joulunodotteluaikaa! :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio! Kiitos blogin suosittelusta!

Eihän tuollaista saisi tarjota ihmisille ja vieläpä salaa! Mutta mitäs tehdä kun luonnon varat aina tulee vähenemään, itse ihmisen toimesta, ja ihmismäärä tulee kasvamaan, joten uusia keksintöjä varmasti vielä löytyy lisäksi tästäkin eteenpäin! Näin se kehitys ihmiskunnassa tuntuu menevän!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Luonto - taitava lääkekemisti

https://www.ts.fi/teemat/1074260073/Luonto+on+osoi...

- - "Tutkijat varoittavatkin, että joidenkin syöpien ja hiv:n hoitoon mahdollisesti soveltuvat kasvit ehtivät tuhoutua ennen kuin saadaan selville, voidaanko niistä valmistaa pienmolekyylisiä tehokkaita lääkkeitä. Luonnosta saatavat ainesosat ovat edelleen ratkaisevassa roolissa pienmolekyylisten lääkkeiden valmistuksessa." - -

...ja tämä oli vuonna 2008... entä nyt?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lääkekasvien säilyttäminen luonnossa on erittäin tärkeä juttu!

10 vuotta sitten oli "...huomattu, että luonnon monimuotoisuuden supistuminen ja kasvien elinalueiden tuhoutuminen ja kaventuminen ihmisen toimeliaisuuden tieltä samanaikaisen lääkkeiden kysynnän kasvun kanssa uhkaa jo noin 15 000 tärkeää lääkekasvilajia..."

Tuskin olemme päässeet parempaan suuntaan, vaikka siihen pitäisi uskoa ja toivoa, mutta vaikea on pysäyttää ihmisen väärää toimintaa luontoa kohtaan!

Luonnon monimuotoisuuden rikkaudesta ihminen olisi saanut niin ravintoa riittävästi kuin myös lääkkeitä vaivoihinsa..!

Kiitos linkistä ja blogin suosittelusta! Kiva kun tulit keskustelemaan!

Mukavaa illanjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille, fb-sivulla tykkääjille ja linkin jakajille kuin myös blogin lukijoille!

Oikein hyvää loppuvuotta kaikkine juhlineen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset