Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Palmuöljy Ja Sen Vaarat

 • Palmuöljy Ja Sen Vaarat
 • Palmuöljy Ja Sen Vaarat

Mikä On Palmuöljy?

Wikipedia tietää kertoa:

   Palmuöljy on puolikiinteä kasviöljy, jota saadaan öljypalmun hedelmämallosta. Se on soijaöljyn ohella yksi laajimmin käytetyistä kasviöljyistä. Palmuöljyä käytetään sekä ravintoöljynä että saippuateollisuuden raaka-aineena ja nykyisin myös moottoripolttoaineiden, biodieselin valmistukseen.

   Vuodesta 1990 vuoteen 2002 öljypalmuviljelmien pinta-ala kasvoi 43 % maailmanlaajuisesti – pääosin Indonesiassa ja Malesiassa, jossa sitä tuotetaan eniten.

   Vaikka nopein palmuöljyn tuotannon ja käytön kasvu johtuu tällä hetkellä biopolttoaineista, maailman palmuöljytuotannosta 80 % käytetään kuitenkin elintarviketeollisuudessa.

Eli palmuöljy on tuote, jota käytetään niin ruokateollisuudessa kuin myös polttoaineen valmistuksessa! Tämä on hieman kummallinen vierekkäin asettelu ja kovin epäilyttävääkin!

Venäjällä On Menossa "Rasvasota" Palmuöljyä Vastaan

Palmuöljy Tappaa sanovat venäläiset asiantuntijat!

Venäjänkielisissä videoista ja lehtikirjoituksista löytyy paljon tietoa siitä kuinka yleistä on vaarallisen palmuöljyn käyttö elintarvikkeiden tuotannossa Venäjällä!?

Alla olevassa tekstitetyssä videossa kerrotaan muun muassa miten tuottajat harhauttavat kansaa vaihtamalla luonnolliset raaka-aineet keinotekoisiin esimerkiksi

 • suklaassa,
 • voissa,
 • juustoissa,
 • rahkassa ja jopa
 • pienten lasten ruoissa.

Tuotteet valmistetaan halvasta ja epäterveellisestä palmuöljystä. Valmistajat eivät aina kerro palmuöljystä tuoteselosteessa tai saattavat jopa laittaa kokonaan keksityn tehtaan nimen tuotepakkaukseen.!?


Palmuvirran Rannat | Vesti Uutiset | 2018

Rossia 1 TV-kanavan Viikon Uutisissa kerrotaan, että jopa 90 prosenttia kaupassa myytävästä voista on väärennettyä. Näin kertoo Maataloustuotteiden Valvontavirasto.

Videolla on ote dokumenttielokuvista (Palmuvirran rannoilla):

 • Пальмовые берега-1 / Palmovye Berega-1 ja
 • Пальмовые берега-2 / Palmovye Berega-2.

Venäjällä monet luulevat, että EU-alueella palmuöljyn käyttö ruokateollisuudessa on kielletty? Niin luulin minäkin! Eihän täällä Suomessa ole vaaraa siitä, että meillekin syötettäisiin terveydelle vaarallista palmuöljyä!

Palmuöljyn Käyttö EU:ssa

Miten Suomessa? Suomi on EU-maa, eli miten täällä meillä?

Suomessa ei palmuöljystä juuri puhuta. Kuitenkin lehdistä löytyy joitakin huolestuttavia kirjoituksia.

Karjalainen -lehti 16.3.2014 kirjoitti: Suomessa kuluu enemmän palmuöljyä kuin kahvia

Lehtikirjoituksen mukaan palmuöljy on maailman suosituin ruokaöljy ja Suomessakin sitä syödään joka päivä. Kun paahdettua kahvia kuluu suomalaista kohden keskimäärin 10 kiloa vuodessa, on palmuöljyn keskimääräinen kulutus 58 kiloa henkeä kohden.

   Käytämme sitä munkkien ja lihapiirakoiden paistorasvana. Monella korvaavalla tuotteella saattaa tulla sivumakuja, viestintäpäällikkö Mira Perander Vaasan Oy:stä kertoo.

Uuden elintarviketietoasetuksen mukaan pakkauksissa pitää luetella kaikki tuotteessa käytetyt kasviöljyt.

Mitä EVIRA:sta Kuuluu?

Aiheesta kirjoitetaan otsikolla: Voiko palmuöljyä sisältäviä elintarvikkeita käyttää huoletta?

Palmuöljyä ei ole sellaisenaan juurikaan tarjolla. Sen sijaan sitä käytetään yleisesti

 • margariinien valmistuksessa, sekä mm.
 • leivonnaisissa,
 • kekseissä,
 • muroissa,
 • valmisruoissa,
 • kastikeaineksissa.

Elintarvikkeen ainesosaluettelossa palmuöljy on ilmoitettu RASVANA tai RASVASEOKSEN OSANA.

Kovien Rasvojen Käyttöä Kannattaa Vähentää

Ravitsemuksellisesti palmuöljy, voi ja kookosrasva ovat kaikki huonoja vaihtoehtoja. Tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta on palmuöljyssä 49 %, voissa 66 % ja kookosrasvassa yli 91 %. Tyydyttynyt rasva nostaa veren huonon kolesterolin, LDL-kolesterolin, pitoisuutta. Siksi sitä ei suositella runsaina määrinä terveyttä edistävään ruokavalioon. Ihmisellä ei myöskään ole fysiologista tarvetta saada tyydyttynyttä rasvaa.

Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikössä on meneillään riskinarviointiprojekti elintarvikkeiden vierasaineista. Siinä arvioidaan eri vierasaineiden aiheuttaman riskin suuruusluokka. Arvioinnin odotetaan valmistuvan vuonna 2019.

EFSA, WHO Ja EU-Komitea

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä.

Asiasta kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus 28.03.2017, Veikko Niittymaa, otsikolla: Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää - EU rajoittaa käyttöä syksyllä

   Palmuöljy ei itsessään ole haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi kuten GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa *AIHEUTTANEET MUNUAISVAURIOITA.

EFSA varoitti jo viime vuoden (2016) keväällä runsaasta palmuöljyn käytöstä. Öljyä käytetään yleisesti muun muassa pikaruoissa.

Ruokaöljyjä tutkiva EU-komitea julkaisi tiedotteen, jossa sen puheenjohtaja Helle Knutsen varoittaa palmuöljyn käyttöön liittyvistä riskeistä etenkin imeväisille ja alle 18-vuotiaille.

   On riittävästi todisteita siitä, että palmuöljyn glysidoli aiheuttaa syöpää. Siksi ESFA ei ole antanut turvallisia käyttörajoja esimerkiksi GE:lle", Knutsen toteaa ATL-verkkolehden haastattelussa maanantaina.

Riskin Suurusluokka?

Niin kuin ylempänä on mainittu, että EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä.

Palmuöljyn riskit on tiedetty jo toistakymmentä vuotta. Viranomaiset ovat pyrkineet saamaan palmuöljyntuottajat VÄHENTÄMÄÄN VAPAAEHTOISESTI syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuuksia öljyssä ja siinä on myös onnistuttu, mutta ei riittävästi. Knutsenin mukaan pitoisuudet ovat edelleen liian korkeita.

Tässä herää kysymys:

  Miten ihmeessä voi luottaa siihen, että palmuöljyntuottajat vapaaehtoisesti lähtisivät vähentämään syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuuksia öljyssä?

   Kyse on isosta rahasta. Palmuöljykaupasta on tullut jo niin iso bisnes, että se hallitsee viranomaisia eikä niin, että viranomaiset hallitsisivat tätä bisnestä.

  Miksi EU:n viranomaiset sallivat elintarvikkeeksi tuotteen, joka todistettavasti aiheuttaa syöpää?

Miten Imatralla? Löytyykö Palmuöljytuotteita Kaupasta?

Lähdin etsimään palmuöljyä sisältäviä tuotteita olevasta K-Supermarket Vuoksenniska'sta. Kysyin kauppias Jarmo Rönkältä kuinka paljon kaupassa on ruokatarvikkeita, jotka sisältävät palmuöljyä.

   Kauppias ei pystynyt vastaamaan vaan totesi, että täytyy mennä kaikki ruokatarvikkeet erikseen läpi, jotta asiaan saisi selvyyden.

Lyhyt katsaus elintarvikkeiden tuoteselosteisiin yllätti minut! Hyvin monessa selosteessa mainitaan palmuöljy. Samaisessa lähikaupassa huomasin erään pienen hyllykön, jossa kerrotaan ostajille, että juuri tässä tuotteessa ei ole palmuöljyä.

  Tuotteisiin olisi hyvä saada merkintä "ei sisällä palmuöljyä" tai jotain vastaavaa. Onhan meillä jo olemassa vapaaehtoiset merkinnät: gluteeniton, suolaton, rasvaton, laktoositon, jne.

  Tai sitten kaupan hyllyihin vastaava merkintä, "palm oil free", jotta kuluttaja osaisi heti suunnistaa oikeaan paikkaan.

Venäjällä ostajat jo yleisesti tietävät sen, että mitä halvempi tuote on, ja erityisesti maitotuote, sitä enemmän siinä on palmuöljyä! Olisiko jo korkea aika Suomessakin aloittaa avoin keskustelu tästä vaarallisesta elintarvikkeesta, jota meille syötetään.

Olkaamme
tarkkaavaisia palmuöljyn suhteen
ja tutkailkaamme enemmän niitä
tuoteselosteita!

Että tietäisimme mitä syömme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan terveellisisimmät rasvat ovat: Voi oliiviöljy ja kookosrasva

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Palmuöljyn vaara on siinä, että se sulaa vain +40 asteessa! Joten ihmisen kehossa se ei sula, niin kuin lääkäri Antti Heikkilän mukaiset "Voi oliiviöljy ja kookosrasva! Eli palmuöljy voi kerääntyä elimistöön sulamattomana.

Kuumennettuna palmuöljy taas hajoaa vaarallisiin elementteihin, jotka tutkitusti voivat aiheuttaa syöpää! Näin kertovat asiantuntijat, joista mainittu blogissa.

Kiitos avauskommentista!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisiko tuossa kyse tietämättömyyteen perustuvasta pelottelusta. Missä ensiksikin lähdeviite palmuöljyn sulamispisteelle?

https://www.engineeringtoolbox.com/oil-melting-poi...

Sillähän ei kuitenkaan ole edes suurta merkitystä, vaikka palmuöljy puhtaana sulaisi tasan 40°C:ssa, jos vain muita samassa lämpötilassa tai alempana sulavia rasvoja on läsnä. Tällöin seossulamispiste alenee. Toisekseen emulgoitumista tapahtuu suolistossa rasvoille jne.

Esimerkiksi lampaan tali käy kynttilän valmistukseen sellaisenaankin, koska sillä on korkea sulamispiste (42°C). Ei sekään kuitenkaan ole rasvana tukkimassa suolistoa tai verisuonia heti syönnin jälkeen. Palmuöljystä joudutaan valmistamaan ensin steariinihappoa, josta sitten tehdään kynttilöitä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Tässä ven.tekstissä : "Пальмовое масло"/ "Palmuöljy":

(http://maxpark.com/community/4057/content/2988758 )

kerrotaan paikassa:
SULATUKSEN KOOSTUMUS ja LÄMPÖTILA
---------
Koska palmuöljy on fraktiokemiallisten ominaisuuksien fraktioiden monimutkainen seos, sen sulamispiste määräytyy ns. Liukuvan sulamispisteen avulla. Palmuöljy, kuten mikä tahansa muu kasviöljy tai rasva, on sekoitus triasyyliglyseridejä (TAG) (glyserolin ja rasvahappojen estereitä). Koska jokaisella triasyyliglyseridillä on omat fysikaalis-kemialliset ominaisuudet ja sulamispiste, muodostuu niin kutsuttuja fraktioita
Siis, Palmuöljyllä on LIUKUVA SULAMISPISTE.

Palmuöljyssä on kaksi pääosaa:
----------------

OLEIINI- palmuöljyn nestemäinen fraktio, jonka sulamispiste on 19 - 24 ° C. Lämpötilassa kaksikymmentä-kaksikymmentäviisi astetta, se näyttää ihovoiteella. Mutta jääkaapissa se kovenee. Oleiinia käytetään pääasiassa paistamiseen.Tämän öljyn avulla voit kokata kolme kertaa enemmän ruokaa kuin muut kasvirasvat, koska se ei pala. Muuten mielenkiintoinen tieto: paistamisen jälkeen paistinpannua ei tarvitse pestä. Jäähtymisen jälkeen palmuöljyn kerros irtoutuu yhtenäisenä kerroksena.

STEARIINI on kiinteä osa palmuöljyä, jonka sulamispiste on 47-54 ° C. Elintarviketeollisuudessa sillä on kova kysyntä. Sitä käytetään pääasiassa erilaisten margariinin ja voin korvikkeena pienissä välipaloissa ja makaronien valmistamisessa niitten paahtamiseen palmuöljyssä.

YLEISIN, klassinen palmuöljy sulaa 45,5 asteessa. Tätä öljyä käytetään eniten makeisten valmistuksessa. Asia on niin, että tämä öljy pysyy kovana huoneen lämmössä. Tämä mahdollistaa konditoriatuotteiden muotoilun. Ja erityisen tärkeää se on murotaikinan muotoilussa..

Tämä öljy on myös ihanteellinen laajemmankin tuotevalikoiman paistamiseen. Vihanneksesta aina lihaan asti. Se ei pala eikä kuohu paistinpannulla. Mutta ruoka täytyy syödä kuumaana. Kun ruoka alkaa jäähtyä, niin sen päälle muodostuu kuori.
Kun kehomme lämpötila on 36,6 niin tämä muovimainen tahmea massa liimautuu elimistömme ruoan sulatus kanavaan ja joka paikkaan, mihin vaan pääsee..!

Näin käänsin parhaan kykyni mukaan pienen pätkän tästä isosta tekstistä:

http://maxpark.com/community/4057/content/2988758
Пальмовое масло

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos sulamispistetietolähteesi esilletuonnista.
Mitään lääketieteellisesti todettua välitöntä haittaa ei kiinteänkään palmuöljyn syönnistä ole. Ei se tuki suolia tms. Koska se sisältää runsaasti kovaa steariinia, voi pitkäaikaisvaikutuksia ollakin, mutta tuo sulamispisteen käyttö pelotteluun on edelleenkin tietämättömyyteen perustuvaa.

Että Venäjällä käytetään palmuöljyä juustoissa on tietenkin huijausta, mutta tuskinpa kovin suuri terveysriski kuitenkaan. Perustelen tätä sillä, että Suomessa sentään terveysviranomaiset ovat jokseenkin lahjomattomia, eikä palmuöljyä ole kielletty, kuten tulisi tehdä, jos se olisi välitön suolentukkeutumisen vaara tms.

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintar...

Aiemmin margariineissa oli osittain kovetettuja kasvirasvoja, joita pidän ehdottomasti steariinia vaarallisempina.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva
Näitä taitaa olla edelleenkin kekseissä yms. valmisteissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #26

Risto Jääskeläinen kirjoittaa:[..Että Venäjällä käytetään palmuöljyä juustoissa on tietenkin huijausta.."],

- ZDRAVKOM.ru kirjoitti 9.09.2015 :

"...Yli 70 prosenttia voista ja juustosta Venäjällä on väärennettyä"

http://zdravkom.ru/how_not_right/komu-maslo-s-plaz...

teksti: Alevtina Ivanova.

Kirjoituksen mukaan elintarvikkeiden tuontirajoitukset aiheuttivat negatiivisesti juuston ja voin laatuun Venäjällä. Jos aikaisemmin väärennettyjen tuotteiden osuus markkinoilla oli korkeintaan 30-40-50%, nyt se on ylittänyt 70%. Joissakin "voin" ja "juuston" merkinnöissä ei lainkaan ollut maitoa. "Zdravkom" / (Здравком) julkaisee luettelon tuotteista, joita ei kannata ostaa...

Kuluttajayhdistys "Roskontrol"/(Росконтроль) julkaisi 46 voi- ja juusto merkin laatutarkastuksen tulokset...

Yksinkertaisesti sanottuna 75 prosenttia juustoista ja 58 prosenttia voista on väärennettyjä, mikä rikkoo lakia joka koskee "Maidon ja maitotuotteiden teknisiä määräyksiä"!

Juustossa vain viisi tuotetta olivat maidosta valmistettua!

http://zdravkom.ru/ckfinder/userfiles/images/rosko...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #26

@ Risto Jääskeläinen 2.10.2018 08:50

Lisää juustosta!

Miten testata kotioloissa onko juustossa palmuöljyä?

Videossa näytetään miten voi testata juustoa saadakseen tietää onko siihen lisätty palmuöljyä.

Jos juustoa voi muovailla kuin vahaa ja siitä tulee pallo,niin se todistaa, että siinä on palmuöljyä.

https://www.youtube.com/watch?v=TXAKXlm-8IU

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Blogissa mainittu, että palmuöljyn keskimääräinen kulutus Suomessa on 58 kiloa henkeä kohden.
On tosi paljon! Mistä sitä saamme?

Wikipedia tietää kertoa:

[Suomessa myytävät valmisruoat, levitteet, paistettavat pakasteet ja pikkuleivät sisältävät lähes kaikki palmuöljyä. Elintarviketeollisuus tuo jatkojalosteita Ruotsista, Alankomaista, Indonesiasta, Malesiasta, Tanskasta ja Saksasta. Vuonna 2005! elintarviketeollisuuden tuontiin sisältyi:

Raakapalmuöljyä 211 333 kg (83 % Ruotsista)
Juoksevaa palmuöljyä 8 milj. kg (Ruotsi 29 % ja Malesia 29 %)
Jähmeää palmuöljyä 5,8 milj. kg (Indonesia 58 %, Ruotsi ja Malesia)
Kiinteää erotusjätetuotetta 6 milj. kg Malesiasta ja Ruotsista.
Seosten tuonti vuonna 2005 oli 31 milj. kg.],

- kyllä näistä miljoonista kiloista saattaa kerääntyä jokaiselle meille ehkä enemmänkin kuin 58 kg henkeä kohden vuodessa! Vai mitä tuumitte?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuosthan tulee n. 10 kg/ henkilö/ vuosi, jos "seokset" lasketaan kokonaan palmuöljyksi.

Ei täysin uskomaton lukema.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Laskelmissa minä uskoin Karjalainen-lehteä! Olkoon niin tai näin! Hyvä on kuitenkin, että kuluttajina me olemme tietoisia palmuöljyn olemassa olosta ruokatarvikkeissa ja voimme olla varovaisia niitten suhteen!

Suomessa asiat tuntuu olevan hyvässä mallissa!
Erityisesti Fazerilla ja S-ryhmä ketjulla!

Wikipedian mukaan Ympäristöjärjestö WWF:n vuonna 2016 tekemässä vastuullisuusvertailussa suomalaiset elintarvikeyritykset FAZER ja S-ryhmä saivat täydet 9 pistettä ja RAISIO ja KESKO kuusi pistettä. Suomalaisyritykset olivat kasvattaneet vastuullisen öljyn osuutta kolmen vuoden takaisesta.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Hyvä tietää juuri tuo että mikä sulaa vain 40 asteessa. Ei siis sula ihmiskehossa,ja joista voi aiheutua sairauksia

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ei perunakaan sula edes 100 asteessa (muutenhan perunat liukenesivat keitinveteen). En silti ole vielä nähnyt kenenkään väittävän, että perunat tämän takia varastoituisivat ihmiskehoon.

Kannattaa päivittää tietonsa rasvoista. Viimeisen puolen vuosisadan ajan lietsottu rasvakammo on sokeriteollisuuden (ja laajemmin hiilihydraattiteollisuuden) lobbauksen tulosta, eikä sille ole ravintotieteellistä perustetta.

Vaarallisia rasvoja ovat transrasvat sekä inteniivisten teollisten prosessien avulla valmistettavat kasvisrasvat kuten rypsi-, maissi- ja soijaöljy.

Terveellisiä ovat luonnolliset rasvat, niin tyydyttyneet kuin tyydyttymättömät, esimerkiksi pähkinät, mantelit, siemenet, oliiviöljy, voi, kerma, läski, kookosöljy ja myös palmuöljy.

Tässä yksi artikkeli erityisesti palmuöljystä:

https://articles.mercola.com/herbal-oils/palm-oil....

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Perunassa on tärkkelystä joka varastoituu elimistöön sokerina,eli sama vaikutus kuin hiilihydraateilla,ja kun elimistö pystyy vain vähän varastoimaan sokeria niin suuri osa muuttuu rasvaksi ja sitä kautta lihottaa ja turvottaa..

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Asialla ei ole mitään tekemistä sulamispisteen kanssa.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala Vastaus kommenttiin #9

Olin tietoinen että ei ole mitään tekemistä sulamispisteen kanssa. Yleensä tämmöset ravintoasiat ovat siinä mielessä hankalia kun "ns asiantuntijatkin ovat niissä erimielisiä

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Erkki Latvala kirjoittaa: [Olin tietoinen että ei ole mitään tekemistä sulamispisteen kanssa],

- väärä tieto! Suosittelen vastaustani kommenttiin #8

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261836-palm...

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala Vastaus kommenttiin #18

Nyt meni vaikeaksi.Kun otin Kejon kommenttiin kantaa menin siinä eri asiaan.Siinä mielessä ei kommentillani ollut mitään tekemistä sulamispisteen kanssa,vaikka siihen uskonkin

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #25

Minä ymmärsin, että asia koski sulamispisteettä! No, sattuuhan niitä väärinymmärryksiä!

Kiitos kun tulit keskustelemaan asiasta! Mukavaa alkanutta päivää!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

@ Janne Kejo 1.10.2018 10:39

Kyseessä on iso bisnes! Ne jotka tässä palmuöljy bisneksessä hyötyvät eniten, myös voimakkaimmin puolustavat palmuöljyn käyttöä ruokateollisuudessa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

@ Erkki Latvala 1.10.2018 10:27

Katso vastaus kommenttiin #8

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261836-palm...

Siinä enemmän tietoa palmuöljyn sulamispisteistaä!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjällä palmuöljyn "ongelma" johtuu siitä, ettei kunnollisia juustoja ym enää ollut tarjolla sen jälkeen kun maa julisti viralliset vastapakotteet. Vaikka Valkovenäjän kautta uitettiin paljon kunnollistakin juustoa, niin venäläiset elintarvikeyritykset ryhtyivät tekemään tekojuustoa, etenkin palmuöljyn avulla. Violan mainitsema ongelma esiintyy siis Venäjällä, juuri nyt hyvin suuressa mittakaavassa, eikä niinkään meillä. Meillä voi on edelleen voita ja juustot ovat edelleen juustoja. T.agronomi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

ilmari schepel : [Meillä voi on edelleen voita ja juustot ovat edelleen juustoja. T.agronomi.],

- Niin se on! Ja agronomi sen tietää hyvin! Venäläiset ostavatkin Suomesta paljon juustoa ja voita! T.blogisti, joka jo alkaa epäillä, että Suomessakin käytetään vaarallista palmuöljyä jo liikaa jokapäiväisissä ruokatarvikkeissa! Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tässä Fb-sivulleni saatu kommentti:

Sirkka Mattila: Joka paikassa (palmuöljy) nykyään. :(

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se tuntuu olevan!

Palmuöljyn ympärillä pyörii iso raha! Halvalla ostetaan ja kalliilla myydään!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tässä Fb-sivulleni saatu kommentti:

Eila Kivikankare kirjoittaa: Olen jo pitkään lukenut tuoteselosteet tarkkaan mm E-koodilliset tuotteet pyrin hylkäämään, siinä samalla olen huomannut tuon palmuöljyn lisääntyneen käytön! Surullista. Onneksi ne mistä sen huomaa voi jättää kauppaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se taitaa olla, ettei tavallinen kuluttaja pysty mitään tekemään asialle ja eikä kukaan muukaan pysäyttämään tätä kehitystä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tässä Fb-sivulleni saatu kommentti:

Sampsa Mäkelä kirjoittaa: "Tuossa karkkihyllyssä lukee että palmuöljytön. Sokeri on myös ihmiselle haitallista suurina määrinä ja karkeista sitä saa helposti liikaa.

Palmuöljyä muuten joillakin huuhaa-sivustoilla mainostetaan terveystuotteena."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sokerit ovat hiilihydraatteja.Hiilihydraatti on yksi kolmesta perusravintoaineesta. Kohtuus kaikessa!

Palmuöljyä voi mainostaa, jos unohtaa kaikki muut haitat, koska raaka (punainen) palmuöljy sisältää E-vitamiinia niin paljon, että se ylittää auringonkukkaöljyn E-vitamiinilla!
Siinä on myös karoteeneja. Karoteenit ovat A-vitamiinin esiasteita.

Käyttäjän MarkkuTuoriniemi kuva
Markku Tuoriniemi

Oikein valmistettuna palmuöljyn terveyshyödyt ovat ylivoimaisia. Vanhentuneilla valmistustavoilla ja huonolla korjuulla palmuöljyyn syntyy suuria määriä epäterveellisiä yhdisteitä. Ne ovat kuitenkin suhteellisen helposti vältettävissä. Esimerkiksi Suomessa myynnissä olevassa punaisessa palmuöljyssä pitoisuudet ovat alhaisempia kuin yleisesti muissa öljyissä. Vain oliiviöljyssä on pienempiä pitoisuuksia.
Myöskin ympäristön kannalta palmuöljyn tuottaminen on hyvä vaihtoehto. Huomattavasti parempi, kuin peltoviljelyllä tuotetut kasviöljyt.
Palmuöljy sisältää hyvin runsaasti E-vitamiinia, josta 70 % on tokotrienoleja. Näitä on tutkittu viimeisinä vuosina ja niistä on saatu lupaavia tuloksia. https://tocotrienol.org/en/
Punainen palmuöljy on paras karoteenien lähde. Se on merkittävä A-vitamiinin lähde. https://www.carotene.org/
Palmuöljyn vallitsevia rasvoja ovat palmitiinihappo, jota on runsaasti esimerkiksi äidinmaidossa ja öljyhappo, joka on vallitseva rasva oliiviöljyssä.
Dr. valitsi vuonna 2013 punaisen palmuöljyn ensimmäiseksi vuoden ihmeeksi. Hänen tapansa esitellä asioita ei aina synnytä kovin syvää luottamusta, mutta tässä esityksessä alkuosan väittämät pitävät oman arvioni mukaan hyvin paikkansa. Tämä video hävisi aika nopeasti Youtubesta ja jäljellä on vain tämö portugalin kielellä tekstitetty versio. Jostain kumman syystä Dr. Oz vaikeni paunaisesta palmuöljystä tämän jälkeen täysin. https://www.youtube.com/watch?v=KW8mV_mEBCY
Oikein käytettynä palmuöljy voisi korvata täysin keinotekoisesti kovetetut rasvat elintarviketeollisuudessa. Ohuet kasviöljyt eivät sovellu elintarvikkeisiin sellaisenaan, vaan ne pitää keinotekoisesti kovettaa. Aiemmin tämä tehtiin lisäämällä monityydyttymättömien öljyjen kaksoissidoksiin vetyä. Tätä kutsutaan osittain kovettamiseksi. Eli prosessi pitää keskeyttää, ennen kuin rasva kokonaan kovettuu. Tämä menetelmä tuottaa runsaasti transrasvoja ja siitä on nykyään osittain luovuttu. Oikea ratkaisu olisi ollut siirtyä käyttämään aitoja tyydyttyneitä rasvoja, jotka kovettuvat ominaisuuksiansa ansiosta. Tämä on kuitenkin suurteollisuudelle epäedullista, koska siitä kenenkään on mahdotonta rakentaa monopolia, sen suhteellisten yksinkertaisten menetelmien takia.
Tämä aiempi menetelmä korvattiin katalyyttisellä kovettamisella, jota kutsutaan vaihtoesteröinniksi. Siinä yhtenä komponenttina käytetään palmuöljyä, mutta ei itsensä takia, vaan kovettamaan ohuet rasvat. Näin valmistettuja uusrasvoja on tutkittu erittäin vähän ja kuitenkin sen käyttö tällä hetkellä on hyvin laajaa. Menetelmä on niin monimutkainen, että vain isoimmat kemian teollisuuden tuottajat kykenevät tuottamaan tätä rasvaa. Mielestäni tämä on perussyy tyydyttyneen rasvan ja palmuöljyn demonisoinnille. Ihmiset karttavat kaikkea tyydyttynyttä rasvaa ja etenkin palmuöljyä. He hylkäävät nämä terveelliset rasvat ja vaihtavat ne sen enempää miettimättä suurteollisuuden valmistamaan keinotekoisesti kovetettuun rasvaan, jonka terveysvaikutuksia kukaan ei tutki. Jotkut lyhyet tutkimukset antavat viitteitä siihen, että vaihtoesteröidyt rasvat häiritsevät ihmisten rasva-aineenvaihduntaa jopa pahemmin kuin transrasvat.
Tässä vielä hauska video, joka taustoittaa rasvojen historiaa. https://www.youtube.com/watch?v=Pue5qVW5k8A#t

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markku Tuoriniemi, kiitos erinomaisesta kommentista!

Teillä asiantuntijana on paljon tietoa ja meille jää nyt mietittäväksi..!
Poistin tarpeettoman kopion!

Tervetuloa keskustelemaan muistakin aiheista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin lukijoille ja suosittelijoille kuin myös Fb-sivulla tykkääjille ja linkin jakajille!

Annetaan ajatuksen lentää..!

https://www.youtube.com/watch?v=PMpizqgl6Z4
ПОЛЕТ ДУШИ ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset