Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Johannes Virolainen Ja Karjalan Palautus

  • Johannes Virolainen Ja Karjalan Palautus
  • Johannes Virolainen Ja Karjalan Palautus
  • Johannes Virolainen Ja Karjalan Palautus
  • Johannes Virolainen Ja Karjalan Palautus

"Johannes Virolainen ryhtyi Karjalan palauttajaksi" kirjoittaa toimittaja Lasse Koskinen Karjalan Kuvalehdessä

Johannes Virolainen – Karjalaisuuden Kulttihahmo.

Artikkelin mukaan Johannes Virolainen uskoi, että Venäjä saattaisi nostaa Karjalan kysymyksen poliittiselle käsittelylistalle. Hän muistutti, että kahdelle presidentille, Paasikivelle ja Kekkoselle, Karjalan palautus oli tärkeimpiä asioita... mutta kummankin presidentin mielipiteet vaihtelivat asiassa.

Virolainen ja Karjalan liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen keskustelivat Karjalasta myös pääministeri Esko Ahon ja ulkoministeri Paavo Väyrysen kanssa.

Nämä yhteydet eivät johtaneet Suomen aloitteellisuuteen palautusasiassa!!!

Virolaisen Kannanotto Oli Vain Toivomus

Virolaisen kannanotoissa Karjalan palautus oli kuitenkin vain toivomuksena. Vaatimuksia palautusneuvotteluista hän ei koskaan esittänyt. Virolainen ei kansanedustajana, eikä ministerinä, ottanut Karjalan palautusta esille.

Kekkonen

Kekkosen ensimmäiseen presidentinvaalikampanjaan vuoden 1956 vaalien alla kuului vihjailu, että Kekkonen kykenisi Karjalan palauttamaan. Sitä hän epäilemättä tavoittelikin, koska se olisi ollut hänen uransa todellinen huippukohta.

Kun Kekkonen ei siinä onnistunut, niin sen arvelleen nostaneen hänen närkästystään Johannes Virolaista kohtaan 1970-luvulla, koska Virolaista pidettiin karjalaisten ”omana” edusmiehenä ja karjalaisuuden kulttihahmona.

Muutkin Yrittivät – Paavo Väyrynen

Jossakin välissä ulkoministerinä ollut Paavo Väyrynen lausui ajatuksen, jossa tämä totesi Suomen aikovan esittää Karjalan alueen takaisin vuokrausta.

Karjalan Liitto

Karjalan Liitto otti Karjalan asiassa yhteyttä presidentti Mauno Koivistoon. Virolainen osallistui keskusteluihin Karjalan Liiton kunniapuheenjohtajana.

Karjalan Liitto oli yhteydessä myös Venäjän silloiseen Helsingin suurlähettilääseen Juri Derjabiniin. Virolaisen kerrotaan muistuttaneen lähettilästä siitä, että Karjala ryöstettiin Suomelta.

ETYK-Huippukokous Helsinki 1992

Karjalan Liitto aikoi luovuttaa Karjalaa koskevan muistion Venäjän presidentti Boris Jeltsinille ja Yhdysvaltojen presidentille Georg W. Bushille, kun nämä saapuivat Helsinkiin ETYK-huippukokoukseen heinäkuussa 1992.

Virolainen kävi myös kokouksen edellä kertomassa eri maiden lähetystöissä Karjalan kysymyksestä. Suomen menetykset eivät kuitenkaan kiinnostaneet muita maita.

Derjabin ilmoitti, että presidentti Jeltsinin ja Koiviston tapaamisessa ei oteta Karjalan palauttamista esiin. Ilmeisesti asiasta oli sovittu Koiviston kanssa ajoissa etukäteen kirjoittaa toimittaja Lasse Koskinen.

Karjalan Liitto järjesti myös palautustoiveita koskevan kansainvälisen lehdistötilaisuuden ETYK-seurantakokouksen aikana, mutta asia ei kiinnostanut kansainvälisiä toimittajia.

Nämä Suomen alueelliset menetykset eivät kiinnostaneet "muita maita" eikä myös kansainvälisiä toimittajia. Ei se ole ihme, koska itse suomalaiset ja karjalaiset olivat ja ovat edelleen vaisuja Karjalan kysymyksessä

Suomalaiset Vaisuja Karjalan Kysymyksessä

Virolainen käytti alkuvuodesta 1993 puheenvuoron, jossa totesi suomalaisten olevan varsin vaisuja Karjalan kysymyksessä. Virolaisen mukaan suomalaiset ja karjalaiset olivat pysytelleet hiljaa palautusasiassa, vaikka minkäänlaista uhkaa asian esille ottaminen ei muodostanut.

Hieman aiemmin alivaltiosihteeri Heikki Talvitie sanoi televisiolähetyksessä, ettei Suomen tulisi ottaa Karjalaa takaisin, vaikka Venäjä sitä tarjoaisi.

Suomen Eduskunta

Johannes Virolainen ehdotti maaliskuussa 1995, että eduskuntaan perustetaan Karjala-ryhmä, joka toimisi aloitteellisesti palautusneuvottelujen osalta. Karjalan Liitto valmisti oman Karjala-raporttinsa ja toimitti tietoa presidentti Martti Ahtisaarelle ja ulkomaille.

Jeltsin

Toimittaja Lasse Koskisen mukaan Jeltsin toukokuussa 1994 vihjasi julkisesti Ahtisaarelle, että Stalinin vääryydet olisi oikaistavissa. Ahtisaari ei reagoinut tähän ja niin Jeltsin vaikeni toisella kaudellaan.

Zhirinovski

Poliitikko Zhirinovski ollut asialla ja todennut jossakin välissä, että hänen puolestaan Karjala voidaan antaa takaisin Suomelle.

Virolaisen aktiivisuus asiassa jatkui siinäkin. Hän oli valmis tapaamaan hämmentäjäpoliitikkona pidetyn Venäjän Vladimir Zhirinovskin. Myöhemmin Zhirinovski pyörsi tämän ajatuksensa, mutta se oli hänen osaltaan normaalia muissakin asioissa.

Tarton Rauhansopimus

Tarton rauha täyttää 100 vuotta vuonna 2020. Samanaikaisesti tämän rauhan rajojen palautus elää suvantovaihetta. Aiheesta ei näe juurikaan tiedotusvälineissä kuin joissakin irrallisissa lauseissa.

Kansanedustajat ja ministerit vaikenevat asiasta ja pyrkivät nopeasti aiheesta eroon kuittauslauseella, jos joku kansalaisista ottaa asian esille poliittisen päättäjän läsnä ollessa.

Valtioneuvosto ei tiettävästi suunnittele minkäänlaisia julkisia muistamisia Tarton rauhan juhlavuoden kunniaksi, vaikka tuo rajasopimus vahvisti itsenäisen Suomen tasavallan itärajan.

Palautuuko Karjala Vaiko Ei

Niin vaan se on, ettei mikään taho Suomessa uskalla nostaa pöydälle keskustelua Venäjän kanssa Karjalan palauttamisesta Suomelle, vaikka aktiivisesti asiaa aikoinaan ajanut Johannes Virolainenkin oli sanonut, vaikka minkäänlaista uhkaa asian esille ottaminen ei muodostanut. Mutta kummallista, niin kuin on todettu Karjala-Kuvalehden kirjoituksessakin, että Virolainen ei kansanedustajana, eikä ministerinä, ottanut Karjalan palautusta esille.

Jos on niin kova hinku saada Karjala takaisin, niin olisiko nyt jo aika kypsynyt siihen ja Tarton rauhan sopimuksen 100-vuoden kunniaksi palauttaa Suomen ja Venäjä väliset raja-viivat rauhanomaisesti entiseen paikkaan!?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"olisiko nyt jo aika kypsynyt siihen ja Tarton rauhan sopimuksen 100-vuoden kunniaksi palauttaa Suomen ja Venäjä väliset raja-viivat rauhanomaisesti entiseen paikkaan!?"

Hyvä kysymys, ja vastaus siihen on ilman muuta myönteinen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Juha Kuikka!

Tämä on toinen ääni, blogistin äänen lisäksi, asian ratkaisemisesta rauhanomaisesti pyöreän pöydän ääressä!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ilman muuta pitäisi raja palauttaa siihen paikkaan, jossa se oli ennen itänaapurin valloitushaluista aggressiota. Se on ihmisoikeus- ja oikeudenmukaisuuskysymys. eikä varsinaisesti mikään "hinku"-kysymys. Tartossa 1920 määriteltiin ja tunnustettiin itsenäisen Suomen rajat.

Valitettavasti suomettumisen kalvava tauti on jättänyt pahat jäljet valtakunnan hallintoon ja osin kansaankin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Suuri ja mahtava Neuvostoliitto sopi nämä Tarton rauhan rajat.
Johannes Virolainen oli absolutisti alkoholin suhteen mutta hänellä oli varattuna konjakkipullo josta lupasi ottaa paukut kun Karjala ja muut pakkoluovutetut alueet palautuu takaisin.
Meidän on syytä juhlia jokatapauksessa Tarton rauhansopimusta 2020 oikein juhlavasti muistutuksena nyky Venäjän johdolle että Johannes Virolaisen pyyntö on edelleen yhteinen asiamme.

Nimimerkillä: Evakon poika.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Tarkemmin Neuvosto-Venäjä oli Tarton rauhan toinen osapuoli. NL syntyi vasta vuonna 1922. Itänaapuri ei sitten Neuvostoliitto-nimisenä näitä Tarton rauhan rajoja kunnioittanut, vaan maiden välistä hyökkäämättömyyssopimusta rikkoen aloitti sitten 1939 valloitussodan Suomeen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen
Risto Koivula

YK:n Yleiskous päätti ne rajat Turvallisuusneuvoston esityksestä vahvistaessaan Pariisin rauhansopimuksen.

Vain YK voi niitä lopultakin myös muuttaa.

Se ei tee sitä muutoin kuin Venäjän ja Suomen yhteisestä esityksestä, jollaista tuskin on luvassa...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Karja-kysymyksen ratkaisu molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla rauhanomaisesti olisi todella merkittävä askel Suomen ja Venäjän syvään ystävyyteen.
Anteeksiantamus ja vääryyksien poistaminen olisi ainoa tie siihen. Palkkä aioiden unohtaminen ei korjaa tapahtuneita vääryyksiä.
Olisin itsekin kiinnostunut tekemään jotain Suojärven Huttulan kylässä sijaitsevan vanhempieni entisen kotitalon suhteen.
Kun kävin siellä joitakin vuosia sitten jäljellä oli vain muutama metri kivijalkaa peltoaukean reunalla ja taustalla kaunis kirkasvetinen järvi.
Innokas kalamies edesmennyt isäni muisteli kaiholla joka ikinen päivä Karjalaa ja sen kalevesiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Neuvotteluihin on vaikea lähteä, koska mikään merkittävä puolue tai poliittinen taho Suomessa ei aja Karjalan palautusta vaan se on jäänyt kansalaiskeskusteluksi.

Suomen virallinen kanta.

1998
Presidentti Martti Ahtisaari sanoi vuonna 1998: ”Suomen virallinen kanta on, että Suomella ei ole aluevaatimuksia Venäjälle. Jos Venäjä haluaa keskustella luovutettujen alueiden palauttamisesta, Suomi on siihen valmis.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja vastasi eduskunnassa Risto Kuisman kirjalliseen kysymykseen 22. joulukuuta 2004 samalla tavoin.

2003
Suomen virallinen kanta on, että rajoja voidaan muuttaa rauhanomaisesti eivätkä Pariisin rauha tai EU-sopimukset sitä estä, mutta tarvetta siihen ei ole. Tämän sanoi ulkoministeriön edustaja? Yleisradion Suomi puhuu -ohjelmassa 2003.

2004
Pääministeri Matti Vanhanen taas totesi YLEn pääministerin haastattelutunnilla 21.11. 2004, että ei ”aio olla pääministerinä tätä rauhaa vahingoittamassa”

2000
Tarja Halonen sentään totesi Putinille "että kaikesta on voitava avoimesti keskustella" kun Putin sanoi suomalaisten lehtimiesten haastattelussa, että keskustelu rajamuutoksista vaikeuttaa maiden välisiä suhteita.

Vuonna 2001 Suomen vierailullaan Putin otti sovittelevamman linjan, ja sanoi että rajanmuutokset eivät ole paras ratkaisu, ja ehdotti Karjala-kysymykseen ratkaisuksi integraatiota ja yhteistyötä.

Lähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjala-kysymys

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ehdotti Karjala-kysymykseen ratkaisuksi integraatiota ja yhteistyötä."

Juu, niinhän Hrutshevkin ehdotti Kekkoselle, että "Vot, otetaan koko raja pois", kun Kekkonen halusi puhua Karjalan palauttamisesta, (Kekkonen tosin totesi, ettei ehkä olisi tarpeeksi pätevä niin suuren valtakunnan päämieheksi ja keskustelu päättyi siihen.)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

No, ehkä Kekkonen oli oikeassa, mutta pärjäsihän meillä siellä Neuvostoliitossa aika kauankin Brezhnev, joten turhaan Kekkonen ei suostunut!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäläiset pelottelevat meitä suomalaisia niin kovasti että olemme kaikesta ihan hissukseen. Kenraaleista lapsiasiamiehiin asti kaikki venäläiset kävijät pelottelevat sotilaallisella iskulla ja Natosta puhuttaessa jopa atomipommeilla.

Jos Venäjälle joskus tulee rauhaa rakastava hallinto, silloin se palauttaa Karjalan ja saa täten maidemme välille ystävälliset suhteet ja pysyvän rauhan.

Sitä ennen Venäjä on potentiaalinen vihollinen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Valtioiden väliset rajat siirtyvät historian aikana useita kertoja. Miksi jonain yhtenä ajankohtana vallinneet rajat olisivat "oikeampia" kuin jonain toisena ajankohtana vallinneet rajat?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Siksi, koska toiset rajat ovat suurvallan sodalla aikaansaamia ryöstörajoja (Moskovan rauhan raja, Pariisin rauhansopimus) ja toiset taas ovat tasavertaisesti neuvotellen ilman sotia saavutettuja uuden itsenäisen valtion määriteltyjä rajoja (Tarton rauhan raja). Luulisi Kejonkin käsittävän näiden rajamäärittelyjen ratkaisevat erot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa Janne. Nykyiset rajat eivät todellakaan ole ne oikeat tai lopulliset. Hienoa, että olet astunut Karjalan palauttajien kunniakkaaseen rivistöön!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Janne Kejo, olet siis sitä mieltä että että neuvostoarmeijalla oli oikeus ryöstää kotini, tappaa sukulaisiani ja ajaa minutkin evakkoon?

Hallinnolliset rajat ovat siirtyneet Karjalassa monta kertaa historian aikana, mutta vasta Neuvosto-Venäjä ajoi meidät pois ja asutti ryöstämänsä alueen. Nykyinenkin Venäjä pyrkii sodalla saamaan lisää maata. Putin haluaa sotaa jotta pysyisi vallassa, kansalle pitää saada voittoja.

Miksi minun pitäisi hyväksyä Venäjän rikollinen toiminta vaikka sinä kannatat sitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös Ruotsin valloitusten seurauksena toteutettiin väestösiirtoja ja uudelleen asuttamista. Olet itse Salmin evakko ja salmilaiset eivät koskaan ole joutuneet väestösiirtojen kohteeksi ennen viime sotia, se on kyllä totta. Mutta siitä ei tarvitse mennä kuin hiukan matkaa lännemmäksi, Harluun tai Sortavalaan, niin saavutaan alueelle, joka 1600-luvulla asutettiin luterilaisilla suomalaisilla väen väkisin, jolloin karjalaiset joutuivat pakenemaan Tveriin tai Novgorodiin. Ja tuo väestösiirto oli sen ajan mittakaavassa hyvin massiivinen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoittaa: [..1600-luvulla asutettiin luterilaisilla suomalaisilla väen väkisin, jolloin karjalaiset joutuivat pakenemaan Tveriin tai Novgorodiin. Ja tuo väestösiirto oli sen ajan mittakaavassa hyvin massiivinen],

- niin se on ollut! Tuon suomalaisten väestön ryhmän jälkeläisiä, eli inkeriläisiä, siirreltiin niin monen kerran viimeisen sadan vuoden aikana paikasta toiseen kunnes se tuhottiin kokonaan!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin lukijoille, suosittelijoille ja linkin jakajille!

Tässä olisi aiheeseen liittyvä mielenkiintoinen kuva:

Mistä keskustelevat Niinistö ja Putin?

http://i.imgur.com/88wKPlX.png

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ylempänä linkitetty kuva on Veikko Savolaisen tekemä ja tässä linkki hänen blogiinsa.

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259875-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos informatiivisesta ja näkökulmallisesti antoisasta blogista, Viola!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On Violassa suomalaisuutta. Tähän asti olen luullut että kaikki Venäjältä tänne tulleet ovat kiihkeitä putinisteja ja vihaavat Suomea.:)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala!

Tämäpä yllätys! Kiitos paljon! Kommenttisi lämmittää sydäntäni ja varmasti näen nyt kauniita unia! Samaa toivon sinullekin!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

@ Veikko Savolainen 23.8.2018 22:07

Kiitos itsellesi! Sinun blogistasi saan aina paljon uutta mielenkiintoista- tai vanhaa unohtunutta tietoa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset