Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle

 • Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle
 • Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle
 • Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle
 • Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle
 • Tuhoisa Gammayökkönen On Levinnyt Jo Pohjanmaalle

Gammayökkösen hyökkäyksestä Etelä-Karjalaan olen kirjoittanut 26.7.2018 Puheenvuoroon "Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa" 26.7.2018 UutisVuoksen kirjoituksen pohjalta.

Tämä ei ole tilanne vain Etelä-Karjalassa! Koko Suomessa on nyt hätätilanne tämän gammayökkösen yllätyshyökkäyksen suhteen!

   Viljelijäpuheiden perusteella gammayökkönen on tällä hetkellä (24.7.2028) levinnyt Etelä-Pohjanmaan korkeudelle, kertoo Pro Agrian kasvinsuojelun huippuosaaja Juha Sohlo "Maaseudun Tulevaisuus"-lehdessä

Lehtikirjoituksen mukaan "Gammayökkönen tuhoaa härkäpapua" moni härkäpapupelto on viime päivien aikana muuttunut pelkäksi varsiviidakoksi. Syyllinen on gammayökkösen toukka.

   Tuhot ovat pahimmillaan täydellisiä, DowDuPontin myyntiedustaja Aki Niemelä kertoo. Härkäpapupeltoja on syöty MUUTAMASSA PÄIVÄSSÄ täysin lehdettömiksi ja toukat ovat syöneet myös palkoja tyhjiksi.

Kuuma sää on kasvattanut tuholaispainetta erityisesti öljykasveilla. Gammayökkönen on iskenyt myös

 • rypsiin ja
 • rapsiin sekä
 • sokerijuurikkaaseen,
 • keväällä kylvettyyn kuminaan, sekä
 • mukula- ja
 • juureskasveihin.

Gammayökkönen on Euroopassa yleinen, mutta Suomessa melko epätavallinen tuholainen. Tänä vuonna gammayökköskanta on poikkeuksellisen voimakas kuuman sään vuoksi.

Tuholaisen Torjunnassa Ongelmia

Torjunnassa on ollut ongelmia, koska biologinen torjunta-aine pääsi jo loppumaan kaupoista, ja saatavilla on ollut vain yhtä kemiallista torjunta-ainetta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti, että gammayökkösten torjunnassa on lupa käyttää kahta muutakin valmistetta.

Näitten torjunta-aineiden suhteen minä en ole asiantuntija antamaan neuvoja, joten tietoja tarvitseville löytyy linkkien takaa ja Tukes'in sivulta. Mutta olen huolestunut asiasta ja nimenoman siitä miten voisi pysäyttää tämän Gammayökkösen yllätyshyökkäyksen!

Kiirettä pitää tuholaisen torjunnan kanssa, ettei pelloillemme jäisi vain syödyt rangat gammayökkösen jäljiltä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katsokaa Violan aikaisempi blogi gammayökkösen torjuntaan:

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258698-gamm...

Tukes: Gammayökkösen torjuntaan on vaihtoehtoja

Parhaillaan laajoja tuhoja aiheuttavan gammayökkösen torjuntaan on periaatteessa hyväksytty vain yksi valmiste, Turex 50 WP. Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes linjaa tiedotteessaan.

Gammayökkösen toukat ovat syöneet esimerkiksi isoja härkäpapuviljelyksiä aivan puhtaaksi lyhyessä ajassa.

Kasvinsuojeluainerekisteristä löytyy tällä hetkellä vain yksi valmiste, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena mainitaan gammayökkönen.

"Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksytyn valmisteen käyttöohjeissa", ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Tukesista sanoo tiedotteessa.

"Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi", hän jatkaa.

Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne, Kallio-Mannila toteaa.

Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan. Virastossa onkin vireillä poikkeuslupahakemukset gammayökkösten torjuntaan öljykasveilla, härkäpavulla sekä kuminalla viljelmän perustamisvuonna, jolloin ei korjata satoa.

Tukesista muistutetaan, että valmisteiden käytössä tulee ehdottomasti noudattaa käytön rajoituksia.

Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW sisältävät pyretroideja, jotka ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille. Niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/arti...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kirsi!
Kiitos blogin suosittelusta ja kommentista! Siinä on hyödyllistä tietoa sitä kiireesti tarvitseville. Toivon menestystä tuon tuholaisen torjumisessa! Tuo Gammayökkönen on tänä kesänä aika vaarallinen. Sen tuhon mittasuhteet saamme varmasti tietää jo syksyn menneessä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ammattikäyttöön ja kuluttajakäyttöön tarkoitetut kasvinsuojeluaineet voi hakea Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla ammattikäyttö tai kuluttajakäyttö

https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Täällä myös hyödyllistä tietoa:

Kasvinsuojeluseura ry

KASVINSUOJELUPÄIVÄ
Huittinen
17.1.2017
Kasvinsuojeluseura ry.
Toimittanut Heikki Jalli

https://kasvinsuojeluseura-fi-bin.directo.fi/@Bin/...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Löysin tuollaisen jo Espoossa makuuhuoneesta harmaan paidan päältä maastoutuneena. Pelästyin kun iso ja erikoisen voimakas otus lehahti puserolta. Ikkunat ollut auki sattuneesta helteestä. Kourassa potki ennenkokemattoman kovaa. Oli kuin sellainen harmaa, joita on puissa, mutta steroideilla ja tuolla kuviolla. Voiko tuollainen tuhota vaatteita tai asunnon juttuja ja miten se toimii jos niin? Eli onko sille vaihtoehtoravinto syödä koteja ja aiheuttaa muitakin tuhoja citielävänä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Gammayökkönen on vihreänkirjava toukka, jolle kelpaa evääksi melkein kaikki viljelykasvit.

En ole kuullut, että Gammayökköset perhosen olomuodossaan olisivat tehneet tuhoja, vaikka aika köriläitä kooltaan ovatkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset