Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa

 • Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa
 • Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa
 • Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa
 • Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa
 • Gammayökkönen Uhkaa Rypsisatoa

Uutisvuoksi kirjoittaa 26.7.2018 Anu Pakarinen:

Lehtikirjoituksen mukaan tilanne on yllättävä ja uusi. Kyseessä on afrikkalainen ja eteläeurooppalainen vaeltajaperhonen, jota perinteisesti tavataan Suomessakin Lappia myöten.

Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola on huolissaan. Syynä on gammayökkönen, joka on tehnyt yllätyshyökkäyksen Etelä-Karjalan pelloille. Runsaslukuisina gammayökkösen toukat aiheuttavat viljelyskasveille suurta tuhoa. Tällaista ei ole tapahtunut Suomessa 70 vuoteen, joten gammayökkösiin ei ole juuri kiinnitetty huomiota. Ennen kuin tänä kesänä.

   Gammayökkösiä löytyy melkein jokaisesta maakunnan öljykasvipellosta. Tilanne on erittäin vakava, Eino Heinola sanoo. Nyt näyttää siltä, että öljykasvien sadosta menetetään vähintään neljännes, pahimmassa tapauksessa puolet. Joillakin tiloilla tuho voi olla täydellistä. Koko Suomessa rapsi- ja rypsiviljelmiä on noin 60'000 hehtaarin verran. Viljapeltoja on miljoona hehtaaria.

Millaisiin Kasveihin Vielä Voi Tarttua Tuo Tuholainen?

Gammayökkösen aiheuttamia tuhoja on havaittu lisäksi

 • härkäpavussa,
 • herneessä,
 • kuminassa ja
 • perunassa.

Vaarassa ovat gammayökkösen suosimat

 • kaaliviljelmätkin.

Mahdollisesti viljasatokin, sillä perimätiedon perusteella gammayökköset voivat iskeä viljakasveihinkin. Vielä niitä ei ole kuitenkaan Etelä-Karjalan viljapelloilla havaittu, Eino Heinola kertoo.

Gammayökkösiä on poikkeuksellisen paljon koko Suomessa Pohjanmaata myöten. Syynä pidetään epätavallisen helteistä säätä.

Miten Ja Missä Vaiheessa Torjutaan?

Lehtikirjoituksen mukaan torjunta pitäisi suorittaa jo toukkavaiheessa.

Jos toukat pääsevät koteloitumaan, ongelma vain pahenee. Gammayökkösen kehitys toukasta aikuiseksi perhoseksi kestää noin kaksi viikkoa helteellä. Sitten tulevat uudet munat ja edelleen toukat.

Torjunta-aine Loppunut Kaupoista

Biologinen torjunta-aine pääsi jo loppumaan kaupoista, ja saatavilla on ollut vain yhtä kemiallista torjunta-ainetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti, että gammayökkösten torjunnassa on lupa käyttää kahta muutakin valmistetta. Vihdoinkin, Eino Heinola iloitsee.

Ehkä, ja toivotaan, että nämä torjunta aineet, joihin on saatu TUKES:lta lupa käyttää, auttavat pelastamaan ainakin suuremman osan kasvissatoa, ettei pelloille jäisi tuon tuholaisen syödyt kaikki kasvit rangaksi!

Ja loppupelissä iloitsemme voitosta, niin kuin Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola.

Ja niin! Toivottovasti ne ensisukupolven aikuiset toukat eivät päässeet vielä koteloitumaan ja munimaan kasveihin jo seuraavaa sukupolvea?

   Joten kiirettä pitää torjunnan kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tässä gammayökkönen piipahtamassa jalkapallokentällä, itsensä Ronaldon kasvoilla melko tarkasti kaksi vuotta sitten Pariisissa:

https://img.ilcdn.fi/FgvVVutwSkB5ui26kfnG6r2DE5g=/...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kävelin toissa päivänä illan suussa tuossa metsikössä ja miten lieneekään se gammayökkösen toukka (tunnistin sen kuvista nyt)tullut mukana koska aamulla huomasin sen petivaatteissa rauhallisesti mönkimässä. Se taisi olla tämän kesän toisen sukupolven yksilö..?

Wikipedia kertoo:
"Suomessa perhosia tavataan kahtena sukupolvena, joista vähälukuisempi ensimmäinen polvi on lennossa toukokuulta heinäkuulle ja toinen, yksilömäärältään selvästi suurempi heinäkuusta lokakuulle."

Ehkä tämä toinen sukupolvi on hyökännytkin kasveihin!?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Aiheesta myös täällä:

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Gammay%C3%B6kk...

"Valmisteet ja käyttömäärät:

Decis Mega 0,1–0,2 l/ha (saa käyttää vain kerran/kasvukausi)
Karate Zeon -tekniikka 70 ml/ha (max. 3 kertaa, max. 300 ml/ha/kasvukausi, toinen ruiskutus 7 vrk kuluttua ja kolmas aikaisintaan 14 vrk kulutta)
Danadim Progress 0,4–0,8 l/ha (ei saa käyttää pohjavesialueilla)
Perfekthion 0,5 l/ha (ei saa käyttää pohjavesialueilla)"

www.sucros.fi

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos linkeistä! Hyvää tietoa sitä tarvitseville!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso myös Tukesin suosittamat torjunta-aineet myöhemmistä kommenteista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet, joista löytyy ajan tasalla oleva rekisteri alla:

https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hyvä jakaa tietoa, koska niin kuin lehtikirjoituksessa sanotaan ”Kellään ei ole tästä kokemusta.”

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tukes: Gammayökkösen torjuntaan on vaihtoehtoja

Parhaillaan laajoja tuhoja aiheuttavan gammayökkösen torjuntaan on periaatteessa hyväksytty vain yksi valmiste, Turex 50 WP. Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes linjaa tiedotteessaan.

Gammayökkösen toukat ovat syöneet esimerkiksi isoja härkäpapuviljelyksiä aivan puhtaaksi lyhyessä ajassa.

Kasvinsuojeluainerekisteristä löytyy tällä hetkellä vain yksi valmiste, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena mainitaan gammayökkönen.

"Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksytyn valmisteen käyttöohjeissa", ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Tukesista sanoo tiedotteessa.

"Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi", hän jatkaa.

Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne, Kallio-Mannila toteaa.

Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan. Virastossa onkin vireillä poikkeuslupahakemukset gammayökkösten torjuntaan öljykasveilla, härkäpavulla sekä kuminalla viljelmän perustamisvuonna, jolloin ei korjata satoa.

Tukesista muistutetaan, että valmisteiden käytössä tulee ehdottomasti noudattaa käytön rajoituksia.

Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW sisältävät pyretroideja, jotka ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille. Niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/arti...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Noo olihan 2010 vuosi lämpöennätys +37.2 Joensuu Liperi ja satoa tuli silti, kyllä sitä satoa tulee tänäkin vuonna ja tuleehan sitä satoa kasvihuoneissakin, lämmöthän saa olla +25 paikkeilla niin satoa syntyy

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Uskotaan parempaan, että satoa syntyy, mutta kannattaisiko varautua pahempaankin?

Minä en ole käynyt tutkimassa peltoja ja eikä ole enää omia kasvimaita, mutta näet, että Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinolan mukaan — Gammayökkösiä löytyy melkein jokaisesta maakunnan öljykasvipellosta. Tilanne on erittäin vakava.
Esimerkiksi Ruokolahdella viiden hehtaarin rapsipellolla oli kaikki kasvit syöty rangaksi. Rahallinen menetys on useita tuhansia euroja.

Helteet toivat mukanaan uusia tuholaisia – Gammayökkönen on tuhonnut kokonaisia peltoja:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005768953.html

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Noo kemiallisia torjunta-aineita ei saisi käyttää ja sokeria pitäs ruuista vähentää ja säilöntä ja lisäaineita pois. Snellman on esim tehnyt grillimakkaran jossa ei mitään säilöntää ole eikä lisäaineita ja nyt on monia elintarvikkeita suojattu suojakaasulla ja se ei kait pitäs olla vaarallista eli siis sokeria pitää vähentää, lisättyä sokeria jne

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kemiallisia torjunta-aineita ei saisi käyttää, mutta ihmiskunta ei pärjää enää ilman niitä taistellessaan tuholaisia vastaan.

Nyt on annettu lupa ruiskuttaa pelloille vielä ennen kiellettyjä torjunta-aineita! Torjutaan yhtä tuholaista ja samalla aiheutetaan vahinkoa muille eliöille. Esimerkiksi muille perhoslajille, linnuille, nisäkkäille, hyönteisille jne. Niin se menee!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Viola, olet oikeassa: nokka irtoo, pyrstö tarttuu - sanoo vanha kansa, kun asioilla on puolensa.

Kun torjuu pellolta "pahiksia", niin sivussa menee aina niitä "hyviksiä". Nyt tulisi kiireesti kehittää luonnonmukaisia torjuntamenetelmiä ja kestävämpiä lajikkeita. Töitä siis riittää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Luonnonmukaiset torjuntamenetelmät!? Se olisi pelastus luonnolle, siinä säilyisi sen monimuotoisuus!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kirsi, kiitos linkistä! Kun olen niin ulkopuolinen tässä asiassa, niin meinasin kysyäkin, että onko sellaisia menetelmiä jo kehitetty..? :)

Kiitos kun tulit keskustelemaan ja mielestäni toit paljon tietoa niin sitä tarvitseville, kuin meille täysin ulkopuolisille asiassa. Antamasi linkin takana aiheeseen liittyvää paljon mielenkiintoista. Kuvan kopioin sieltä:

https://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/03/Rikkak...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä myös arvokas tietopaketti:

"Peltoluonnon ja viljelyn monimuotoisuus"

Jukka Salonen, Marjo Keskitalo
ja Marjo Segerstedt (toim.)

Tiivistelmä

"Monimuotoisuuden turvaaminen viljelyn keinoin oli yksi maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman, vuosina 2003–2006 toteutetun monimuotoisuuden tutkimusohjelma MOSSEn tavoitteista. Tähän raporttiin on koottu tuloksia ohjelman hankkeista, joissa selvitettiin peltoluonnon monimuotoisuutta ja sitä ylläpitävää viljelyä." - - (jatkuu alla)

http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/46538...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä Tukesilta viimeisintä tietoa luvallisista gammayökkösten torjunta-aineista (27.7.2018):

- -"Torstaina ja perjantaina Tukes myönsi poikkeuslupia torjunta-aineille hätätilanteen vuoksi. Gammayökkösiä voi torjua härkäpavulta, kuminalta, herneeltä ja öljykasveilta Turex 50 WP -valmisteella sekä kuminalta kylvövuonna Kestac 50 EC -valmisteella.

— Torstaina kävin noutamassa torjunta-aineet. Koska niitä ei voi laittaa helteellä, piti odottaa iltaan, ja sitten alkoikin sataa vettä. Aamulla oli kova kaste ja päivällä taas hellettä, joten seuraava hetki on illalla, Valkeinen kuvaili torjunnan hankaluutta perjantaina aamupäivällä.

Kasvit pitäisi ehtiä ruiskuttaa ennen toukkien koteloitumista, koska torjunta-aine ei tehoa koteloihin. Vaarana on, että uusi toukkasukupolvi ehtii syntyä ennen torjunnan onnistumista." - -

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/980a1af...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Viola, ehdotan, että laitat uuden gammayökköstä käsittelevän blogin heti kun tämä häviää näkyvistä. Asia on tärkeä.

Olisi myös hyvä saada kaikkien asiasta kiinnostuneiden tietoisuuteen Tukesin sallimat torjuntamenetelmät, jotta ei käytetä mitä tahansa aineita.

Muuten syömme ruoassamme myrkkyjä jatkossa.

Lisäpointti olisi myös se, että torjunta tehdään oikea-aikaisesti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kirsi, pyysin muuten Puheenvuoroa laittamaan karuselliin. Vein tämän blogin linkin.Ei näy.

Siellä Uuden Suomen uutisissa on aiheesta teksti. Kommentoin sitä. Yksi vastasi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254828-helle-toi-...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ammattikäyttöön ja kuluttajakäyttöön tarkoitetut kasvinsuojeluaineet voi hakea Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla ammattikäyttö tai kuluttajakäyttö

https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuo on tärkeä tietää ja linkki kohdallaan! Kiitos!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset