Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kunnostamisen Aalto Viipurissa ja Monrepo'ssa

 • Kunnostamisen Aalto Viipurissa ja Monrepo'ssa
 • Kunnostamisen Aalto Viipurissa ja Monrepo'ssa
 • Kunnostamisen Aalto Viipurissa ja Monrepo'ssa

En ole käynyt parin, ehkä kolmenkin vuoden aikana Viipurissa. En muista niiltä ajoilta, että olisi ollut paljon liikehdintää kaupungin korjaamisessa. Nyt luin Karjalan Kuvalehdestä, että Viipurissa on menossa kunnostamisen aalto.

Lehti kertoo, että Viipurissa on menossa yhtäaikainen kunnostus, niin Monrepos-puistossa kuin myös Viipurin kaupungin keskustassa!

Monrepos

Olen kirjoittanut Blogin Pelastakaa Monrepos!, jossa keskustelimme aiheesta.

Karjalan Kuvalehdestä on ilo lukea, että

 • Monrepos'in kartanon peruskorjaus on käynnistynyt ja ... valmistakin on jo näkyvissä. -- Kuvassa Monrepos'in puiston ajoreiteille on tuotu väliaikaisesti betonielementtejä. Lasse Koskisen kuvissa tilanne 22.05.2018. jne

 • Historiallista Viipuria kunnostetaan parhaillaan. Monrepos'in puiston kunnostus käynnistyi muutaman vuoden myöhässä ilmoitetusta, mutta nyt työt näyttävät etenevän vauhdikkaasti ympäri puistoa.

 • Puiston teille on tuotu jostakin suuria betonielementtejä rakennusaikaisiksi pinnoitteiksi, jotta raskaat koneet pääsevät liikkumaan alueella.

 • Jokainen puu kunnostusreittien varrella on suojattu lankkukehyksin, jotta ne eivät vahingoitu koneiden liikkuessa. Puisto on avoinna matkailijoille, mutta tutuilla reittien varsilla on nyt maa-aines- ja hiekkakasoja.

 • Osa uusista istutuksista on jo valmiina ja sisääntulokäytävää pinnoitetaan kivetyksin. Uusia puurivejä on tehty ja jopa kalliorinteellä useita työntekijöitä uudistaa rinteen kasvillisuutta luonnonmukaiseen kuntoon.

 • Monrepos'in kartanon päärakennuksessa kunnostustyöt ovat alkaneet ja rakennus on aidattu ja osin huputettu töiden ajaksi. Neptunuksen temppelin paviljonkirakennus on viimeistelyä vaille valmis.

 • Sylmian lähde on myös ympäröity kulissiaidalla ja sen kunnostaminen on käynnistymässä. Hautasaaren rakennelmille ei ole vielä tehty mitään, mutta ilmeisesti ne odottavat vuoroaan...

Karjalan kunnailla
Karjalan kielellä esitettynä

Viipurin Keskusta

Viipurin kaupungin keskustassa on myös harvinaisen laaja kunnostaminen menossa.

 • Linnan torni ja vanhan tuomiokirkon torni ovat edelleen täysin huputettuina ja korjaaminen menossa.

 • Raatitorni näyttää olevan pikkuhiljaa valmistumassa.

 • Useita historiallisia kerrostaloja on rakennustelineiden ja suojaverkkojen verhoamina. Paljon on vielä kuitenkin tekemistä, koska esimerkiksi Linnankadun surkeassa kunnossa oleville rakennuksille ei ole tehty mitään.

Mikä Ollut Pontimena Kunnostustyölle?

Viipurissa menossa oleva kunnostusaalto on kuitenkin poikkeuksellinen. Mistä Monrepos'in ja historiallisen kaupungin keskustan yhtä aikainen kunnostusinto on saanut pontimensa, on arvoitus.

Joka tapauksessa peruskorjaus on tullut monen rakennuksen osalta viime tipassa.

Viipuria ilmeisesti kunnostetaan juhlakuntoon, jotta Suomen alueet voidaan palauttaa jonkinlaisessa juhlakunnossa Suomelle Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuonna 2020, tuumii suomalainen katsoja.

Mitä tuumitte lukijat?

Karjalan Kunnailla
ja
Kuvia Viipurista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Karjala-aiheeseen liittyvä video, jossa satavuotias Elli Salo esittää laulun Karjalan Kunnailla ja säestää itse mandoliinilla!

https://www.youtube.com/watch?v=aGC5gpHF6ms

Kaunis ja liikuttava esitys ja mandoliini niin tukevasti käsissä!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei venäläiset mitään palauta. Jos nyt jotain ominvaroin (ettei siis suomalaisten) kunnostaa niin laskun lähettää Suomelle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Laskun saa tietenkin rahoittaja. Olkoon sitten kotimainen tai ulkomainen.
Jos "avustus"-rahoja Suomi jakaa niin kuin oli jakanut vuonna 2010 kehitysapuna Venäjälle, niin kukapa tietää miten tänä päivänä!? Jospa suunta on sama!?

Muutama esimerkki vuodelta 2010 kunka paljon Venäjä sai apua Suomelta eri hankkeisiin:

...Karjalan maaseudun pk- yrittäjien koulutus ja neuvonta 141 500e.
Sortavalan energiantuotannon investointiohjelma 67 900e.
Karjalan tasavallan työhallinnon kehittäminen 311 805e.
Äänisjärven vesiensuojelun kehittäminen 228 000e.
Turvallinen lapsuus ja terveellinen elämä Karjalan tasavallan pohjoisessa piireissä 183 600e...Jne.
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56390-miksi...

Olkoon niin tai näin, hyvä kuitenkin, että kunnostavat Viipuria ja Monrepos-puistoa!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Edesmennyt äitini oli Viipurissa töissä ennen sotia ja kertoi usein millaista elämä oli Viipurissa. Erityisesti muisti kun Tauno Palo nuorena komeana näyttelijänä kävi Viipurin teatterissa näyttelijänä ja jätti jäljen nuorten naisten sydämmeen.
Tuo Viipuri Karjalaisten kaupunki on meille Karjalaisille hyvin rakas paikka ja sydäntä oikein särkee sen menetys Monrepoleineen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seppo Simonen kirjoittaa: [Tuo Viipuri Karjalaisten kaupunki on meille Karjalaisille hyvin rakas paikka ja sydäntä oikein särkee sen menetys Monrepoleineen.],

- On se surullista!Ja erityisesti niille sukupolville, jotka joutuivat jättämään sen rakkaan kotiseudun, mutta nuorempi sukupolvi ei ehkä enää ole muistojen paineiden alla.

Katri Helenan esittämä laulu Viipurista: Niin Kaikki On Kuin Ennenkin:

https://ok.ru/video/30188178143

Финская песня про Выборг. (перевод)
Suomalainen laulu Viipuri ( käännetty ).

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Viipuria ilmeisesti kunnostetaan juhlakuntoon, jotta Suomen alueet voidaan palauttaa jonkinlaisessa juhlakunnossa Suomelle Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuonna 2020, tuumii suomalainen katsoja."

Kaunis ajatus, mutta valitettavasti pelkkä haavekuva, illusioni.

Reilun vuoden päästä, 20.6.2019, tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun neuvostoarmeija sai vallattua Viipurin. Voi hyvin arvella, että sen kunniaksi naapurissa ollaan viimeinkin tekemässä jotain näkyvää historiallisen Viipurin kunnostamiseksi. Komeita paraateja luvassa vuoden päästä Viipurissa...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Komeita paraateja pidetään joka vuosi ympäri Venäjää Voiton päivän kunniaksi 9.5., Viipurissa myös tänä vuonnakin. Tuskin erikseen järjestettäisiin paraatia Viipurin valloituksen kunniaksi!

Viime sodan aikana Nl-tossa oli tuhottu noin 70'000 asuinaluetta ja siinä joukossa
yli 1710 kaupunkia. Siihen kuului myös Viipuri...Oli päätetty nostaa raunioista ensisijaisesti 15 kaupunkia. Esimerkiksi Murmansk, Kiova, Minsk, Stalingrad...jne. Samassa luettelossa oli Viipuri!

Ehkä nyt herättiin Viipurin korjauksiin tai sitten tämä restauroinnin kiireellisyys voi liittyä jalkapallon MM 2018 kisoihin. Muun muassa Pietarissa pelataan 7 ottelua 15.06.18 -10.7.2018 Jospa Monrepos'ta ja Viipuria esitellään ulkomaisille vieraille.!? En tiedä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kävin itse kunnolla ensimmäistä kertaa Viipurissa vuosi sitten. Sitä ennen aina olin vain ajanut junalla sen läpi. Erityisesti Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kaupunginkirjasto oli todella vaikuttava entisöitynä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tarja Halonen sanoi restauroidun Alvar Aallon Viipurin kirjaston avajaisissa: "Toivon että tämä kirjaston restaurointityö on aloittanut uuden restaurointiaikakauden."
Ehkä se aikakausi on nyt!

https://www.youtube.com/watch?v=UdckPaoO1KA
23TU Viipurin kirjasto Mikkonen YLE MPEG4

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, blogin suosittelijoille, fb-tykkääjille, linkin jakajille ja lukijoille!

Kuunnellaanpa Viipurin Hymnin! Sanat Alla Vasilievan ja musiikki Sergei Petrovin. Molemmat viipurilaisia.

https://www.youtube.com/watch?v=tVzaqOz1Yxs
Гимн Выборга в исполнении сводного хора Мариинского театра и детских хоров

Videossa sen esittää kansainvälisen musiikkifestivaalin "Singing Baltic" päättäjäisissä yhdistetty kuoro, joka koostui Mariinsky-teatterin kuoroista, Pietarin lasten televisio- ja radio-kuorosta, Ellerhein tyttökuorosta, Madetoyan musiikkikoulun (Oulu) kuorosta ja "Baltika"- poikakuorosta (Sosnovy Bor).

Oikein mukavaa alkanutta kesää kaikille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset