Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Karjala Takaisin -- Tai Ei Sittenkään!

  • Karjala Takaisin -- Tai Ei Sittenkään!

Karjala Takaisin -- Tai Ei Sittenkään!

Karjalan Kuvalehti kirjoittaa 25.04.2018 otsikolla: Kgb Oli Vahvempi Suomessa Kuin Suojelupoliisi Artikkeli kertoo KGB:n roolista itsenäisessä Suomessa.

Artikkelin mukaan tästä asiasta on tehnyt selvityksen tohtori ja historioitsija Jukka Seppinen.

Entisenä neuvostoliittolaisena tällaiset teemat kiinnostavat jostain syystä minua, joten luin Karjala Kuvalehden artikkelin.

En ota kantaa Neuvostoliiton KGB:n vahvuuteen. Mutta otan kantaa asiaan, joka koskee Karjalan palautusta, josta tavallinen kansa näilläkin keskustelupalstoilla aika usein tuo esille tuon kipeän kysymyksen ja vaatii Venäjää palauttamaan Karjalan!

    Henkilökohtaisissa blogeissanikin on tästä kysymyksestä usein syntynyt väittely suuntaan ja toiseen.

En puolusta Venäjää, mutta kiinnitin nyt huomiota Karjalan Kuvalehden artikkelissa kohtaan, jossa mm. kerrotaan Karjalan palautuksesta ja vedotaan arvoisaan tohtori Jukka Seppisen asian selvittelyyn.

Stalin Jo Tarjosi Karjala-keskustelua

Kirjoituksen alaotsikossa: Stalin jo tarjosi Karjala-keskustelua kerrotaan, että Karjalan palautuskysymys ajankohtaistui ensimmäisen kerran Moskovassa 13. kesäkuuta 1950. Silloin Stalin tarjosi pääministeri Urho Kekkoselle mahdollisuutta ottaa esille ”mitä tällä oli sydämellään”.

Kekkonen jännitti ja pelkäsi sen verran silloin, ettei kyennyt ottamaan rajojen palautusta ja Viipuria keskusteluun. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen päättäjiin kuuluva henkilö liukui mahdollisuudesta.

Presidentti Urho Kekkonen vieraili toukokuussa 1977 Neuvostoliitossa. Hän palasi Suomeen junalla ja isännät olivat merkinneet hänelle pysähdyksen Viipurissa ja iltapalan siellä Pyöreän Tornin ravintolaan. Kekkonen ei hyväksynyt tätä, koska se olisi merkinnyt Viipurin leimaamista venäläiseksi kaupungiksi. Kekkonen ei poistunut junasta. Jukka Seppinen oli silloin mukana samassa junassa ulkoministeriön valtuuskunnassa. Juna jatkoi matkaansa Viipurin asemalta muutaman minuutin pysähdyksen jälkeen.

Koivisto Torjui Karjalan

Artikkelissa sanotaan myös, että Koivisto torjui Karjalan.

Presidentti Mauno Koivisto lähetti ennen Neuvostoliiton vierailuaan syksyllä 1985 KGB-yhteyksiensä kautta Mihail Gorbatshoville kirjeen, jossa hän selosti Suomen ajankohtaiset länsihankkeet. KGB:n yhteyshenkilö oli Neuvostoliiton Helsingin suurlähetystöstä...

Presidentti Mauno Koivisto piti kiinni Neuvostoliitosta viimeiseen saakka. Hän suhtautui torjuvasti Viron ja muiden Baltian maiden itsenäisyyspyrkimyksiin ja torjui Karjalan palautusmahdollisuuden. Tämä muistetaan vahvasti Koiviston ajasta, kerrotaan tiedotteessa.

Ruotsinsalmella Karjala-avaus

Neuvostoliiton suurlähetystö aloitti keskustelun vuonna 1990.

Jukka Seppinen paljastaa, että Neuvostoliiton suurlähetystö aloitti keskustelut Karjalan palautuksesta heinäkuun alussa 1990 Kotkassa Ruotsinsalmi 200 vuotta -tapahtuman yhteydessä.

Tätä Seppinen aikoo valottaa tulevassa Karjalan palautusta käsittelevässä kirjassaan, joka on tarkoitus julkaista kesällä 2019.

Näin siis historioitsija Jukka Seppisen tekemän laajan selvitystyön mukaan aloitteet Karjalan palautuksesta Suomelle olivat tulleet Neuvostoliitosta kolme kertaa!

Jos Suomi ei kyennyt silloin toimimaan niin, että se rakas Karjala olisi saatu takaisiin, niin miksi nyt enää huutaa sen perää?

Nyt siellä asuvat venäläiset ja jos vaikkapa sen saisi takaisiin, niin luulen, etteivät venäläiset lähtisi sieltä pakolaisina karkuun, ainakaan vapaaehtoisesti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos Suomi ei kyennyt silloin toimimaan niin, että se rakas Karjala olisi saatu takaisiin, niin miksi nyt enää huutaa sen perää?"

Juuri siksi. Parempi korjata aiemmat virheet myöhään kuin ei milloinkaan.

Luovutetulla alueella asuu arviolta 250.000 siviilivenäläistä ja he ovat pitkälti "passiiviväestöä". Osa saattaisi muuttaa pois ja melko suuri osa kuolisi kymmenen vuoden sisällä. Uutta venäläisverta ei tulisi. Joten tuokaan "ongelma" ei ylitsepääsemätön olisi. Täytyy toki myös muistaa, että venäläiset itse ratkaisivat Karjalan vastaanottamisen hyvin tehokkaasti. Se määrättiin tyhjäksi ennen luovutusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Onhan se ihan oikein, että parempi "myöhään kuin ei milloinkaan." Ehkä se "myöhemmin" joskus tapahtuukin ja oikeus voittaa! Siitä ajatuksesta ei tarvitse luopua, vaikka silloin piti luopua osasta Karjalaa.

Historia joskus toistaa itseään! Jospa jossain vaiheessa Venäjä palauttaa Karjalan ja määrää sen asukkaat siirtymään syvemmälle Venäjää! Ei sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Arvostan asennettasi. Ymmärryksesi Venäjästä ja entisestä Neuvostoliitosta on arkitasolla syvempi kuin kellään muulla blogistilla tässä forumissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos paljon kehumisesta!
Olenhan ollut vahva neuvostoliittolainen ja kasvanut venäläisessä kulttuurissa. Ehkä se auttaa nyt pärjäämään keskustelussa kanssanne tässä forumissa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tiesittekö muuten jo, että Facebookissa on parahiksi Vapun 2018 ja Kremlin Suuren Johtajan n:nnet virkaanastujaisjuhlallisuuksien 7.5. ja 9.5. voitonpäiväjuominkien alla valjastettu tunnettu tiedustelu-upseeri alkuperäisen itsenäisen Suomi-neidon (kuva 3) alueellista eheyttämispyrkimystä vuodesta 1991 lähtien tukeneen rintamerkkikampanjan videospotin maskotiksi lähes tunnistettavalla valokuvalla, jonka copyrightkuvioista lienee päästy KGB-arkiston kanssa hiljaisena neuvotteluratkaisuna ns. jäätyneeseen pattitilanteeseen - ks. Putin, KGB, Karjalan palautus ja Vappu! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254556-p...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olisi jo korkea aika lopettaa puheet siitä, että NL varasti meiltä Karjalan, Petsamon sekä Suomenlahden saaret.
Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska hyväksyivät nämä ”varkaudet” Pariisin rauhansopimuksella. NL:n esitys meni läpi ilman soraääniä.

Suomen katsottiin aloittaneen sodan tykkitulella Mainilassa ja olleen liitossa Natsi-Saksan kanssa.
Rauhanehdot eivät olleet missään linjassa toisen, aivan aidosti Natsi-Saksan liittolaisen, Italian, rauhanehtojen kanssa. Miksi? Vastaus on selvä. Italian ehtoja ei laatinut NL.

Summasummarum. Jos Karjalan palautus todella halutaan ottaa esille, asia pitää esittää muille rauhansopimuksen allekirjoittajamaille kuin NL:n perilliselle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos Karjalan palautus todella halutaan ottaa esille, asia pitää esittää muille rauhansopimuksen allekirjoittajamaille kuin NL:n perilliselle."

No ei todellakaan! Ne olivat rauhanneuvotteluissa täysin passiivisia ja sallivat Molotovin sanella ehdot. Asia on niille "ykshailee".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olihan siellä rauhansopimuksen neuvotteluissa ulkoministeri V.Molotovia tukemassa vielä aika vahva persoona Nl-ton varaulkoministeri A.Vyšinski, jotka torjuivat Suomen puolelta esitetyt rauhanehtojen lievennykset.
Ehkä Suomea kohtaan jotkut maat olivat passiivisia, mutta kyllä eri maitten keskinäisiä ristiriitoja taisi olla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Saattaa olla yhtä hailee Venäjällekin. Kysymys onkin siitä, että muut rauhansopimuksen allekirjoittajat viimein tunnustaisivat, että rauhanehdot perustuivat valheeseen, jonka Venäjäkin on tunnustanut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Niinpä, Tuskin länsimaat nytkään asettuvat painostamaan Venäjää Karjalan saamiseksi takaisin Suomelle. Kyllä ne neuvottelut pitäisi käydä Venäjän kanssa. ja sen jälkeen, kun nykyisen diktaattori-Putinin aika on ohi. Titenkin toivon, että venäjä romahtaisi ja jakaantuisi pieniin hallintoyksiköihin, jolloin Karjala palautuisi Suomelle ilmoitusasiana.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Karjalan palautus merkitsisi käytännössä Suomen sitomista Venäjän alaisuuteen -ei kiitos!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Karjalan palautus merkitsisi käytännössä Suomen sitomista Venäjän alaisuuteen -ei kiitos!"

______________________________________________________

En usko. Etenkään mikäli olisimme NATOssa. Teoriassa tuen Karjalan palautusta - realiteetit tällä hetkellä eivät kyllä viittaa sinnepäinkään. Oikeudenmukaisuus usein jää väliin realiteettejä kohdatessaan.

Enemmän Venäjällä on halu (johdon lanseeraaman mediasisällön kautta moista venäläisille mainostetaan) saada wanhat alueet takaisin, ja se haukkaisi Suomesta reiluja paloja. Ideologia entisten alueiden takaisin saamiseen on Venäjällä juuri nyt vahva ja sitä on ruokittu vuosia. On luultavasti ihan täysi työ seuraavien vuosikymmenten aikana pitää nämäkin alueet. Etenkin mikäli haluamme olla yksin - liittoutumattomia puskurivyöhykkeenä Ruotsia suojaten. Olemme varsin uhrattavissa tarpeen niin vaatiessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjä haluaa Suomen kokonaan alaisuuteensa. Paloihin se ei tyydy. Karjalan palautus voisi olla yksi metodi päästä tähän. Venäjä palautti Karjan Suomelle viimeksi Suomen kuuluessa siihen 1800-luvulla.

Kannatan Karjalan palautusta Suomelle, joka kuuluu Natoon.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Siis Venäjä antaisi Karjalan takaisin, jos olisimme Natossa? Ei järjen häivää.Tällä palautuksella antaisimme venäläisille patriooteille mainion astalon ja varsinkin, jos Karjala pakkotyhjennettäisiin.

Jos joku sitten haluaa tänne vahvan venäläisvähemmistön, niin eikö sitten meidän pidä antaa niin vahvalle vähemmistölle samat oikeudet ja etuudet, kuin suomenruotsalaisille? Lompakko esiin kaikki halukkaat...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #23

Karjala pitäisi saada mahdollisimman tyhjänä. Venäjän velvollisuus olisi asuttaa kansalaisensa pois alueelta. Ongelma on siis Venäjän, ei Suomen. Eri asia, onko tämä pitkään aikaan realistisesti mahdollista.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #26

Mieti nyt omalta kohdaltasi mitä tuntisit, jos sinut karkoitettaisiin alueelta, jossa olet syntynyt, koska joku Mikki Hiiri luokan valtio vaatii niin.

Tulisiko heistä hyviä äänestäjiä Zhirinovskille ja huutaisimmeko seuraavaksi Ruotsin iärannikolla että "perkele, palauttakaa Suomi takaisin"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

Ei sieltä varmaan väkisin ketään karkotettaisi, mutta Venäjä voisi auttaa halukkaita asettumaan muualle.

Suurin osa luovutetulla alueella asujista tuntee kyllä itsensä jollan tavoin juurettomiksi ja melko iso osa olisi hyvillään, jos pääsisi Suomen hallinnon alle.

Ja kolmas pointti on, että Venäjällä ei oikeastaan pidetä Suomea Mikki-Hiiri -valtiona. Varsinkaan Karjalan tasavallan alueella tai Pietarissa.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #31

"Ei sieltä varmaan väkisin ketään karkotettaisi, mutta Venäjä voisi auttaa halukkaita asettumaan muualle."

Mutta mitä Venäjä tästä hyötyisi?

"Suurin osa luovutetulla alueella asujista tuntee kyllä itsensä jollan tavoin juurettomiksi ja melko iso osa olisi hyvillään, jos pääsisi Suomen hallinnon alle."

En ole lukenut tuosta mitään tutkimusta, mutta uskotaan, että olet siitä selvillä ja Suomen sosiaaliturvan alle varmaan on olisi jonkinlaista halukkuutta.

"Ja kolmas pointti on, että Venäjällä ei oikeastaan pidetä Suomea Mikki-Hiiri -valtiona. Varsinkaan Karjalan tasavallan alueella tai Pietarissa."

Tarkoitin sotilaallisesti ja venäläiset arvostavat voimaa ja sotilaallista kyvykkyyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

"Tarkoitin sotilaallisesti ja venäläiset arvostavat voimaa ja sotilaallista kyvykkyyttä."

Linkin takaa löytyy lista maittain vakinaisen armeijan ja koulutetun reservin määristä eri maailman maissa ja myös sarake siitä kuinka paljon joukkoja on yhteensä väkilukuun suhteutettuna.

Väkilukuun suhteutettuna maailman militaristisin maa on Pohjois-Korea, toisena Suomi ja kolmantena Etelä-Korea.

Suomen luku 1000 henkeä kohden on 168,3. Venäjällä se on 29,7. Ruotsilla 5,2.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #29

Juu, ei tuntunut äidistänikään kovin hyvältä. Karkotukseksi voidaan sanoa, jos se tehdään sodan voimalla. Rauhanomainen muuttaminen ja erilaisten kannustimien tarjoaminen on toinen asia.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #33

Paljonko nostetaan veroprosenttia kuluihin?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #34

Minä olen valmis maksamaan pienestä palkastani osuuden suomalaisten oikeuksien puolesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Olisivathan Saksatkin jääneet yhdistymättä, jos länsisaksalaiset olisivat miettineet asiaa vain rahassa.

Lisäksi ainoastaan perusinfrastruktuuri-investoinnit olisivat valtion budjettiin vaikuttavia. Muut tulisivat yksityiseltä puolelta, mikä myös lisäisi työllisyyttä. Eikä niillä perusinfrastruktuuri-investoinneilla oikeastaan olisi sen kiireempi kuin niillä on luovutetulla alueella asuvien kannalta nytkään. Ei se Suomen hallinto tilannetta pahentaisi mitenkään.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #36

Hintahan taisi olla hirveä ja jonkinlainen katumuskin taisi tulla molemmin puolin.
Mikä vika olisi Kotkaan sijoittamisella? Kuihtuva kaunis merenranta kaupunki, jossa ei ole juurikaan vähemmistöjä. Eikö kenenkään mummo kaipaa sinne?

Mikäli nyt leikitään ajatuksella palautuksella, niin minusta nämä seikat pitäisi kyetä hoitamaan.

1. Palautus olisi täysin vapaaehtoista, eikä siitä saisi Venäjän nationalistit saada kiristyskeinoa tai mahdollisuutta demonisoida Suomea.

2. Venäläisistä ei saisi tulla toisenluokan kansalaisia ja Suomen kansalaisuutta pitäisi tarjota halukkaille jääjille.

3.Alue pitäisi demilitarisoida ja saada Venäjä vakuuttuneeksi jotta uhkaa ei ole.

4. Kehitysraha ei olisi pois muilta kuihtuvilta alueilta.

5. Venäläisten omistusoikeutta kiinteistöihinsä ei kiistettäisi.

On aivan turha muistella mummon tai vaarin kokemia vääryyksiä, sillä niitä riitti koko maailmassa aivan kaikille ja menneessä on turha rypeä.

Minä en tosiaan ole mikään Venäjän ystävä, mutta Suomen kylläkin.Tämä siksi, että jos joku luulee minua joksikin "dosentiksi"

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #37

Venäläisillä ei ole mitään yksityistä omistusoikeutta suomalaisten yksityiseen omaisuuteen. Sitä ei pakkolunastettu, eikä myyty. Vain raja on miekalla pakkosiirretty. Ovat vielä tuhonneet suomalaisten omaisuutta.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #40

Miekallahan noita rajoja on aina piirretty. Jos pääsisit päättämään asiasta tuolla asenteella, niin luulen, että olisimme kusessa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #45

Miten Tarton rauhasopimus 1920 päätettiin miekalla? Ei mitenkään, se oli kahden valtion rauhanomaisesti neuvottelema itsenäisen Suomen rajat määrittelemä sopimus. Voit miettiä, millä tavalla se eroaa Pariisin rauhansopimuksesta. Minä en sinun laillasi kannata suurvallan totalitarismilla tehtyjä pakkosopimuksia.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #48

Minä EN kannata. En vain näe järkeä riskeerata mitään itseni kannalta turhassa asiassa. Mummoni taisi olla Antreasta lähtöisin ja saattoi sinne kaivatakin, mutta itse en menisi edes käymään, vaikka saisimme sen tänään takaisin.

Meillä on tilaa ja kaupunkeja, mutta melko heikko armeija ja rahaa lähinnä velkana, joten en näe projektissa mitään mieltä. Jotkut näkee ja mikäs siinä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #49

Jokaisella on oma näkökulma asiaan! Jotkut kaipaavat takaisin Karjalaa jotkut ei.

Kiitos kommentista ja mukavaa sunnuntaita!

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #50

Kiitos ja mukavaa sunnuntaita, vaikka en voi ollakaan kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #49

Mitä ihmeen riskeeraamista on siinä, jos kamnattaa Suomelta rosvottujen alueiden palauttamista.? Pitäisikö olla hys, hys, Venäjä suuttuu? Ei Suomessa käsittääkseni itänaapuria kritisoivista
mielipiteistä enää vankilaan joudu. Jos SINUN kannalta ei asia ole tärkeää, se voi muiden kannalta sitä olla, muiden jotka kannattavat suomalaisten oikeuksia.

Ei ole kysymys siitä, että "meillä on muutenkin kaupunkeja" Onhan Venäjälläkin, mutta lisää piti Suomelta rosvota. Minä vain haluan, että valtiovallalla olisi rohkeutta edes ottaa pakkoluovutettujen alueiden kysymystä esiin ja näin pitää suomalaisten oikeuksista kiinni.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #51

Jori Kajanto kirjoittaa: [Minä vain haluan, että valtiovallalla olisi rohkeutta edes ottaa pakkoluovutettujen alueiden kysymystä esiin ja näin pitää suomalaisten oikeuksista kiinni.],

-Niin kuin tulee ilmi historioitsija Jukka Seppisen selvityksestä, että Nl-ton puolelta oli tullut ehdotuksia ottaa asia esiin, jopa itse hirmu diktaattorilta Stalinilla, jolloin hän olisi antanut pääministeri Urho Kekkoselle kertoa ”mitä tällä oli sydämellään”.

Siitä ajasta on kulunut paljon ja hallitsijat ovat vaihtuneet niin naapuri maassa kuin Suomessa, mutta tuntuu siltä, että Karjala kysymys on edelleen monen suomalaisen/karjalaisen sydämellä!

Kiitos kun jatkatte keskustelua! Mukavaa alkanutta päivää!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #52

Niin, NL:n puolelta, mutta nyt on se valtio Venäjän nimellä, enkä usko, että diktaattori Putinin aikaan Karjala-kysymystä millään tavalla otetaan esille kummankaan maan taholta. Karjalahan oli aivan valtava menetys Suomelle, sen taloudelle ja suomalaisille, jotka kuitenkin asuttivat alueita monia satoja vuosia, kun yhtäkkiä heidät temmattiin pois kodeistaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #53

Niin se on, että jokainen saa uskoa mihin halua tai olla uskomatta, mutta usko mahdollistaa toivon, kertovat viisaammat! Asiassa, kuin asiassa, toivosta ei tarvitse luopua! Tulevaisuus on tuntematon! Ja hyvä niin.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #51

Et oikein taida ymmärtää venäläistä ajatustapaa... He arvostavat voimaa ja Karjalan takaisin luovuttaminen olisi äärimmäinen heikkouden osoitus, koska se on sodalla voitettu.

Venäjää ei kannata nöyristellä, koska he halveksivat nöyristelijöitä, mutta suututtamista kannattaa vielä miettiä.

Onko sinulla esittää jotain tutkimusta siitä, kuinka moni kannattaisi Karjalan palauttamista ja jossa on kerrottu palautuksen mahdolliset riskit?

MINUN kannaltani on tärkeää nyky-Suomen pärjääminen enkä haluaisi, että muut alueet joutuvat sivuraiteelle, koska kukaan ei ole rosvonnut niitä tai eivät ole mummojen muistoissa tärkeitä.

En vain millään ymmärrä, miksi ei keskityttäisi kehittämään sitä mikä meillä on ja pidettäisiin huolta, ettemme enää ainakaan häviäisi sotia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #55

Kuten sanoin, autoritaarinen , diktatoorinen nyky-Venäjä ei rosvoamiaan alueita tule luovuttamaan. Kyllä minä näen siihen vain kaksi mahdollisuutta: joko Venäjä tukevaisuudessa muuttuu ja alkaa käsitellä Stalinin ja neuvostovallan rikoksia tai sitten Venäjä hajoaa ja siinä yhteydessä tulee Karjalan palautus mahdolliseksi.

Kyse ei oles siitäkään, että jonkun kannatuksen perusteella tai mummojen muistojen perusteella Karjalaa palautettaisi, vaan yksinkertaisesti oikeudenmukaisuuden ja suomalaisten ihmisoikeuksien perusteella. Ne eivät ole huutoäänestettäviä asioita.

Itäinen Suomihan on juuri siksi tullut kehitysalueeksi, kun siltä on katkaisu vahva, luonnollinen talousakseli silloin vauraaseen Karjalaan ja Viipuriin.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #35

Oikein hyvä. Yleensä halutaan rahojen tulevan jostain abstraktista tahosta.
Tuosta oikeudesta olisin hieman varuillani, sillä eri näkökulmista tuo oikeus saattaa näyttää erilaiselta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

perinteisen Uuden Suomen tuplan poisto

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos Suomi ei kyennyt silloin toimimaan niin, että se rakas Karjala olisi saatu takaisiin, niin miksi nyt enää huutaa sen perää?"

Silloin olisi pitänyt toimia. Tyypillistä, kuten Viron, Latvian, Liettuan ja monen muun mukana olisi pitänyt liittyä NATOon. Mutta meillä ei ole ollut viisaita päättäjiä pitkiin aikoihin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuntuu siltä, että nykyään viisaista päättäjistä on pula ympäri maailmaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Milloin Venäjä on luopunut vapaaehtoisesti mistään minkä on voinut viedä. Miksi Karjala olisi poikkeus? Verrataan vaikka Kuriliennsaariin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hanko ja Porkkala ovat aika ainutkertaisia esimerkkejä. Tarton rauhansopimuksessa saatu Petsamo on myös yksi tällainen "vapaaehtoinen" luovutus.

Eli kaikki kysymäsi esimerkit liittyvät juurikin Suomeen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Karjalan palautus Suomelle ei ole mikään ilmoitusasia jossa herra päättää palauttaa alamaiselleen kumarruksia vastaan täkyjä.

Idän ja lännen rajaviivan jakava alue on ollut itäisten ja läntisten herrojen pelikenttänä jo melkein tuhat vuotta. Kertaakaan eivät alueen asukkat saaneet päättää asioistaan itse. Kriisin koittaessa sinne on raijattu porukkaa idästä ja lännestä, vuonna 1939 Ukrainaa myöten, maksamaan verellään Karjalan asemaasta.

Mitäpä jos kerrankin alueen asukkaat saisivat itse päättää omista asioistaan mihin suuntaan niitä kehittää? Itsenäisyyteenkö ja sitten jatkossa viiteryhmästään: EU, Nato, Euraasian unioni?

Palauttaminen sinne ja tänne vuosikymmenten välein ei ole kestävä vaihtoehto. Vanhoja vääryyksiä ei voi hyvittää tekemällä uusia.

Kirjoittajalla lienee tarkempi tieto siitä mikäpä lienee separatismin kannatus Venäjän federaatiosta nyt. Alueita ei voi pysyvästi liittää sinne tai tänne ilman väestön kannatusta. Tai sitten pitää järjestää autoritäärinen hirmuhallinto ja/tai korvata väestö uusilla muualta pakotetuilla.
Esimerkkejä Neuvostoliitosta ja muualtakin maailmasta on riittävästi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tomi Ketola Kirjoittaa : [Mitäpä jos kerrankin alueen asukkaat saisivat itse päättää omista asioistaan mihin suuntaan niitä kehittää?],

-Separatistisia pyrkimyksiä on ympäri maailmaa. Venäjä ei ole poikkeus. Mutta jos nyt keskitymme Eurooppaan, niin näitä separatistisia pesäkkeitä on Euroopassa lähes kaksikymmentä. Esim.vaikkapa Skotlanti halua erota Iso-Britanniasta, Katalonia Espanjasta, Baijeri Saksasta sekä Grönlanti Tanskasta...
Kansa järjestää asian puolesta äänestyksiä, että voisi itse päättää. Mutta onko kukaan koskaan voittanut!?
Olen kirjoittanut blogin "2014-Separatismin vuosi"
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157279-2014...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ainoa vääryys oli se, että suomalaiset ajettiin sodan voimalla pois monisatavuotisilta kotiseuduiltaan. Siinä ei mielestäni tehtäisi vääryyttä, jos Venäjä asuttaisi rauhanomaisesti asukkaansa muualle Venäjälle parempiin olosuhteisiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei heitä voida pakottaa lähtemään kodeistaan, ei vääryyttä voi vääryydellä korjata. Sehän olisi etninen puhdistus, ei sellaista maailmassa kukaan hyväksyisi.

Jonkin alueen liittäminen Suomeen voi tulla kysymykseen vain siinä tapauksessa, että alueen asukkaiden selvä enemmistö kansanäänestyksessä sitä kannattaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri näin. Tyypillistä, että kukaan ei alueen asukkailta halua kysyä mitään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Historiallisten vääryyksien korjaamisessa on aina se riski, että tehdään uusia vääryyksiä. Seppisen vuosiluvuista ensimmäinen, 1950, olisi ollut ehkä sikäli otollinen, ettei silloin ole juuri ollut venäläisiä siviilejä, jotka ovat erityisemmin tunteneet aluetta kotipaikakseen.

Seppinen ei ehkä sitten ole maininnut sitä Kekkosen aluevaihtoehdotusta, jossa hän tarjosi Lapin läänistä maita Karjalan tilalle?

Melko murheellistahan se on katsella kuvia tuolta alueelta, kun Venäjä on jättänyt sen pääosin heitteille tai puskurivyöhykkeeksi.
Äidinpuoleinen sukuni on kotoisin Impilahden Kytösyrjästä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Risto Jääskeläinen kirjoittaa: [Seppinen ei ehkä sitten ole maininnut sitä Kekkosen aluevaihtoehdotusta, jossa hän tarjosi Lapin läänistä maita Karjalan tilalle?],
- Lieneekö tuosta aluevaihtoehdosta jossain Seppisen kirjassa mainittu? Minä en ole lukenut artikkelissa mainittuja hänen kirjoja.

Tuo 1950-luku olisi ollut otollinen vielä siinä mielessä, ettei sille alueelle vielä ollut muuttanut paljon venäläistä väkeä.

Esim.Viipurin väkiluku vuonna 1946 oli 16 414. vuonna 1950- 35 000.Vuonna 2014 - 80 256. Sittemmin on vähentymään päin...vuonna 2017 - 78 457

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seppisen tutkimuksia kritisoi melkoinen joukko suomalaisia, joten en pidä Seppistä parhaana tiedonlähteenä. Kuinka rehtiä ja totuudenmukaista työtä hän on tehnyt ja mikä on hänen ideologiansa taustalla?
Seppisen arvioita ovat kritisoineet muun muassa historioitsijat Juhani Suomi[11], Seppo Hentilä[12] , Markku Jokisipilä[13] ja Erkki Tuomioja[14]. Mediassa on esitetty kriittisiä arvioita Seppisen teoksista.[11][15][16]

Mikä tutkija se sellainen on joka ei luota toisten kriittisiin arvioihin? Hän nimittäin jatkaa omalla linjallaan. Uskoen siihen mitä itse on tehnyt. Ei anna ihan hyvää kuvaa miehen toimista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja Laamanen kirjoittaa: [Seppisen tutkimuksia kritisoi melkoinen joukko suomalaisia, joten en pidä Seppistä parhaana tiedonlähteenä...Mediassa on esitetty kriittisiä arvioita Seppisen teoksista.. Hän nimittäin jatkaa omalla linjallaan],

- Jos tutkija, kuka tahansa, muuttaisi omaa mielipidettä jokaisen kritisoijan mukaan, niin mitä jäisi jäljelle! Ja vaikea sanoa, kuka siitä "melkoisesta joukosta suomalaisia" olisi se "totuuden torvi"?

Kiitos Irja, tiedosta ja kommentista!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rohkenen epäillä, että Stalinin aikaan Karjalan palautus olisi ollut tapetilla.

Kekkonen kaiketi lähestyi asialla Hrustsovia, joka lämpeni jopa asialle, mutta syrjäytettiin vallasta ennen asian edistymistä. Breznevin johdolla asia haudattiin kokonaan tuonnemmas.

Karjalan palautus olisi ehkä ollut mahdollinen Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä, mutta Koivisto ei ollut yksinvaltiaana ajan tasalla ollenkaan. Lieneekö ollut kovasti ns. tehtaankadun miehiä ?

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Suomalaiset ovat osoittaneet vellihousuisuutta asian suhteen. Nyt juna Karjalan palauttamiselle on jo mennyt, koska Venäjällä on öljysatama Koivistossa. Toivon, että jatkossa raja Suomen ja Venäjän välillä olisi matalampi, että suomalaiset voisivat huseerata vapaasti Karjalassa ja samalla venäläiset voisivat käydä ostamassa Oltermanninsa Suomesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Stacy Siivonen kirjoittaa: [Toivon, että jatkossa raja Suomen ja Venäjän välillä olisi matalampi, että suomalaiset voisivat huseerata vapaasti Karjalassa ja samalla venäläiset voisivat käydä ostamassa Oltermanninsa Suomesta.],

- Ajat ja päättäjien ajatukset muuttuvat joskus aika nopeasti. Olihan muutama vuosi sitten vilkas keskustelu Suomen ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta. Silloin ulkoministerimme Stubb "ajatteli" viisumivapautta Venäjän Karjalan tasavallan asukkaille. Asiasta kertoi IS Sanomat 7.2.2011 Arja Paananen.
Sen pohjalta tein blogin, jossa oli vilkas keskustelu. Jos kiinnostaa?

Venäjä innostui: Antaako Stubb Karjalalle viisumivapauden?
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60873-venaj...

Joittenkin keskusteluun osallistujien mielestä sille olisi ollut merkitystä Karjalan palauttamiselle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehdotin jo viitisen vuotta sitten täällä, jotta sinne pitäisi perustaa verovapaa erityistalousalue molempien maiden käyttöön.

Sitä voitaisiin käyttää myös talouspakotteiden kiertämiseen...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Roponen kirjoittaa: [..sinne pitäisi perustaa verovapaa erityistalousalue molempien maiden käyttöön.],

- Verovapaa erityistalousalue! Tuo olisi tosi hienoa! Jospa kansalaisten mielipiteet kantautuisivat päättäjien korviin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset