Pelastakaa Monrepos!

Kuuluisa muistojen puisto Viipurissa rapistuu. Monrepos on saanut miljoonarahoituksen, mutta kunnostus ei ole alkanut.
Puiston remontin piti valmistua tänä vuonna (2016), mutta nyt sitä on jälleen lykätty.

Monrepos. Venäjäksi Монрепо.

Monrepos on Viipurin Linnasaaressa sijaitseva 161 hehtaarin laajuinen puisto- ja luonnonsuojelualue, joka käsittää lisäksi historiallisen Monrepos’n kartanon sekä lukuisia rakennelmia ja muistomerkkejä. Puiston virallinen venäjänkielinen nimi on ”Valtion historiallinen arkkitehtuuri-ja luonnonsuojelumuseo Park Monrepo”.

Viipurin kuuluessa vielä Suomeen Monrepos oli Viipurin linnan ohella lähes 200 vuoden ajan kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja se tunnettiin myös ulkomailla. Ennen sotia Monrepos-puistossa saattoi kesäisin käydä 10’000 vierailijaa pientä maksua vastaan…

Puiston Varhaiset Vaiheet

Puisto sai alkunsa 1760-luvulla, jolloin Monrepos’n kartanon omistajaksi tuli Viipurin linnan ylikomendantti Pjotr Aleksejevitš Stupišin. Vuonna 1782 kartano siirtyi Vanhan Suomen kenraalikuvernöörille Württembergin prinssi Friedrich Wilhelmille, joka antoi puistolle myös sen nykyisen nimen, joka tulee ranskankielisestä ilmauksesta ”mon repos” (lepopaikkani).

Saksalainen aatelismies Ludwig von Nicolay osti vuonna 1788 Monrepos´n Wurttembergin prinssiltä Fredrik Wilhelm Kaarlelta ja aloitti alueen kehittämisen.

Joten nykyisen muotonsa puisto Monrepos sai 1800-luvun alkupuolella Ludwig Heinrich von Nicolay’n ohjauksessa. Hän palveli 1760-luvulla Venäjän keisarikunnassa hoviopettajana ja Pietarin tiedeakatemian johtajana.

Ludwig von Nicolay kutsui Pietarista italialaisen Antonio Marinellin suunnittelemaan silloisen kartanon peruskorjausta ja hänen jälkeensä omistajat kukin vuorollaan kehittivät edelleen aluetta.

Sotien Jälkeen

Sotien jälkeen Viipuri jäi Neuvostoliitolle
ja kuulemma puisto ei juurikaan vaurioitunut sodissa.

Monrepos’n kartanosta tuli aluksi virkistyspaikka armeijan henkilökunnalle.

Vuonna 1952 kartanon päärakennukseen muutti päiväkoti. Tällöin rakennettiin muun muassa esiintymislava sekä erilaisia leikki- ja huvipaikkoja ja samalla puistosta tehtiin Neuvostoliiton valtionpäämiehenä toimineen Mihail Kalininin mukaan nimetty lapsille suunnattu huvipuisto. Puisto oli kovassa käytössä ja seuraavien vuosikymmenien aikana suuri osa paviljongeista ja muistomerkeistä rappioitui tai tuhoutui ja jopa jouduttiin purkamaan. Tuolloin alue myös julistettiin suojelukohteeksi.

Täytyy mainita, että Neuvostoliiton nuoriso rohkeasti ja hieman salaa onnistui järjestämään Neuvostoliiton ensimmäisen Rock-festivaalin Monrepos’n puistossa vuonna 1983.

Nykypäivän Tilanne

Tätä nykyä Park Monrepos on Venäjän kulttuuriministeriön alainen organisaatio, eikä Viipurin kaupungilla siten ole sananvaltaa.

Suomessa Ollaan Huolestuneita

24.4.2017 Ilta-Sanomat kirjoitti: Legendaarinen Monrepos rutisee venäläisen byrokratian rattaissa – remontti vihdoin edessä.

Lehtikirjoituksen mukaan huhtikuu oli jo pitkällä, mutta Monrepos’ssa ei näy viitettäkään korjaustöistä…

Tänään elämme jo huhtikuuta 2018!

Nyt Monrepos puiston kohtalo aiheuttaa murheita sekä suomalaisille että venäläisille kulttuuriperinnön vaalijoille.

Lehtikirjoituksen mukaan suurilla hakkuilla alkanut puiston kunnostus Viipurissa herättää pelkoa puiston lopullisesta tuhosta.

Restauroijat vakuuttavat töiden sujuvan mallikkaasti, mutta monet asiantuntijat haluavat keskeyttää salamyhkäisiin suunnitelmiin perustuvat työt, arvioida tuhot ja pelastaa Nicolayn suvun 1700-luvun lopulla perustaman puiston.

Restauroinnin päärahoittaja on Maailmanpankki venäläisittäin valtavalla, noin 29 miljoonan euron lainalla. Rahalle on ottajia.

Piipahdamme hetkeksi Monrepos’n maisemiin:
DJI Phantom 3 Professional 4k UHD Vyborg,
Выборг, Viipuri, Mon Repos Park

Kunnostustarve On Välitön

Lehdissä on paljon on kirjoitettu asiasta niin Suomessa kuin Venäjällä. Kunnostustarpeesta kaikki ovat yhtä mieltä. Yhteensä 161-hehtaarinen puisto on rapistunut vuosikymmenet, ja arvokkaimmat kartanon pää- ja kirjastorakennus ovat surkeassa kunnossa.

Monrepons nettisivulla kerrottiin 5.4.2018 oli kerrottu, että Monrepons kartanossa alkoivat korjaustyöt.

Nyt sitten kerrotaan hyvä uutinen: Venäjän kulttuuriministeriö on ottanut kantaa asiaan.

Monrepo-puiston restauroinnin puolustajat ovat saanet Venäjän kulttuuriministeriön tukea! Päätös tehtiin Moskovassa pidetyn 06.04.2018 työryhmän kokouksessa.

Pietarin kansainvälisen ministerineuvoston muistomerkkien suojelun osaston päällikkö Sergei Gorbatenko kertoi, että yksikön edustajat tunnustivat lukuisia puutteita puiston uudistamiseen liittyvässä hankkeessa, ja kannattivat myös töiden keskeyttämistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Monrepoa käydä restauroimaan.

Myös kulttuuriministeriön asiantuntijat tukivat tieteellisen ja metodologisen neuvoston perustamista, johon kuuluu myös ICOMOSin (International Council on Monuments and Sites) edustajia.

Kuulostaa hyvältä ja antaa toivoa, että yli 200 vuotta sitten perustettu Monrepo’s puisto saa sille ansaitun huomion ja säilyy tulevillekin sukupolville kansainväliseksi perinnöksi!

Vai mitä tuumitte? Pystymmekö pelastamaan Monrepos’in vai jääkö se vain muistoihin, niin kuin laulussa sanotaan?

Muistatko Monrepos´n – Annikki Tähti (1955)

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu