Syrjitäänkö Ikäihmisiä Terveydenhoidossa
Professori rajoittaisi hoidon alle 70-vuotiaisiin
Luin äsken Suomenmaa-lehdessä artikkelin
"Professori rajoittaisi hoitoa – ”70-vuotiasta ei saa terveeksi” -- Samuli Nissilä vuodelta 14.2.2014
Siinä emeritusprofessori Martti Kekomäen mukaan
70-vuotiasta ei saa terveeksi. Aina voi nyppiä syyliä ja tehdä tukipohjallisia. Mutta lääkärien pitää tajuta, että jokaiseen hoitoon käytettävä raha on pois muilta potilailta, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki sanoo...
Sairaanhoidon tarve on loputon, eikä jokaiselle voida tarjota kaikkea mahdollista hoitoa. – Joudumme katkaisemaan hoidon. Ei siksi, että rahat loppuvat, vaan siksi, että samalla rahalla saadaan toiselle potilaalle enemmän terveyttä. – Voisimme hoitaa kaikki hoidettavissa olevat infektiosairaudet, vammat ja rokotukset. Vastasyntyneiden osasto ja synnytystoiminta pysyisivät entisellään. Suuri osa lasten ja työikäisten sairauksista hoidettaisiin.
Tehdään vääriä hoitopäätöksiä
Professorin mukaan oikeusjuttujen pelossa Suomessa tehdään hoitopäätöksiä, joissa ei ole tarkoituskaan parantaa potilaan pärjäämistä vaan turvata hoidon tarjoajan oma selkänahka. – Se on pelkkää pelkuruutta ja sydämetöntä muita potilaita kohtaan.
Poliitikotkin pelkureita
Poliitikot eivät hänen mukaansa uskalla puhua hoidon rajoittamisesta, sillä se merkitsisi poliittista itsemurhaa.
Entä miten se Hippokrateen vala?
Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni IHMISYYTTÄ ja ELÄMÄÄ kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen...Kunnioitan POTILAANI TAHTOA. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu.Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan KETÄÄN syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.
Siis, KETÄÄN syrjimättä!
Tuntuu siltä, että tässä on alkanut kova syrjintä ei vain 70 vuotiaita kohtaan joita on noin 150'000 vaan kaikkia muita tätäkin vanhempaa ikäluokkaa! Joita yhteensä on Suomessa noin puoli miljoonaa!
Jokaisen ihmisen elämä on ainutlaatuinen, niin vasta syntyneen vauvan kuin satavuotiaan vanhuksenkin.
Palataanko Hyvinvointivaltio-Suomessa kaksi askelta taaksepäin kehityksessä? Siltä se tuntuu.
Emeritusprofessorin mukaan näin päädyttäisiin osapuilleen vuoden 1954 tilanteeseen.
Se oli ihan mukavaa aikaa, vaikka kaiheja ei leikattu, eikä ollut sytostaattihoitoja eikä ohitusleikkauksia. Sanoo professori Kekomäki.
Siinäpä sitä säästöjä tulisikin jo paljon!
Siinäpä tulisi paljon säästöjä jos suurimmalta osalta yli 70-80-90 ja satavuotiaita hoidon tarpeessa olevilta kieltäisimme vaikka, no ensiksi nuo syylien nyppimiset ja tukipohjallisien hankkimiset. Sitten seuraavaksi vaikkapa kaihileikkaukset, ohitusleikkaukset ja sytostaattihoidot ihan vaan liian korkean iän vuoksi!
Professorin mielestä "tämä on kaukana natsismista". – Kun pohdimme valintoja, toteutamme etiikkaa. Emme ekonomiaa.
Tuleeko tämä todellakin olemaan "eettisesti korkeatasoista työtä"? Mielestäni juuri ekonomiasta tässä on kysymys.
Joten kaikki yli 70-vuotiaat varokaamme sairastumasta!
– Hyvä terveys on paras hoitovakuutus! –
Pysykää terveinä!
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)
Kiitos, Viola, puheenvuorosi oli oikein hyvä ja pureutui suoraan asian ytimeen. Kyllä sitä voi suositella kaikille luettavaksi! Samoin Sinulle oikein energistä kevättä!
Eikö joku silmää tekevä ole lausahtanut, että "niitä kaiken mailman professoreja".
Tässä todennäköisesti yksi sellainen.
Meiltä ikäihmisiltä vaaditaan itsenäistä pärjäämistä, toimenpiteet jotka sitä tukevat ovat yhteiskunnan varojen säästöä. Martti Ketomäki ei ole ottanut sitä huomioon laskuissaan.
Toisaalta hän on oikeassakin. Meidän iäkkäiden tulee ottaa vastuuta omasta kunnostamme ja pitää siitä huolta niin pitkään kun mahdollista. Meitä on tosiaan paljon ja rahaa kuluu terveydenhuoltoon.
Ja sitten, tällaiset ulos tulot professori tasoiselta henkilöltä kertoo paljon meidän kulttuurista ja sivistystasosta.
Heh, onko hänellä kokemusta elellä kaihin sokeuttamin silmin mukavaa elämää viiskymmentä luvulla?
Miksi juuri tuo 70:n ikä olisi rajatapaus! Ex-professori on päässyt ääneen terveyspalvelu -asiantuntijana ja pamauttelee mielipiteitään estoitta.
Kärjistävää pelottelua, jota ei pidä ohittaa hyväksymällä! Rasistinen syrjintä tiettyä ikäryhmää kohtaan on rikollista.
Usein tuollaiset heitot otetaan joko kummastellen tai vähätellen. Riippuu siitä, kuka on arvioijana.
Jos Kekomäen paikalla olisi vaikkapa joku perussuomalainen, hän joutuisi välittömästi suurennuslasin alle.
Olen oikeasti huolestunut, enkä hyväksy kuittausta, että pysykäämme terveinä - niin sarksmia kuin se onkin.
Maamme on valitettavasti menossa suuntaan, joka on saatava pikimmiten pysähtymään. Polarisaatio ei enää ulotu vain köyhiin ja rikkaisiin, nyt on jo ikäryhmät vedetty samaan kategoriaan.
Samaan aikaan, kun Suomen valtion takuuvastuut viime vuodelta ovat 5 miljardia ja Solidium, eli valtion omistajayhtiö riskisijoittaa 850 miljoonaa Nokian osakkeisiin. Jossain määttää. Mihin Suomen verovarat oikeasti katoavat. Nämä syyt mm. aiheuttavat rahan ottamisen sieltä, mistä se on helpointa.
#9 Kiitos Viola! Kirjoituksesi on merkittävä ja aihetta on hyvä ylläpitää keskustelussa.
"- Suoranaista ikäsyrjintää tämä on! En minäkään haluaisi ohittaa "hyväksymällä", mutta mitäs voit tehdä?"
Mitäs voit tehdä, jos syrjitään?
Itse en olisi niinkään valmis olemaan syrjitty. Koen, että minulla on vielä paljon annettavaa suomalaiselle yhteiskunnalle, vaikka olenkin jo viime vuoden lopulla 70 täyttänyt.
Teen auttamistyötä (toistaiseksi vapaaehtoisena) ja olen tärkeä tukipylväs lapsilleni ja lastenlapsilleni.
Pitäisikö minun terveydenhuoltoni jättää syylien poistoon? Syylien, joita minulla ei ole ja muutenkin olen terve. Maksan veroa jokaisesta eurostani. Niillä on saatava myös palvelua.
Mutta koskaan ei voi tietää, sairastunko.
Elämä ei ole vakaa polku, jonka jokainen askel on ennustettavissa.
Huhtikuun puolivälissä sukumme juhlii minua ja olen siitä ylpeä.
Ainakin toistaisesi Suomessa priorisointi iän perusteella on kiellettyä, vain lääketieteellinen periorisointi on sallittua - ts. 80-vuotiaalle ei ruveta tekemään sydämen siirtoa.
Oikein mukavaa, kun lääkäreitä vastaan hyökätään joka taholta; hoitoa vaaditaan, mutta ei saisi hoitaa, koska se maksaa, koko ajan pitäisi säästää.
#10 Kiitos Pekka!
Onneksi ei vielä priorisoida. Toisaalta voihan 80 -vuotiaskin elää parikymmentävuotta hyvinkin uudella sydämellä!
Lääkärin ammatti on ihannoitu ja tavoiteltu!
Toinen puoli lääkärin työstä näkyy juuri tuossa, mistä Pekka puhut.
Satun tuntemaan myös lääkäreitä, jotka tekevät työtään yksityisillä. Helppoa ei heilläkään ole. Työtahti on kirjattu tuloksellisuuteen.
Hei Viola, pyydän ystävällisesti Sinua tutustumaan alla olevaan kansalaisaloitteeseen, joka yhdistää työttömät ja seniorit:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810
Voisiko tässä olla malli hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi kansantaloudellisesti järkevällä tavalla? Ja paljon porua aiheuttanut aktiivimalli saisi paremman kuosin?
Kommentoi 19 kommenttia