Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjänkielisten Kattojärjestöt Romahtivat

 • Venäjänkielisten Kattojärjestöt Romahtivat
 • Venäjänkielisten Kattojärjestöt Romahtivat
 • Venäjänkielisten Kattojärjestöt Romahtivat
 • Venäjänkielisten Kattojärjestöt Romahtivat

"Kremlin asialla, Suomen rahoilla" -otsikolla kirjoittaa Outi Salovaara Suomen Kuvalehdessä numero 7 Venäjänkielisten järjestöjen toiminnasta Suomessa.

  Venäläisten maahanmuuttajien kotoutusta on vuosikausia pyöritetty tekaistuilla hankkeilla, valheellisilla asiakirjoilla ja yhteydenpidolla Venäjän poliittiseen johtoon. Näin aloittaa kirjoituksensa Salovaara.

Järjestöt Suomessa

Esille on nostettu Suomessa toimivat konkreettiset järjestöt:

  Suomenvenäläisten etujärjestö ry, joka käyttää venäläisen nimen lyhenteestä tulevaa Osors-nimeä / ОСОРС Osorsin puheenjohtaja Galina Judina-Lazareva, 59 ja hallituksen jäsen hänen puoliso Aleksander Judin-Lazarev, 37.

  Tämä Kremlin käsikassaraksi perustettu koordinaationeuvosto rekisteröityi virallisesti vihdoin syksyllä 2014. Jäsenyhtiöitä ja -yhdistyksiä sillä on noin 40. Yksi niistä on voimakkaasti Vladimir Putinin politiikkaa tukeva Rufi-yhdistys, joka suomenvenäläisten keskuudessa ajoi Paavo Väyrystä presidentiksi.

   Edit: RuFi'n linkki korjattu.

Lehtikirjoituksen mukaan pariskunta on kotoisin Neuvostoliitosta ja ennen tätä Osorsia he ovat perustaneet:

 • Vuonna 2002 Alliance, venäjänkielinen nuorisokulttuuriyhdistys.
 • Vuonna 2004 Family Crises kansainvälisen perhekriisien tukiyhdistys.
 • Vuonna 2008 Apila -niminen yhdistys, joka haalimillaan avustusrahoilla muun muassa julkaisi saman nimistä nuorisolehteä.
 • Vuonna 2013 Rusnordbalt -nuorisoyhdistys on viimeisin Judin-Lazarevien perustama.

Näissä kaikissa järjestöissä Judiana-Lazarevat ovat olleet jompikumpi perustajana, puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä...

Pariskunta on saanut hankkeilleen kumppaneita ja rahoitusta pitkin Eurooppaa:

 • Pohjoismaista,
 • Baltiasta,
 • Tšekistä,
 • Italiasta. Avustavia tahoja ovat olleet ainakin
 • Opetusministeriö,
 • Helsingin kaupunki,
 • Pohjoismaiden ministerineuvosto,
 • Opetushallitus,
 • Euroopan unioni ja
 • Raha-automaattiyhdistys.

Näin äkkiä katsottuna tällaista pariskunnan aktiivisuutta venäjänkielisten maahanmuuttajien ja erityisesti nuorison kotouttamista ajatellen voisi ihailla ja samalla kiittää raha-avustusta jakavia järjestöjä!

Mutta... Suomen Kuvalehden kirjoituksen mukaan paljastuu, että yhdistyksillä on

 • tekaistuja työllistämishankkeita,
 • vilpillisiä asiakirjoja,
 • keksittyjä juristin tutkintoja,
 • avustuseurojen takaisin perintää,
 • myttyyn menneitä koulutushankkeita ja
 • raivoisia riitoja toisten venäjänkielisten kanssa.

Venäjä Ei Hylkää Omiaan

Salovaara jatkaa kirjoituksessaan muun muassa, että

Joulukuussa 2017 Osors järjesti maanmiehilleen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlakonferenssin Espoossa. Konferenssissa Judin-Lazarev sai Venäjän sisäministeriön tukemalta Moskovan maanmiesten talo -järjestön johtajalta ansiomerkin ”arvokkaasta työpanoksesta venäjänkielisen nuorison hyväksi”. Judina-Lazareva palkittiin ”Suomen ja Venäjän välisten suhteiden vahvistamisesta ja kehittämisestä”.

Judin-Lazarevit eivät ole ainoina keksineet veronmaksajien kustantaman kotouttamistoiminnan houkuttelevuutta.

Samaan vyyhtiin kirjoituksen mukaan kuuluvat Mosaiikki ry ja Faro

Mosaiikki-Yhdistys

Lehtikirjoituksen mukaan RAY:n ja STEA:n tuella on rahoitettu Mosaiikki-lehden tekemistä ja Mosaiikki-yhdistyksen työllisyysneuvontaa vuodesta 2005 lähtien yhteensä noin kahdella miljoonalla eurolla. Mosaiikin noin 300'000 euron kokonaisvuosibudjettia on kerryttänyt uskollisesti myös Jyväskylän kaupunki vuodesta toiseen.

Mosaiikissa raha pyörii pienessä piirissä vain kuuden henkilöjäsenen ja neljän hallituksen jäsenen voimin. Hallituksen puheenjohtaja Doultseva on yhdistyksen pääkoordinaattori, ja hänen puolisonsa työllistämiskoordinaattori.

  RAY tarkastuksessa vuosina 2016 löytyi raskaasti ylivelkaantuneesta yhdistyksestä jo yhdistyslain vastaisuuksiakin. Doultsevin pariskunta oli junaillut keskenään lainoja yhdistyksen nimiin. Yhdistyksessä oli käteiskassa, jonka rahoista kukaan ei pitänyt kirjaa.

Suhde Venäjään

Doultsevakin on ollut aktiivinen Venäjän maanmiestoiminnassa, ja hän oli vuosia myös koordinaationeuvoston puheenjohtaja. Venäjä on palkinnut Doultsevan taloudellisesti. Mosaiikki-yhdistys ilmoitti 2016 STEA:lle saavansa Venäjän opetusministeriöltä tukea 30'000 euroa 2017. Rahaa on tullut myös esimerkiksi Venäjän valtion maanmiessäätiöltä... Kirjoittaa Suomen Kuvalehti.

Faro Ja Osors

Faro-kattojärjestön hallituksen puheenjohtaja, inkeriläistaustainen Natalia Nerman on vuodesta 2012 ollut Judin-Lazarevien vanha tuttu. Nerman on muun muassa ollut Family Crises -yhdistyksen hallituksessa 2006 – 2008.

Joulukuun 2017 konferenssissa Espoossa Venäjän uusi Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kehotti puheessaan maanmiehiä yhdistämään voimansa.

Faron Nerman ja Osorsin Judina-Lazareva tekivät työtä käskettyä ja allekirjoittivat konferenssissa aiesopimuksen järjestöjensä yhteistyöstä ”monen erimielisen vuoden jälkeen”.

Mosaiikki Ja Faro

Lehtikirjoituksen mukaan Elokuussa 2016 Doultseva ja Nerman osallistuivat yhdessä Venäläinen maailma -säätiön Moskovassa järjestämään Venäjän yhteydessä -foorumiin, jonne oli tullut satoja maanmiehiä 96 maasta.

Pääministeri Dimitri Medvedev kertoi osallistujille Venäjän tiivistävän maanmiestyötään. Ulkomailla asuvia venäläisiä halutaan asiantuntija- ja konsulttitehtäviin tukemaan Venäjän valtiota.

Loppunäytös

Vuonna 2018 näytelmä etenee vaiheeseen, jossa myös Suomen poliisi ja syyttäjälaitos saavat roolin.

Ohhoh! Ikävä Juttu.

Olen sen verran näinä vuosina pyörinyt näissä kirjoituksessa mainituissa järjestöissä, joten en voi jättää ottamatta hieman kantaa tähän Suomen kuvalehden kirjoitukseen.

Kaikki olisi ollut hyvin ja kaunista näitten venäjänkielisten järjestöjen yhdistysten toiminnassa, jos ei olisi iskenyt ahneus rahaan!

Ikävä juttu vielä senkin takia, että näissä Kattojärjestöissä ja niihin kuuluvissa yhdistyksissä toimivista henkilöistä suurin osa on päässyt Suomeen paluumuuttostatuksella, eli inkeriläiseksi esittäytyneenä! Vai unohtuiko se?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kuullostaa sellaiselta suomalisesta yhdistyksestä, jossa pyörii raha. Tosin, hieman toisin menetelmin.
Tarkoitan siis sellaisia suomalaisia yhdistyksiä, jotka keräävät rahaa hyvin liikuttavin plakaatein ja kuvin, jossa joku lapsi on tippa silmässä jne.
Lopuksi vain 30% rahoista menee kyseiseen tarkoitukseen.

Suomessa on sitten erikseen ne pienemmät yhdistykset, joita joku suku tai kaveripiiri pyörittää.

Henry

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jos asia on niin, että tällainen toiminta on suomalaisissa yhdistyksissä tavallista, että kerätään rahaa "..hyvin liikuttavin plakaatein ja kuvin"..? Ja pienempiä yhdistyksiä "joita joku suku tai kaveripiiri pyörittää"?

Niin, voimmekin sanoa, että nopeasti hoksasi maahanmuuttaja miten täällä toimitaan!
Lieneekö Suomen Kuvalehden kirjoituksella tarkoitus "romahduttaa" venäjänkieliset kattojärjestöt jostain muusta syystä jos tällainen toiminta ei ole poikkeus?

Onko tämä merkki siitä, että valtion kirstussa rahat ovat loppumassa ja apu kattojärjestöille yleensä on vähenemässä ja taistelu hupenevista rahoista on alkanut?

Tässäkin pelissä niin valtion tuet ja siten myös laiton toiminta määritellään poliittisin perustein. Onko niin, että venäläisistä on hyvä aloittaa?

Kiitos kommentista!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Luin tuon Suomen Kuvalehden artikkelin, josta jäi mieleen se, että mainitsemasi henkilöt saivat uskomattoman paljon rahaa, jotka ilmeisesti menivät heidän oman ylellisen elämänsä ylläpitoon. Missäänhän ei ole tietoja rahojen käyttöraporteista. Niitähän ei tarvitse rahoittajalle tehdä ja minusta se on vääränlaista verovarojen ja muiden rahojen jakoa. Kyllä seuranta pitäisi olla. Tuon puutteen olen huomannut muuallakin. AL Birr Malmilla ei myöskään pysty kertomaan rahojen käytöstä, vaikka saavat julkista rahaa. Käyttävätkö johtajat rahat lähinnä itse.

Toinen asia mihin tuossa SK:n jutussa kiinnitin huomiota oli se, että pariskunta jonka ensiksi mainitsit ei itse osannut suomea juurikaan ja heillä oli jotain kotoutumiskoulutusta tarjolla. Jäin miettimään, että mistä oikein lopulta oli kyse. Tuntui, että ne sadat tuhannet mitä annettiin kaadettiin kaivoon.

Mosaiikki lehti ei ollut oikein mistään kotoisin, mutta sillekin oli myönnetty isot rahat. Rahoitus lopulta ymmärrettiin lopettaa.

Suurella osalla toimijoista oli todellakin läheiset suhteet Kremliin ja ohjeet ilmeisesti tulivat sieltä. Ei ihan hyvä Suomen kannalta. Yhdenlaista vakoiluako tämäkin?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja Laamanen kirjoittaa:[Missäänhän ei ole tietoja rahojen käyttöraporteista],
- Ihmettelin minäkin tätä vielä vuosia sitten kun olin Faron hallituksessa.Ei niitä jonkinlaiseen projektiin saaduista rahoista kukaan pyytänytkään raportteja rahojen käytöstä. Se on varmaan yleinen tapa.

I.L : [Suurella osalla toimijoista oli todellakin läheiset suhteet Kremliin ja ohjeet ilmeisesti tulivat sieltä. Ei ihan hyvä Suomen kannalta. Yhdenlaista vakoiluako tämäkin?],
- Ei voi sanoa vakoilijaksi, jos ei ole todisteita siihen! Et sanonutkaan, mutta
voi ajatella kuitenkin niinkin vielä että, jokainen Neuvostoliitosta / Venäjältä muuttanut on potentiaalinen vakoilija. Siitä on julkisestikin lausuttu ja jopa kirjoitettu jossain lehdessä.

Kiitos,Irja,kommentista ja mukavaa kevättalven päivää!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Violan antama Rufin linkki vie Mosaiikki ry:n lastensivuille.
Mutta on olemassa toinen viime keväänä perustettu RuFi, Russo-Finski yhdistys
https://www.rufi.fi/

Sattumalta eksyin kahteen RuFin tilaisuuteen. He ovat katkeria Suomea kohtaan. Puheenjohtajan puheesta selvisi että he kostavat loukkaajille kunhan venäläiset saavat vallan Suomessa.

Tällä hetkellä venäläisten pitää liittyä eri puolueisiin, mutta tavoitteena on oman puolueen perustaminen Suomeen.

RuFi järjestää Voiton päivänä 8.5. mielenosoituksen Helsingissä. Siinä muistellaan venäläisten saavuttamia voittoja fasisteista ja suomalaisista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos,Leo Mirala, huomautuksesta. Iinkki on korjattu nyt itse tekstiin.
Vastaan myöhemmin kommenttiisi. Hyvää päivänjatkoa!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

RuFin avainhenkilö (puheenjohtaja) näyttäisi olevan Daria Skippari-Smirnov. Toinenkin tunnettu Suomi-syöjä näkyy esiintyvän RuFi-aineistossa nimittäin Johan Bäckman.

Aiotko Leo osallistua Salmin ja Mantsin vapauttamisen juhlamarssiin RuFin riveissä?

Eläköön Salmin, Mantsin ja Rajakonnun kansalaisten vapaus!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Käväisi kyllä mielessä ujuttautua letkan hännille Karjala takaisin-kyltin kanssa. Mutta se porukka muodostuu kiiluvasilmäisistä putinisteista että en uskalla. En uskalla avoimemmin heitä edes morkata.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #9

"Yhdistyksen (RUFI) ovat perustaneet ihmiset, jotka välittävät Suomen ja Venäjän välisistä suhteista, jotka ovat huolissaan niiden kehityksestä (tai degradaatiosta), ja jotka haluavat tehdä asialle jotain. Meille Suomen ja Venäjän suhteet ovat sydämen asia!" https://www.rufi.fi/RUFI-yhdistys/

'Karjala takaisin' sopinee mainiosti RUFIN suomalais-venäläisiin ystävyyslinjauksiin. Bolsevistis-imperialististen tihutöiden ja alueryöstöjen hyvittäminen lienee helppoa ymmärtää suomalaisen osapuolen kansallista intressiä palvelevaksi RUFI-teemaksi.

Saakoon suomalais-venäläinen kansojen ystävyys ja rauhanomainen rajanaapuruus yltää aivan uudelle tasolle. Historiallisten vääryyksien korjaamisen kautta se on mahdollista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Kävin kuitenkin RUFI:n sivuilla! Tavoitteet ovat korkeat! Hienoa jos he onnistuisivat korjaamaan vihdoinkin historialliset vääryydet ja Suomen ja Venäjän "kansojen ystävyys ja rauhanomainen rajanaapuruus yltäisi aivan uudelle tasolle"! Hienoa olisi ja toivotamme menestystä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Hei,Leo Mirala!
Vastaus kommenttiin 9:
Älä pelkää "kiiluvasilmäisiä putinisteja"! Sinä olet oikealla asialla! Sen kun rohkeasti kyltti "Karjala takasin" eteen ja eturiviin marssimaan.
Mukavaa loppuviikkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala.
Lupasin vastata vielä, muutta menikin näin myöhään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! :)
En ole tutustunut RuFin-järjestöön ja eikä ole aikomusta perehtyäkään heidän toimintaansa. Liian monessa olen jo ollut! Joten kokemusta siltä saralta minulle riittää!

Mitä tulee tavoitteesta oman Venäläisen puolueen perustamista Suomeen. Tuskin se onnistuu! Venäläiset ovat liian kateellisia ja riitaisia muita venäläisiä ja ryhmittymiä kohtaan! Muihin puolueisiin venäläiset voivat liittyä samoilla perusteilla kuin jokainen Suomessa asuva.

Pekka Iiskonmaki

Tallinnassa nokkela suomalainen teki vuonna 1992 viisumitoimiston Brasiliaan.

Hän painatti viisumihakemuksia venäjän kielellä tuhansittain ja hakemukseen piti laittaa valokuva ja 150 kruunua.

Jonot olivat valtavat, koska laivamatka Brasiliaan oli ilmainen ja hyvä palkka perillä. Mainokset olivat venäjänkielisessä lehdessä Estonia.

Miekkonen teki kuukaudessa yli miljoona kruunua.

Hän jäi kiinni, kun ei viitsinyt viedä viisumihakemuksia toimistonsa roskalaatikkoa kauemmaksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Eli, huijareita riittää maassa kuin maassa ja kansassa kuin kansassa! Ei suomalaisetkaan ole puti-puhtaita enkeleitä! :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti kopioitu Fb-sivultani ja julkaistu kommentoijan luvalla:

Aino Malkki kirjoittaa:

Suomessa valvonta löystynyt.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti kopioitu Fb-sivultani ja julkaistu kommentoijan luvalla:

Sampsa Mäkelä kirjoittaa:

Artikkeliin haastateltu Potchinchikov sanoo:

" ”Huonosti Suomeen integroituneita ja orientoituneita ihmisiä, joilla ei ammatin, iän, kielitaidon ja muiden seikkojen vuoksi ole oikeita mahdollisuuksia tässä yhteiskunnassa, käytetään työvälineinä. Ihmisille luodaan illuusio siitä, että heidän elämällään on merkitys ja tarkoitus”, arvioi Potchinchikov."

Tuo on aivan totta. Yhteiskunnan tärkeäksi osaksi kokeva maahanmuuttaja ei todennäköisesti tunne tarvetta myyräntyöhön. Toki venäläisiä on muuttanut Suomeen monista eri syistä, mutta useimmat heistä haluavat kuitenkin sopeutua yhteiskuntaan. Suomeen integroituminen ei ole aina helppoa - osittain nimenomaan hieman varautuneesta suomalaisesta kansanluonteesta johtuen. Moni tuntemani venäläinen maahanmuuttaja on ensiksi ihastunut Suomeen, mutta vuosien kuluessa muistelee kaiholla kaikkia hyviä puolia entisestä kotimaastaan.

Yhteiskuntia ei voi helposti laittaa paremmuusjärjestykseen. Kaikista ongelmista huolimatta venäläiset yleisesti arvostavat Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa. Ulkovenäläiset näkevät Venäjän tilanteen objektiivisemmin kuin Venäjällä asuvat maanmiehensä. Lähes kaikki tuntemani venäläiset näkevät viimeisen parinkymmenen vuoden kehityksen Venäjällä olevan suuria askeleita taaksepäin. Yhden pariskunnan tunnen, jonka puheet siirtyvät usein Neuvostoliiton ja Stalinin ajan haikailuun. Putin on heidän mielestään juuri oikea mies Venäjän johtoon. Politiikasta ei heidän kanssaan pysty keskustelemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset