Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ovatko venäläiset Huomisen suomalaisia?

 • Ovatko venäläiset Huomisen suomalaisia?
 • Ovatko venäläiset Huomisen suomalaisia?
 • Ovatko venäläiset Huomisen suomalaisia?

Siirtolaisinstituutti on julkaissut kirjan Venäjänkieliset Suomessa. Huomisen suomalaiset. Kirjan ovat toimittaneet Arno Tanner ja Ismo Söderling. Painosalama Oy, Turku 2016.

Yli 200 sivuiseen teokseen on kerätty kirjoituksia tunnetuilta tutkijoilta ja asiantuntijoilta.

  Maahanmuuttoon monipuolisesti perehtyneiden dosenttien pitkän linjan Venäjä-tutkijoidemme näkemyksiä Suomen venäjänkielisten ilonaiheista ja kipupisteistä.

Kirjan tarkoitus on tuoda esille Suomessa nykyisin asuvien

 • venäjänkielisten Väestöllisiä tunnuspiirteitä (Lehtonen),
 • venäläisten ja Venäjältä Suomeen muuton historiallisia lähtökohtia (Leitzinger ja Flink),
 • kotoutumiseen liittyviä haasteita (Pietiläinen ja Kahla) ja lopuksi
 • Suomen ja Venäjän ulkopoliittista kanssakäymistä (Luukkanen).

Esipuheesta Lainattu:

  Arno Tanner YTT, dosentin mukaan venäjänkielinen vähemmistö on hiljalleen kasvanut maamme suurimmaksi maahanmuuttajakieliryhmäksi...

  Huolimatta venäjänkielisen vähemmistön koosta ja Suomen tämänhetkisestä maahanmuuttoon kohdistuvasta ilmapiiristä, tämän vähemmistön koostumuksesta, tavoista ja asenteista tiedetään julkisuudessa varsin vähän. Erityisen tärkeäksi tällainen tietämys on tullut nyt, kun Venäjän ulkopolitiikka on muuttunut aktiiviseksi ulkomailla asuvien venäjänkielisten vähemmistöjen suhteen. Vaikka venäjänkielisen vähemmistön kotoutuminen on ollut pääsääntöisesti onnistunutta, voi Venäjä — ainakin retoriikassaan — käyttää ulkomaisten vähemmistöjensä todellisia tai väitettyjä ongelmia oman ulkopolitiikkansa välikappaleena.

  Näistä syistä nyt on tärkeä saada tästä aiheesta tuoretta ja objektiivista tietoa: ajankohtainen, syvällinen, mutta samalla yleistajuisesti kirjoitettu artikkelikokonaisuus on tarpeellinen.

  Tässä antologiassa maamme eturivin Venäjä-asiantuntijat tarkastelevat seuraavia asiakokonaisuuksia:

  • Julkaisu ennakoi Suomen suurenevan venäjänkielisen vähemmistön ongelmia ja lisää tietoa siitä, mitä ennaltaehkäiseviä toimia tarvitaan, jotta venäjää puhuva vähemmistö ei marginalisoidu, vaan kotoutuu mahdollisimman hyvin...

  • Julkaisu lisää turvallisuutta venäläisten olemisessa ja asumisessa Suomessa, lisäämällä tietoa venäjänkielisten identiteetistä ja sosiopsykologisista ominaisuuksista Suomessa, ja erityisesti sen eroista valtakulttuuriin....

  • Julkaisu tukee maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaa arvioimalla venäläisten muuttamista Suomeen, laajan venäjänkielisen maahanmuuttajaryhmän kotoutumisen ongelmia ja haasteita, sekä antaa arvioita tulevista maahanmuuttomääristä ja -laadusta, ja mahdollisesti maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista.

  Keskustelu venäjänkielisen vähemmistön resursseista ja mahdollisesta uhasta Suomen yhteiskunnalle on tuore, ja aiemmin vähän tutkittu. Tämä kirja kertoo pitkästä historiasta, lukuisista onnistuneista kotoutumistarinoista ja monen venäjänkielisen halusta kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei kuitenkaan voi olla sinisilmäinen: Kaikki eivät kotoudu, ja vähemmistö voi tulla suurvallan politiikan osaksi, jopa omasta kotoutumisestaan ja toiminnastaan riippumatta...

  Parhaimmillaan hyvä kotoutuminen Suomeen avaa erinomaisia mahdollisuuksia niin yksilöille kuin yhteisöillekin. Tällaisista onnistumisista kirjassa on lukuisia esimerkkejä.

Venäläiset Jatkossakin Osa Suomalaista Kansallista Mosaiikkia.

Ismo Söderlingin mukaan maamme väkiluku ja väestörakenne sukupolven kuluttua eli 2050 olisi 6.3 miljoonaa henkeä.

  Venäläisten kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että tuolloin venäjänkielisiä olisi maassamme noin 200'000 — 250'000 nykyisten 72'000 sijasta. Kyse on jo suuresta vähemmistöstä, ja oletettavasti erilaisista vähemmistölle kuuluvista oikeuksista saatetaan tiukastikin keskustella noihin aikoihin; onko maassamme tuolloin valtakunnallisia venäjänkielisiä tiedotuskanavia, venäjänkielisiä kouluja ja päiväkoteja, sen aika näyttää.

Missä määrin venäjänkielinen vähemmistö näitä itselleen vaatii tai haluaa, on tietysti kaiken peruskysymys. Joka tapauksessa venäläiset ja venäjänkieliset ovat jatkossakin keskeinen osa suomalaista kansallista mosaiikkia.

Vuosien saatossa Venäjä ja venäläisyys ovat merkinneet Suomelle sotia, vihaa ja katkeruutta. Toisaalta naapuruus ja yhdessä eläminen ovat tarjonneet taloudellista ja kulttuurista kukoistusta. Kuten Elina Kahla artikkelinsa lopussa toteaa,

  "... on ilmeistä, että Suomeen pettyneet ja huonosti sopeutuneet venäjämieliset voivat olla herkimmin alttiina mielipiteiden muokkaukselle ja asenteiden kärjistymiselle... Pohjoisen rajamaan historia on paitsi riesa, myös valtava rikkaus. Historiaa ulkopuoliselle avaamalla ja siitä ammentamalla on mahdollista rakentaa myös yhteistä ja myönteistä tulevaisuutta”.

Pallo on meillä suomalaisilla ja tänne muuttaneilla venäläisillä.

Entä Tänne Muuttaneille Inkeriläisille....?

Näin siis Siirtolaisinstituutin tekemässä kirjassa ennustetaan ja arvioidaan venäjänkielisten tulevaisuuden määrää Suomessa ja pohditaan miten turvallisesti kotouttaa heidät Suomeen.

Kirjassa ei paljonkaan mainita inkeriläisiä paluumuuttajia ja vielä vähemmän tiedetään kuinka monta paluumuuttajaa Suomessa on kaiken kaikkiaan.

No, selvä ainakin se on, että venäjänkieliset ovat tulleet Suomeen jäädäkseen ja siinä joukossa olemme myös me, inkeriläiset paluumuuttajat.

Tutkija Inga Jasinskaja-Lahden mukaan ainakin vuonna 2012 silloisesta 58'400 venäjänkielisestä maahanmuuttajasta 70 prosenttia on inkerinsuomalaisia,joten voimme olettaa, että tuosta 72'000 venäjänkielisestä noin 50'400 olisi ainakin paluumuuttajastatuksella tullut Suomeen.

Siirtolaisinstituutin kirjassa kukaan tutkijoista ei anna tarkkaa tietoa kuinka paljon inkeriläisiä paluumuuttajia on täällä hetkellä Suomessa. Määränä mainitaan 21'000 ja 30'000!

Milloin suomalaiset heittävät pallon paluumuuttajille – inkeriläisille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ihan vain vastauksena otsikkoosi: kuka tahansa Suomeen muuttava voi olla tulevaisuuden suomalainen. Tietenkin. En oikeastaan ymmärrä kysymystä.

Täysin toinen kysymys on se, tuleeko venäjänkielisistä joskus kansallinen kielivähemmistö. Se riippuu hyvin paljon venäjänkielisistä itsestään, osittain myös valtiovallasta. Jos he menevät samaa tietä kuin ruotsinsuomalaiset, vastaus on ei.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Johan Lindholm kirjoittaa: [..kuka tahansa Suomeen muuttava voi olla tulevaisuuden suomalainen.],

- ei voi kuka tahansa olla suomalainen. Ei jokainen voi muuttaa omaa identiteettiä noin vaan! Ei venäläinen, ei virolainen ei edes inkeriläinen. Kyllä jokainen maahan muuttanut voi olla Suomen kansalainen!

Tulevaisuus on tuntematon, joten vaikeata on ennustaa miten kävisi venäläisille/venäjänkielisille jos he saisivat maassamme vähemmistöstatuksen.

Kiitos kommentista!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tässä on varmaan kyse myös paljon siitä, miten suomalaisuus määritellään, eikö totta? Minulla ei ole tarkkaa määritelmää sille ja epäilen, että se muuttuu ajan myötä. Esimerkiksi suomen kielen osaaminen ei ole suomalaisuuden edellytys - ehkä jonkin kansalliskielen osaaminen kylläkin: suomen, ruotsin tai saamen kielen?

Oli miten tahansa, parin sukupolven jälkeen useimmat ovat omaksuneet suurimman osan "suomalaisuudesta". Sinä aikana he ovat kuitenkin myös myötävaikuttaneet suomalaiseen kulttuuriin, joka on muuttunut tämän takia. Mielestäni täysin normaalia.

Olet täysin oikeassa tulevaisuuden tuntemattomuudesta ja katsotaan miten venäjänkielisten käy. Heidän mahdollinen vähemmistökielistatuksensa riippuu niin uskomattoman paljon heistä itsestään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siirtolaisinstituutin kirjan otsikko viittaa siihen, että venäläisistä tulisi huomisen suomalaisia.
No, ehkä se helposti onnistuisikin,koska ensimmäistä kertaa Venäjällä tehty laaja venäläisten geeniperimän tutkimus kertoo, että venäläiset ovatkin etnisiä suomalaisia. Tulokset järkyttivät geenitutkijoitakin!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136349-vena...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Sinä siis puhut lähinnä geeneistä? Ihmettelen tätä suuresti, sillä minun mielestäni on paljon enemmän kyse kulttuurista kuin perimästä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vaikeata on sanoa, mikä vaikuttaa ihmiseen enemmän geeniperimä vai ympäristö? Ympäristö ja sen kulttuuri vaikuttaa tietenkin ihmiseen, mutta voiko se kokonaan pyyhkäistä pois geeniperimän?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #6

Tästähän viisaammatkin kiistelevät, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kyllä se kasvuympäristö/-kulttuuri on se tärkein.

Otetaan erittäin banaali esimerkki: TV-ohjelmassa Gladiaattorit oli kilpailija, jonka geeniperimä on täysin muualta kuin Suomesta. Kuitenkin hän puhui uskomatonta suomen murretta ja muutenkin käyttäytyi kuin suomalainen, mitä tahansa se tarkoittaakaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Valitettavasti minä olen pessimisti, pyydän sitä jo etukäteen anteeksi.
Venäjänkieliset eivät tule integroitumaan Suomeen merkittävästi. He kuten amerikkalaisetkin ovat suuren ja voimakkaan valtion edustajia, he ovat yli-ihmisiä. Sekä amerikkalainen että venäläinen puliukko tuntee olevansa meidän yläpuolella. He ovat mahtavan valtion edustajia, heidän takanaan on divisioonia ja atomipommeja, synnyinmaa on valmis auttamaan.

Geeneillä ei ole tässä mitään merkitystä, onhan Putinkin karjalaisten jälkeläinen.

Lähi-idästä tulleet muslimit eivät myöskään voi sopeutua. He ovat ikivanhojen sivistyskansojen jälkeläisiä, heidän jumalansa on ylivoimainen meidän jumaliin verrattuna.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala.

Ei tarvitse pyytää etukäteen anteeksi.Sinulla kuin meillä muillakin on oma näkemys asiaan kuin asiaan. Kiitos etukäteen kun tulit keskustelemaan asiasta.

Mielestäsi venäläiset eivät pysty integroitumaan Suomeen ja muslimit eivät "myöskään voi sopeutua" Suomeen. Mutta virallinen Suomi yrittää kovasti auttaa maahan muuttaneita niin venäläisiä, muslimeja kuin kaikkia muitakin!, koska siitä kansojen vaelluksesta ei pääse karkuun edes täällä Pohjolassa. Tuntuu siltä, että kansat ovat sekoittumassa toisiinsa.Jos kenen pitää sopeutua, niin kantasuomalaisten siihen, että maassa on muitakin kuin valkoihoisia ja suomea puhuvia.
Näin se menee nyt.

Juha Hämäläinen

Oleellista on tajuta, että siirtolaisuus joka tapauksessa muuttaa Suomea kaiken muun lisäksi. Muutaman vuosikymmenen päästä maa on muuttunut ehkä paljonkin. Suomalaisuuden ja tutun Suomen säilyttäminen on mahdottomuus. Sen korvaa jokin muu.

Siksi on hyvä, että sukupolvi kerrallaan täältä poistutaan ja painutaan unholaan. Harvan psyyke kestäisi kaikkea tulevaa muutosta.

Näen ihmiset ja kansat eliöstönä Maan pintakerroksessa. Olemme kuin hyönteiset, lisäännymme, elämme ja kuolemme. Ihminen on siitä rasittava eliö, että hän luulee oman ja sivilisaationsa merkityksen aivan megalomaanisen suureksi. Sitä se ei tietenkään ole. Se kaikki häviää joskus mitään jälkiä jättämättä. Onneksi näin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanhemmat Viron venäläiset eivät ymmärrä vironkielestä mitään, on omastatahdosta kiinni.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Voin sanoa, että mitä enemmän on venäjänkielisille palvelua venäjänkielellä,johon pitäisi tähdätä, sitä vähemmän on tarvetta oppia suomea!
Sama ilmiö kuin Virossa tulee tännekin, joka muuten näkyy jo katu kuvassa. Kyllä omasta tahdosta se on kiinni.

p.s.Poistin tuplan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Hämäläinen kirjoittaa:[Suomalaisuuden ja tutun Suomen säilyttäminen on mahdottomuus.],

- niin se taitaa käydä. Globaalimuutos maailmalla ei ohita tätä kylmää pohjois kolkkaa. Kun suuret erirotuiset ihmismassat alkoivat vyöryä eri mantereilta muualle etsiäkseen parempaa elinsijaa, niin se lyhyessä ajassa on vaikuttanut täällä Suomessakin ja tulee vaikuttaman aina enemmän...

Eihän Siirtolaisinstituutin "huoli" ole vain venäjänkielisistä. Jokainen maahan muuttanut ihminen ja sen yhteisö käy vaatimaan heille kuuluvia oikeuksia! Jotkut kovemmalla äänellä ja toiset taas arastelleen...!

Eliötähän me ollaan muitten nisäkkäitten joukossa. wikipedia:"Ihminen (Homo sapiens) on ainoa nykyisin elossa oleva ihmisten (Homo) sukuun kuuluva nisäkäs..", vaikka olemmekin "..nykyisin elävistä kädellisistä laajimmalle levinnyt, älykkäin ja runsaslukuisin laji." Silti me olemme ajan ja luonnon armolla samalla kuin vaikkapa muurahaiset!

Mutta onneksi luulemme, että pystymme parantamaan tämän hetkistä maailmaa ja sinä toivossa on hyvä toimia ja pysyä hengissä!

Ihmisiä on kuin muurahaisia...
https://www.youtube.com/watch?v=-PEbrxLMhsA

Kiitos kommentista ja blogin suosittelusta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille,blogin suosittelijoille,linkin jakajille kuin myös lukijoille.

Näin illan ratoksi kuunnellaanpa miten venäläiset tytöt esittävät suomenkielistä laulua:

https://www.youtube.com/watch?v=YgZViVoFzWg
Песня, пришедшая из Финляндии
Laulu, joka on tullut Suomesta (Venäjälle)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sehän oli hieno esitys, enpä ole kuullut aikaisemmin tällaista laulua. Mitenkähän se on päätynyt venäjänkieliselle alueelle? Karjalaisten tai inkeriläisten kautta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset