Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Inkeriläiset Ovat Karjalaisia

 • Inkeriläiset Ovat Karjalaisia

Inkeriläiset ovat karjalaisia. Se on fakta! Jos ei mikään muu, niin Wikipedia todistaa sen!

Keitä Ovat Inkeriläiset?

  Inkeriläiset eli inkerinsuomalaiset ovat Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla Inkerinmaalle siirtyneiden savolaisten (savakot) ja karjalaisten (äyrämöiset) jälkeläisiä, jotka uskonnoltaan ovat pääasiassa evankelis-luterilaisia.

  Inkeriläisiä ei tule sekoittaa inkerikkoihin, jotka ovat alueen vanhempaa, uskonnoltaan ortodoksista väestöä.

Itse olen kirjoittanut aiheesta otsikolla
Missä On Inkeri Ja Keitä Ovat Inkeriläiset?

Keitä Ovat Savakot?

  Savakkojen väestöryhmä alkoi muodostua melko varhain ruotsinvallan aikana kun sotien hävittämään Karjalankannaksen länsiosaan eli Äyräpään kihlakuntaan alkoi muuttaa uutta väestöä Savosta ja Viipurin Karjalan läntisistä kihlakunnista.

  Savakot ovat äyrämöisten ohella toinen kannaksenkarjalaisten ja inkerinsuomalaisten pääryhmistä, jotka voitiin erottaa vielä 1800-luvulla.

  Savakoita muutti Inkerinmaalle 1600-luvulla ruotsalaisvallan aikana lähinnä Savosta, Jääsken ja Lappeen kihlakunnista sekä Karjalankannaksen itäosasta, kun taas äyrämöiset olivat tulleet Karjalankannaksen länsiosasta, Äyräpään kihlakunnasta.

Joten Inkerin suomalaisten alkuperä on äyrämöisten ja savakkojen heimolaisissa.

Keitä Ovat Äyrämöiset?

  Äyrämöiset olivat alun perin Karjalankannaksen länsiosan kantaväestöä. Äyrämöisten vastakohtana pidettiin Kannaksella ja myöhemmin myös Inkerinmaalla savakoita, jotka olivat Ruotsinvallan sotien aikana äyrämöisten keskuuteen ja Itä-Kannakselle muuttaneita läntisimmän Viipurin-Karjalan sekä Savon asukkaita. Myös Itä-Kannaksen asukkaita sanottiin yleensä savakoiksi.

  Äyrämöiset olivat savakkojen ohella toinen inkerinsuomalaisten pääryhmistä, jotka voitiin erottaa vielä 1800-luvulla.

  Inkerinmaalle äyrämöiset olivat muuttaneet 1600-luvun ruotsalaisvallan aikana lähinnä Karjalankannaksen länsiosasta, Äyräpään kihlakunnasta, kun taas savakot olivat tulleet Viipurin läänin läntisimmästä osasta, Savosta ja Karjalankannaksen itäosasta.

Olenko Siis Karjalainen?

Näin ollen. Me Inkerin suomalaiset olemmekin Suomen karjalaisten jälkeläisiä! Hieno juttu muuten! Jotenkin meidän kohtalotkin ovat lähellä toisiaan.

Mä olen vain ikuinen kulkuri,
mä olen vain mierolainen,

...

Laps' olen köyhän,
kauniin karjalan

Siitäkö syystä tuntuu niin kodikkaalta asua näillä kaakkoiskulmilla. Missä "myö ja työ", "mie ja sie", niin kuin aikoinaan Inkerissä, kohtaavat toinen toisensa ymmärtäväisesti!

Näköjään sitäkin syystä tuntui niin mukavalta kun kahtena kesänä peräkkäin Imatran Inkeri Klubin toiminnasta oli mahdollisuus kertoa turisteille ja vierailijoille eri puolilta Suomea ja Venäjääkin Karjalaisella Kotitalo-Museolla, Hiljan pihalla, jossa myös meillä oli näyttely Inkeristä ja inkeriläisistä!

Silloin myös Inkerin lippu liehui näyttelyaittamme katolla ja saman pihan vastapäätä Karjalaisten viirin tangossa sopusoinnussa keskenään!

Kun täällä Imatralla vihdoinkin kohtasimme nyt, yli 400 vuoden jälkeen, niin jospa me, inkeriläiset ja karjalaiset, lähtisimme piiriin käsi kädessä ja jatkaisimme matkaa kohti valoisaa tulevaisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinulla on vapaus tuntea Ruotsin rotupolitiikan seuraukset näkemyksesi mukaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, nautinkin siitä vapaudesta! Mukavaa alkanutta päivää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Myö ollaanki sitte karjalaisii.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pitkän pohdiskelun jälkeen mie tunnen olevani Laps' Karjalan!

https://www.youtube.com/watch?v=QUQCM_1Y1Yc
Laps' olen Karjalan

Kiitos ko sie tulit kommentoimaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, wikipediaa ei yleensä pitäisi esittää lähdeviitteenä, joka "panee pisteen" millekään asialle. Toki sieltä saa paljon tietoa ja sitä voi hyödyntää, mutta kiistelyn kohteensa olevissa asioissa se ei ole "Jumalan sana".

Mitä tulee siihen ovatko luterilaiset inkeriläiset karjalaisia vai muuten vaan suomalaisia, niin tässä kohden pitää ymmärtää käsite-ero suomenkarjalaisten ja itämerensuomalaisen heimon "karjalaiset" -käsitteiden välillä.

Inkeriläisiä voi hyvin pitää "suomenkarjalaisina" samassa mielessä kuin entisiä viipurilaisia tai sortavalalaisia, mutta ei suomalaisista poikkeavaan suomalaisugrilaiseen karjalaiskansaan kuuluvana väestöryhmänä. Ennen toista maailmansotaa Suomessa oli kansantieteellisesti tai kielitieteellisesti luokiteltuna karjalaisia lähinnä vain Suojärven, Salmin ja Suistamon pitäjissä. He olivat uskonnoltaan ortodokseja ja puhuivat karjalan kieltä, ei suomea.

Inkerikot, jotka pakenivat läntisemmästä Ruotsista muuttaneita tulokkaita 1600-luvulla eteläisimmille Tihvinän, Valdain ja Tverin alueille puolestaan olivat samoja karjalaisia kuin yllä mainitsemani entiset Suomen ortodoksiset karjalaiset. He puhuivat inkeroiskieltä, joka on itse asiassa yksi karjalan kielen eteläisistä murteista.

Tverin alueelle muutti sen verran paljon porukkaa kuitenkin myös Laatokan pohjoispuolelta ja Aunuksen likeltä, että puhdas inkeroiskieli sekottui nopeasti muihin eteläkarjalan murteisiin ja niinpä nykyinen tverinkarjalaisten puhuma kieli on suurin piirtein samaa kuin ennen sotia puhuttu Suojärven tai Suistamon murre. Inkeroiskieltä tuskin enää juuri arjessa puhuu kukaan. Se löytyy lähinnä historian arkistoista.

Toisin sanoen kiteytettynä: on olemassa "karjalaisia" ja karjalaisia. Inkeriläiset kuuluvat ensiksi mainittuun ryhmään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Myönnät kuitenkin, että inkeriläisiä voi pitää "suomenkarjalaisina"! Sitä minäkin!
Mutta missä ne tilastot inkeriläisten kohdalla?

Suomalais-ugrilaisissa kansoissa mainitaan suomalaiset (6 500 000), karjalaiset (71 000),virolaiset (1 000 000) inkerikot (300),vatjalaiset (60), liiviläiset (400), enetsit 200...mutta inkeriläisiä ei mainita ollenkaan, vaikka inkeriläisiä on enemmän kuin esim. neljä viimeistä mainittua ryhmää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset...

Inkeriläisiä on noin saman verran kuin karjalaisia. Ainakin joittenkin tilastojen mukaan paluumuuttostatuksella Suomeen on siirtynyt 1990-luvulta lähtien yli 70 000 venäjänkielistä.

Kuitenkin wikipedia kertoo:
".. inkeriläisiä on muuttanut paluumuuttajina Suomeen yli 25 000.Suomessa olevien inkerinsuomalaisten paluumuuttajien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, sillä paluumuutto oli 1990-luvun alussa hallitsematonta.." Hyvä, että tunnustetaan, ettei tarkkaa lukumäärää kukaan tiedä!?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeril%C3%A4iset

Väestöliiton mukaan inkeriläiset ovat etnisiä venäläisiä!?:

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102440-ovat...

Näin siis, inkeriläisten kohdalla kävi! Olkaamme siis "suomenkarjalaisia"!? ;)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen lukenut viime aikoina systemaattisesti sota-ajan Helsingin Sanomia Hesarin aikakoneesta (hs.fi/aikakone). Löysin sieltä artikkelin ”SIPERIAN TIE”, joka on kuvaus karkotettujen kohtalontaipaleelta.
Artikkeli alkaa sanoilla ”Vuosi 1931 merkitsee kohtalokasta käännekohtaa Inkerin suomalaisten historiassa. Venäläiset vallanpitäjät aloittivat silloin Pohjois-Inkerissä joukkokarkoitukset, joitten tarkoituksena oli suomalaisten väestöaineksen tuhoaminen.”

Junamatka tavaravaunuissa (härkävaunuissa) Pietarista Siperian Krasnojarskiin oli 4574 kilometriä. Karkotettuja oli sullottu 50 ihmistä vaunua kohden. Krasnojarskista matka jatkui myöhemmin Jenisei-jokea pitkin Jenisein kaupunkiin. Täältä siirryttiin Sovrudnikiin ja siellä työskenneltiin kultakaivoksissa. Lähde Helsingin Sanomat 110/1942, 25.4.1942 sivu 8.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onkohan siinä perää, jotta Vlad-setä on tveriläistä sukua?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Putin on Tverin karjalaista sukua. Hänen isoisänsä mökki on vieläkin Tverissä.

Mutta kerrotaan että Medvedevin suku olisi Mantsinsaaresta lähtöisin. Siellä on asunut saman nimisiä jotka ovat myöhemmin muuttaneet nimensä Karhuseksi.

Kerrotaan myöskin että entisen pääministerimme Kataisen isoäidin suku olisi samalta saarelta, Sjukineita eli Haukisia. Heillä oli Salmin suurin hirsitalo, kolme kerroksinen. Haukio saattaa olla samaa sukua?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala on oikeassa, että Putinin suku on Tverin Karjalasta.

Pominovo kylässä:
http://img-fotki.yandex.ru/get/6840/121237152.306/...

ja jopa isovanhempien talo:
http://img-fotki.yandex.ru/get/6738/121237152.305/...

Tietoa löytyy ven.kieliseltä sivulta:
http://putin.kremlin.ru/bio

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tämä inkeriläisten tunnustaminen paluumuuttajiksi oli edesmenneeltä presidentti Mauno Koivistolta erittäin hieno teko. Inkerinsuomalaisten juuret ulottuvat Suomeen. Ennen bolsevikkivallankumousta inkerinsuomalaiset Pietarissa ja sen ympäristössä kävivät säännöllisesti uusimassa passinsa Suomen passitoimistossa Pietarissa. Vanha passi jäi passitoimistoon. Suuri joukko ihmisiä asui siellä siis passilla, mutta he olivat samaan aikaan kirjoilla kotiseurakunnissaan Suomessa. Bolsevikkivallankumouksen myötä alkoi vaino ja samalla passit otettiin pois, joten muutto Suomeen virallista tietä tuli mahdottomaksi.

Inkerinsuomalaisten vanhoja passeja löytyy Kansallisarkistosta. Niihin on merkitty myös perhetietoja mm. lapsista syntymäaikoineen, joita ev.lut. seurakunnan paikallinen kirkkoherra on merkinnyt passeihin.
Professori Max Engmannin väitöskirja ”S:t Petersburg och Finland. Migration och influens 1703–1917 (1983) valottaa näitä asioita.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Käsittääkseni Suomen autonomisen ruhtinaskunnan alueella asuvilla eli suomalaisilla piti olla passi omasta seurakunnasta muuttaessaan tilapäisesti keisarikunnan puolelle töihin Pietariin.

Sen sijaan Venäjällä asuvilla inkeriläisillä tai Inkerin suomalaisilla ei tällaista passia voinut olla. Sitä en tiedä vaadittiinko Pietariin muuttaneilta venäläisiltä ja muilta mitään sisäisiä passeja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siinä olet oikeassa, ettei inkeriläisillä tarvinnut olla passia, mutta niin kuin vastasin Jukka Mikkolalle joku henkilötodistus piti olla.
Jo Pietari I aikana passi oli pakollinen niille, jotka muuttivat vaikkapa väliaikaisesti vakituisesta asuinpakasta muualle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jukka Mikkola, käsittääkseni Koiviston kutsumat paluumuuttajat olivat muuttaneet Pietarin ympäristöön jo 1600-luvulla. Silloinhan Ruotsi suoritti karjalaisten ortodoksien puhdistuksen. Tilalle tuli pohjoisesta luterilaisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, 1600-luvulla syntyi siirtolaisten muutto Suomesta Ruotsin valloittamille alueille Inkeriin ja Inkerin luterilaisen kirkon juuret ovat peräisin niiltä ajoilta.
Ruotsi rakennutti lyhyessä ajassa 36 luterilaista kirkkoa, joissa toimi 42 pappia.
Vuonna 1655 Inkerinmaalla toimi jo 58 evankelista seurakuntaa...ortodoksit joutuivat lähtemään alueelta.

Olen kirjoittanut blogin: "Inkerin kirkko ja Ruotsin kuninkaat", jos kiinnostaa lukea.

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/15...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Mikkola kirjoitti: [Tämä inkeriläisten tunnustaminen paluumuuttajiksi oli edesmenneeltä presidentti Mauno Koivistolta erittäin hieno teko.],

- Paluumuutto oli osa Venäjällä tehtyä etnistä puhdistusta. Olen kirjoittanut blogin
"Oliko sittenkin inkeriläisten paluumuutto-etninen puhdistus Venäjällä?"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/37405-oliko...

Passihommista sen verran, että luultavasti passeja, joista kerrot, kävivät hakemassa suomalaiset, jotka asuivat Suuriruhtinaskunnan alueella ja matkustivat sitten Pietariin.

Inkerinmaa ei kuulunut Suuriruhtinaskuntaan, joten Inkerin talonpojat matkustivat Pietariin todennäköisesti ilman passeja, mutta varmasti joku henkilötodistus piti olla...Näin ajattelisin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille blogin suosittelijoille, keskusteluun osallistujille, Fb-ssa tykkääjille ja blogin lukijoille ja linkin jakajille!

Vaikka selvisi, että olenkin "suomen karjalainen", sydämeni on Inkerissä!

"Mie tulen takasii viel, Inkerini armain!" laulaa Arvo Survo:

https://www.youtube.com/watch?v=sNiDYrXlqOc

Syksyiset terveiset! :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset