Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Narsismin Epidemia

 • Narsismin Epidemia
 • Narsismin Epidemia

Luin Imatralainen-lehdessä teologin Veli-Pekka Kososen kirjoituksen, Lauantai 6.5.2017, "Narsissi, Narsisti ja Nöyryys".

Kosonen kirjoittaa:

  Pohjolan keikkuvassa keväässä narsissi on ihme kasvi. Sen kukat kestävät pakkasenkin puraisut. Myrkyllinen sipuli torjuu maassa myös myyrien hyökkäykset. Narsissi on lumoava mutta vaarallinen.

  Narsistinen ihminen on samanlainen. Hänet voi bongata kaikkialla kuten narsisseja keväällä. Silmää miellyttää päällepäin sujuvakäytöksinen, sanavalmis ja vakuuttava persoona, hetkittäin jopa muut huomioiva ja avulias. Todellisuudessa hän kuitenkin on oman erinomaisen egonsa vanki. Häkkiinsä hän haluaa muitakin houkutella tai pakottaa. Siellä loppuu lopulta happi...Narsissi-kukka kertoo kevään tulosta. Narsistinen ihminen taasen tuo tullessaan takatalven. Hänen lähellään paleltaa. Paratiisi muuttuu helvetiksi...

Tämä kirjoitus antoi minulle vinkin etsiä netistä enemmän tietoa ja sieltä löytyikin aika paljon niin narsismista kuin narsistista. Niin videoita kuin ja erilaisia mielipiteitä keskustelupalstoilla. Monet kertovat omista kokemuksistaan niin liike elämässä kuin ihmissuhteissakin.

Lieneekö narsismi puhjennut erityisen voimakkaasti kukkaan nyt täällä nykyisellä ihmiskunnan aikakaudella vai onko se vasta nyt tunnistettu? Onko sille avautunut uudet mahdollisuudet niin bisnes-elämässä kuin pari- tai ihmissuhteissa yleensäkin? Kuinka paljon lieneekään puhjennut kukkaan narsistisia ihmisiä myrkyllisine sipuleineen nyt keskellämme?

Asia Kiinnostaa Tutkijoita

Asia kiinnostaa tutkijoita ympäri maailmaa. Toisten mukaan eletään narsismin kautta ja jopa on tunnistettu ilmiö "kollektiivinen narsismi" ja toiset taas ovat jo sitä mieltä, että ihmiskunnassa on levinnyt jo "narsismin epidemia"!

Olemmeko kaikki niin rakastuneet itseemme, että loppujen lopuksi kuihdumme siihen omahyväiseen rakkauteen, niin kuin kreikkalainen Narkissos?

Kollektiivinen Narsismi

Kollektiivinen narsismi on yksi narsismin alalaji ja tutkijoitten mukaan se liittyy etnosentrismiin.

  Etnosentrismi on taipumusta uskoa oman etnisen ryhmän olevan keskeisesti tärkeä, ja arvioida kaikkia muita ryhmiä suhteessa omaan. Etnosentrinen yksilö tuomitsee muita ryhmiä suhteessa omaan erityiseen ryhmänsä tai kulttuuriinsa, kantaen erityisesti huolta kielestä, käyttäytymisestä, tavoista ja uskonnosta... – Wikipedia.

Mutta kollektiivinen narsismi on laajempi ja kattaa kaikentyyppiset in-group / suljetut ryhmät yli kulttuurien ja etnisten ryhmien ja voi olla kokonaisuudessa narsistinen. Sellaisessa narsistisessa ryhmässä katsotaan, että siihen sopivat vain tietynlaiset henkilöt, joista sitten tämä ryhmä koostuu.

Narsismin Epidemia

Nykypäivänä eletään narsismikulttuurin kukoistuskautta, kirjoittaa Independent sivuillaan (käännös Inopressa.ru) Georgian yliopiston professori W. Keith Campbell (профессор Университета Джорджии У. Кейт Кэмпбелл), joka on kirjoittanut kirjan "Narsismin epidemia".

Hänen mukaansa on olemassa kolme erilaista narsismia.

 • "mahtipontinen narsismi",
 • "haavoittava narsismi" ja
 • kolmas joka on sekoitus näitä.

Kun narsismin takia hajoavat avioliitot, rikkoutuvat ystävyssuhteet ja romahtaa liike elämä, niin silloin voi sanoa, että on kyse jo diagnoosista "narsistinen persoonallisuushäiriö".

Kuinka Selviytyä Narsissista?

Jos joutuu tekemisiin narsistin kanssa, niin selviytymiseen siitä tarvitaan useimmiten ulkopuolista apua. Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellstenillä on paljon kokemuksia asian hoidossa, joita hän on jakanut Yuotube videoissaan.

Kuin narsissi kukallakin on myrkyllinen sipuli, joka torjuu maassa myyrienkin hyökkäykset, niin narsistikin juottaa ihmisille pikaristaan myrkkyä ja houkuttelee heidät hoviinsa.

Tässä videossa terapeutti Hellsten vastaa haastattelussa kysymykseen:

  Kuinka haastavaa on korjata narsistin jälkiä työyhteisössä jos sattuu olemaan esimerkiksi niin, että toimitusjohtaja oli narsisti?

Tommy Hellsten
narsisti työpaikalla ja parisuhteessa

  ... Vähän riippuu siitä kuinka kauan se sai siellä riehua. Jos se on riehunut siellä kauan ja saanut hallituksen sumutettua ... se on juottanut niitä myrkkypikareita aika paljon ja synnyttänyt hurjan määrän sellaista "hallitse ja hajota" mentaliteettia ja saanut aika rumaa jälkeä ... luonut sinne sellaisia konflikteja jotka elää ja muhii siellä...

  Pahimmassa tapauksessa kyllä tällainen toimitusjohtaja, jos sillä on valtaa riittävästi niin voi tuhota koko yhteisön... Se valuu lopulta sinne koko asiakaspinnalle ja menee asiakkaisiin... Jos se on mennyt liian pitkälle se on kova työ korjata...

Miten Tunnistaa Narsisti?

Narsistin tunnistaminen onkin aika vaikeata. Niin kuin kirjoittaa teologi Kosonen Imatralainen-lehdessä:

  Narsisti on naamioitumisen mestari, vaikea tunnistettava.

  Narsistin tavoitteena on tehdä vaikutus ja manipuloida muut ihailemaan hänen erinomaisuuttaan. Narsistin jutut sisältävät sen verran faktaa, että ne kuulostavat tosilta. Hänellä on totuuden avain. Kaikki muut ovat sen hukanneet. Siksi hänen on näitä muita alati moitittava. Alistamalla, kiusaamalla ja rustaamalla kanteluita hän kantaa muiden tekemiä vääryyksiä tuomiolle. Hän saa muut uskomaan ja tuntemaan olonsa syylliseksi...

Lopuksi

Yksi maailman johtavista narsismin tutkijoista ja tuntijoista on tohtori Sam Vakninin. Hänen mukaansa toisin kuin yleisesti luullaan, narsisti ei rakasta itseään, vaan sitä heijastusta itsestään, jonka hän näkee muissa ihmisissä. Itse asiassa hän itse on tämä heijastus. Muut ihmiset ovat hänelle peilejä, joista hän toteaa olevansa olemassa. Mutta peilin pitää näyttää sopiva kuva - tai edes jotakin. Siksi narsisti ottaa muut ihmiset vahvaan pihtiotteeseen. Narsisti hakeutuu (usein alitajuisesti) läheisriippuvien ihmisten luokse ja lopulta kykenee muuttamaan heidän elämänsä helvetiksi tavalla, joka jättää ikuiset jäljet.

Noin 1 % ihmisistä on patologisia (piintyneitä) narsisteja, mutta narsismi vähäisemmässä määrin on huomattavasti yleisempää ja yleistymässä.

Hänen aineistonsa taustalla on satojen narsistien ja tuhansien heidän perheenjäsentensä kokemuksia.

Oma Kauneutemme Näkyy Peilissä!

Älä kuitenkaan ihaile omaa kuvaasi liikaa, ettei tapahtuisi vahinkoa!

Näin loppukeveykseksi Rakastunut Narciskoss
Влюбленный Нарцисс – In love with Narcissus

Oikein hyvä alkanutta kesää kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erkki Laitila, kiitos blogin suosittelusta!

Oikein mukavaa alkanutta päivää!

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitos Viola,
luin kertomustasi ikään kuin hartaudella. Olipa syvällistä asiaa.

Annan vastineeksi vinkin mitä itse edistän systeemiajattelun ohella. Se on kulttuurijohtaminen. Varmaan kunnioitettavan elämänurasi aikana olet kokenut satoja hankalia tilanteita.

Tässä parasta tietoa miten ihmisten väliset suhteet paranisivat kaikilla yhteiskunnan tasoilla: Barrett Values Centre: https://www.valuescentre.com/

Olen perustanut vuosi sitten Meta-yliopiston kohottamaan yhteiskunnan vuorovaikutuksen tasoa. Tässä siitä: http://metayliopisto.fi/metayliopiston-metamorfoos...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Blogissani kerrotaan muun muassa narsistijohtajasta, miten pahimmassa tapauksessa voi käydä.

Entä jos pomo onkin psykopaatti?

–Tutkimukset osoittavat, että kolme johtajaa sadasta on psykopaatteja.
Psykopatiassa yhdistyvät vahvasti narsistinen ja epäsosiaalinen persoonallisuus. Suuruudenhulluus, voimakas ylemmyydentunne, voimakas impulsiivisuus ja vastuuntunnottomuus kuuluvat oireisiin. Piirteitä ovat myös empatian puuttuminen, valehtelu, petollisuus ja tunne-elämän pinnallisuus...Empatian puutteesta psykopatiasta voi olla jopa hyötyä työelämässä.

– Narsistijohtajat ovat kuitenkin yrityksille riski, sillä pahimmillaan he ajattelevat vain omaa hyötyään ja ajavat työyhteisön sekasortoon.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200902239133968_uu...

------
Kävin Metayliopiston metamorfoosi 1.vuosi; kuinka kehittyä ja kehittää yhteiskuntaa. Vilkaisin myös kirjan sivuja.

http://metayliopisto.fi/wp-content/uploads/2017/04...

Mielestäni olet edelläkävijä kysymyksessä kuinka kehittyä ja kehittää yhteiskuntaa.
Jos nyt liittyen blogin aiheeseen, niin nimenomaan johtamisen kulttuurissa tarvitaan muodonmuutosta, ainakin tällaisissa tapauksissa joista puhutaan tässä keskustelussa.

Minä en periaatteessa tarvitse kaikkea tätä tietoa, mutta niin kuin kirjan esittelyssä kirjoitat:

– Mainio kirja yksityisellä ja julkisella sektorilla toimiville: päättäjille ja poliitikoille ja IT-ammattilaisille nousta kaaoksen yläpuolelle kehittämään elinkelpoisia systeemeitä (viable system) ja kokemaan parempaa tulevaisuutta.

Kiitos kommentista ja menestystä Metayliopistolle!

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitos kommenteista, Viola!

Olen todellakin edelläkävijä systeemiajattelun soveltamisessa, ja se perustuu IT-alan osaamiseeni, missä opin kehittämään malleja jo kauan sitten. Olen yhteyksissä maailman tunnetuimpiin osaajiin ja heitä on FB-kavereinanikin. Sain aikanaan USA:ssa yrittäjäkoulutusta, mikä opetti positioitumaan eli etsimään omia vahvuuksia ja kertomaan siitä selkeästi. Ilman sitä oppia ei Metayliopistoa olisi koskaan syntynyt. Katselen yliopistoja hieman yläviistosta, koska korkeakoululaitos on jäänyt pahasti modernin yhteiskunnan kehittymisen suhteen jälkeen. Pänttäminen ei sovi nykyaikaan.

Nyt puuhaan Suomeen kulttuurijohtamisen koulutusta. Se olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta Ruotsissa sitä on edistetty jo muutaman vuoden ajan. Sekin on tavallaan narsismin poistamista, mikä tietysti on vaikea haaste.

Barrett - organisaatio on kehittänyt teoriansa Maslowin hierarkiasta eteenpäin. https://www.valuescentre.com/

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #6

Erkki Laitila kirjoitti: [Nyt puuhaan Suomeen kulttuurijohtamisen koulutusta. Se olisi ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta Ruotsissa sitä on edistetty jo muutaman vuoden ajan. Sekin on tavallaan narsismin poistamista, mikä tietysti on vaikea haaste.],

– Hienoa! Ja kiva, että näitä Maslowi:n ajatuksia ihmisen tarvehierarkiasta viette eteenpäin.

"Maslow halusi löytää ihmistoiminnan taustalla olevan motivaation ja esitti niin sanotun tarvehierarkian, jonka pohjalla on fysiologiset tarpeet ja huipulla itsensä toteuttamisen tarve...
Yksinkertaisesti motivaatioteorian tulisi vastata kysymykseen ”miksi käyttäydymme siten kuin käyttäydymme”." Siinä onkin pohtimista!

Toivon menestystä! Ilman edelläkävijöitä yhteiskunta jähmettyy paikoilleen.

Vierivä kivi ei sammaloidu!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Noin 1 % ihmisistä on patologisia (piintyneitä) narsisteja, mutta narsismi vähäisemmässä määrin on huomattavasti yleisempää ja yleistymässä.»

No narsismia on pidetty myös universaalina persoonallisuuden piirteenä eli 100%. Suuriakin eroja sitten on sen välillä, kuinka korostunut se on. Jossain kohtaa puhutaan patologisesta "häiriöstä", siis vaikkapa se äärimmäisin 1%.

Tosin häiriömäärittelyssäkin on vähän kysymys, että mikä tekee jostain häiriön tai sairauden? Sekö, että se on epätavallista vai että aiheuttaa haittaa itselleen, vaiko että aiheuttaa haittaa muille? Nerous on ehkä epätavallista, mutta harvemmin kutsuttu häiriöksi, joten ehkä häiriöksi kutsuminen edellyttää haittaa, itselleen tai muille.

Ongelma vain on, että evolutiivisesti haitan aiheuttaminen toisille oman edun saamiseksi, vaikkapa väkivallalla, ei ole mikään häiriö vaan melko tavallinen sopeutuma kilpailuympäristössä. Tämä pätee sekä yksilöiden että ryhmien väliseen kilpailuun. Väkivallan kaltaiset tuhoavat ominaisuudet ovat normaaleja ihmisyyden kiroja, eivät "häiriöitä".

Jos narsismista siten tavallisesti on hyötyä henkilölle itselleen, vaikkakin toisten kustannuksella, sitä ei taida olla mielekästä kutsua häiriöksi. Sinällään tosin monenlaiset epäsosiaaliset käyttäytymismallit kääntyvät usein harjoittajaansa vastaan ja yhteiskuntamme on pitkälti rakentunut siten, että siihen pyritään. Kuitenkaan tämä ympäristörelativistinen haitta ei tee ominaisuudesta yleisesti haitallista tai "häiriötä".

Tarkimmin "häiriö" kait edellyttäisi, että jokin toimii rikkinäisesti. Sinällään narsismin kaltaiset piirteet voivat merkitä jonkin säätelyn puuttumista, mutta evoluutio on tässä mielessä sokeaa, että mikä tahansa mikä auttaa pärjäämään on yksilölle itselleen hyvä juttu.

Eräs suomalainen psykiatri aikoinaan kirjoitti, että narsisti usein tarkoittaa exää. Tämä epäilemättä johtuu siitä, että me kaikki olemme pohjimmiltamme itsekkäitä ja vaikka parisuhteet sinällään ovat yhteistyöhön pyrkiviä sosiaalisia suhteita, se pohjalla oleva itsekkyys kuitenkin usein nousee pinnalle molemmilla. Toisen selvimmin itsekkäät piirteet tällöin muodostuvat sekä kipupisteiksi että hyviksi moraalisen paheksunnan kohteiksi.

Mielenkiintoista onkin myös se, miksi narsisteja paheksutaan niin paljon ja näkyvästi. Toki todellisten paatuneiden narsistien käytös aiheuttaa ongelmia monille läheisille, mutta selittääkö se yksin mielenkiintoamme tähän kuitenkin verraten marginaaliseen ongelmaan? Ikään kuin joka toinen ihminen olisi narsisti?

Veikkaisin, että perussyy myyttisille narsistitarinoille on laajempi itsekkään käyttäytymisen paheksunta. Kaikille meistä on paras, että toiset toimivat epäitsekkäästi yhteisen hyvän tai meidän itsemme puolesta. Epäitsekkyyttä siis arvostetaan, koska se on meille ja muille hyvä juttu. Vastaavasti itsekkyyttä on hyvä paheksua ja samalla markkinoimme käsitystä itsestämme epäitsekkäinä, mikä tietenkin tuo arvostusta.

Narsismin paheksunta voi siten olla osa normaalia arvostuskilpailua ja pahimmassa tapauksessa paatuneen narsistin lempipuuhaa – paheksumalla narsisteja narsisti sekä etäännyttää itsensä paheksutusta kohteesta että saa kaipaamaansa arvostusta.

Vaikka toki se paheksunta siis on hyvä asia. Monimutkaista, kuten kaikki.

  «Toisten mukaan eletään narsismin kautta ja jopa on tunnistettu ilmiö "kollektiivinen narsismi"»

Tuskin narsismi mikään tämän ajan ilmiö ole, kun kerta Narkissos.

Epäilemättä itsensä ylentäminen ja häikäilemätön vallankäyttö on myös kollektiivinen sosiaalinen ryhmäilmiö. Mielenkiintoista on myös se, kuinka ryhmät voivat olla "narsistisia" ilman, että kukaan huomaa sitä. Erityisesti valtaryhmät mutta toisaalta muutkin pyrkivät aina rakentamaan omaa asemaansa oikeuttavia mytologioita. Rikkaiden mukaan köyhyys johtuu laiskuudesta ja saamattomuudesta, joten rikkaiden asema yhteiskunnassa on ansaittua ja kaikille hyvä. Meidän kansa on parempi kuin ne toiset, koska sivistys, oikeampi Jumala, jnpp. Tässä ryhmänarsismissa on mielenkiintoista, että ryhmän sisällä oman ryhmän ylistäminen on sosiaalinen hyve.

Ohos, kohta tulee TV:stä kuninkaallisten saapumisesta Suomeen tänään. Hienoa, että ollaan jo satavuotas kansa. Voitettiin sodat ja kaikki, kyllä me ollaan hyviä!

  «Narsisti on naamioitumisen mestari, vaikea tunnistettava.»

Kuten noidat! Näiden yhteiskunnan syöpien paljastamisesta on kirjoitettu täsmällisiä ohjeita jo pitkään.

Lopuksi vielä klassinen lähde tähän tärkeään keskusteluun: Mitä teen? Huomasin että mieheni on narsissi! (Vauva).

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marko Grönroos kirjoitti:

[No narsismia on pidetty myös universaalina persoonallisuuden piirteenä eli 100% ],

– Kyllä meissä jokaisessa löytyy narsistisia ominaisuuksia. Ainoa kysymys on se, miten se ilmenee. Onko meidän narsistisuudelle rajattomat pyrkimykset vain tyydymmekö pienempään valtaan ja asemaan...niin kuin teologi Kosonen kirjoittaa:

– Sen verran meissä jokaisessa on narsismin juurta, itsekkyyttä, että itsetutkiskeluun on aina aihetta. On vain kahdenlaisia ihmisiä: itsekkäitä ja helvetin itsekkäitä. Niitä jälkimmäisiä saa syystäkin nimittää narsisteiksi.

Kiitos syvällisestä kommentista. Palaan siihen vielä myöhemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset