Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjän Ulkoministeri Suomeen Tällä Viikolla

  • Venäjän Ulkoministeri Suomeen Tällä Viikolla

Venäjän ulkoministeri Lavrov tulee täällä viikolla Suomeen! kerrotaan ulkoasiainministeriön tiedotteessa 27.4.2017 – 75/2017.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee Suomessa 4. toukokuuta ulkoministeri Timo Soinin kutsusta. Ministerien kahdenvälisten keskustelujen aiheina ovat:

  • Ukrainan,
  • Syyrian ja
  • Korean niemimaan tilanteet,
  • Itämeren alueen turvallisuuskehitys sekä
  • muut ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Tiedotteessa sanotaan, että ministerit keskustelevat tämän lisäksi

  • Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista sekä
  • alueellisista kysymyksistä mukaan lukien
  • arktinen yhteistyö.

Ulkoministeri Lavrov tapaa Suomen-vierailullaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Monipuolinen Ohjelma

Laajapa on ohjelma ulkoministereille laadittu tapaamisen ajaksi. Mutta sitäpä vartenhan molempien maitten ne isot ja viisaat virkamiehetkin ovat olemassa.

Arktinen Yhteistyö!

Yhteistyö arktisessa alueella on erittäin tärkeä vielä senkin takia, koska Arktisen neuvoston virkamieskomitea on hyväksynyt maaliskuussa Suomen puheenjohtajuuden kaudelle 2017 – 2019 ja se alkaa tässä kuussa. Kiirettä pitää. Toukokuu on jo alkanut!

Muut Alueelliset Kysymykset

Kiinnitin huomiota paikkaan, jossa sanotaan, että "ministerit keskustelevat lisäksi Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista sekä alueellisista kysymyksistä".

Yhteistyö arktisessa alueella on erittäin tärkeä, mutta koska se on tiedotteessa vain "... mukaan lukien ..." niin ajattelen, jospa siinä välissä on jotain muitakin alueellisia kysymyksiä? Esimerkiksi Karjalan palauttaminen. Tämä kysymys on vaivannut jo suomalaisia pitkään! Jos nyt näin Suomen satavuotis-juhlavuotena jotain siihenkin suuntaan tapahtuisi, kun oikeat miehet ovat asialla!

Oikein mukavaa Vappua kaikille näin Suomi100 -juhlavuoteena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Timo Soini on kiitollisessa tilanteessa ulkoministerinä tällä hetkellä. Hänellä ei ole poliittisia paineita, vaan pystyy vapaasti viestittämään todellista agendaansa sydämensä syvyydestä. En pidä häntä huonona ulkoministerinä sinänsä. Ongelmana on tähän asti vain ollut tuo persujen edun huomioiminen kaikessa ulostulossa. Nyt sitä ei enää hänellä varsinaisesti ole rasitteena.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoitti: [Hänellä(Timo Soinilla)ei ole poliittisia paineita, vaan pystyy vapaasti viestittämään todellista agendaansa sydämensä syvyydestä],

- jos poliittiset paineet ovat nyt harteilta pois, niin se varmasti antaa mahdollisuuden puhua "sydämen syvyydestä" kahdenkeskisessä tapaamisessakin venäläisen korkean virkaveljensä kanssa!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On turha odottaa venäläisiltä mitään positiivista. He tulevat vaatimaan meiltä jotakin. Saimaan eteläpuolinen alue voisi olla vaatimuksena?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti:[On turha odottaa venäläisiltä mitään positiivista],

- älä ole aina niin ennakkoluuloinen! Positiivisuus voi syntyä jos useamman kerran saman pöydän ääreen ovat istahtaneet molempien maiden korkeat virkamiehet pohtimaan rauhanomaisesti asiaa!

Ai, sinä arvelet, että tulisi vaatimuksia ja vieläpä liittyen Saimaan eteläpuoliseen alueeseen? Mistäpä tuollainen ajatus lienee peräisin? Ei tunnu olevan ilmapiirissä sellaisia tuulahduksia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Positiivisesti ajatellen 'alueellisissa kysymyksissä' kyseessä voisi olla Saimaan kanavan läntisten alueiden palautus. Suomihan kunnosti Kekkosen suunnitelman mukaan Saimaan kanavan alun perin saadakseen Karjalaa tuon verran takaisin eikä mistään taloudellisista syistä, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232710-s...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vasta vuodesta 1939 lähtien olen ollut ennakkoluuloinen. Siitä asti siltä suunnalta on tullut vain kurjuutta, kotini ryöstetty, minut ajettu evakkoon jne.

Viola, kerro mitä positiivista Venäjältä ovat asuomalaiset, karjalaiset ja inkeriläiset saaneet?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Leo Mirala.

Niin suomalaisten, kuin karjalaisten ja inkeriläisten kohdalla maittemme väliset historialliset ja poliittiset tapahtumat jättivät paljon pahaa traumaattista jälkeä molemmin puolin rajaa, mutta minä en ole vastuussa siitä mitä teki aikoinaan Neuvostoliiton johto, niin kuin sinäkään et voinut vaikuttaa siihen miten menetteli silloin Suomi.

Mutta henkilökohtaisesti meidän molempien kohdalla positiivista on se, että olemme tuon aikakauden silminnäkijöinä selvinneet hengissä tähän päivään asti ja voimme yrittää blogikeskusteluissa voimiemme mukaan vaikuttaa hieman asioitten etenemiseen positiivisempaan suuntaan, vaikkapa sillä, että tuomme asioita esille.

Kiitos kun tulit keskustelemaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jospa Lavrov tarjoaa Karjalaa tkaisin ... ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voi noin käydäkin mutta siinä taauksessa pitää olla tarkkana ettei tule höynäytetyksi, ks. http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236447-vena...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Karjalaa pitäisi ensin pyytää takaisin..!Lieneekö sellainen pyyntö esitetty? Mutta olisihan se hienoa! Tulevaisuus on kuitenkin tuntematon. Jospa historia toistaa jollain tavalla itseään?
Lahjoittihan Venäjä aikoinaan (1809) Suomelle itsehallinnon ja myönsi sitten joulukuussa 1917 itsenäisyyden!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Siis Venäjä valloitti Suomen alueen Ruotsilta ja joutui tekemään jonkinlaisen päätöksen siitä kuinka kyseisen alueen hallinto järjestetään. Itsehallinto oli helpoin ratkaisu tsaarille, jolla oli kädet täynnä puuhaa eri puolilla muutoinkin.

Vuonna 1917 Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden, ei suinkaan sitä myöntänyt. Tunnustuksesta huolimatta bolshevikeille uskolliset sotajoukot Suomessa taistelivat ulkovallan edustajina kapinallisten riveissä demokraattisesti valittua hallintoa vastaan.

Ainoa lahjoitus, jonka Venäjän voidaan katsoa aikoinaan tehneen, oli Petsamo, joka ei milloinkaan kuulunut Ruotsin valtakuntaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #20

Juha Kuikka kirjoitti: "..Itsehallinto oli helpoin ratkaisu tsaarille..",

- Vaikka se olisi ollut helpoin ratkaisu, silti kun Venäjä myönsi Suomen suuriruhtinaskunnalle laajan autonomian eli itsehallinnon, niin oli
hyvä ratkaisu Suomen kohdalla!, vaikkakin Venäjän tsaari oli Suomen suuriruhtinaskunnan johtaja...

Siinä olet oikeassa, että "Vuonna 1917 Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden,ei suinkaan sitä myöntänyt"!
Minun sanan valinta oli väärä ja se kärsii joskus muulloinkin...

Mutta Petsamon historiasta en tiennyt ettei "..se milloinkaan kuulunut Ruotsin valtakuntaan"! No olihan se silloin lahjoitus Venäjältä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

"Ainoa lahjoitus, jonka Venäjän voidaan katsoa aikoinaan tehneen, oli Petsamo, joka ei milloinkaan kuulunut Ruotsin valtakuntaan."

Eipä hyvinkään ollut lahjoitus, kun kerran Suomi joutui antamaan Tarton rauhan 1920 mukaisessa vaihtokaupassa Petsamoa vastaan Venäjälle Repolan ja Porajärven, joissa pitäjissä oli päätetty liittyä Suomeen. (Venäjä muuten lupasi Tarton rauhanneuvottelujen aikana, että Itä-Karjalassa yleensäkin järjestetään kansanäänestys mahdollisesta Suomeen liittymisestä, mutta Lenin ja Stalin pettivät sen lupauksen.)

Wikistä: "Petsamon alue oli aikanaan osa (Ruotsi-)Norjan ja Venäjän yhteishallintoaluetta, joka jaettiin maiden kesken vuonna 1826, jolloin Petsamo jäi Venäjän puolelle ... Suomalaisille näissä neuvotteluissa luvattiin rajanvedoista riippumatta vapaa pääsy Jäämerelle. Tosiasiassa asujaimisto Paatsjoen länsipuolella koostui saamelaisista, suomalaisista ja norjalaisista. Suomalaisille epäedullisen v. 1826 rajanvedon vastineeksi annettu lupaus vapaasta pääsystä Jäämerelle voidaan nähdä osasyynä Petsamon alueen liittämiselle myöhemmin Tarton rauhassa Suomelle, Venäjän antaman lupauksen ja Suomen intressit sivuttaneen rajanvedon lunastamisena ... Vuonna 1864 Venäjän keisari myönsi Suomen suuriruhtinaskunnalle senaatin aloitteesta Petsamon alueen korvauksena Pietarin lähellä Siestarjoella sijainneesta teollisuusalueesta, joka oli siirretty Suomesta Venäjälle ... Rajansiirtoa Suomen suuriruhtinaskunnan puolelle ei ehditty korvaamaan Suomen kuuluessa Venäjän keisarikuntaan." https://fi.wikipedia.org/wiki/Petsamo#Ruotsi-Norja...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Suora lainaus tiedotteesta:
"Ministerit keskustelevat lisäksi Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista sekä alueellisista kysymyksistä "

Keskustelun aiheena on siis Suomen ja Venäjän kahdenväliset alueelliset kysymykset oikein monikossa. Mitähän alueellisia kysymyksiä näillä mailla on joista keskustellaan ?
No, Venäjähän aina tasaisin väliajoin muistuttaa vallitsevan tilanteen olevan väliaikainen ja muutoksille altis.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ehkäpä joku älypää lopulta äkkäsi että on yksi naru jota vetämällä suomalaiset voisi kääntää pois Natoa lähestyvältä tieltä. Se maksaisi Venäjälle vain uskottavan lupauksen Karjalan ym. Stalinin ryöstämien itsenäisen Suomineidon alkuperäisten alueiden palauttamisen veran. Mutta suomalaisten on oltava tarkkoina etteivät tule höynäytetyiksi, bilateraalinen vaihtokauppa itänaapurin kanssa on monimutkaista ja usein ehtoihin sisältyy jotain piilevää/tosikieroa tai sitten sopimusta ei ole tarkoituskaan oikeasti noudattaa niin kuin piti. Mutta, olisimmeko valmiitT Ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Norja peruutti Haltiatunturin huipun antamisen synttärilahjaksi, niin Venäjä saisi gloriaa osakseen palauttamalla vaikkapa juurikin sen Saimaan kanavan itäpuolisen osan.

Mutta siinäkin tapauksessa olisi todennäköisintä, että se haluaisi vastalahjaksi jonkin tukikohdan Itämereltä, esimerkiksi Mäkiluodon tai jonkin muun vastaavan. Itämeren tilannehan alkaa olla aika strateginen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...jospa siinä välissä on jotain muitakin alueellisia kysymyksiä? Esimerkiksi Karjalan palauttaminen."

Kuinka info tulisi ulos? Aluksi mahdollisen salassapidetyn pitkäaikaisen neuvottelutuloksen ja aiesuunnitelman olemassaolo voitaisiin paljastaa kansalle pehmeästi. Kerrottaisiin liturgiakommunikeassa, että...

--

Suomen Sisäministeriön suositeltua liputtamaan Suomi 100 -juhlavuonna muinakin kuin virallisina liputuspäivinä, ovat Suomen ja Venäjän ulkoministeriöt asiasta maidensa johdon kanssa keskusteltuaan päättäneet yhteisistä seuraavista neljästä pidemmälle menevästä toimenpiteestä:

- sekä Suomessa että Venäjällä otetaan käyttöön uusi virallinen yhteinen liputuspäivä, 14. lokakuuta, osoituksena molemminpuolisesta voimistuneesta arvonannosta Tarton rauhan 1920 solmittua rauhansopimusta kohtaan sekä sen uudelleenkunnioituksesta käytännön tasolla korkeiden sopijaosapuolten valtiollisten jatkajien keskuudessa, ja edelleen että

- marraskuun 26. päivänä liputetaan Juhlavuonna 2017 molemmissa maissa kertaluontoisesti Mainilan laukausten 1939 tyrmistystä/häpeää ilmentäen sen jälkeen muistelu taaksejättäen, sekä edelleen

- marraskuun 31. paivänä liputetaan Juhlavuonna 2017 molemmissa maissa kertaluontoisesti talvisodan ja jatkosodan stalinilaisten hyökkäysten ja muiden Suomen isänmaallisessa puolustussodassa 1939-44 Neuvostoliiton tekemien ihmisyydenvastaisten rikosten tuomitsemiseksi, ja lisäksi seuraavassa vaiheessa

- maaliskuun 13. päivänä 2018 liputetaan molemmissa maissa kertaluontoisesti juhlistaen joulukuun 6. päivänä 2017 allekirjoitettua sopimusta Suomen tasavallan ja Venäjän federaation korkeiden osapuolten hyväksyttyä ne käytännölliset alueellisten kysymysten ratkaisutiekartat, joiden pohjalta Venäjän federaation Suomen tasavallalle tämän valtiollisen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivän kunniaksi lahjoittamat palautusalueet itsenäisen Suomen alkuperäisen Viipurin läänin ja Petsamon ja Sallan alueiden mukaisesti liitetään takaisin Suomen tasavallan alueeseen Tarton rauhan 1920 mukaisesti joulukuun 31. päivänä 2017.

Korkeiden osapuolten puolesta Helsingissä 4. toukokuuta 2017
T. Soini, S. Lavrov

--

Iltalehti muuten kysyy ja antaa teillekin tässä tilaisuuden kirjoittaa mielipiteenne kysymykseen "Ansaitsisiko joku merkkihenkilö tai -tapahtuma liputusta vaikka sillä ei virallista liputuspäivää olekaan?" http://www.iltalehti.fi/suomi100/20170416220010351...?

Itsesensuuriaikoina hyssytellyn, J.K. Paasikiven johdolla rauhanomaisesti naapurimaiden kesken neuvotellun Tarton rauhansopimuksen 1920 vuosipäivä 14.10. sopii kyllä viralliseksikin liputuspäiväksi. Se muistuttaisi suuren elämäntyön keskeisimmästä jalokivestä itsenäisyystaipaleemme alkuunsaatossa,ks. Suomi 100 -liputus rehabilitoimaan Paasikiven kirkkain rauhanneuvotteluhelmi http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236428-s...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Alueellisiin kysymyksiin kuuluu myös Viron mahdollinen puolustaminen. Sekä muut lähialueet kuten Ala-Kurttin sotilastukikohta, tai yhteisen rajan tämän hetkinen dokumentointi. Ei sen tarvitse mitään sen suurempaa tai kummempaa.

Tuskin Venäjä olisi antamassa Sallan tunturia suomelle 100 vuotislahjaksi. Tai Karjalaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa virallisen tiedonannon mukaan niillä alueellisilla kysymyksillä tarkoitetaan lähinnä alueellista arktista yhteistyötä.

Mutta tiedä sitten mitä muuta Lavrovilla on mielessä ...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Venäläisen kulttuurin mukaan ei synttärilahjoja pyydetä, mutta joissakin tapauksissa voi vihjata mitä syntymäpäiväsankari haluaa.
Tässä keskustelussa onkin jo monta vihjettä tullut esille, joten pitäisikö jo naapurisovunkin nimissä alkaa vähitellen ymmärtää mistä kenkä puristaa..! :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjä osoittaisi ennennäkemättömän suurta poliittista nerokkuutta ilman omia riskejä tai juurikaan kustannuksia, jos se Norjan vetäydyttyä jo ilmoittamastaan Haltiatunturin huipun lahjoittamisesta (tyyliin Juha Sipilä ja pakolaisten majoittaminen ...) lahjottaisi Suomelle Korvatunturin huipun Joulupukkia varten ilman ennakkoilmoitusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #19

Kiitos linkeistä Viola, mutta niissä on osin siloteltua ja totuudenjälkeistä faktaa.

Se, että Venäjän federaatio on vallannut Pohjoisnavan "omakseen" ja Pakkasukkonsa alueeksi suomalaisella syväsukellusveneellä lippunsa pohjaan vieden, ei ihan ole sotilaallinen anschluss Krimin tapaan, vaikkakin törkeähkö kulttuuri-imperialistinen aggressio sekin. Korvatunturin ryöstö 1940-luvulla vei sen pääosin itänaapurin sotaväen haltuun ja osin kielletylle rajavyöhykkeelle suomalaisten ulottumattomiin. Se oli ahneudenosoitus jos mikä, kun kerran idässä uskotaan pohjoisnavan pakkasukkoon eikä Korvatunturin Joulupukkiin. Jotenkin edelleen toimiva joululahjalogistiikka vaatii nykyisellään sekin suojelurahansa idän 'pakkasukoille' eli putinmafioille, jotka verottavat osansa paitsi itäisen korruptioperinteen mukaisesti myös yhä jatkuvine rahansyytämisineen erilaisiin rajayhteistyöprojekteihin ilman tietoakaan alueiden palautuksen tulevasta ajankohdasta - ks. Neuvostofasistit ryöstivät korvatunturinkin http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183291-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Arktisen neuvoston virkamieskomitea on hyväksynyt maaliskuussa Suomen puheenjohtajuuden kaudelle 2017 – 2019 ja se alkaa tässä kuussa. Kiirettä pitää."

Voihan olla, että arktisen yhteistyön asiakohtanimikkeen alla on puhuttu myös Pukille hänen päämajansa ja tonttupajojen paluumuutosta Rovaniemeltä Korvatunturille sekä Petsamon Jäämeri-yhteyden edellyttämistä rajajärjestelyistä. Asiaa ehkä sittenkin alustettiin presidentin Venäjänvierailulla kuukausi sitten, ks. Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234487-n...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Täytyy varmaan muistaa, että kutsuja tähän ulkoministereiden tapaamiseen on Suomi.Siitä kerrotaan myös Venäjän ulkoministeriön nettisivulla, jossa sanotaan, että Venäjän Federaation ulkoministeri S.V.Lavrov vierailee Suomessa 4.toukokuuta Suomen tasavallan ulkoministerin T.Soinin kutsusta.

http://www.mid.ru/en/web/guest/foreign_policy/news...

Siinä mainitaan myös, että edellinen ulkoministereiden tapaaminen oli Moskovassa 6.kesäkuuta 2016. Yle.fi sivulta siitä tietoa:

http://yle.fi/uutiset/3-8934178

Kiitos Veikko kommenteista ja linkeistä! Niissä on iso paketti tietoa varmasti muillekin kuin minulle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset