Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Koulutettujen pako ulkomaille

 • Koulutettujen pako ulkomaille
 • Koulutettujen pako ulkomaille
 • Koulutettujen pako ulkomaille

Aivovuoto tarkoittaa työikäisten koulutettujen ihmisten muuttamista maasta toiseen, jolloin alkuperämaa häviää osaavan työvoiman suhteen. Sisäinen aivovuoto puolestaan tapahtuu maan rajojen sisällä. Suomen sisäisen aivovuodon osalta esimerkkinä on:, että itäsuomalaisista korkeakoulutetuista yli puolet päätyy töihin muualle kuin omaan maakuntaan.

Lehtikirjoituksen mukaan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella. Tutkijoiden joukossa aivovuoto on lisääntynyt lähes yhtä paljon.

Tilastot

Tieteentekijöiden liiton Tilastokeskukselta saamien lukujen mukaan Suomesta muutti toissa vuonna ulkomaille 2'223 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta. Samaan aikaan maasta on lähtenyt muualle 375 tutkijatason ihmistä.

Lähtijät ovat melko yksikantaan kertoneet lähtönsä syyksi koulutuksen ja tutkimuksen määrärahaleikkaukset. Samalla lähtijät ovat kehuneet olosuhteita esimerkiksi juuri muissa Pohjoismaissa.

  "Esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan on siirtynyt biotieteissä kokonaisia tutkimusryhmiä."

Aloittain aivovuoto on koskenut erityisen paljon humanistisia ja biotieteitä.

Koulutetut Nuoret

Koulutetut nuoret haikailevat ulkomaille – ”Maastamuutto varmasti kasvaa, jos käännettä ei ala pian tulla” – Suomalaisopiskelija uskoo, että Ruotsi tarjoaa uramahdollisuuksia. Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 5.10.2015 Tuuli Vattulainen HS, Suvi Vihavainen HS.

  Tradenomiksi opiskeleva Marika Aalto on työharjoittelussa suomalais-ruotsalaisessa kauppakamarissa. Aalto suunnittelee muuttavansa opintojensa jälkeen pysyvästi Ruotsiin. Työmarkkinat, ruotsalainen poikaystävä, rento ilmapiiri, mahdollisuus kansainväliseen uraan. Siinä ovat syyt, joiden vuoksi hän haluaa muuttaa opintojensa jälkeen vakituisesti Ruotsiin.

Myös ulkomaiset korkeakoulut kiinnostavat suomalaisia nuoria. Vuonna 2009 ulkomaalaista korkeakoulututkintoa suoritti 4'500 suomalaista, neljä vuotta myöhemmin heitä oli jo seitsemän tuhatta. Tänä syksynä ruotsalaiset yliopistot saivat Suomesta 13'600 hakemusta, kun vielä vuonna 2011 vastaava luku oli 8'600.

Hukkainvestointi Myös Maahanmuuttajien Korkeakoulutuksessa

Korkeakoulutetut maahanmuuttajat karkaavat ulkomaille – "Tämä on hukkainvestointi"

Lehtikirjoituksen mukaan toisen asteen ja korkeakoulujen ulkomaiset opiskelijat ovat olleet maamme nopeiten kasvava maahanmuuttajaryhmä. He hankkivat Suomessa hyvin pitkälti ilmaisen koulutuksen. Yllättäen juuri heidän on ollut vaikea työllistyä Suomeen valmistumisensa jälkeen.

  Näiden ihmisten on ollut vaikea työllistyä Suomessa. He ovat omien maidensa terävintä kärkeä. Ne opintolinjat saattavat olla hyvin pitkälle englanninkielisiä ja siksi se suomenkielen taito ei ole paras mahdollinen valmistuessa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Annika Forsander.

  Tämä on hukkainvestointi, kun nämä nuoret lähtevät maasta, jos he eivät työllisty. Pelkästään englanninkielisistä maisteriohjelmista valmistuu noin 2'000 vuosittain. Ja päälle vielä toisen asteen ammatilliset oppilaitokset. Yksi korkeakoulututkinto maksaa valtiolle yli 40'000.

Meidän pitäisi tehdä paljon enemmän työtä siinä, että nuoret saavuttaisivat kielitaidon, jolla olisi parhaat mahdollisuudet työllistyä. Tähän ei olla satsattu riittävästi, Forsander sanoo ja sättii kouluja siitä, että he unohtavat oppilaansa tutkinnon jälkeen.

Asiantuntija muuttaisi rahoituksen painopistettä työllistymiseen tähtääväksi.

  Korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten pitäisi kiinnittää opiskelijoita työmarkkinoille valmistumisen jälkeen.

Koulutus Jolla On Arvoa Vain Ulkomailla

Ihmetystä herättää miksi Suomessa koulutetaan englanninkielisiä ammattilaisia. Kun suomenkielisetkin muuttavat maasta pois, niin ei ihme, että kielitaidoton lähtee sinne missä kielellä ja opinnoilla on käyttöä, eli palaa koulutettuna todennäköisesti omaan maahansa. Ja jättää jälkeensä vain kauniin kiitoksen Suomelle.

Ulkomaisen opiskelijan alkuperämaa hyötyy koulutetuista henkilöistä siten, että osa koulutetuista siirtolaisista lähettää rahaa kotimaahansa vähentäen siten köyhyyttä.

Maailman Kuudenneksi Parasta Koulutusta

Suomea pidetään koulutuksen mallimaana. Miksi täältä lähetään sitten muualle opiskelemaan? 12.5.2013 Tutkimus: Suomen korkeakoulutus on maailman kuudenneksi parasta.

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on maailman kuudenneksi paras, väittää kansainvälisen yliopistoverkoston Universitas 21:n tutkimus. Listan kärjessä on ylivoimaisesti Yhdysvallat, toisena Ruotsi ja kolmantena Sveitsi. Suomen taakse listalla jäävät muun muassa Saksa, Ranska ja Iso-Britania.

Kaksi vuotta myöhemmin 16.3.2015 toinen tutkimus ja ennuste Suomen koulutuksesta kertoo Kauppalehden mukaan:

... Ja Yhä Huononee

Tuon tutkimuksen mukaan Suomen työikäisen väestön koulutustason ennustetaan vuonna 2030 olevan alle EU- ja OECD-maiden keskiarvon.

Jos Suomi on 15 vuoden kuluttua koulutustasoltaan kehittyneiden maiden keskiarvon alapuolella ei vastaa Suomessa toisteltua tarinaa koulutuksen mallimaasta.

Suomen OECD-edustuston erityisasiantuntija Aleksi Kaleniuksen mukaan kehityksestä on syytä olla huolissaan.

Mikä Avuksi?

Mikä on totuus? Onko suomalainen korkeakoulujärjestelmä maailman parhaiden joukossa vai onko vajoamassa kehittyneiden maiden keskiarvon alapuolelle?

Lohduttaako meitä se, että maailmalla hyvin menestyvät henkilöt ovat saaneet hyvän koulutuksen Suomessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

- Viroon tuli aluksi yrittäjät.

- Sitten yrittäjien mukana alkoi tulla yrityksen avainhenkilöitä.

- Koulutettuja alkoi tulla sen jälkeen ja tulee koko ajan mm. IT -alalle.

Syyksi he ilmoittivat Suomen ahtaan henkisen ilmapiirin ja vasta toisena oli korkea verotus.

Muita syitä oli mm. Viron sijainti, kustannustaso, ilmasto, bailausmahdollisuudet, edullinen asuminen jne.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Iiskonmaki kirjoitti: [Syyksi he ilmoittivat Suomen ahtaan henkisen ilmapiirin ja vasta toisena oli korkea verotus.],

- Ei kuitenkaan sitten muuteta maasta vain rahan perässä!
Kuinka paljon lienee Virossa maahanmuuttajia Suomesta?

Kiitos avauskommentista!

Pekka Iiskonmaki

Virallisesti heitä on yli 10.000.

Moni on jäänyt merelle. Tarkoittaa sitä, että on kirjautunut ulos Suomesta, mutta ei sisään kirjautunut Viroon.

Sitten on niitä, jotka asuvat Virossa ja ovat kirjoilla Suomessa.

Suomalaisten määrä kasvaa koko ajan ja erityisesti heidän, jotka ovat jääneet kirjoille Suomeen.
Suomessa on toimijoita jotka vuokraavat kotiosoitteen ja toimittavat postit sinulle esim. Viroon.

Olet Suomessa työtön ja saat korvaukset.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

No, missäpä ne "jääneet merelle" purjehtivat sitten? Ihminen keinot keksii kaikenlaiseen ja etsii parempia olosuhteita..!
Onhan se kiva, että työttömyyskorvaukset yhdessä maassa ja toisessa tulot ansiotyöstä, mutta voiko ihmistä syyttää siitä? No, ei! Vika, tai jos etsitään syytä siihen, niin se on yhteiskunnan järjestelmässä. Jokainen halua aina hyötyä omaksi eduksi! Niin ihminen kuin valtio! Näin se on!

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

''Moni on jäänyt merelle. Tarkoittaa sitä, että on kirjautunut ulos Suomesta, mutta ei sisään kirjautunut Viroon.''

Tämä koski 90 -luvulla Viroon muuttaneita yrittäjiä. Suomessa tuhottiin kerralla 66.000 yrittäjää ja tuhannet muuttivat Viroon.

Suomeen katkaistiin siteet kirjautumalla ulos Suomesta muuttoilmoituksella.

Ei haluttu kertoa missä ollaan ja siksi ei kirjauduttu Viroon, että saatiin työrauha. Virossa olleet suomiyrittäjät käyttivät siitä termiä ''jäin merelle''

Nykyisin se tuskin on kovin ''muodissa.''

Pekka Iiskonmaki

Suomi haaskaa valtavat verotulonsa todella huonoon taloudenpitoon.

Pelkästään Suomen kunnalisvero kiinteistöveroineen on paljon korkeampi kuin Viron korkein tulovero.

Silti Viron julkiset palvelut toimivat Suomea paremmin. Eli taloutta osataan hoitaa kustannustehokkaasti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Iiskonmaki: [Silti Viron julkiset palvelut toimivat Suomea paremmin. Eli taloutta osataan hoitaa kustannustehokkaasti.],
- Pitäisikö koulutusta saneita Virosta houkutella Suomeen opettamaan meitä miten hoitaa taloutta kustannustehokkaasti? Ei se pahaksi olisi jakaa kokemusta naapureitten kanssa!

Pekka Iiskonmaki

#4

Virolaiset ovat alkaneet muuttaa jo takaisin. Se aika on jo ohi, kun he halusivat tulla Suomeen.

Suomessa on enään 50.000 virolaista ja suurimmillaan heitä oli 100.000.

Suomalaista on vaikea opettaa, koska he eivät halua oppia uutta. Sama vika muuten venäläisillä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #6

Epäilin tuota 100'000 virolaista "suurimmillaan Suomessa."
MOT-ohjelmasta löysin tietoa siihen.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/11/virolaisia...

"Virolaisten vyöry Suomeen hiipuu"
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/467332-viro...

– Virolaisten muuton Suomeen voi jossain määrin rinnastaa suomalaisten muuttoon Ruotsiin 1970-luvulla, virolaisten muuttoliikettä tutkinut Helsingin tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori vertaa.
..Helsingin seutu sai vahvan kehityspulssin virolaisista muuttajista. Nyt Viron kasvava talous pitää nuoret kotimaassa...

Onko sittenkään virolaisilla enemmän halua oppia uutta kuin suomalaisilla ja venäläisillä?
Millä todistat sen? Talouskasvullako? Ehkä "Kalevipojat" ovat vaan ahkerampia kuin suomalaiset?

Juuso Hämäläinen

Kaikki menee niinkuin pitääkin. Hallitusvalta ja EK on halunnut joustoja työmarkkinoille. Se tarkoittaa sitä, että muutetaan oikean työn perässä muualle. Eihän Suomen palkkatasolla tänne kannata jäädä.

Ei kukaan järkevä rakenna elämäänsä kahden kolmen tonnin bruttotulon varaan ja mene Uuteenkaupunkiin autoja kasaamaan. Se vastaa sitä mitä jenkit teettivät mustilla 1800-luvulla puuvillapelloillaan. Ja mitä voi odottaa eläkepäiviltään. Nälkä ja kurjuus uhkaavat mitättömällä eläkkeellä. Monella se nytkin vain 1.500€ kuussa miinus verot.

Muuttamalla Saksaan, Englantiin tai USAan tuplaa palkkansa kättelyssä ja sen jälkeen on vielä runsaasti nostovaraa. Puhun nyt nimenomaan koulutetuista ja työssään näyttöä hankkineista.

Nykyaikana ei nuoren kannata katsoa kuin omaa etuaan. Ei ole enää isänmaata vaan EU-maakunta eikä kannata työnantajiin täällä kiintyä, ne molemmat jättävät ihmisen kun olo menee tiukemmaksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juuso Hämäläinen kirjoitti: [..Ei ole enää isänmaata vaan EU-maakunta eikä kannata työnantajiin täällä kiintyä, ne molemmat jättävät ihmisen kun olo menee tiukemmaksi.],

- se on tosi ikävää kun luottamus on mennyt omaan isänmaahan!

"Tällaista poismuuton aaltoa saa hakea 70-luvulta asti, kertoo yliaktuaari Matti Saari.
– Silloin oli myös tällainen kriisi, suuri velka ja työttömyyttä, Saari löytää syyksi..."
Asiasta kerrottiin 29.5.2015 Yle.fi uutisissa otsikolla:

"Hyvästi, Suomi: Ulkomaille muuttavia jo yhtä paljon kuin 70-luvulla"
http://yle.fi/uutiset/3-8028983
Yli 15 000 Suomessa asuvaa muutti pois viime vuoden (2014) aikana. Luku on selvä tilastopiikki. Joka viidennen suunta oli Ruotsi, ja yli tuhat muutti Saksaan, Britanniaan ja Viroon kuhunkin, selviää Tilastokeskuksen (http://www.stat.fi/til/muutl/2014/muutl_2014_2015-...) perjantaina julkaisemista muuttoliiketiedoista.

Pekka Iiskonmaki

''- se on tosi ikävää kun luottamus on mennyt omaan isänmaahan!''

Siinä on isänmaa myös parhaansa tehnyt, että luottamus on kadonnut, eikä palaa kovin nopeasti.

Suomella menee vielä toiset sata -vuotta alkoholilakien säätelyssä ja vasta sitten vapautuu kapasiteettia hoitaa muitakin asioita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on, että luottamusta on vaikea, ellei mahdoton saada takaisin. Niin kuin ei pysty saamaan takaisin niitä yrittäjiä ja koulutettuja ammattilaisia, jotka sanoivat Hyvästit omalle Isänmaalleen!
Hallitukseen tarvittaisiin viisaita päättäjiä, että heiltä löytyisi pätevyyttä ja myös kapasiteettia hoitaa kaikki asiat kuntoon!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset