Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kehitysvammaisten oikeudet. Suomen häpeäpilkku.

 • Kehitysvammaisten oikeudet. Suomen häpeäpilkku.

Kuten muistamme YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus oli jätetty ratifioimatta 10 vuodeksi. Tämä oli häpeäpilkku Suomelle. Asiaan tuli korjaus 15.5.2016, kun Suomi ratifioi YK:n vammaissopimuksen. Yleissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja tulivat Suomen osalta voimaan 10.6.2016.

YK:n vammaissopimus on vihdoinkin ratifioitu, joka sinänsä on tietenkin erittäin hyvä asia ja onnittelut vieläkin siitä Suomelle. Mutta YK:n vammaissopimuksen ratifioinnilla Suomi vain kiillotti julkista kuvaansa, mutta samalla lakaisi oman maan kehitysvammaisten oikeudet maton alle.

  Kehitysvammaisten oikeudet on uhrattu YK:n vammaissopimuksen alttarille!

Kaikki ei kuitenkaan mennyt oikeudenmukaisesti YK:n vammaissopimuksen ratifioinnissa! Me kehitysvammaisten omaiset luulimme, että kun sopimus lopulta ratifioidaan, niin kaikilla vammaisilla, niin myös kehitysvammaisilla, on asiat paremmin kuin ennen. Tiedotteessa 90/2016 sanotaan 12.5.2016:

Kehitysvammaiset Joutuivatkin Ojasta Allikkoon

YK:n vammaissopimuksen ratifiointiprosessissa kehitysvammaiset joutuivat maksumiehiksi ja heidät on törkeästi syrjäytetty "pois tieltä"!

Kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhdistämisen ja kehitysvammalain §42, pakkokeinopykälän kumoamisen puolesta kehitysvammaisten omaiset ja aktivistit, jossa minäkin olen ollut mukana, ovat taistelleet pitkään. Lukuisia käyntejä eduskunnan ministereiden ja kansanedustajien luona puhumassa ja luovuttamassa vetoomuksia ja adresseja... Mikään ei auttanut!

Kehitysvammalaki ja vammaispalvelulaki ovat edelleen yhdistämättä ja kehitysvammalain hirvittävä pykälä §42:

  "Erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain vain siinä määrin kuin erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii",

jonka poistamista olemme vaatineet, on nyt sellaisenaan kirjattu lakiin ja vieläpä lisätty yhdeksän uutta kohtaa!???

Hallituksen Esitys.

Hallituksen alkuperäisessä esityksessä HE 96/2015 vp oli pykälään 42§ lisätty seuraavia pakkokeinoja:

  42 f § "Kiinnipitäminen"

   Toimintayksikön henkilökuntaan kuuluva sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi pitää lyhytaikaisesti kiinni erityishuollossa olevasta henkilöstä. Kiinnipitäminen voi sisältää myös henkilön siirtämisen toimintayksikön tiloissa...

  42 g § "Aineiden ja esineiden haltuunotto"...

  42 h § "Henkilöntarkastus"...

  42 i § "Lyhytaikainen erillään pitäminen"...

Sosiaali- ja terveysministeriö lisäsi hallituksen esitykseen vielä 5 uutta pakkokeinoa:

  42 j § "välttämättömän terveydenhuollon antamisesta vastustuksesta riippumatta

  42 k § "rajoittavien välineiden tai asusteiden käytöstä päivittäisissä toiminnoissa, ja

  42 l § "vakavissa vaaratilanteissa,

  42 m § "valvotusta liikkumisesta" sekä

  42 n § "poistumisen estämisestä".

Nämä lisätyt pykälät pakkokeinoista ovat todella rajuja verrattuna hallituksen alkuperäisessä esityksessä olleisiin F, G, H ja I -kohtiin.

  Lopputulos oli päinvastainen kuin mitä me omaiset vaadimme.

Eri Laki Vammaisille Ja Kehitysvammaisille

Mietinkin tässä mitä vammaissopimus oikeasti toi vammaisille? Muiden vammaisten oikeudet on turvattu, mutta ainakin kehitysvammaiset ovat nyt täydellisessä pakkokeinojen suossa. Tilanne on se, että eri vammaisryhmiin sovelletaan eri lakia.

  Pakkokeinot on viety nyt laajasti laitosten ulkopuolelle asuinyksikköihin ja palvelukeskuksiin.

Emmehän sinänsä vastustaneet pakkokeinoja vaan vaadimme, että kehitysvammaisille turvataan SAMAT IHMISOIKEUDET kuin "tavallisille" vammaisillekin. – Nyt heidät on syrjäytetty!

Kehitysvammaisten Ihmisoikeudet Uhrattiin YK:N Vammaissopimuksen Alttarille!

Vammaisten ja kehitysvammaisten järjestöjen väliin on lyöty kiila. Meillä, kehitysvammaisten omaisilla, ei jäänyt enää mitään keinoja jatkaa taistelua vammaisten ja kehitysvammaisten lakien yhdistämisen puolesta ja hirvittävän pakkokeinopykälän poistamisesta.

Tämä on totaalista syrjintää kehitysvammaisia ihmisiä kohtaan! Häpeällistä!

Tässä videossa kehitysvammainen Pertti Kurikka on ihmisenä huolissaan pakolaisten ihmisoikeuksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

"Yksilön vapauden rajoittamisen mahdollistaa esimerkiksi kehitysvammalaki.Sen §42 toteaa että, "erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityshuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii". Pykälä antaa avoimen valtakirjan, eikä vastaa perustuslakia. Se täytyy kumota."
sanoi (IL 19.4.2010)kirjoituksessaan kehitysvammaisten Tukiliiton silloinen toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi.

Nyt se hirvittävä pykälä 42 on kiven hakattu ikuisiksi ajoiksi Suomen kehitysvammahuollossa! Surullista ja valitettavaa!

"Pykälä antaa avoimen valtakirjan, eikä vastaa Perustuslakia"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33149-pykal...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kehitysvammainen on ihminen siinä missä muutkin, mutta tie­sit­kö, et­tä ny­kyi­sen lain­sää­dän­nön mu­kaan ke­hi­tys­vam­mai­nen voi­daan van­gi­ta lai­tok­seen, Hän­tä voi­daan koh­del­la vä­ki­val­tai­ses­ti ja Hä­neen voi­daan koh­dis­taa pak­ko­kei­no­ja pel­käs­tään sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä Hän on ke­hi­tys­vam­mai­nen.

"On vihdoin aika pitää kehitysvammaista ihmisenä!"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207194-on-v...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Topi Rantakivi, kiitos blogin suosittelusta!

Kommentoin tässä itse kirjoitustani, koska ei ole montakaan kuntavaaliehdokastakaan joita kiinnostaisi kehitysvammaisten ihmisoikeudet!

Sitä en voi kiistää, että yleisesti asiat vammaisten kohdalla Suomessa ovat paljon paremmassa mallissa kuin monessa muussa maassa, mutta kehitysvammaisten kohdalla asiat ovat menneet nyt tosi pahempaan suuntaan! Olisi todellakin paljon parannettava kehitysvammaisten ja erityisesti autististen henkilöitten kohdalla!

Nämä henkilöt ovat helppoja väärinkäytösten uhreja, niin hyväksikäytölle, että kaltoin kohtelulle. Äärimmillään vammainen eristetään omaisista rajoittamalla yhteydenpitoa ja normaalia kanssakäymistä ja pidetään omaisilta suljettujen ovien takana.

Moni ei käsitä mikä ero on vammaisen ja kehitysvammaisen välillä, joten linkitän tähän videon, joka kertoo selkokielellä mikä on kehitysvamma:

https://www.youtube.com/watch?v=NmXDHFes3Lg

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulla ei ole omakohtaista kokemusta kehitysvammaisen hoidosta enkä tiedä asiasta paljoakaan, mutta tuo sitaatti "erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityshuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaati" kuulostaa todella järkiperäiseltä ja kohtuulliselta.

Siinähän nimenomaan todetaan, että "vain siinä määrin kuin ... VÄLTTÄMÄTTÄ vaatii". Kuinka sitä pitäisi muuttaa? Jos jokin on VÄLTTÄMÄTÖNTÄ, niin miksei sitä voi mainita lakipykälässä? Lakipykälä siis nimenomaan KIELTÄÄ kaiken pakon käyttämisen tilanteissa, joissa se ei ole välttämätöntä. Tämä kuulostaa hyvältä.

Jos on tiedossa, että hoitajat eivät aina noudata tuota lakipykälää, vaan käyttävät voimakeinoja ilman, että se on välttämätöntä henkilön turvallisuuden tai tarpeellisen erityishuollon järjestämisen vuoksi, niin silloin kyse on lain rikkomisesta. Ei toki lakia säädettäessä siitä lähdetä, että koska sitä saatetaan rikkoa, niin lakia ei pitäisi säätää!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoitti: [... niin silloin kyse on lain rikkomisesta...],

- Nimenomaan! Ja lain rikkomisesta ei kukaan joudu vastuuseen...Kehitysvammahuollossa pitäisi olla siihen koulutettuja hoitajia! Niitä ei ole.Hoitajiksi tulevat sosionomit ja lähihoitajat, kuitenkin kaikella kunnioituksella heille. Vika ei ole heissä vaan systeemissä.

Tarvittaisiin laajamittaista yhteiskunnallista keskustelua ja kouluttamista.Omaistenkin on helpompaa ja turvallisempaa puuttua epäkohtiin palveluiden ja etuuksien saannissa kuin
kannella kehitysvammaiseen lapseensa kohdistuneista ihmisoikeusrikkomuksista.

Ne harvat omaiset, jotka ovat uskaltaneet kyseenalaistaa kehitysvammaiseen lapseensa kohdistuneita pakkokeinoja, on nopeasti uhkauksilla tai rangaistuksilla pantu järjestykseen tai heiltä on viety kaikki oikeudet vammaiseen perheenjäseneen määräämällä henkilöä koskevista asioista vastaava viranomaisedunvalvoja.

Ja, miksi täytyy olla erillinen laki vammaisille ja kehitysvammaisille? Se tässä kummastuttaa vieläkin!?

Kiitos kommentista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset