Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Politiikka Ilman Puolueita

 • Politiikka Ilman Puolueita
 • Politiikka Ilman Puolueita
 • Politiikka Ilman Puolueita

Tehdäänkö Tulevaisuudessa Politiikkaa Ilman Puolueita?

Näin kirjoittaa kirjoittaa yle.fi uutiset 26.3.2017 Jyrki Hara otsikolla: "Politiikkaan ei tarvita puolueita" – Kuntavaaleihin rynnistää 805 sitoutumatonta ehdokasta" Jos puoluepolitikointi tympii, kuntapäätöksiin voi vaikuttaa myös ismeihin sitoutumatta.

Sitoutumattomat Valitsijayhdistykset

 • Vaaleihin voi asettua ehdolle puoluelistojen ulkopuolelta perustamalla valitsijayhdistyksen. Kullakin sitoutumattomalla ehdokkaalla on oma valitsijayhdistyksensä.
 • Yhdistykseen tarvitaan kymmenen saman kunnan äänioikeutettua kannattajaa. Kaikkein pienimmissä kunnissa riittää kolme tai viisi kannattajaa.
 • Suhteellisen vaalitavan vuoksi yksittäisen valitsijayhdistyksen on vaikea saada ehdokastaan läpi. Siksi yhdistysten ehdokkaat liittyvät tavallisesti sitoutumattomien ryhmien yhteislistoihin.
 • Myös puolueiden listoilla on sitoutumattomiksi ilmoittautuvia ehdokkaita. Vaalilain näkökulmasta he ovat kuitenkin kyseisen puolueen edustajia.

  – Näin kertovat säännöt.

Kuitenkin perinteisesti puolueet ovat vahvasti kuntapolitiikan pelikentällä. Mutta valitsijayhdistyksiäkin on, vaikka järjestelmä suosii puolueita. (Ovathan puolueet tämän järjestelmän itseään varten äänestäneet.)

  Puolueet jakavat kansaa eri ryhmiin vaikka periaatteena pitäisi olla yhteisten asioiden ajaminen kohti parempaa yhteiskuntaa. Tämä häiritsee yhteiskunnan kehitystä ja heikentää kansalaisten yhteenkuuluvuutta.

Vaalikentällä kuulin, että esimerkiksi Joensuun Kommunistipuolueen ja Imatran SDP:n vaaliohjelma on lähtöisin samasta kynästä; sanasta sanaan lähes sama.

Valitsijayhdistykset eivät sitoudu poliittisiin puolueisiin. Ne ovat vaihtoehtoja poliittisille puolueille ja perinteiselle puoluepolitiikalle, mutta ne on tarkoitettu ihmisille, jotka myös haluavat toimia yhteisten asioiden hyväksi ja hoitaa yhteisiä asioita vapaina puoluepoliittisista sidonnaisuuksista.

  Siis, tavoitteena on ensisijaisesti kuntalaisten ja kuntayhteisön hyvinvointi, eikä oman intressin saavuttaminen.

Tärkeätä sitoutumattomassa Valitsijayhdistyksessä on, että sen jäsenet ovat vapaita esittämään oman mielipiteensä toisin kuin poliittisten puolueiden ehdokkaat.

  Jos mene puolueen listalle, niin ei ole enää vapaa puolueen poliittisesta linjasta.

Se vaan on niin! Puolueet tarvitsevat massoittain laumaihmisiä, jotka seuraavat johtajan sanomisia ja hurraavat tälle! Puoluemonopolia suojellaan kaikin keinoin.

Valitsijayhdistykset, Onko Niitä?

Yle:n kirjoituksen mukaan tulevissa vaaleissa sitoutumattomien valitsijayhdistysten ehdokkaita on 805 kappaletta 93 kunnassa. Heistä valtaosa on mukana yhteislistalla jossakin sitoutumattomassa ryhmässä, jotta läpimenoon olisi mahdollisuus. Tutkija Sami Borgin mukaan Suomessa on edelleen kolmattakymmentä kuntaa, joissa sitoutumattomilla ryhmillä on vaaleista toiseen tuntuvaa kannatusta.

Sitoutumattomat ehdokkaat joutuvat kukin muodostamaan ensin valitsijayhdistyksen hankkimalla kymmenen tukijaa ja liittämään yhdistyksensä sitten yhteislistaan.

  Se byrokratia on tehty niin kovin vaikeaksi, tuskailee Suomen Sitoutumattomat ry:n Teuvo Nieminen.

Hän sanoo järjestön lähestyneen asiassa oikeusministeri Jari Lindströmiä (ps.), mutta turhaan. Puoluepoliitikot pitävät haastajien kynnystä tahallaan korkeana, sitoutumattomissa katsotaan.

  Oikeusministeri kieltäytyi tapaamisesta mukamas kiireisiin vedoten, Nieminen sanoo.

Valitsijayhdistys Lappeenrannassa

Lappeenrannan [Myö-kansanliike] sai tällä kertaa listoilleen 23 ehdokasta, kun heitä viime vaaleissa oli 42. Puheenjohtaja Arja Ylä-Outisen mukaan yksi hankaluus on resurssien puute, kun liike pyörii yhdistyspohjalta.

  Perussuomalaisten gallup-kannatuksen sulaminen on tulevissa vaaleissa iskun paikka valitsijayhdistysten ehdokkaille, Nieminen uskoo.

Järjestelmä Suosii Puolueita

Sitoutumattomat: Järjestelmä suosii puolueita

 • Ei ole puolueille tyypillisiä resursseja, että pystyttäisiin vaikka henkilöstöä palkkaamaan.

Sitoutumattomat katsovat myös, että vaalilait suosivat puolueita. Puolueen kuntavaaliehdokkaaksi kun voi ryhtyä allekirjoittamalla yhden paperin.

 • Minulla on oma valitsijayhdistys, jossa on oma puheenjohtaja, sihteeri ja toimitsijat. Sitten ollaan mukana tässä liittoutumassa nimeltä Järvenpää Plus, Mika Gilan kuvaa.

Valitsijayhdistys Viola Heistonen

Olen toista kertaa kunnallisvaaleissa oman valitsijayhdistykseni ehdokas. Näin vaalikentältä havainto on, että moni ei tiedä mikä se sellainen valitsijayhdistys oikein on?

Sitoutumattomia valitsijayhdistyksiä on jo ympäri Suomea. Näilläkin kaakkoiskulmilla voisi olla enemmän ja nimenomaan nuoremman sukupolven edustajien järjestämiä Valitsijayhdistyksiä. Se antaa vapauden toimia ja tuoda rohkeasti esille asiaan kuin asiaan omia näkökulmia.

Tiedän miten suhtautuvat Valitsijayhdistykseen omalla paikkakunnallani Imatralla.

 • Viime vaaleissa en saanut ollenkaan kutsua Yle:n vaalitenttiin.
 • Tänä vuonna sain kutsun toimittajalta vasta päivää ennen vaalitenttiä. Toimittaja selitteli, että ... on tapahtunut tietokatkos ...

Vaalikentällä kyllä suurin osaa kansalaisista suhtautuu myönteisesti valitsijayhdistykseeni, kun kerron mitä se on. Monet eivät ole edes kuulleet valitsijayhdistyksistä.

Mutta. Näillä eväillä mennään. Pienellä yhdistyksellä pienet resurssit, suurella suuret. Valtiolliset ja kunnalliset tuet menevät kokonaan puolueille.

Onko talkoohenki häviämässä puolueista? Eikö kunnon duunari tee puoluetyötäkään muuten kuin maksua vastaan? Ainakin täällä Imatralla kaksi puoluetta jätti kokonaan käyttämättä maksuttoman ulkomainospaikkansa!

Tsemppiä ehdokkaille!
:)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Onnea Viola, mie taitasin sinua äänestää, jossoisit täälä Oulussa ja syänmerkki!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,Hilkka! Kiitos kun olet henkisesti mukana. Se kannustaa tekemään ns."vaalityötä" johon minua ei kukaan pakota eikä määrää paikkaa, jonne pitäisi mennä. On kiva tavata erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä ja heittää vaikkapa muutama kiva tervehdyssanaa tai keskustella asioista.Oikein hyvää kevättä sinne Oulun seudulle. Onko teillä jo voikukat puhjenneet.? Syänmerkki! :))
Korjaus, ei voikukka vaan leskenlehtihän se oli! :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ei täälä oiken ees leskenlehtiä ole ja muutenki on lumi vielä maassa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Unohdin kuinka lähemmäksi Pohjoisnapaa on Oulu :), verrattuna vaikkapa Imatraan. Täällä, jossain auringonpuolisella penkereellä,leskenlehdet olivat jo nostamassa päätä, mutta tänään tulikin takatalvi ja lunta satoi aika paljon.

Ai, teillä päin leskenlehti ei kasvakaan? Tässä se olisi linkitetyssä videossa:

https://www.youtube.com/watch?v=iZ27KmxaFWE

Musiikki on kuulemma:
Yesterday/Eilinen
The Beatles

Mukavaa kevään odottelua sinne Oulun seudulle! :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #11

Suomi on pitkä maa ja leskenlehtiä on vaikka junan tuomana radan varressa, mutta harvassa on - ihanaa päivää Viola sulle ja iso kaunis syänmerkki!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

Tuo vaatimaton kukka on myös lääkekasvi ja kansanparantajat ovat käyttäneet sitä hengitystien sairauksiin. Ehkä monet käyttävät nykypäivänäkin. Eli erilaisiin vaivoihin luonto tarjoa meille lääkettä omasta apteekista, mutta emme osaa käyttää.

Tänään täällä on päivä alkanut pienessä pakkasessa ja auringon paisteessa! Ihanaa päivää samoin sinullekin, Hilkkapien ja syänmerkki! :))

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Puolueissa on se hyvä puoli että tietää suurin piirtein mikä ehdokas miehiään, mitä hän kannattaa.

Valtionhallinnon virkamiesten nimien perään kirjoitetaan sulkuihin puoluekanta (sdp), (vas) jne. Sitten on paljon "puolueettomia" virkamiehiä joiden nimen perään kirjoitetaan (sit). Se tarkoittaa että he ovat todellisuudessa pääosin kokoomuslaisia.

Vaaleissa (sit) ehdokkaita otetaan täydentämään puolueen äänimäärää. Ehdokas ei saa olla liian tunnettu tai suosittu.

Oma valitsijamiesyhdistys käsittääkseni vastaa samaa kuin puolue. Äänestäjien pitää tuntea ehdokas hyvin että uskaltavat äänestää.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Kyllä vaalikonevastauksia tutkimalla voi todeta, ettei se ihan aina mene yksiin samankaan puolueen ehdokkaiden mielipiteet vaan hajonta on yllättävän suurta. Suuntaa antavasti voi kyllä olettaa puolueen edustavan tietyntyyppistä yhteiskunnallista ajatusmaailmaa ja mitä enemmän ehdokkaan ajatukset tästä tuntuvat poikkeavan sitä varmemmin ääni menee hukkaan. Ryhmäkurin ollessa käytössä useimmissa puolueissa tämä on tosiasia. Sama on tietenkin nykyisellä äänten laskutavalla yhteislistojen osalta. Äänesi voi mennä ihan toisenlaista ajatusmaailmaa edustavalle.

Siksi olisikin oikea hetki nykyaikana, kun järjestelmät ovat kehittyneet kehittää myös demokratiaa. Kyselyiden ja erilaisten suorien äänestysten käyttö olisi mahdollista nostaa parempaan asemaan, jos vain tahtoa olisi. Nykyisinhän esimerkiksi yhden puolueen niukasti hallitsemassa kunnassa tämän puolueen niukka enemmistö tekee päätökset jos ryhmäkuri pitää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tietenkin pitää olla puolueella "tietyntyyppinen yhteiskunnallinen ajatusmaailma", mutta Suomessa on 8 eduskuntapuolueetta ja sen lisäksi 9 : "Muut rekisteröidyt puolueet". Eli kaiken kaikkiaan 17 !? Monipuoluejärjestelmä on demokratian perusta.Suomi on siis, monipuoluedemokratian maa.

Puolueet ovat niin kuin aatteellisia yhdistyksiä, mutta ne eivät pärjäisi paremmin kuin sitoutumattomat valitsijayhdistykset, ellei ne saisi taloudellista tukea niin valtiolta kuin kunnilta. Siinä liikkuvat isot summat rahaa, joten voimme sanoa, että puolueitten toimintaan liittyy jo taloudellinenkin intressi. Sitoutumattomat valitsijayhdistykset ovat aidosti oman aatteensa kannattajia.

Niin kuin kirjoitatte : [Siksi olisikin oikea hetki nykyaikana, kun järjestelmät ovat kehittyneet kehittää myös demokratiaa.],
-varmaan on jo tarvetta, mutta löytyykö tahtoa!?
Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti: [Sitten on paljon "puolueettomia" virkamiehiä joiden nimen perään kirjoitetaan (sit). Se tarkoittaa että he ovat todellisuudessa pääosin kokoomuslaisia.],
- miten päättelet niin, että kokoomuslaisia? Kyllä sitoutumaton täydentää puolueen äänimäärää, mutta sitoutumaton voi viedä muilta ehdokkailta ääniä ja sen takia niin kuin kirjoitat "ei saa olla liian tunnettu tai suosittu". Aniharvoin tapahtuu varmasti niin, että joku äänestäisi täysin tuntematonta. Itse kyllä, kun ensimmäisen kerran äänestin Suomessa ja en tuntenut ketään, niin kirjoitin numeron, johon osui katseeni.
Kiitos kun tulit keskustelemaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisi ymmärrettävää, että pienissä kunnissa sitoutumattomat muodostaisivat leijonanosan valtuutetuista. Sellaisissa kunnissa kun on suurella yleisöllä mahdollista tuntea henkilökohtaisesti kannattamansa ehdokas ja tietää suurin piirtein mitä asioita hän ajaa ja miten hän millaisinkiin hankkeisiin vaalikauden aikana tulisi suhtautumaan. Puoluekurin puuttuminen on silloin vain positiivinen asia.

Suurissa kunnissa asia on toinen ja silloin Leo Miralan esittämät näkökohdat ylempänä ovat varteenotettavat, mitä tulee ehdokkaan yleiseen maailmankatsomukseen.

Sitoutumattomien kohdalla ongelmana on kuitenkin se, että jos ehdokas saa "liikaa" ääniä, ne ylimääräiset äänet menevät ikäänkuin hukkaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Puolueenkuria tietenkin tarvitaan vielä senkin takia, että puolue pysyisi koossa ja kaikki puhaltaisivat samaan suuntaan. Toisinajattelija ei sovi sinnekään, joten monet aktivistit kaikelta varalta, lähtevät puolueen listoille sitoutumattomina...äänten laskennassa sitten tulee mitä tulee. Kuitenkin ajan mittaan yhteiskunnan kehitys tuo mukanaan tarvetta kehittää ja muuttaa joitakin kohtia myös koko vaalijärjestelmässä, mutta se onkin jo sen ajan tehtävää sitten..! Eletään nyt tätä vaalikautta ja kevättä!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille ja lukijoille!

Tsemppiä ehdokkaille ja intoa äänestäjille! Äänestäkää nuoret rakentamaan tulevaisuutta!

Kuunnellaanpa kevään ääniä..! Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://www.youtube.com/watch?v=RAUphqIc5Jk

Звуки весны / Kevään ääniä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset