Psykiatrit elävät fantasiamaailmassa

Masennuslääkkeet lisäävät itsemurhariskiä ja aiheuttavat riippuvuutta.

Tätä mieltä on Suomessa vieraillut tanskalainen tutkija professori Peter Gøtzsche Kööpenhaminan yliopistosta. Asiasta kertoo Mikko Puttonen 9.3.2017 HS otsikolla ”Arvostettu professori tyrmää psyykenlääkkeet ja vaatii niiden poistamista markkinoilta: enemmän haittaa kuin hyötyä

Professorin mukaan psykiatrit elävät mielestään fantasiamaailmassa: uskovat asioihin, jotka ovat tieteellisesti epätotta. Harha ei koske vain lääkkeiden hyötyjä vaan myös diagnooseja.

Gøtzsche toimii pohjoismaisen Cochrane-keskuksen johtajana. Arvostettu Cochrane-verkosto edistää näyttöön perustuvaa lääketiedettä tuottamalla katsauksia, joissa käydään systemaattisesti läpi erilaisia hoitokeinoja koskevaa tutkimusta.

Diagnoosit

    ”Psykiatrien mukaan diagnoosijärjestelmä toimii hyvin ja on luotettava. Mutta tutkimukset siitä, miten psykiatrit tekevät diagnooseja, ovat osoittaneet, että systeemi on täysin epätieteellinen. Kun useampi psykiatri näkee saman potilaan, he ovat täysin eri mieltä siitä, mikä diagnoosin pitäisi olla”, Gøtzsche sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lääkkeet lisävät itsemurhariskiä

Gøtzsche viittaa myös masennuslääkkeistä tehtyihin tutkimuksiin, joissa psykiatrit ovat todenneet, että lääkkeet tehoavat, mutta potilaiden mielestä ne eivät ole tehonneet. Gøtzsche itse on työtovereineen todennut hiljattain, että masennuslääkkeet kaksinkertaistavat itsemurhaa ennustavat riskitekijät.

    ”Tutkimuksemme on osoittanut, että masennuslääkkeet eivät lisää itsemurhariskiä vain lapsilla vaan myös aikuisilla. Jos lääkkeet aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä, ne pitäisi minun mielestäni poistaa markkinoilta.”

Paraneminen Ilman Lääkkeitä

Hän myöntää, että myös masennus on riski, mutta masennuslääkkeet pahentavat tilannetta. Jos potilaat tuntevat saavansa hyötyä masennuslääkkeistä, se voi johtua Gøtzschen mukaan väärinkäsityksestä.

    ”Masennuksesta itsestään paraneminen on hyvin yleistä. Kun antaa lääkkeen, potilaat ajattelevat, että paraneminen johtuu lääkkeestä. He eivät tiedä, että he olisivat parantuneet samalla tavalla ilmankin.”

Tutkimuksissa Suuria Puutteita

Gøtzsche näkee lääketutkimuksissa suuria puutteita. Yksi on se, että ne eivät todellisuudessa ole yleensä sokkotutkimuksia niin kuin pitäisi.

Sokkoudella tarkoitetaan sitä, että kukaan lääkekokeeseen osallistuneista – sen paremmin potilas kuin hoitava lääkäri – ei tiedä, annetaanko potilaalle lääkettä vai plaseboa.

    ”Tutkimukset eivät ole sokkoja, koska psyykenlääkkeistä tulee sivuvaikutuksia. Useimmissa tapauksissa lääkärit ovat arvanneet, onko potilas saanut lääkettä vai plaseboa.”

Suomi

Suomessa masennusoireiden hoito lääkkeillä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kertoi aiheesta Taloussanomat vuonna 19.4.2012 otsikolla ”Pillerillä töihin – miten elämästä tuli tällaista?”

Lehtikirjoituksen mukaan: … vaikka suomalaiset popsivat kymmenen kertaa enemmän masennuslääkkeitä kuin 20 vuotta sitten, vaiva ei kaikkoa. Mitä se kertoo – meistä, työelämästä, ajasta? Tai lääkkeiden tuputtamisesta?

Psykologiliiton puheenjohtaja, psykologian lisensiaatti Tuomo Tikkanen sanoo lehtikirjoituksen mukaa, että ilmiö on hurja. Hänen mukaan masennuslääkkeet eivät minkään tutkimuksen mukaan paranna ketään. Ne vain lievittävät pahan olon oireita, hän sanoo.

    Masennuslääkkeet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin. Keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä voidaan hillitä mielialan vaihteluita.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Kirsi Ahola mukaan masennuslääkkeitä myönnetään moniin muihinkin sairauksiin kuin masennukseen. Reseptejä kirjoitetaan syömishäiriöihin, paniikkihäiriöihin, ahdistukseen ja vaihdevuosiongelmiin.

Psykoterapia Lääkkeiden Sijaan

Gøtzschen mielestä ihmisiä pitäisi hoitaa psykoterapialla eikä lääkkeillä. Psykiatrit eivät ole aina pitäneet Gøtzschen huomioista.

Eivät tietenkään! Tällaisilla väitteillä! Tutkija on joutunut kritiikin kohteeksi myös Suomessa, jossa hän on joutunut napit vastakkain myös Suomen Lääkärilehden kanssa. Hänen lääkkeiden haittoja käsittelevä artikkelinsa oli jo hyväksytty julkaistavaksi, mutta sitten se peruttiin. Suomessa myös ainakin tutkimusprofessori Hannu Lauerma on arvostellut Gøtzschen johtopäätöksiä masennuslääkkeiden ja itsemurhien yhteydestä. Gøtzschen väitteitään on kyseenalaistettu esimerkiksi sillä perusteella, että hän ei ole psykiatri vaan sisätautilääkäri.

Gøtzsche itse sanoo haastattelussa:

    ”Kun joku huomauttaa, etten ole psykiatri, vastaan, että sehän on vain etu. En ole ole aivopesty psykiatriaan. Psykiatrit ovat luoneet alastaan paljon myyttejä, jotka eivät ole totta ja joihin he ovat päättäneet uskoa, koska se on heille hyödyllistä. Potilaille nämä väärät uskomukset ovat haitallisia.”

Lattian Tasolla

Näin siis masennuslääkkeistä ja niitten vaikutuksista sanovat niin arvostettu professori Gøtzsche ja monet muut blogissa mainitut arvostetut suomalaiset asiantuntijat. Mitäs mieltä me tavalliset tallaajat olemme yleisestikin aiheesta?

Ei se ainakaan hyvältä näytä jos miljoona suomalaista, eli viides osa kansalaisista syö Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä? Tähän lukuun mahtuvat niin nuoret kuin aikuiset! Työssä kävijät ja eläkeläiset ja erityisesti psyykenlääkkeitä käytetään paljon, diagnoosista riippumatta, vanhuksille, kehitysvammaisille ja muistisairaille! Tiedän mistä puhun.

Onko hyvinvointivaltio Suomi masentuneiden kansalaisten maa?

viovio
Imatra

Syntymäpaikka Pohjois-Inkeri, Lempaalan pitäjä, Oinaalan kylä, Arvilan talo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu