Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Uskontojen Harmonian Viikko

  • Uskontojen Harmonian Viikko
  • Uskontojen Harmonian Viikko

YK:n kalenterissa helmikuun ensimmäinen viikko on uskontojen välisen harmonian viikko. Sen inspiraationa toimivat ”Yhteisen sanan aloite” ja vaatimukset dialogille, joka perustuu yhteisille perusteille: hyvyyden rakkaus tai jumalanrakkaus ja lähimmäisenrakkaus. Tämä kaava tarjoaa laajimmin yhdistävän teologisen pohjan, joka sisältää kaikki hyvän tahdon ihmiset, kaikista uskonnoista, ja heidät jotka eivät kuulu mihinkään uskontoon.

Yhteiset arvot

Tämä tärkeä YK-viikko alleviivaa tarvetta paikallisesti, kansallisesti ja rajat ylittävästi ruokkia vuoropuhelua eri uskomusjärjestelmien kesken täten edistäen harmoniaa ja lieventäen vastakkainasettelua. Se tarjoaa alustan ”kiintopisteeksi, josta kaikki hyvän tahdon ihmiset voivat tunnistaa, että yhteiset arvot ohittavat reippaasti eroavaisuudet, ja antavat täten vahvan annoksen rauhaa sekä harmoniaa yhteisöihin.

Mikä on Uskonto

Uskonto tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan uskoa jumalan tai muun yli-inhimillisen mahdin olemassaoloon ja siihen liittyvää pyhyyden kokemusta. Usein uskonto on muotoutunut oppijärjestelmäksi ja ilmenee erilaisina yhteisöllisinä tapoina ja palvontamenoina. Uskonnon määritelmiä on lukuisia eikä niistä vallitse yksimielisyyttä.

Tässä siis syy, miksi YK pitää joka vuosi uskontojen harmonia viikkoa, niin kuin tänä vuonnakin ja muistuttaa kansoille tästä tärkeästä asiasta!

Jumalakäsitykset erilaiset

Uskontoja voidaan jaotella monin eri perustein. Jumalakäsityksen mukaan teistiset eli jumalauskoiset uskonnot voidaan jakaa yksijumalaisiin (esimerkiksi länsi-Aasiassa syntyneet juutalaisuus, kristinusko ja islam) sekä monijumalaisiin (kuten hindulaisuus) ja monistisiin uskontoihin (useat Itä-Aasian uskonnot: buddhalaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus ja šintolaisuus). Wikipedia.

Kristinusko

Kristinusko on monoteistinen eli yksijumalainen uskonto ja kannattajamäärältään maailman suurin uskonto. Sen kannattajia on tämän päivän maailmassa 2,4 miljardia, mikä on hieman alle kolmasosa maailman väestöstä. Se kuuluu abrahaamilaisin uskontoihin ja on syntynyt juutalaisuuden sisällä.

Seuraavaksi suurimmat lukumäärältään ovat Islam, Hindulaisuus, Budhalaisuus... Katso karttaa.

Uskonnot Suomessa

Suomessakin kristinusko on vallitseva.

Wikipedian mukaan Suomessa 73,8 % prosenttia väestöstä kuului vuoden 2014 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja 1,1 % ortodoksiseen kirkkokuntaan. Muihin uskontokuntiin kuului 1,6 % väestöstä. Uskontokuntiin kuulumattomia oli 23,5 prosenttia väestöstä. Mahtuu tänne kristittyjen sekaan aika paljon muittenkin uskontojen edustajia. esim. islamilaisia, budhalaisia, hindulaisia... ynnä muita.

YK:n vetoomus

Maailman uskontojen harmonian viikolla YK vetoaa kaikkiin hyvän tahdon ihmisiin, kaikista uskonnoista, ja heidät jotka eivät kuulu mihinkään uskontoon vuoropuheluun tunnustamaan, että yhteiset arvot ohittavat reippaasti eroavaisuudet ja antavat rauhaa sekä harmoniaa yhteisöihin.

Näin ovat pohdiskelleet tätä asiaa ja pitävät sitä tärkeänä YK:ssa, maailmanlaajuisessa hallitusten välisessä yhteistyöjärjestössä.

Entä miten jokainen meistä?

Eri uskontoja on paljon ja itse ajattelisin niin, että ainakin kaikkien uskovaisten välillä olisi helppo säilyttää yhteysymmärrystä, suvaitsevaisuutta, yhteenkuuluvutta ja elää sopusoinnussa, koska jokainen uskoo Pyhään Jumalaan. Mutta kun uskonnon määritelmiä ja jumalankäsityksiä on erilaisia ja vieläpä jumalien määrästä ollaan eri mieltä, niin ei ihme että eri uskontojen välillä syntyy erimielisyyksiä.

Kuitenkin ymmärtääkseni Jumala, Taivaan korkein Isäämme, on Yksi siellä korkeudessa! Vaikka en itse tai kukan mukaan voi sitä todistaa. Eivätkä ne jotka uskovat, että siellä Taivaassa on enemmän kuin yksi jumala, eivät myöskään voi todistaa... Se menee yli ihmisen ymmärryksen!

Harmonia olkoon kanssamme

Mutta olkoon niin tai näin yritämme elää kauniisti sopusoinnussa ja harmoniassa keskenämme ei vain täällä viikolla vaan jatkossakin! Jokaiselle Taivaan alla tilaa riittä! Olkoon hän uskovainen tai ei, ja uskokoon yhteen tai kahteen Jumalaan. Olemme kuitenkin kaikki Hänen kämmenellä turvassa! Eikös niin?

Jumalan kämmenellä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maailmassa on vain kahdenlaisia uskontoja. On olemassa armon tai lain uskontoja. Puhdasoppinen luterilaisuus tarjoaa evankeliumia eli armoa. Muut uskonnot julistavat sitten käytännössä lakia pelastustienä!

Tietenkin on olemassa ulkonaisessa kristikunnassa uskontoja, jotka sitten onnellisen epäjohdonmukaisuuden takia julistavat myös evankeliumia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen kirjoitti: [Puhdasoppinen luterilaisuus tarjoaa evankeliumia eli armoa.],
- Luterilaisuus tarjoa evankeliumia eli armoa, mutta onko se ainoa puhdasoppinen? Monet muutkin uskonnot voivat väittää, että he ovat "puhdasoppineita"...
Kiitos kommentista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Raamatunmukaan Jumala tahtoo kaikkien pelastuvan, niin minä ainakin uskon tähän, että Hänen tahtonsa myös toteutuu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #4

Jumala tahtoo kaikkien pelastuvan, mutta siihen täytyy olla oma tahtokin, eli uskoa Jumalaan ja ottaa Jeesuksen vastaan. Niiden kohdalla Hänen tahtonsa toteutuu.Niin on Raamatun mukaan.

Juuso Hämäläinen

Kauniisti kirjoitettu. Meillä ei maailmassa ole kuin yksi suurempi ongelma uskontojen yhteiselossa. Se ongelma on islam ja sen vanhoilliset kannattajat. Muiden uskontojen osalta meillä ei merkittäviä haasteita. Syy ongelmaan on islamin suvaitsemattomuus muihin nähden. Jokainen lukutaitoinen voi itse lukea Koraania ja ymmärtää tämän oitis.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ole tutustunut Koraaniin ja en ole asiantuntija, mutta venäjänkieliseltä sivuilta löysin erän taulukon, jossa vertaillaan kristinuskon ja islamin samankaltaisia paikkoja Raamatussa ja Koraanissa ja miten kukin uskonto tulkitsee niitä.

Laatijat sanovat, että laatiessaan tätä vertailutaulukkoa tarkoitus ei ollut loukata kumpaakaan uskontoa, vaan pyrkimys oli vertailla kahden uskontojen perusominaisuuksia uskonnollisiin periaatteisiin.

Ja esittää kristinuskon ja islamin erot, "koska ne ovat". Tekijöiden mukaan he halusivat saada syvempää ajattelua kahden maailmanuskonnon eroista.

Se tietoisuus eroista on välttämätöntä hedelmälliseen vuoropuheluun ja rakentavaan keskusteluun näitten kahden maailman uskonnoista.

https://azbyka.ru/islam-i-xristianstvo-sravnitelna...

Kiitos kommentista.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Hieno ja sopuisa kirjoitus. Näin ei-uskovaisena - yli-inhimillinen usko ja pyhyyden kokemukset eivät ns. ole minun maailmankuvassani joten "uskonnottomuuskin on uskonto" ei tässä määrittein ole mahdollinen heitto rationaaliselta ihmiseltä - olen erityisen vakuuttunut siitä miten lähestyt siihen että uskoi Jumalaan tai ei niin on sitten jotenkin Herran kämmenellä.

Aika vaikeaa käydä tietysti dialogia jonka lähtökohta on se että premissoidaan sopu siihen että teismi on totta. Mutta toisaalta eihän meitä uskonnottomia pidä kuunnella. Dialogi tarkoittaa hämmentävän usein sitä että uskovainen kuvaa maailmankuvaansa ja uskonnoton on hiljaa ja hymistelee. Korkeintaan sanoo että "onpa ikävää että minä en voi uskoa muuten tietysti olisin niin teisti".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomo Gren kirjoittii: [..."uskonnottomuuskin on uskonto" ],
- se on totta! Uskovainen uskoo, että Jumala on ja ei-uskovainen uskoo siihen, ettei Jumalaa ole!
Periaatteessa ihminen syntyy ateistina ja kaikki lapset ovat ateisteja ja eivät tiedä mitään Jumalasta tai jumalista tiettyyn pisteeseen asti kunnes yhteiskunta alkaa opettaa lapsille tiettyjä normeja ja dogmeja..

T.Gn.: [Dialogi tarkoittaa hämmentävän usein sitä että uskovainen kuvaa maailmankuvaansa ja uskonnoton on hiljaa ja hymistelee. Korkeintaan sanoo että "onpa ikävää että minä en voi uskoa muuten tietysti olisin niin teisti".],

- mutta onko se niin ikävää ettei voi uskoa? Siinä on kuitenkin vapaus valita olla uskovainen vaiko ei? Mutta ei se tietenkään noin vain päättämällä tapahdu!

Kiitos hienosta kommentista ja mukavaa viikonvaihdetta!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskustelijoille,linkin jakajille ja lukijoille!

Tämä pieni Maa jalkojen alla,Taivas suunnaton päällä pään...Olemme kaikki näiden Kahden maan kansalaisia!

https://www.youtube.com/watch?v=F50eipY9H_s
Kahden maan kansalainen

Oikein mukavaa viikonvaihdetta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset